Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Sporul de vechime este sau nu obligatoriu?

Sporul de vechime nu este reglementat legal. Astfel, obligatia angajatorului de a acordare a sporul de vechime, conditiile in care se acorda acest spor, etc., sunt elemente care se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.

Prin urmare, veti calcula sporul de vechime in conditiile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.

Spre exemplu, contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010 in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010 prevedea la art. 41 alin. (3), printre sporurile minime ce se acordau in baza acestui contract si sporul pentru vechime in munca de minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza. Asadar, sporul pentru vechime in munca acordat in baza acestui contract se calcula la salariu de baza.

In perioada in care, salariatul beneficiaza de concediu fara plata, ...

.....Cititi mai departe Detalii
11 locuri disponibile la Seminarul National de Salarizare si Contributii Sociale
 
Va invitam sa fiti prezenti la Seminarul National de Salarizare si Contributii Sociale
organizat de Rentrop & Straton in data de 16 octombrie 2012!
 
- ultimele 11 locuri disponibile - valabile pana vineri, 21 septembrie
 
 
 
Tematica seminarului Salarizare si Contributii Sociale:
 
1. Aspecte tehnice privind concediile si certificatele medicale
 
2. Nerezidenti si platitori de taxe in Romania: Contributii sociale si impozit pe venit datorate de nerezidenti
 
3. Salarizarea in 2012: aspecte legislative
 
4. Cazuri practice si studii de caz privind contributiile sociale
 
5. Implicatiile juridice, fiscale si contabile in ceea ce priveste diverse forme contractuale:
 
6. Declaratia 112
 
...Programul integral il gasiti aici >>

Eliberarea adeverintelor este o obligatie a angajatorilor

Intrebare: Care este cadrul legal in baza caruia angajatorul are obligatia eliberarii adeverintei cu perioada lucrata in conditii speciale de munca?

Raspuns: Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Conform art. 260 alin. (1) lit. b) din Codul muncii , republicat, constituie contraventie încalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5) si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Totodata, art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, prevede, printre obligatiile angajatorului, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Asadar, la solicitarea salariatului sau a fostului salariat angajatorul are obligatia de a ...

.....Cititi mai departe Detalii
Regulamentul Intern conform Codului Muncii Republicat
 
- Modele, Studii de Caz, Comentarii si Explicatii -
 
ITM-ul a anuntat ca va verifica in mod explicit respectarea noilor prevederi din lege in Regulamentul Intern al tuturor firmelor controlate. Amenda poate fi evitata destul de usor.
 
….Detalii Click Aici
 
Atentie: Conform legii, orice societate are obligatia infiintarii Regulamentului intern in termen de 60 de zile de la dobandirea personalitatii juridice

Club Legislatia muncii
Angajare necalificat

Vreau sa angajez ca muncitor necalificat in constructii (931301) un tanar care nu are decat 3 clase. Si nici pt. alea nu poate aduce foaia matricola. Ce fac in astfel de situatie? Ce obligatii am fata de o angajare "normala", la care solicitam si actul de studii, calificare?
Va multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii
Aduceti timpul si banii de partea dumneavoastra!

www.caietrevisal.legislatiamuncii.ro/?cs=289608Caietul Seminarului REVISAL - completare, transmitere, erori - o izbanda in lupta cu necunoscuta "X"!

Utilizati doar informatii "proaspete", menite sa va usureze munca in completarea si transmiterea REVISAL!

Puteti da valoare maxima activitatii dvs. printr-un pret convenabil: 90 lei + 9% TVA! Da! Este pretul pentru Caietul Seminarului REVISAL – completare, transmitere, erori!

Click AICI >>>

Legislatia muncii
Munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza

Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca salariatul care lucreaza in ziua de 15 august trebuie platit dublu sau 100% si o zi libera. Facem mentiunea ca acesta are incheiat contract individual de munca cu program inegal de 12 ore lucrate cu 24 ore libere.

Raspuns: Munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii . Potrivit acestora salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In consecinta, daca salariatului care a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala nu i s-a acordat din motive justificate timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Noua Legislatie in vigoare este Analizata si Explicata

Ghid Practic de Salarizare 2012

Plata impozitului pe salarii

Plata contributiilor

Stabilirea impozitului
- pentru veniturile din drepturi de autor
- pentru conventii civile

Sistemul de declarare
- a impozitului pe salarii
- a contributiilor sociale


Click Aici pentru Detalii >>>


Facilitati angajare someri in varsta de peste 45 ani

Intrebare: In cazul in care o societate doreste sa angajeze o persoana care are varsta de 47 de ani, a fost in somaj pana in anul 2011, iar de la terminarea somajului si pana in prezent persoana nu a mai fost angajata, aceasta beneficiaza de anumite avantaje? Care sunt acestea si care este documentatia care trebuie depusa pentru obtinerea avantajelor?

Raspuns: Facilitatile fiscale pentru angajarea somerilor se acorda in baza Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor, respectiv HG 174 privind Norma metodologica de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, astfel:

Potrivit prevederilor art 85 alin 1 , angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe ...

.....Cititi mai departe Detalii

Delegarea si Detasarea in 87 Studii de Caz potrivit noului Cod al Muncii:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza


Mai multe detalii aici >>>

Social
Benetton cauta SOMERII ANULUI

Alessandro Benetton (foto) se afla in cautarea unui "leac" pentru economia subreda a lumii si ii roaga pe cei 100 milioane de tineri someri sa vina cu idei. Presedintele in varsta de 48 de ani al retailerului gigant Benetton a lansat ultima campanie UNHATE, punand accentul pe somerii sub 30 de ani, care incearca sa isi gaseasca un loc de munca si o vocatie.

"In istoria lumii... cei mai mari inventatori, cei mai mari lideri, cele mai mari diferente au fost facute mereu de oamenii cu varsta sub 30 de ani", a declarat Benetton, pentru Reuters. "Nu cred ca putem explora viitorul, inainte de a discuta cu acesti tineri."

Cea mai noua campanie globala Benetton va include postere, tricouri, un film si un concurs pentru alegerea a 100 de someri ai anului; fiecare somer selectat va primi 5.000 de euro, pentru a-si dezvolta un proiect.

Concurentii trebuie sa aiba intre 18 si 30 de ani si sa fie SOMERI. Ei trebuie sa isi posteze povestea si ideea din ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cele 12 tipuri de concedii si problemele pe care le genereaza, acum, sub lupa specialistilor!
 
Stil
Culori in tendinte: toamna-iarna 2012

Cele mai populare culori in toamna 2012
Auriu
Cu siguranta veti gasi o rochie sau o bluza de culoare aurie in sifonier. Daca va plac culorile metalice, acum aveti ocazia sa le purtati, deoarece toamna aceasta se poarta auriul, dar si argintiul si bronzul. Daca nu, puteti macar adauga un accesoriu auriu si veti transforma orice tinuta obisnuita intr-una mai sofisticata.


Verde deschis
O culoare vie si proaspata, care va insenina orice zi mohorata de toamna. Verdele deschis ne reimprospateaza si ne umple de energie. Acesta are de asemenea rolul de a scoate in evidenta nuantele de rosu. Incercati modelele in dungi si pe cele geometrice. Chiar si o curea in culoarea verde deschis ar merge de minune, improspatand orice tinuta clasica. Nu uitati de combinatiile de verde si mov, care sunt in mare voga anul acesta.

Rosu burgund
Rosul burgund este noul negru. O culoare intensa, care arata bine pe oricine, indiferent de nuanta ...

.....Cititi mai departe Detalii

 
 
 
Cresteti cu 97 % eficienta in procesul de selectie a angajatilor!
 
 
Chestionar pentru motivatie
Interpretare
 
 
Aptitudini tehnice
Vedere spatiala
Analiza fizica
Intelegere verbala
Deductie numerica
Observare
Analiza critica
 
 
Chestionar pentru personalitate
Interpretare
Succesul
 
 
Forme imaginare
Logica creatoare
Imaginatie
Solutii creatoare
 
 
 
 

11 Alternative profitabile la Contractul Individual de Munca
 
Conform Codului Muncii (alaturi de Codul Fiscal), exista solutii avantajoase financiar pentru angajat si angajator. Va prezentam o documentare facuta de Corpul Expertilor Fiscali R&S EXCLUSIV pentru uzul cititorilor nostri. Aceasta va explica exact care sunt cele mai avantajoase modalitati pentru dvs
 

...detalii Click Aici
 
Altfel spus, veti afla
 
1. Cum puteti plati mai putin impozit la stat
2. Cum poate angajatul dvs sa ramana cu mai multi bani in mana
 
Atentie: Pentru ca informatiile din aceasta lucrare sunt "sensibile" pentru ANAF si/sau ITM, ea va circula intr-un cadru restrans si poate fi primita exclusiv de catre abonatii nostri.
 
In esenta, aici gasiti 153 de pagini detaliate si argumentate cu raspunsul la intrebarea 
....citeste mai departe


 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586