Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii

Este obligatoriu sa eliberam Adeverinta de munca in conditii speciale?

Intrebare:
Care este cadrul legal in baza caruia angajatorul are obligatia eliberarii adeverintei cu perioada lucrata in conditii speciale de munca?

Raspuns:
Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Conform art. 260 alin. (1) lit. b) din Codul muncii republicat, constituie contraventie încalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5) si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Totodata, art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, prevede, printre obligatiile angajatorului, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Asadar, la solicitarea salariatului sau a fostului salariat ...

.....Cititi mai departe Detalii


Cele 57 de drepturi pe care nici nu stiai ca le ai ca salariat!

 
Stiai ca...
 
... daca lipsesti nemotivat un numar mic de zile (2-3), iar angajatorul decide sa te concedieze disciplinar, el trebuie sa faca dovada ca prezenta ta la serviciu era necesara exact in acele zile?
 
... daca angajatorul te cheama la serviciu intr-o sambata pentru 1 ora, trebuie ca ulterior sa iti dea liber, in compensatie, o zi intreaga?
 
... poti negocia o clauza privitoare la obligatia angajatorului de a te promova in viitor daca obtii anumite 
rezultate, intr-un anumit interval de timp?
 

Poprirea pe salariu in cazul unui angajat

Poprirea presupune doua parti aflate in opozitie: cel care o aplica sau care cere aplicarea ei si cel asupra caruia este efectuata, tertul poprit. Deoarece, in dreptul procedural fiscal, se deroga de la prevederile dreptului comun unde este prevazuta obligatia creditorului de a cere, in instanta, aplicarea masurilor de executare silita, organul fiscal este cel care aplica masura executarii silite prin poprire.

Poprirea cuprinde 2 etape:
- Etapa asiguratorie = blocarea veniturilor in mainile unui tert (persoana fizica sau juridica, ex. banca);
- Etapa executorie = retinerea si virarea sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi.

Adresa de infiintare a popririi, insotita de copia certificata a titlului executoriu, este transmisa tertului poprit prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau inmanata acestuia.

Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte ...

.....Cititi mai departe Detalii


Club Legislatia muncii

Salariata aflata in CIC poate intra in concediu medical?

Intrebare: Cine suporta plata indemnizatiei pentru o salariata diagnosticata cu TBC, al carei contract de munca este suspendat pentru concediu crestere copil incepand cu aprilie 2012?

Raspuns: In baza art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, concediul pentru cresterea copilului reprezinta o cauza de suspendare a contractului individual de munca. Pe durata concediului pentru cresterea copilului salariata beneficiaza de indemnizatie pentru crestere copil, acordata in baza prevederilor OUG 111/2010.

Dupa incetarea perioadei de suspendare a contractului individual de munca pentru concediu crestere copil salariata in cauza poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Astfel ca salariata nu poate beneficia concomitent de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului precum si de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.

In situatia in care salariata solicita incetarea concediului ...

.....Cititi mai departe Detalii


Legislatia muncii
In cazul deplasarii salariatului, este suficienta delegatia stampilata?

Analizam cazul unui angajat care merge in delegatie in tara si caruia i se deconteaza tariful de cazare 30 lei/noapte, tarif pentru diurna 32.50 lei/zi pe baza delegatiei pe care o prezinta salariatul. Vom stabili daca, din punct de vedere fiscal, respectivele cheltuieli sunt deductibile integral tinand cont de faptul ca documentul justificativ e reprezentat numai de delegatia stampilata. Vom face precizari si in legatura cu deplasarea in strainatate.

Raspuns:
Potrivit art. 28 din HG 1860/2006 cu completarile si modificarile ulterioare, in situatia in care personalul aflat in delegare nu se cazeaza in conditiile prevazute la art. 26, cheltuielile de cazare se compenseaza prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei.

In concluzie, in situatia in care personalul nu se cazeaza, cheltuielile de cazare se compenseaza prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei pe baza de declaratie pe proprie raspundere a salariatului respectiv, care se ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ce informatii va ofera Caietul Seminarului Revisal?
 
Ce cuprinde REVISAL
Cum se completeaza formularul Registrului de Evidenta a Salariatilor
Cine poate completa si transmite REVISAL
Cum se modifica o inregistrare gresit inserata
Cum se completeaza REVISAL cu ajutorul programelor electronice proprii angajatorilor
Instructiuni de folosire a softului pus la dispozitia angajatorului de catre Inspectia Muncii
Care sunt datele obligatorii ce trebuie sa se regaseasca in REVISAL
Cum se transmite legal REVISAL la Inspectia Muncii
Care sunt termenele de transmitere a registrului in format electronic
Cum se inregistreaza salariul, sporurile si cuantumul acestora
Contraventii
Cuantumul amenzilor acordate pentru nerespectarea legislatiei ...


Cititi mai multe detalii AICI>>>

Procedura de recalculare a salariului pe o perioada anterioara

Intrebare: In urma unui control ITM, s-a constatat ca pe perioada ianuarie - iunie 2012 un angajat al unei societati comerciale a avut salariul sub limita prevazuta de minimul pe economie. Pentru contributiile sociale impozitul suplimentar aferente diferentelor de drepturi salariale este necesar sa se intocmeasca rectificative la declaratia 112 pe perioada ianuarie - iunie 2012 sau acestea se declara in luna in care se acorda efectiv diferentele de drepturi salariale?

Raspuns: Pentru recalcularea salariului de baza la nivelul salariului minim pe economie pe o perioada anterioara este necesara rectificarea statelor de salarii pentru lunile respective si rectificarea declaratiei 112.

Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin OMFP 1045/2012 declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea ...

.....Cititi mai departe Detalii

Curs Complet - pregatire pentru Examenul de Inspector Resurse Umane

Important pentru Inspectorii de Resurse Umane - A aparut singura lucrare editata in vederea pregatirii pentru examenul de obtinere a atestatului de inspector de resurse umane

Lucrarea este editata conform cu Certificarea Oficiala a Ministerului Muncii!


OFERTA SPECIALA>>>

Social
Un studiu arata ca un loc de munca la Coca-Cola genereaza indirect alte 9 slujbe in restul economiei romanesti

Fiecare loc de munca la Coca-Cola genereaza indirect alte noua slujbe in restul economiei, potrivit raportului realizat de profesorul de economie politica Ethan B. Kapstein de la INSEAD (Institut Europeen d'Administration des Affaires), pentru companie.

Potrivit documentului, compania contribuie substantial la veniturile publice fiscale ale Romaniei. Coca-Cola a platit in 2010 impozite de 19 milioane euro, iar intregul lant de valoare Coca-Cola contribuie cu impozite totalizand 204 milioane euro la bugetele publice.

"Din perspectiva unui economist, Coca-Cola este un <> eficient de taxe pentru guvern", a spus profesorul Kapstein.

Cititi si Sistemul Coca-Cola din Romania contribuie cu 0,37% la PIB-ul tarii >>>

"Fiecarui euro in impozite platit de Coca-Cola i se alatura alti 10 euro din restul economiei, in beneficiul bugetului de stat, bugetelor locale si bugetelor de asigurari ...

.....Cititi mai departe Detalii

NOU! Procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Ghid complet, pas cu pas!

Va oferim CD-ul “Angajarea strainilor UE/non UE in Romania”, un produs complet, cu un avantaj major pentru dvs.: gasiti aici, intr-o forma unitara, tot ce aveti de facut in cazul in care vreti sa angajati straini.

 

Sanatate
Citricele, remediul miraculos al naturii pentru piele si par

Citricele, fructe atat de zemoase si revigorante, au fost folosite de sute de ani ca remedii naturale impotriva diferitelor afectiuni, de la scorbut la tratarea muscaturilor de insecte. Cel mai important, citricele se gasesc in magazine tot anul, deci sunt un remediu mereu la indemana.
In afara de faptul ca miros frumos si ca sunt pline de vitamine, acidul citric din aceste fructe indeparteaza bacteriile de pe piele, lasand-o proaspata si curata; acidul citric inmoaie pielea intarita si e buna pentru tratarea bataturilor si a palmelor crapate.
Citricele sunt un remediu natural pentru PETELE DE IMBATRANIRE SI PISTRUI. Foloseste sucul de la o lamaie pentru a inlatura petele intunecate care apar pe piele sau ten; aplica sucul cu ajutorul unei dischete de bumbac si freaca usor, de doua ori pe zi - efectele se vad in 6-8 saptamani.
Ai COATE ASPRE? Pentru a inmuia pielea, stai rezemata cu cotul intr-o jumatate de lamaie, timp de 5-10 minute, clateste si hidrateaza pielea bine. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Consilier Salarizare si Contributii

 


Concedii si indemnizatii

- Concediu de odihna
- Concediu medical
- Indemnizatie pentru cresterea copilului
- Incapacitatea temporara de munca
- Indemnizatie de maternitate

Detalii Aici

Stabilirea salariului

- Modul de calcul si temeiul legal pentru determinarea salariului brut
- Reducerea salariilor de incadrare fara acordul salariatilor
- Zilele nelucratoare
- Locuri de munca in conditii deosebite sau speciale de munca
- Legea salarizarii unice
- Plata orelor suplimentare
- Raspunderea salariatilor in cadrul societatii

Detalii Aici

Solutii de suspendare a activitatii salariale

- Restructurarea unui post
- Somajul tehnic
- Tratamentul platilor compensatorii
- Concediul fara plata

Detalii Aici

Relatia cu Administratia Fiscala

- Reguli speciale
- Cum puteti contesta masurile abuzive luate de organul fiscal
- 10 sfaturi utile pentru ca inspectia fiscala sa se deruleze cat mai lin
- Sanctiuni contraventionale si aplicarea lor
- Compensarea obligatiilor fiscale

Detalii Aici

Venituri din salarii

- Contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat
- Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
- Contributia pentru concedii si indemnizatii
- Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale
- Contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj
- Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
- Comisionul datorat inspectoratului teritorial de munca
- Obligatii prevazute de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
- Tichete de masa
- Tichete cadou
- Munca dependenta

Detalii Aici

Venituri asimilate salariilor

- Remuneratia obtinuta de directori in baza unui contract de mandat
- Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane
- Sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor
- Sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite
- Indemnizatia asociatului unic
- Indemnizatia administratorilor
- Indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese

 

Mai multe detalii aici >>>

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586