Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

CD-ul Concediul si Indemnizatia de crestere a copilului conform O.U.G. nr. 124/2011

<<<CD-ul este disponibil AICI>>>
 

Care sunt conditiile actuale pentru acordarea concediului paternal?

Concediul paternal se acorda in conditiile Legii nr. 210/1999 a concediului paternal, publicata in Monitorul Oficial nr. 654 din 31 decembrie 1999 si ale Hotararii Guvernului nr. 244/2000, care reglementeaza normele de aplicare a acestui act normativ, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea nou-nascutului.

Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare. Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

In cazul in care ...

.....Cititi mai departe Detalii




Iti oferim acum Ghid practic pentru angajarea si integrarea salariatilor intr-o companie – unicul instrument care are grija ca toate procedurile obligatorii stipulate prin lege sa fie indeplinite corect si in timp util, astfel incat activitatea ta si a companiei tale sa fie perfect legala.

Comanda acum
Ghid practic pentru angajarea si integrarea salariatilor intr-o companie! Economiseste 85% din timpul si energia alocate rezolvarii rapide si corecte a tot ceea ce inseamna procedura declansata la angajarea unui nou salariat ! Este unica lucrare ce coroboreaza pentru tine TOATE prevederile  actualei legislatii intr-o analiza coerenta cu implicatii manageriale ce-ti asigura maximizarea  performantelor si reducerea cheltuielilor.

<<<Detalii complete AICI>>>


Autorizatia de munca pentru angajarea unui cetatean strain. Exista dezavantaje pentru angajator?

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, ce acte sunt necesare pentru angajarea unui cetatean strain si ce demersuri trebuie facute pentru a angaja aceasta persoana in cadrul companiei. De asemenea, vom stabili daca exista avantaje sau dezavantaje pentru angajator sau pentru angajat.

Raspuns:

Angajarea in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 2 lit. e) si d) din Codul muncii , a OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 421 din 05/06/2008 si a OUG 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Potrivit art.3 alin.(1) din OUG 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, strainii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei la angajatori care functioneaza in mod legal, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>



Indemnizatia de crestere a copilului


Lucrez la o firma din data de 17.06.2011 si cu data de 01.09.2012, data cand s-a nascut copilul meu, am solicitat decizia de suspendare pentru cresterea copilului si am primit-o cu data de 01.09.2012. Pot sa beneficiez de indemnizatie?

.....Cititi mai departe Detalii
 

 


Suspendarea activitatii salariale

Potrivit art. 52 din Codul muncii republicat, angajatorul are posibilitatea sa suspende contractul individual de munca din initiativa angajatorului numai in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile;

b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;

c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

d) pe durata detasarii;

e)pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

La indemana angajatorului pentru diminuarea costurilor salariale fara recurgerea la concediere din initiativa sa este masura suspendarii temporare a contratului de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie! Noul Cod Civil a modificat indirect, dar substantial, Codul muncii!
 
49 de modificari ale Codului muncii aduse indirect de noul Cod civil
 
Aflati: 
- Ce s-a schimbat si ce a ramas valabil in raporturile de munca prin aparitia noului Cod civil? Click aici
- Ce dispozitii sunt compatibile/incompatibile cu prevederile Codului muncii? Click aici
- Ce mai ramane valabil din ce a fost inainte? Click aici
 


Indemnizatia pentru cresterea copilului poate ajunge din nou la 85 la suta din salariu

Conform declaratiilor facute saptamana aceasta de Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, in urma intalnirii cu membrii Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la valoarea de 85% din salariu de la sfarsitul anului, in functie de calculele care vor fi elaborate de specialisti.

"Indemnizatia pentru mame (majorarea acesteia - n.r.) este o optiune. Trebuie sa facem impreuna cu cei de la Ministerul Muncii, cu ...

.....Cititi mai departe Detalii


SUCCESUL TAU vine din amenajarile interioare! In fiecare luna, castigi peste 12.000 euro!

Incepe aceasta afacere cu doar 1.000 euro cu ajutorul ghidului pe care ti-l oferim astazi!

GHID PRACTIC DE AMENAJARI INTERIOARE PENTRU BIROURI SI LOCUINTE! CLICK AICI >>


Tinerii spun: Nu ne putem cumpara o casa inainte de 40 de ani

Tinerii asteapta sa implineasca 40 de ani pentru a-si cumpara o casa, dar multi sunt obligati sa inchirieze sau sa locuiasca cu parintii, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie.

Varsta medie a unui cumparator a crescut in ultimii 50 de ani, la fel ca si preturile, care obliga tinerii sa nu se desprinda atat de usor de casa parinteasca.

In anii '60, media de varsta a unui cumparator era 24 de ani. In anii '80 a crescut la 28 de ani. In prezent, tinerii nu se asteapta sa devina proprietari mai devreme de 35 de ani.

In unele regiuni britanice, media este chiar mai mare. Scotienii si locuitorii din nord-est sustin ca vor avea mai putin de 40 de ani pana isi vor cumpara o casa.

Locuitorii din zona de centru a tarii cred ca vor apuca sa isi cumpere o casa la 39 de ani, respectiv 29. Londonezii mizeaza pe cifra 33.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.300 de proprietari care au fost intrebati la ...

.....Cititi mai departe Detalii


Joaca-te inteligent cu copilul tau!

Fise distractive si educationale -
Invatati impreuna sa desenati, sa scrieti si sa cititi

Sunt
231 de Fise distractive si educationale, toate din cele mai variate domenii. Veti regasi aici Fise educationale de desenat, Fise de invatat numerele, Fise logice si distractive, Fise pentru recunoscut litere samd. Tot ce il atrage pe copilul dvs este pus sub o forma distractiva si cat mai interesanta, astfel incat...sa ne jucam inteligent si sa invatam in acelasi timp.

Click Aici pentru a obtine informatii suplimentare!



Cum sa dai volum oricarui tip de par

Cum sa dai volum parului scurt sau pana la umar. Vestea buna este ca nu vei avea prea mult de munca - parul scurt sau lung pana la umeri este cel mai usor de coafat; pur si simplu, nu ai altceva de facut decat sa il usuci sa il aranjezi putin si esti gata de plecare:
- daca ai parul foarte fin, foloseste un spray pentru volum direct pe suvitele umede;
- usuca parul cu aer caldut, niciodata fierbinte si indreapta jetul in directia opusa cresterii parului; intotdeauna, pentru a da volum, trebuie sa usuci parul de jos in sus.
- ridica parul usor cu degetele si lasa aerul cald sa functioneze ca un fixativ; daca firul de par este foarte moale si fin, poti folosi un spray fixativ.

Cum sa dai volum parului lung si ondulat. Smecheria este sa iti hidratezi parul, astfel incat sa para moale si natural, nu incarcat de produse cosmetice.
- pentru a mari buclele ondulate, aplica un balsam de par la dus si lasa aburul apei calde sa hidrateze firul de par; clateste parul la ...

.....Cititi mai departe Detalii


Contractul colectiv de munca. Ghid practic


Partea I – Contractul colectiv de munca la nivel de unitate
 
A) Etape


1. Ce este un contract colectiv de munca?

2. Patronul

3. Salariatii

4. Succesul negocierii

5. Insuccesul negocierii

6. Durata contractului colectiv de munca

7. Continutul contractului colectiv de munca

8. Forma si inregistrarea contractului colectiv de munca

9. Aplicarea contractului colectiv de munca la nivelul unitatii

10. Modificarea contractului colectiv de munca

11. Suspendarea contractului colectiv de munca

12. Incetarea contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate


B) Formulare


a) Proces/verbal privind alegerea reprezentantilor salariatilor

b) Lista de prezenta la alegerea reprezentantilor salariatilor

c) Convocator pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate

d) Cererea organizatiei sindicale/reprezentantilor salariatilor pentru inceperea negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate

e) Contract colectiv de munca la nivel de unitate

f) Regulament de organizare si functionare a Comisiei de aplicare si monitorizare la nivel national

g) Regulament de organizare si functionare a Comitetului de
securitate si sanatate in munca


C) Legislatie


a) Codul muncii – Legea nr. 53/2003, republicata in M.Of. al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011;

b) Legea nr. 62/2011a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei,nr. 322 din 10 mai 2011;
 

Partea a II – a – Contractul colectiv de munca la nivel de ramura
 
A) Conditii


1. Reprezentativitate

2. Reguli pentru incheierea contractelor la nivel de ramura

3. Ramurile in care se incheie contracte colective de munca

4. Acordurile colective incheiate de catre functionarii publici

5. Exemple reglementari specifice


B) Contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura


a) Agricultura, piscicultura si pescuit

b) Silvicultura, economia vanatului, apelor si protectia mediului

c) Industria alimentara, a bauturilor si tutunului

d) Exploatarea si prelucrarea lemnului

e) Constructii

f) Comert

g) Turism, hoteluri si restaurante

h) Transporturi

i) Materiale de constructii si ciment

j) Energie electrica, termica, petrol si gaze

k) Din ramura chimie si petrochimie: sectorul ingrasaminte chimice.

 

Mai multe detalii aici >>>

 


 

Dosarul personal al salariatului

 


1. Notiuni introductive


1.1 Pregatiti dosarele pentru controlul ITM
1.2 Lista de verificare pentru continutul dosarului personal
1.3 Ce contine dosarul personal al salariatului
1.4 Cine are acces la dosarele salariatilor
1.5 Sugestii pentru o mai buna gestionare
1.6 Obligatia de eliberare a dosarelor salariatilor
1.7 Sanctiuni

2. Regulamentul intern


2.1 De ce intocmim regulamentul intern
2.2 Elaborarea regulamentului intern
2.3 Obligatia de informare si consultare a salariatilor
2.4 Contestarea legalitatii regulamentului intern
2.5. Modalitati de completare si modificare
2.6 Model de regulament intern

3. Angajarea in munca


3.1 Recrutarea si selectia personalului
3.2 Documente necesare in vederea angajarii
3.3 Medicina muncii
3.4 Instruirea la locul de munca

4. Executarea CIM


4.1 CIM si acte aditionale
4.2 Fisa postului
4.3 Cereri de concediu
4.4 Aplicarea sanctiunilor disciplinare
4.5 Evaluarea competentelor profesionale
4.6 Formarea profesionala
4.7 Delegarea si detasarea
4.8 Motivarea salariatilor

5. Incetarea CIM


5.1 Temeiul de incetare
5.2 Acte necesare la concediere
5.3 Documente necesare

6. Legislatie


6.1 Practicile diferite ale inspectorilor
6.2 H.G. nr. 161/2006
6.3 H.G. nr. 500/2011
6.4 Codul muncii, republicat - Legea nr.53/2003
6.5 Ordinul nr. 64/2003
6.6 Ordinul nr. 76/2003
6.7 Ordinul nr. 1616/2011

Click aici pentru detalii >>
 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586