Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Am "uitat" sa platim impozitul pentru un salariat! Ce putem face acum?


Intrebare: In anul 2010 societatea noastra a incheiat un CIM pe perioada nedeterminata cu un pensionar ( fost angajat ITM ). Salariul brut: 442 lei, timp de lucru partial de 2 ore pe zi.

Nu stim de ce, dar la momentul angajarii, setarile facute in programul de calcul al salariilor au fost urmatoarele: nu i se acorda deducerea personala si nu se impoziteaza. Drept pentru care, din luna in care a fost angajat nu a beneficiat de deducerea de 250 lei si nici nu s-a platit impozitul pe venit.

Ce putem sa facem?

Raspuns: Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal , sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Agentul de munca temporara - Intrebari si Raspunsuri
 
- La ce se refera mai exact incheierea unui contract de munca pe durata nedeterminata dintre un agent de munca temporara si un salariat temporar, asa cum apare in art. 95 alin. (2)? ... raspunsul aici >>>
 
- Cum mai are el atunci calitatea de salariat temporar daca are contract de munca pe perioada nedeterminata?...raspunsul aici >>>

Modalitatea de angajare a personalului didactic

Intrebare: Suntem o institutie de invatamant universitar si avem cadre didactice atat din interior cat si din exterior care fac plata cu ora pe posturile vacante.
Va rugam sa ne trimiteti un model de contract individual de munca pe perioada determinata pentru activitatea de plata cu ora si sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:
- cei care sunt angajati cu CIM la plata cu ora beneficiaza de concediu de odihna, concediu medical? Conteaza daca au functia de baza in alta parte sau daca plata cu ora este singurul venit al persoanei?
- cei care sunt pensionari si fac plata cu ora beneficiaza de concediu de odihna, concediu medical?
- cei care sunt angajatii nostri si fac plata cu ora trebuie sa le facem alt contract de munca?

Raspuns: Salariatii angajati cu contract individual de munca pe durata determinata beneficiaza de aceleasi drepturi de care beneficiaza salariatii angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata. Astfel, salariatii angajati ...

.....Cititi mai departe Detalii

Tu stii cum sa intocmesti corect dosarul de pensionare al angajatilor tai?

In anul 2012 valoarea punctului de pensie va fi de 732.8 lei

Sa luam o situatie perfect posibila, cu care te-ai confruntat sau te vei confrunta in perioada imediat urmatoare. O angajata in varsta de 56 de ani vine sa te intrebe cand poate iesi la pensie. Nu e de condamnat... A muncit mult, e obosita. Iar la modul in care se modifica, in jos, salariile in aceasta tara, pensia este, cel putin deocamdata, un refugiu sigur.

Salariata iti va spune ca are 31 de ani stagiu de cotizare, din care 5 ani in conditii deosebite de munca. De asemenea, are trei copii. De-a lungul activitatii profesionale, angajata a fost de patru ori in somaj si a lucrat cu jumatate de norma cateva luni. Cand iese la pensie? Daca nu poti raspunde in mai putin de un minut ... 
click aici >>>


Club Legislatia muncii
Contract de voluntariat

Modelul de contract de voluntariat este prevazut in vreo lege?

.....Cititi mai departe Detalii
Regulamentul Intern conform Codului Muncii Republicat
 
- Modele, Studii de Caz, Comentarii si Explicatii -
 
ITM-ul a anuntat ca va verifica in mod explicit respectarea noilor prevederi din lege in Regulamentul Intern al tuturor firmelor controlate. Amenda poate fi evitata destul de usor.
 
….Detalii Click Aici

Legislatia muncii
Termene de prescriptie. Plateste amenzile la timp si evita alte sanctiuni!

Volumul impresionant de reglementari si de declaratii ori alte situatii ce trebuie transmise autoritatilor genereaza in mod inevitabil si aparitia unor posibile erori. Din perspectiva legislatiei in materie contraventionala atrage atentia modul in care opereaza prescriptia dreptului organelor competente sa constate savarsirea faptei si sa aplice amenda. Alaturi de aceasta, ca mijloc de protectie impotriva apetitului ridica al autoritatilor pentru amenzi in acesta perioada, este important de analizat si celelate termene de prescriptie aplicabile in domeniu. Problematica prescriptiei in materia raspunderii contraventionale a fost generata si de o serie de prevederi cuprinse in art. 13 alin. (1) si alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile ulterioare.

Astfel alin. (1) prevede un termen scurt pentru alicarea sanctiunii statuand ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni ...

.....Cititi mai departe Detalii
Scapa de toata bataia de cap pe carebirocratia angajarii ti-o da!
 
Iti oferim acum Ghid practic pentru angajarea si integrarea salariatilor intr-o companie – unicul instrument care are grija ca toate procedurile obligatorii stipulate prin lege sa fie indeplinite corect si in timp util, astfel incat activitatea ta si a companiei tale sa fie perfect legala.

Comanda acum
Ghid practic pentru angajarea si integrarea salariatilor intr-o companie!

Economiseste 85% din timpul si energia alocate
rezolvarii rapide si corecte a tot ceea ce inseamna procedura declansata la angajarea unui nou salariat ! Este unica lucrare ce coroboreaza pentru tine TOATE prevederile  actualei legislatii intr-o analiza coerenta cu implicatii manageriale ce-ti asigura maximizarea  performantelor si reducerea cheltuielilor.


Detalii complete AICI>>>

Concediul pentru incapacitate temporara de munca in perioada de proba

Intrebare: Avem un angajat nou, cu o perioada de proba de 90 de zile, care, dupa 3 zile intra un concediu medical pentru incapacitate temporara de munca care continua si acum. Peste 30 de zile expira perioada de proba, noi am vrea sa desfacem contractul de munca in perioada de proba. Intrebarea ar fi: in perioada de proba, daca contractul se suspenda, se suspenda si perioada de proba si se prelungeste cu durata suspendarii conf art. 49. alin. (6)?

Raspuns: Concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) reprezinta o intrerupere in cursul normal al activitatii desfasurate de un salariat in folosul angajatorului sau, datorita starii de sanatate. Prin urmare, acesta nu reprezinta un act de vointa al partilor, care sunt tinute sa dea curs intocmai efectelor sale.

Astfel, concediul pentru incapacitate temporara de munca este unul din drepturile de asigurari sociale recunoscute asiguratilor pentru care se achita contributia pentru concedii si ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Atentie: este OBLIGATORIU sa respectati regulile de mai jos:
 
 
Nota: Art. 19 lit. i) din Legea nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii permite inspectorului de munca sa ..citeste mai departe aici >>

Social
Locuri de munca pentru romani in strainatate

Cei care doresc sa lucreze in tari straine pentru salarii care pot depasi 4.000 de euro pe luna, pot cauta un loc de munca in tari precum Germania, Norvegia sau Danemarca, tari care asteapta forta de munca din Romania.

Dulgherii, tamplarii si electricienii romani sunt asteptati sa contacteze companiile din Norvegia. Daca au 2-3 ani de experienta in domeniu, ori au mai lucrat in strainatate, au mari sanse de angajare.

In timp ce dulgherii si tamplarii pot castiga intre 21-24 de euro pe ora, electricienii sunt platiti cu 28 de euro pe ora, ajungand sa acumuleze intr-o luna peste 4.000 de euro.

65 de romani sunt asteptati si in Danemarca, pentru a se angaja la companii care se ocupa cu agricultura. Romanii vor ajuta fie la culesul fructelor, fie la ingrijirea animalelor, pentru un salariu de 1.4000 de euro pe luna.

Bucatarii sunt asteptati in Germania, unde vor fi remunerati cu 1.500-2.000 de euro pe luna. Statul german mai ...

.....Cititi mai departe Detalii

Exclusiv in Romania: Primul soft de evaluare a Angajatilor, conform Codului Muncii

Cum functioneaza Primul Soft de Evaluare a Personalului realizat in Romania?

1.    Se introduce in calculator CD-ul continand softul. Programul ruleaza doar cu CD-ul introdus in calculator.

2.    Se acceseaza Programul si se alege domeniul de activitate

3.    Evaluatorul selecteaza din baza de date criteriile de evaluarea a performantelor caracteristice postului ocupat de catre angajat

4.    In functie de criteriile alese se genereaza o fisa de evaluare editabila care poate fi completata cu ceea ce evaluatorul/ managerul de HR doreste

5.    Fisa se transmite automat angajatului si superiorului acestuia, fiecaruia revenindu-i sarcina de a completa fisa

6.    Rezultatul evaluarii se genereaza automat.

Informatii complete AICI>>>

Sanatate
Citricele, remediul miraculos al naturii pentru piele si par

Citricele, fructe atat de zemoase si revigorante, au fost folosite de sute de ani ca remedii naturale impotriva diferitelor afectiuni, de la scorbut la tratarea muscaturilor de insecte. Cel mai important, citricele se gasesc in magazine tot anul, deci sunt un remediu mereu la indemana.
In afara de faptul ca miros frumos si ca sunt pline de vitamine, acidul citric din aceste fructe indeparteaza bacteriile de pe piele, lasand-o proaspata si curata; acidul citric inmoaie pielea intarita si e buna pentru tratarea bataturilor si a palmelor crapate.
Citricele sunt un remediu natural pentru PETELE DE IMBATRANIRE SI PISTRUI. Foloseste sucul de la o lamaie pentru a inlatura petele intunecate care apar pe piele sau ten; aplica sucul cu ajutorul unei dischete de bumbac si freaca usor, de doua ori pe zi - efectele se vad in 6-8 saptamani.
Ai COATE ASPRE? Pentru a inmuia pielea, stai rezemata cu cotul intr-o jumatate de lamaie, timp de 5-10 minute, clateste si hidrateaza pielea bine. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Dosarul personal al salariatului1. Notiuni introductive


1.1 Pregatiti dosarele pentru controlul ITM
1.2 Lista de verificare pentru continutul dosarului personal
1.3 Ce contine dosarul personal al salariatului
1.4 Cine are acces la dosarele salariatilor
1.5 Sugestii pentru o mai buna gestionare
1.6 Obligatia de eliberare a dosarelor salariatilor
1.7 Sanctiuni

2. Regulamentul intern


2.1 De ce intocmim regulamentul intern
2.2 Elaborarea regulamentului intern
2.3 Obligatia de informare si consultare a salariatilor
2.4 Contestarea legalitatii regulamentului intern
2.5. Modalitati de completare si modificare
2.6 Model de regulament intern

3. Angajarea in munca


3.1 Recrutarea si selectia personalului
3.2 Documente necesare in vederea angajarii
3.3 Medicina muncii
3.4 Instruirea la locul de munca

4. Executarea CIM


4.1 CIM si acte aditionale
4.2 Fisa postului
4.3 Cereri de concediu
4.4 Aplicarea sanctiunilor disciplinare
4.5 Evaluarea competentelor profesionale
4.6 Formarea profesionala
4.7 Delegarea si detasarea
4.8 Motivarea salariatilor

5. Incetarea CIM


5.1 Temeiul de incetare
5.2 Acte necesare la concediere
5.3 Documente necesare

6. Legislatie


6.1 Practicile diferite ale inspectorilor
6.2 H.G. nr. 161/2006
6.3 H.G. nr. 500/2011
6.4 Codul muncii, republicat - Legea nr.53/2003
6.5 Ordinul nr. 64/2003
6.6 Ordinul nr. 76/2003
6.7 Ordinul nr. 1616/2011

>>> Mai multe detalii aici


 

Stiti care sunt cele mai recente reglementari in privinta contributiilor, odata cu adoptarea noului Cod Fiscal de la 1 iulie 2012?

 
Stiti ca, potrivit noului Cod Fiscal,
 
 Nu mai constituie baza de calcul indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi?

 In baza de calcul au fost introduse si sumele primite de comitetul de audit, precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea?
Nu mai intra in baza de calcul a contributiilor sociale individuale indemnizatia lunara a asociatului unic?
Au fost introduse sumele reprezentand participarea salariatilor la profit?
S-a introdus in baza de calcul a sumelor pentru participarea la profit pentru manageri care au incheiate contracte de management?
Au fost introduse venituri noi in baza de calcul al contributiilor sociale?
 
..citeste detalii aici >>


 
 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586