Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Dosarul de Pensionare - 87 de intrebari si raspunsuri
 

Sa luam o situatie perfect posibila, cu care te-ai confruntat sau te vei confrunta in perioada imediat urmatoare. O angajata in varsta de 56 de ani vine sa te intrebe cand poate iesi la pensie. Nu e de condamnat... A muncit mult, e obosita. Iar la modul in care se modifica, in jos, salariile in aceasta tara, pensia este, cel putin deocamdata, un refugiu sigur.
 
Salariata iti va spune ca are 31 de ani stagiu de cotizare, din care 5 ani in conditii deosebite de munca. De asemenea, are trei copii. De-a lungul activitatii profesionale, angajata a fost de patru ori in somaj si a lucrat cu jumatate de norma cateva luni. Cand iese la pensie? Daca poti raspunde in mai putin de un minut, nu citi mai departe.
 

...Ei bine, raspunsul este...

.....Cititi mai departe Detalii


Incarcat de munca la birou? Exista solutii!
 

Cu siguranta si dumneavoastra ati observat sau ati simtit pe propria piele, in ultima vreme, tendinta generala din firmele in care lucram: cat mai multe de facut pentru cat mai putini oameni care se pricep la acele lucruri. Altfel spus: te pricepi, mai ia inca una sau doua indatoriri (bonus) din partea companiei! Nu conteaza ca timpul de lucru ramane acelasi si ca, de obicei, rezultatele nu mai sunt atat de bune atunci cand teancul de acte se aduna gramada pe birou. Important este ca "managerul" sa se simta bine stiind ca a delegat acea activitate unui om competent. Sau (deja) ex competent.
 
Zilele trecute am avut ocazia sa discut cu unul dintre "head hunterii" cunoscuti de la noi din tara, fin analist al fortei de munca si a performantelor angajatilor, pe care l-am intrebat de ce se intampla astfel de situatii si, mai ales, ce e de facut. Iata care au fost sfaturile sale, interesante si cu siguranta utile pentru fiecare dintre noi.
 
Varianta 1, daca sunteti managerul care deleaga astfel de sarcini extra: "analizati inainte si stabiliti exact ce vreti. E adevarat ca un om din conducere se va simti mult mai bine din punct de vedere phihic stiind ca si-a pus unul dintre oamenii priceputi sa rezolve respectiva sarcina. Dar...Trebuie sa stiti ca randamentul acelei persoane va scadea in medie cu 20& pe toate activitatile. De aceea trebuie pus in balanta si stabilit care ar fi prioritatile. Daca vreti ca toate lucrurile sa mearga...asa si asa, aceasta este solutia. Daca vreti ca vechile sarcini sa fie facute la fel de bine, dar si problema care nu va da pace sa fie rezolvata, incercati urmatoarea solutie: luati o a doua persoana (neesentiala firmei) si puneti-va omul in care aveti incredere sa o supravegheze si sa o indrume. In acest fel puteti sta linistit ca problema se rezolva si va "cresteti" pe cineva care, in varianta optimista, se va putea descurca singur la fel de bine intr-un timp relativ scurt".
 
Varianta 2: daca sunteti angajatul care primeste astfel de sarcini extra: "nu refuzati din start, da prost in fata sefului. Spuneti doar ca "spre binele firmei o facem, cum sa nu". Nici nu cereti bani in plus din start, intrebati doar daca "se plateste in plus fata de celelalte activitati". Apoi, apucati-va de treaba cu spor 1-2 zile, dupa care incepeti sa dati mailuri in care intrebati daca "sarcina x este mai importanta decat sarcina y, pentru ca astazi ar trebui terminata prima etc samd". Tineti-o asa cam o saptamana apoi abordati-l pe "sefu" si intrebati-l cum i se pare ca merg lucrurile si daca nu e mai e nevoie de ceva "ajustari". Teoretic ar trebui deja sa fie stresat suficient cat sa va propuna sa va mai dea un om sa va ajute. Daca nu, recurgeti la cazul extrem: luati-va concediu o saptamana si intrebati cine va inlocuieste in aceasta perioada. La intoarcere, cu siguranta veti gasi un haos general din care va rezulta o "reorganizare" a sarcinilor".
 
Cam aceastea sunt sfaturile pentru "multitasking", cum i se spune mai nou acestei maladii de a incarca angajatii la birou. Daca le aplicati si functioneaza, sau nu, sa ne dati si noua un semn.

SINTEZA SAPTAMANII - CELE MAI CITITE ARTICOLE DE LEGISLATIA MUNCII


40 de articole din Codul Muncii se modifica din nou (Partea I)


O noua lege a fost inaintata de Parlament pentru modificarea si completarea Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. In cazul in care noul proiect va fi adoptat, vor fi modificate 40 de articole din Codul muncii.

Partea I

Citeste AICI partea a II-a a proiectului de lege.

Citeste AICI partea a III-a a proiectului de lege.

Modificarile propuse de initiatorul legii au urmatoarea forma:

1.    Art. 1, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Prezentul cod reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii".

2.    Dupa alin. (4) al art.21 se introduce un nou alineat, alin. (5), care va avea urmatorul cuprins:

"(5) Angajatorul poate ...

.....Cititi mai departe Detalii


Evalueaza obiectiv calitatile candidatului tau cu cele 67 de teste pentru a angaja cei mai buni oameni!
 
Foloseste modelele gata de printat! Iti economisesc timpul si energia! In plus, iti asigura angajatul perfect!
 

Somajul va fi administrat de sindicate!


Recent a fost emis un nou proiect de lege privind administrarea fondului de somaj de catre patronate si sindicate. In cazul in care noua lege va fi aprobata, fondul de somaj, constituit la nivel national, va fi administrat de catre patronate si sindicate.

De asemenea, noul proiect de lege propune ca din consiliul de administratie sa faca parte cate o persoana din partea fiecarui patronat si a fiecarui sindicat, constituit legal si cu reprezentare nationala.

Initiatorul proiectului legislativ aminteste ca ...

.....Cititi mai departe Detalii


Legea concediului de crestere a copilului se modifica din nou


Parlamentul Romaniei a emis un nou proiect de lege privind modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 111 din 8/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Modificarile vizeaza astfel alin. (7) de la art. 8 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 830/10 decembrie 2010,

"(7) In situatia in care persoana se afla cu ...

.....Cititi mai departe Detalii


"Concediul si Indemnizatia de crestere a copilului" acopera toata gama cerintelor tale in materie informativ-legislativa!
 
- sfaturi de aplicare!
- exemple de calcul!
 

Pauza de masa: cat este minimum din lege?


Orice tip de activitate necesita si o perioada de pauza si relaxare, iar orice angajat trebuie sa stie ca acest lucru este stipulat si in Codul Muncii, avand deci acoperire legala. Dar cum se acorda aceste pauze si cat pot sa dureze in fiecare caz?

In primul rand, exista pauza de masa. Aceasta poate fi acordata salariatilor al caror program de lucru este ...

.....Cititi mai departe Detalii


Inspectia Muncii: Inregistrarea contractelor colective de munca. Organizatia sindicala


In ceea ce priveste inregistrarea contractelor colective de munca si a actelor aditionale la nivel de unitate, legislatia in vigoare stabileste elementele care vor fi incluse in dosarul intocmit pentru inregistrare. Contractele colective de munca si actele aditionale la acestea incheiate la nivel de unitate se inregistreaza prin grija partilor la inspectoratul teritorial de munca.

Dosarul va cuprinde:

a)    cerere de ...

.....Cititi mai departe Detalii

In timpul delegarii se platesc ore suplimentare?


Intrebare: Pe perioada delegarii se pot plati ore suplimentare, sau doar se pot compensa?

Raspuns: Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii.

Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste dreptul salariatului delegat la plata cheltuielilor de transport si cazare, cat si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Scopul indemnizatiei de delegare este ...

.....Cititi mai departe Detalii


REVISAL: care este deosebirea intre delegare si detasare?


Conform art. 45 din Codul muncii , detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de munca incheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii .

Delegarea reprezinta ...

.....Cititi mai departe Detalii


Solutii complete pentru comunitatea specialistilor in Legislatia muncii, HR si Salarizare din Romania!
 
 

Cum se deconteaza diurna?


Diurna se acorda pe perioada deplasarii in conformitate cu HG 1860/2006 , iar pentru acordarea acesteia se iau in calcul numarul de zile calendaristice (art 10), astfel ca, daca persoanele respective stau in delegatie 21 de zile, diurna maxim deductibila care se acorda este de 32,5 x 21 = 682,5 lei.

Precizam ca, in conformitate cu art. 21 alin. 3 lit. b, pentru societati comerciale diurna maxim deductibila este in limita a ...

.....Cititi mai departe Detalii


Procedura privind transmiterea Revisal in format electronic


Transmiterea registrului se face de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.

Registrul general de evidenta a salariatilor se transmite la inspectoratul teritorial de munca in conformitate cu procedura stabilita si cu instructiunile de utilizare a aplicatiilor.

A. Transmiterea on-line prin intermediul portalului Inspectiei Muncii

Transmiterea on-line se face dupa ...

.....Cititi mai departe Detalii


Sarbatori legale respinse ca zile libere. Nu vor fi introduse in Codul Muncii alte doua zile nelucratoare


In 2010 au fost adoptate doua legi prin care era prevazut ca zilele de 24 ianuarie si 30 noiembrie sa fie declarate sarbatori legale. Saptamana trecuta, propunerea legislativa care reglementa introducerea acestor doua zile ca zile nelucratoare in Codul Muncii, prin declararea ca sarbatori nationale, a fost respinsa de deputati.

Astfel, la 12 octombrie 2011, deputatii au ...

.....Cititi mai departe Detalii


Munca la negru nu scapa de controale: 60.000 de amenzi in 5 luni


Munca la negru a fost supusa anul acesta la un val semnficativ de controale desfasurate atat de catre inspectorii ITM, cat si de catre politisti. Astfel, in doar cinci luni de zile au fost intocmite peste 1.500 de dosare penale si au fost acordate peste 57.000 de amenzi.

Controalele desfasurate in perioada mai-septembrie a.c. au vizat peste 5.000 de firme, iar din totalul celor 57.000 de sanctiuni contraventionale aplicate de politisti, circa 6.000 dintre acestea au ...

.....Cititi mai departe Detalii


Decizia de concediere. Emitere. Preaviz. Inregistrare in REVISAL


Intrebare: O decizie de concediere, conform art. 65 alin. (1) se emite la inceputul preavizului de 20 de zile sau la sfarsit? Perioada preavizului este (01.11-2010-26.11.2010). Si in REVISAL cu ce data se opereaza?

Raspuns: Avand in vedere ca ...

.....Cititi mai departe Detalii


Este legal sa interzicem demisia unui angajat timp de 2 ani?


Intrebare: Este legala intocmirea un act aditional la contractul de munca, prin care atat angajatorul cat si angajatul se obliga la neincetarea raporturilor timp de 2 ani? Practic salariatul nu demisioneaza iar angajatorul nu concediaza in acesti 2 ani. Este posibil asa ceva?

Raspuns: Contractul individual de munca are in continutul sau ...

.....Cititi mai departe Detalii


ReviSal. Procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la ITM


Registrul general de evidenta a salariatilor cuprinde contractele individuale de munca in desfasurare la data intrarii in vigoare a prevederilor hotararii, indiferent daca acestea sunt suspendate la data de 1 august 2011.

Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza in ordinea incheierii, modificarii, suspendarii sau incetarii contractelor individuale de munca.

Completarea elementului referitor la salariu se realizeaza ...

.....Cititi mai departe Detalii


Cand are tatal dreptul la concediul de ingrijire a copilului?


Legea nr. 210 din 31 decembrie 1999 a concediului paternal

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1

(1)Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.

(2)Tatal copilului nou-nascut are dreptul la ...

.....Cititi mai departe Detalii


Prelucrarea datelor cu caracter personal


Prelucrarea datelor cu caracter personal presupune: colectarea, inregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea si modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvaluirea catre terti prin transmitere, diseminare sau in orice alt mod, alaturarea ori combinarea, blocarea, stergerea sau distrugerea.

Prelucrarea datelor cu caracter personal se face prin ...

.....Cititi mai departe Detalii


Fisa de evaluare are grija de banii tai!
 

 

CD-ul 47 Modele de fise de evaluare a angajatilor iti pune la dispozitie modele de fise eficiente in evaluarea profesionala a angajatilor din domenii ca:
 

Resurse umane

Servicii:

- asigurari
- constructii
- medicale
- transport
- productie
- juridice

Financiar-contabilitate

Invatamant-cercetare

Marketing-vanzari
 

Difera fisa de evaluare specifica domeniului de resurse umane de fisa de evaluare a lucratorului din marketing - vanzari? Desigur! Spre exemplu, fisa de evaluare a angajatul angrenat in activitatea unui birou de evidenta personala nu va contine criteriul de "inovativitate". Nesemnificativ pentru el, devine un criteriu vital pentru marketerul care in permanenta trebuie sa imagineze noi tipuri de campanii prin care sa-si vanda produsele sau sa-si fidelizeze clientii.

Alcatuieste-ti propria fisa de evaluare! Corecta, completa si documentata!  

CD-ul 47 Modele de fise de evaluare este instrumentul care te ajuta sa realizezi o evaluare competenta a salariatilor tai.

 

Click Aici pentru mai multe informatii...

 

Copyright © 2011 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

   yahoo messenger   email        facebook  twitter  linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

   flux rss   arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586