Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Exceptia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste incheierea contractelor colectiva de munca a fost respinsa


Recent a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 514, Decizia Curtii Constitutionale nr. 646 din 17 mai 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 155 si art. 238 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care stabilesc elementele componente ale salariului si caracterul minimal al prevederilor legale referitoare la drepturile salariatilor stabilite de lege, prevederi ce trebuie respectate la incheierea contractelor colective de munca.

Aceasta exceptie de neconstitutionalitate avea ca obiect dispozitiile art. art. 155 si art. 238 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care au urmatorul cuprins:

- Art. 155: "Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.";

- Art. 238 alin. (3): "La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal".
Exceptia de neconstitutionalitate este motivata de autorul acesteia prin faptul ca textele de lege criticate contrazic dispozitiile constitutionale referitoare la dreptul la negocieri colective (art. 41 alin. (5)). Se arata astfel ca ...

.....Cititi mai departe DetaliiDISCOUNT SPECIAL! Oferta Zilei este: Click Aici!

 


Studiu de caz: Salariul minim si perioada de proba in cazul unui CIM cu durata determinata


Contractul individual de munca pe o perioada determinata dispune de prevederi legislative diferite de cele ale unui contract de munca cu timp nedeterminat. Prin acest contract, difera astfel prevederile care privesc perioada de proba, salariul minim de incadrare, precum si alte aspecte regasite in CIM cu durata determinata.

Trebuie astfel mentionat ca durata contractul individual de munca nu poate fi mai mica de 1 luna. Desi Codul muncii stabileste numai o durata maxima, nu si una minima a contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, salariul de baza poate fi stabilit numai lunar. Aceasta intrucat OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca prevede obligatia angajatorului de a inscrie in contractul individual de munca salariul de baza lunar brut.
Astfel, la lit. J din modelul cadru al contractului individual de munca aprobat prin ordinul mentionat este prevazut astfel:
J. Salariul
Salariul de baza lunar brut:...................... lei

Bazandu-se pe aceasta dispozitie legala, anterior datei de 01 ianuarie 2011, cand exista obligatia inregistrarii contractelor individuale de munca la inspectoratele teritoriale de munca, inspectorii de munca refuzau ...

.....Cititi mai departe DetaliiA aparut GHIDUL Complet - "Contractul Individual de Munca"!

Specialistii nostri au identificat 41 de modificari referitoare la CIM, analizand legislatia muncii in vigoare in acest moment.


...toate detaliile aici

 


Studiu de caz: Solicitarea si efectuarea concediului de odihna


O societate acorda tuturor angajatilor concedii de odihna in anumite perioade, iar angajatii accepta aceasta decizie a angajatorului. Intr-o astfel de situatie insa, intrebarea care priveste caracterul legal al acestei decizii este iminenta. In plus, trebuie stabilit in ce conditii este legea respectata prin completarea unui tabel nominal in care angajatii sunt de acord cu decizia de a se afla in concediu de odihna in perioadele stabilite de angajator.

Codul muncii, republicat, include la art. 149 prevederi conform carora efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unor programari care se fac pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

In consecinta, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

In ceea ce priveste programarea individuala, pentru aceasta se ...

.....Cititi mai departe DetaliiExpertii in legislatia muncii au gasit Solutia. Va oferim Regulile pe care trebuie sa le respectati pentru a scapa de amenzi:

Ghidul angajatorului in relatia cu Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM)

Retineti: este un Ghid realizat cu informatii, neoficiale evident, direct de la ITM, care dezvaluie exact aspectele vizate si cautate in mod special de inspectorii ITM.

Click Aici pentru detalii!

Cele mai recente acte normative publicate in Monitorul Oficial

Monitorul Oficial 519 din 22 Iulie 2011 (M. Of. 519/2011)