Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Studiu de caz: Protectia reprezentantilor salariatilor alesi de adunarea generala


Cum poate actiona un angajator atunci cand doreste sa treaca la concedierea unui lider de sindicat? Actioneaza acesta conform legii? Legea prevede prin art. 60 lit g) ca nu poate fi efectuata concedierea unui lider de sindicat. Informatiile vor trebui insa clarificate pentru a se stabili daca aceeasi protectie se aplica si in cazul reprezentantilor alesi ai salariatilor pe durata mandatului.

In acest sens, potrivit art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, republicat, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.

Prin urmare, in baza articolului mentionat mai sus, atata vreme cat este exercitata o functie eligibila intr-un organism sindical, salariatul (lider de sindicat) poate fi concediat doar disciplinar in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii, republicat.

Astfel, reglementarile au astfel in vedere doar protectia salariatilor ce exercita o functie eligibila intr-un organism sindical, asa incat nu se va aplica in cazul reprezentantilor alesi de adunarea generala a salariatilor.

In ceea ce priveste protectia reprezentantilor salariatilor, aceasta este ...

.....Cititi mai departe DetaliiAtentie: Amenzi de 3000-7000 lei pentru neevaluarea riscurilor unui loc de munca!

Evaluarea corecta a riscurilor reprezinta o conditie obligatorie pentru stabilirea normelor de protectie si sanatate specifice muncii din firma dvs.!

Ghidul practic de evaluare a riscurilor va ajuta sa treceti cu bine de controlul ITM!


Click Aici pentru detalii...

 


Clauzele nenumarate, batai de cap pentru angajator


Din ce in ce mai multi angajatori par sa nu mai aiba nicio retinere atunci cand vine vorba de inserarea in contracte a unor clauze noi, fie ca sunt clauze de neconcurenta, de confidentialitate sau de exclusivitate.

Cu toate acestea, respectarea lor pare sa fie invers proportionala cu numarul crescator. Astfel, angajatii nu par sa tina cont de acele clauze adaugate contractului ca urmare a faptului ca, de cele mai multe ori, acelasi contract nu prevede si sanctiunile aferente nerespectarii termenilor stabiliti de parti.

In consecinta, tot angajatorii au de suferit atunci cand incearca sa dovedeasca incalcarea obligatiilor contractuale de catre angajati sau cand vor sa aduca dovezi cu privire la existenta unui prejudiciu. De multe ori, procedurile greoaie din justitie ii fac pe angajatori sa renunte la masurile impotriva angajatilor.

Exista si clauze care nu au nicio baza in fata instantei de judecata, precum e cea de exclusivitate tocmai pentru ca in Codul muncii este prevazuta posibilitatea ca un salariat sa aiba incheiate mai multe contracte individuale de munca, fie cu angajatori diferiti, fie cu acelasi angajator. Tocmai de aceea, introducerea unei clauze de exclusivitate in contractele individuale este lovita de nulitate.

In acelasi timp insa, legislatia muncii obliga salariatul sa ...

.....Cititi mai departe DetaliiConcedierea conform Codului Muncii 2011:

100 de Studii de Caz
Sfaturi Practice
Modele Utile


Click Aici pentru detalii!

 


Angajatorii se tem: Nu exista destui candidati competenti, o demonstreaza BAC-ul de anul acesta


Romania va ajunge in curand sa nu mai poata sustine cresterea economica in conditiile in care piata nu mai furnizeaza forta de munca ieftina si nici macar competenta. Pretentiile potentialilor angajati cresc, insa competentele acestora scad. Ca dovada, examenul de bacalaureat de anul acesta nu a fost trecut de 110.000 de tineri.

In acelasi timp, multi dintre tinerii care sunt totusi pregatiti pentru piata muncii, aleg sa isi caute oferte mai avantajoase in alte tari astfel incat se va ajunge in curand si in tara noastra la situatia intampinata acum de Germania care are un deficit de cateva sute de mii de specialisti si trebuie sa importe angajati.

Companiile straine au inceput deja sa isi aduca propriii angajati din alte tari, un exemplu in acest sens fiind producatorul chinez Huawei care detine o afacere de 40 de milioane de euro in tara noastra si care a preferat sa isi aduca 100 de angajati chinezi, reprezentand un procent de 30% din totalul de angajati.

Cu o lipsa acuta de forta de munca tanara si competenta, apar temeri cu privire la posibilitatea de plata a pensiilor pentru actualii angajati. Anul acesta s-a inregistrat cea mai ...

.....Cititi mai departe DetaliiGhid practic de SALARIZARE 2011, in conformitate cu Noul Cod al Muncii:

127 de Cazuri Practice si Studii de Caz


Click Aici pentru detalii...

 


Explicatii pe larg despre Evaluarea angajatilor


1. Prin Contractul individual de munca
 
...detalii Click Aici
 
2. Prin Regulamentul intern
 
...detalii Click Aici
 
3. Prin Contractul colectiv de munca
 
...detalii Click Aici
 
4. Obiectivele evaluarii
 
...detalii Click Aici
 
5. Fisa de evaluare
 
...detalii Click Aici
 
6. Erori curente
 
...detalii Click Aici
 
7. Modele

...detalii Click Aici

 
Evaluarea angajatilor si Criteriile de performanta conform Codului muncii 2011 presupune in mod clar o delimitare a ...citeste mai departe

 

Copyright © 2011 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586