Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Studiu de caz: sporul de vechime in cazul unui CIM cu timp partial

In ceea ce priveste sporul de vechime, calculul acestuia poate fi eronat in situatiile in care nu este invocat articolul corespunzator prin lege si nu se tine cont de criteriile care stabilesc dreptul salarial in functie de norma de munca efectuata si perioada de timp aferent.

Prin lege, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca si cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, potrivit art. 160 din Codul muncii, republicat. Referitor la situatia mentionata anterior in ceea ce priveste calculul sporului de vechime, art. 106 alin. (2) din acelasi act normativ prevede ca drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

In cazul unui CIM cu timp partial, salariul de baza se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat raportat la drepturile stabilite raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru, deci proportional in raport cu salariul stabilit pentru un salariat cu norma inreaga comparabil. Alte drepturi salariale, precum sporul de vechime in munca, se calculeaza la  ...

.....Cititi mai departe DetaliiPrima lucrare realizata IMPREUNA de specialistii din
Ministerul de Finante si Ministerul Muncii

Totul despre Salarizare si Contributii in 2011:
700 de pagini cu explicatii, sfaturi, studii, cazuri practice


Detalii click aici >>>

 


Studiu de caz: Revenirea la locul de munca anterior expirarii CCC si programul redus cu plata integrala


Multe societati se confrunta cu situatiile in care salariatele aflate in concediu de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani se intorc la locul de munca inainte de implinirea acestei varste de catre copil. Cele mai multe dintre societati nu stiu daca, in situatia data, ar trebui sa acorde acestor salariate dreptul la program redus de munca cu plata la norma intreaga.

Potrivit legii, dreptul la program redus de munca cu plata integrala a salariului pentru salariata revenita la locul de munca anterior expirarii concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani este un drept castigat prin negociere si acordat in baza contractului colectiv de munca aplicabil, nefiind un drept reglementat si prevazut de norme legale. Astfel, orice angajata poate beneficia de acest drept daca a fost prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii in cauza.

Salariata care decide sa revina la locul de munca inainte de implinirea varstei de un an a copilului, poate beneficia de dreptul prevazut de art. 17 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorul este ...

.....Cititi mai departe DetaliiSunteti nevoit sa concediati angajati?

Acum aflati raspunsul la orice intrebare privind concedierea!

Click aici pentru detalii >>>

 Jumatate de miliard de euro pentru 600 de clujeni someri

Pe durata unei perioade de 18 luni, aproximativ 600 de persoane din regiunea Nord-Vest beneficiaza in mod gratuit de consiliere, informare si asistenta pentru obtinerea unui loc de munca, proceduri efectuate in cadrul unui proiect sustinut de Uniunea Europeana prin intermediul fondurilor pentru resurse umane.

Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 500.000 euro si are ca principal obiectiv majorarea ratei de ocupare a fortei de munca si scaderea nivelului pe care l-a atins somajul in regiunea mentionata anterior.

In principal, programul ii are in vedere pe cei din regiunea Nord-Vest, mai exact pe cei din municipiul Cluj-Napoca, precum si din alte sase regiuni rurale: Poieni, Ciucea, Negreni, Iara, Mihai Viteazu si Calatele. Proiectul a fost castigat de firma de consultanta in management KCMC (K Consulting Management and Coordination) care va avea obligatia de a implementa etapele incluse in program.

In mod concret, 610 persoane vor avea oportunitatea de a se informa cu privire la posibilitatile de dezvoltare si ocupare profesionala. Mai exact, 250 dintre acestia urmeaza sa fie consiliati profesional, iar alte 100 de persoane vor primi suport profesional pentru participarea la cursuri de initiere in folosirea unui computer. Este planificat ca alte 21 de persoane sa se angajeze in urma cursurilor la care vor participa.

Programul este adresat ...

.....Cititi mai departe DetaliiExpertii in legislatia muncii au gasit solutia. Va oferim Regulile pe care trebuie sa le respectati pentru a scapa de amenzi:

Ghidul angajatorului in relatia cu Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM)

Retineti: este un Ghid realizat cu informatii, neoficiale evident, direct de la ITM, care dezvaluie exact aspectele vizate si cautate in mod special de inspectorii ITM.


Click Aici pentru detalii!Regulamentul Intern in avantajul dvs.

- Modele, Studii de Caz, Comentarii si Explicatii -

 

Atentie: ITM-ul a anuntat ca va verifica in mod explicit respectarea noilor prevederi din lege in Regulamentul Intern al tuturor firmelor controlate! Alegeti sa spuneti "Nu" Amenzii!

 

Va oferim acum Ghidul Complet “Regulamentul intern in avantajul dumneavoastra - SINGURUL material care va lamureste deplin asupra Regulamentului Intern, a diferentei dintre acesta si Contractul colectiv de munca. Ghidul va invata ce trebuie si ce nu trebuie sa contina acest act normativ pentru ca dvs. sa beneficiati 100% de puterea lui.

 

Click Aici pentru a vedea Cuprinsul Lucrarii! 

Copyright © 2011 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586