Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Studiu de caz: Conditionarea continuitatii raporturilor de munca


Companiile aleg uneori sa isi motiveze angajatii prin bonusuri de angajare, dar incearca sa se asigure si ca investitia facuta in acest scop va fi benefica societatii prin sarcinile pe care le va indeplini angajatul care se bucura de primirea acelor bonusuri. Are insa o societate dreptul sa ii impuna acestuia conditia ca, in cazul parasirii companiei in decursul unui an (indiferent de forma de plecare, demisie, concediere, notificare in perioada de proba, etc.) sa returneze banii din bonusurile acordate?

Legea prevede in mod expres ca inserarea unei clauze in contractul individual de munca prin care salariatul s-ar obliga ca in schimbul unei sume de bani sa nu inceteze contractul individual de munca o anumita perioada, in caz contrar fiind obligat la restituirea sumei, constituie o incalcare a principiului libertatii muncii.

Asa cum se mentioneaza din punct de vedere legal, partea convetionala a contractului individual de munca reprezinta acea parte ce presupune acordul de vointa al partilor. Insa, si in acest caz este obligatoriu a fi respectate normele legale, contractul colectiv de munca aplicabil si bunele moravuri.
In acest sens, art. 11 din Codul muncii prevede ca, clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

Prin urmare, in baza principiului libertatii muncii, salariatul are dreptul sa ...

.....Cititi mai departe DetaliiA aparut GHIDUL Complet - "Contractul Individual de Munca"!

Specialistii nostri au identificat 41 de modificari referitoare la CIM, analizand legislatia muncii in vigoare in acest moment.


...toate detaliile aici

 


Vrei un credit? Bancile, obligate sa divulge tot!


In cazul in care se doreste contractarea unui nou credit, bancile vor fi obligate sa ofere o gama larga de informatii cu privire la riscurile pe care le implica incheierea unui nou contract de credit. Potrivit unei noi directive aprobate de Banca Centrala Europeana (BCE), creditul ipotecar in valuta va fi acordat odata cu informarea eficienta a consumatorului in ceea ce priveste conditiile si riscurile aferente.

Noul proiect aprobat de BCE isi propune astfel sa imbunatateasca relatia de incredere dintre banci si consumatori, asa cum se arata in documentul oficial al propunerii mentionate anterior: "Din perspectiva stabilitatii financiare, BCE sprijina masurile care vizeaza asigurarea de imprumut responsabila si restabilirea increderii consumatorilor. (...) Una dintre problemele identificate de catre Comisia Europeana in legatura cu imprumuturile iresponsabile pe pietele ipotecare ale Uniunii se refera la creditele in valuta straina pe care consumatorii le iau pentru a profita de rata dobanzii oferite, fara a avea un nivel adecvat de intelegere a riscului valutar implicat".

Noua directiva include astfel seria informatiilor care ar trebui oferite clientilor in cazul in care acestia decid sa faca un imprumut in alta moneda decat cea nationala a debitorului. Asa cum arata documentul, informatiile ar trebui sa faca referire in mod expres si la riscurile pe care le implica un credit in valuta straina.

Mai mult decat atat, banca trebuie ...

.....Cititi mai departe DetaliiAtentie: Amenzi de 3000-7000 lei pentru neevaluarea riscurilor unui loc de munca!

Evaluarea corecta a riscurilor reprezinta o conditie obligatorie pentru stabilirea normelor de protectie si sanatate specifice muncii din firma dvs.!

Ghidul practic de evaluare a riscurilor va ajuta sa treceti cu bine de controlul ITM!


Click Aici pentru detalii...

 


Ce e in neregula cu salariile companiilor de stat


Este deja un fapt binecunoscut ca cele mai mari salarii din Romania au fost inregistrate in cadrul companiilor de stat. Astfel, salariul acordat directorilor generali ai companiilor de stat este in medie de 4.800 lei, indiferent de pierderi sau daca se obtine profit.

Cu toate acestea, salariile directorilor adjuncti si ale sefilor de divizii sunt, in multe situatii, mai mari decat cele ale propriilor sefi, dupa ce salariile acestora din urma au fost plafonate.

In concret, in prima parte a anului 2010, Guvernul a trecut la plafonarea salariilor directorilor generali ai companiilor de stat la nivelul unui secretar de stat, fiind exclus orice criteriu de performanta in stabilirea remuneratiilor acestora.
In mod firesc, aceasta prevedere nu reprezinta un avantaj pentru cei aflati la conducerea unor companii aflate pe profit si cu un potential urias pe piata. Astfel, acesti directori risca sa nu mai fie motivati de incheierea anului cu un profit cat mai mare. Sunt in schimb avantajati cei care conduc companii cu datorii, acest raport fiind unul care dauneaza economiei.

La inceputul anului in curs, Guvernul a avut in vedere reintroducerea salarizarii prin contractele de mandat, fapt care ar fi impus criterii rigide si grile de departajare a salariilor primite de liderii companiilor de stat, fiind avuta in vederea indeplinirea unui target de castig. Prevederea nu a mai ...

.....Cititi mai departe DetaliiNoile reguli privind modalitatile de evaluare si de stabilire a criteriilor de performanta constituie acum un nou punct de interes in "vizita" inspectorului ITM!
 
Nerespectarea acestora atrage:


...click aici pentru raspuns

 


107 modele si formulare vitale in HR


I. RAPORTURI DE MUNCA

1. Angajarea in munca

2. Angajarea strainilor

3. Contractul individual de munca

4. Modificare contractul individual de munca

5. Suspendare contractul individual de munca

6. Concediul de odihna si alte concedii

7. Formare profesionala

8. Cercetarea disciplinara

9. Concediere colectiva

10. Incetare contractul individual de munca

11. Regulament Intern

12. Contract Colectiv de Munca

13. Alte contracte


II. RESURSE UMANE

14. Recrutarea si selectia

15. Motivarea

16. Evaluarea performantelor

17. Alte modele de chestionare si formulare utile


Click Aici pentru a vedea Cuprinsul Complet...

 

Copyright © 2011 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586