Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Studiu de caz: Modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii


Modificarile aduse de noul Cod al muncii au dus la o serie de neintelegeri cu privire la aplicarea noilor dispozitii pentru functionarea in continuare in conformitate cu lege. Astfel, un aspect important care trebuie clarificat se refera la necesitatea incheierii unui act aditional cu modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii. Devine astfel intocmirea unui act aditional un aspect indispensabil?

In acest sens, art. 81 alin. (4) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, mentioneaza ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. A fost deci stabilita o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.

Cu privire la termenul de preaviz in cazul concedierii, anterior modificarilor aduse de Legea 40/2011, art. 73 din Codul muncii stabilea ca salariatii ...

.....Cititi mai departe DetaliiExpertii in legislatia muncii au gasit solutia. Va oferim Regulile pe care trebuie sa le respectati pentru a scapa de amenzi:

Ghidul angajatorului in relatia cu Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM)

Retineti: este un Ghid realizat cu informatii, neoficiale evident, direct de la ITM, care dezvaluie exact aspectele vizate si cautate in mod special de inspectorii ITM.

Click Aici pentru detalii!

 


Ti-ai petrecut duminica muncind? Ai dreptul la compensatii!


Un caz recent al Camerei Sociale a Curtii de Casatie i-a avut ca subiecti pe angajatii unui hypermarket care au actionat in instanta in momentul in care le-a fost incalcat dreptul la repaus. In concret, acestia s-au adresat instantei cu o cerere de plata a unei indemnizatii drept compensatie pentru incalcarea dreptului la repaus.

Conform afirmatiilor facute de angajatii in cauza, acestia nu au beneficiat de nicio zi libera in cele 15 zile care au precedat sau succedat fiecare dintre duminicile in care au lucrat inainte de sarbatorile de iarna. Cererea emisa a fost efectuata in baza dispozitiilor din Conventia colectiva 3305 care reglementeaza, printre altele, si relatiile dintre angajatori si salariatii care lucreaza in hypermarketuri.

Decizia Curtii a fost de partea angatilor care au astfel dreptul la zilele libere la care au facut referire in cererea inaintata. Potrivit art. L. 3132-26 din Codul Muncii prevede acordarea de zile libere compensatorii fiecarui angajat privat de repausul duminical, iar art. 5-14-1 al Conventiei colective pentru comertul en detail si en gros, cu predominanta alimentara impune avantaje suplimentare in astfel de situatii. Astfel, in cazul ...

.....Cititi mai departe DetaliiRespectarea normelor de securitate si sanatate in munca reprezinta, alaturi de interesul ITM-ului pentru munca la negru, unul dintre obiectivele principale ale ITM.

Documentatia obligatorie in domeniul SSM:

Click Aici pentru detalii...

 


Cum vor ajunge bulgarii in doi ani mai bogati decat romanii


In doar doi ani de zile, bulgarii au sanse reale sa devina mai bogati decat romanii, cel putin in ceea ce priveste veniturile medii ale acestora. Asa cum a declarat saptamana aceasta ministrul bulgar de finante, Simeon Djankov, veniturile medii ale bulgarilor le vor depasi pe cele ale romanilor in doar doi ani de zile.

In acest sens, acesta a mai precizat ca produsul intern brut pe cap de locuitor din Bulgaria reprezinta 43% din media UE, in vreme ce in Romania acelasi indicator este cu doar 2% mai mare. In anul 2009, PIB/cap de locuitor in Bulgaria ajunsese la 37% din media UE, in vreme ce, conform Fondului Monetar International, in Romania PIB/cap de locuitor avea o valoare de 5.202 euro, iar in Bulgaria acesta inregistra 4.372 euro.

In luna martie salariul mediu al bulgarilor a fost de 689 leva (352 euro), in vreme ce in tara noastra salariul mediu inregistrat in aceeasi perioada a fost de ...

.....Cititi mai departe Detalii33 de solutii aduse de modificarile esentiale din Legislatia Muncii 2011
+
7 false solutii stipulate in Codul Muncii 2011

Detalii Aici...
 


Regulamentul Intern in avantajul dvs.

- Modele, Studii de Caz, Comentarii si Explicatii -

 

Atentie: ITM-ul a anuntat ca va verifica in mod explicit respectarea noilor prevederi din lege in Regulamentul Intern al tuturor firmelor controlate! Alegeti sa spuneti "Nu" Amenzii!

 

Va oferim acum Ghidul Complet “Regulamentul intern in avantajul dumneavoastra - SINGURUL material care va lamureste deplin asupra Regulamentului Intern, a diferentei dintre acesta si Contractul colectiv de munca. Ghidul va invata ce trebuie si ce nu trebuie sa contina acest act normativ pentru ca dvs. sa beneficiati 100% de puterea lui.

 

Click Aici pentru a vedea Cuprinsul Lucrarii!

 

Copyright © 2011 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586