Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:51

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Concedierea perfect legala

procedura legala de urmat in cazul unei concedieri;
sfaturi practice (deosebit de utile atunci cand va aflati in situatia dificila de a trebui sa concediati unul sau mai multi angajati);
modelele de care aveti nevoie (preaviz, notificare, convocare, proces-verbal, avertisment, decizie etc.);
100 de studii de caz privind diverse tipuri de concediere. Cele 100 de studii de caz acopera TOATE tipurile de concediere. Sunt grupate pe tipuri de concediere, iar fiecare studiu de caz are cate un titlu sugestiv astfel incat citind doar cuprinsul (titlurile) sa mergeti exact la solutia pe care doriti sa o aflati.

Mai multe detalii aici >>>
 

Preavizul inainte si dupa 1 mai 2011

Conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Astfel cum se poate observa si in acest caz legiuitorul a stabilit o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.

Altfel spus, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in ...

.....Cititi mai departe Detalii
 

5 intrebari sensibile legate de contractul colectiv de munca

1. Care sunt cele 10 clauze care nu trebuie sa lipseasca din contractul colectiv de munca la nivel de unitate?

2. Ce legatura foarte importanta exista intre Regulamentul intern al firmei si contractul colectiv de munca?

3. Contractul colectiv de munca nu se poate incheia pe o durata mai mica de 12 luni, cu o singura exceptie. Care este acesta?

4. Contractul colectiv de munca poate fi modificat inainte sa expire perioada pentru care a fost incheiat?

5. Daca nu reusiti sa ajungeti la o intelegere cu salariatii, cand trebuie sa initiati urmatoarea negociere colectiva?

Aflati raspunsurile aici >>>
Concedierea pentru inaptitudine profesionala - emiterea deciziei

Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat cunostinta de expertiza medicala privind inaptitudinea profesionala a salariatului.

Decizia va avea anexate urmatoarele documente:
- expertiza medicala efectuata de catre medicul de medicina muncii, in care se prevede expres inaptitudinea salariatului de a mai ocupa locul de munca respectiv;
- lista locurilor de munca vacante in unitate, corespunzatoare starii de sanatate a salariatului, recomandate prin expertiza medicala; sau mentiunea angajatorului privind inexistenta unor asemenea locuri vacante; ...

.....Cititi mai departe Detalii
 

Regulamentul intern - 327 de prevederi si clauze

Abaterile disciplinare sunt in acest moment un domeniu foarte sensibil. Codul muncii nu va ajuta mai deloc in aceasta problema - art.263 da numai definitia generala a abaterilor disciplinare, lucru absolut insuficient cand trebuie sa aplicati o sanctiune.

Pentru ca, nu uitati, desi Codul muncii nu spune mare lucru despre abaterile disciplinare, tot el va obliga (la art.268) ca atunci cand emiteti o decizie de sanctionare sa precizati clar "prevederile din statutul de personal, Regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat."

Ce faceti daca abaterea disciplinara respectiva nu este prevazuta nici in statut, nici in contractul colectiv de munca? Colacul de salvare il constituie Regulamentul intern! Acolo puteti preciza foarte clar, punct cu punct, regulile pe care le doriti respectate in firma dvs.

Atentie! Daca o anumita fapta nu este calificata drept abatere disciplinara nici in lege, nici in CI sau CCM si nici in Regulamentul intern, atunci ea va fi....citeste mai departe
Concedierea disciplinara - procesul-verbal de constatare

Referatul constatator se intocmeste de catre responsabilul direct care are atributii de coordonare si control a activitatii salariatului in cauza. De exemplu: seful de echipa/de sectie, seful de birou care prin fisa postului are in sarcina supravegherea directa a unui colectiv.


REFERAT

In atentia dlui Director general Constantin Iordache

Subsemnatul Popa Ion, sef al sectiei instalatii si echipamente electrice, in virtutea atributiilor stabilite prin fisa postului, va aduc la cunostinta urmatoarele: ...

.....Cititi mai departe Detalii


Sunteti nevoit sa concediati angajati?

Acum aflati raspunsul la orice intrebare privind concedierea!

Click aici pentru detalii >>>


Concedierea
perfect legala


Aveti, pe loc, solutii 100% corecte pentru orice problema legata de concediere (comentariile, recomandarile si sfaturile va sunt oferite de catre specialisti cu experienta in dreptul muncii si de catre experti in litigii de munca). Detalii click aici

Aflati cum puteti evita o decizie judecatoreasca de reangajare a celui pe care l-ati concediat pe buna dreptate (pentru ca nu si-a facut treaba sau poate chiar pentru ca v-a furat).
Detalii click aici


Descoperiti „chichitele” legislative pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a va asigura ca nu veti fi tarat intr-un proces lung si costisitor de catre un fost angajat concediat nelegal.
Detalii click aici

Aflati in exclusivitate, direct de la sursa, ce aveti de facut pentru a evita litigiile de munca.
Detalii click aici

Aveti comentarii pe marginea textului de lege, primiti sfaturi si exemple de aplicare corecta a legislatiei privind concedierea. Detalii click aici


Din cuprinsul CD-ului Concedierea perfect legala:

100 de studii de caz privind concedierea
Cele 100 de studii de caz acopera TOATE tipurile de concediere. Sunt grupate pe tipuri de concediere, iar fiecare studiu de caz are cate un titlu sugestiv astfel incat citind doar cuprinsul (titlurile) sa mergeti exact la solutia pe care doriti sa o aflati.

Concedierea individuala

Concedierea colectiva

Raspunderea disciplinara

Click aici pentru detalii >>>

 

Copyright © 2011 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586