Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

 
Legislatia Muncii
Inregistrare si plata concediu medical. Caz aparte.

Analizam situatia unui angajat care lucreaza in ture si care a prezentat concediu medical pentru perioada 27 - 31 ianuarie 2014. Pe data de 27 ianuarie 2014 nu a lucrat, nefiind tura sa. Cum inregistram si cum platim concediul medical?

Conform art. 10 alin. (5) din OUG 158/2005 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.

Alin. (6) al aceluiasi articol prevede ca, la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

Astfel, conform acestei prevederi legale trebuie sa platiti salariatului indemnizatia de incapacitate temporara de munca pentru ziua lucratoare conform programului de lucru stabilit in contractul ...

.....Cititi mai departe Detalii


Accidentele de munca, incluzand aici si incendiile, pot produce victime! Iar acest lucru este ireversibil!

Stiati, de exemplu, ca, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii, autoritatea care are rolul de a controla aplicarea legislatiei referitoare la SSM, in primele luni ale anului trecut 2597 de persoane au cazut victime accidentelor de munca, iar 128 dintre ele nu au supravietuit? 


>>> detalii aici

V-ati cutremurat, desi va ganditi ca nu vi se poate intampla asa ceva si ca astfel de nenorociri vor sta departe de dumneavoastra.

Asa au crezut si angajatorii acestor 2597 de muncitori, iar acum se lupta fie sa-si reabiliteze cumva numele pe piata fortei de munca, fie in instanta, pentru o pedeapsa care sa-i sifoneze cat mai putin.

Va invitam aici pentru a rezerva propriul dvs. exemplar


Nu uitati. De azi se pot folosi tichetele de masa electronice

LEGE nr. 291 din 13 noiembrie 2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 701 din 15 noiembrie 2013, prevede urmatoarele:

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ART. I
Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 13 iulie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor ...

.....Cititi mai departe DetaliiIntra pe Facebook/LegislatiaMuncii.ro

si participa la concurs

 

...click aici pentru pagina de Facebook»


Atentie: concursul se deruleaza pe o perioada limitata exclusiv pt cititorii nostri


Suspendarea CIM: Reducerea saptamanii de lucru de la 5 zile la 4 zile

In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.


Asadar, angajatorul poate sa decida reducerea programului de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile pe saptamana, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

Existenta unor motive economice, tehnologice, structurale sau similare (ex. introducerea unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune, reorganizarea activitatii societatii prin introducerea unor schimbari de ordin structural etc.); Perioada reducerii temporare a ...

.....Cititi mai departe Detalii

Biblioteca obligatorie pentru Departamentul de HR/Salarizare

- ACUM la PRETUL UNIC de 47 lei! -

>>>click aici pentru detalii


Club Legislatia Muncii
Comisie disciplinara concediu medical si demisie - in acelasi timp

Buna seara,
Am adus la cunostinta angajatului meu, verbal in prima faza- prin telefon astazi 13.02.2014 - ca este chemat la comisia de disciplina pentru abateri grave.

Tot astazi am emis si Convocarea scrisa pe care i-o voi transmite prin Posta. Angajamatul m-a contactat si mi-a comunicat ca intra in concediu medical. Ce se intampla in atare situatie? mai poate avea loc cercetarea? contractul se suspenda.

Dar in situatia in care el imi depune demisia in timp ce e in concediu medical? Cum curg termenele atunci?

Preavizul la demisie se implineste dupa ce vine din concediul medical?
Va rog... Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii
La modul general, este vorba despre:

 raspandirea de informatii neadevarate
 discriminare
 incalcarea confidentialitatii
 trafic de influenta
 lipsa de transparenta
 ascunderea unor informatii
 permiterea unor abuzuri
 nerespectarea promisiunilor 
etc.
 
Din acest motiv, am considerat ca este deosebit de util sa grupam toate aceste situatii pe un produs de exceptie – CD-ul Probleme de etica in managementul resurselor umane – un adevarat ghid de bune practici care va fereste atat de greseli care va descalifica in relatia cu angajatii, cat si de sanctiuni dure din partea ITM-ului.

Click aici pentru detalii >>

Social
Simularea evaluarii nationale incepe pe 18 februarie

Simularea evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a din anul scolar 2013-2014 va incepe pe 18 februarie cu proba scrisa la Limba si literatura romana, urmata pe 19 februarie de simularea la Matematica, iar pe 20 februarie de cea la Limba si literatura materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.

Potrivit calendarului simularilor aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, la 7 martie vor fi afisate rezultatele. Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat national pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a din anul scolar 2013-2014 va incepe pe in data ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important!


Fie ca este vorba despre recrutarea viitorilor angajati, despre evaluarea performantelor celor existenti sau despre crearea sutelor de documente pe care le aveti de intocmit, acum puteti beneficia de instrumente profesioniste, care sa va simplifice activitatea!

V-am pregatit un pachet care va schimba cu totul departamentul dvs. de HR!

 

Achizitionati Softul de Evaluare a Angajatilor  si primiti GRATUIT 3 cadouri:
 

* CD 97 Modele si Formulare Obligatorii in HR

CD Evaluarea angajatilor in 8 pasi
>> detalii aici <<

CD 57 de tehnici pentru o recrutare de succes

Achizitionati in urmatoarele 48 de ore Softul de Evaluare a Angajatilor si beneficiati de cele 3 cadouri absolut GRATUITE!

Totul pentru numai 299.75 lei (TVA inclusa)!


>> Click aici
pentru formularul de InscriereMemoratorul Legislatia Muncii 2014

este singura lucrare editoriala din domeniu care cuprinde tot – dar absolut tot – ce este important din legislatia muncii intr-un format usor de utilizat: 14,5 X 20,5 cm.

Este instrumentul ce insumeaza caracteristicile si beneficiile unui set de multe alte instrumente care, luate si tratate separat, sunt necesare, dar ingreuneaza foarte mult gasirea unei solutii viabile.

Iar rapiditatea este, cum spuneam si mai devreme, o conditie fara de care activitatea dumneavoastra nu s-ar mai desfasura la standarde inalte.

Este vital ca orice profesionist sa detina controlul absolut asupra activitatii pe care o desfasoara. Iar acesta decurge de obicei din relatia familiara cu locul de munca, din cunoasterea amanuntita a domeniului si, mai ales, din experienta acumulata de-a lungul timpului.

 

Aveti un ajutor de nadejde in Memoratorul de Legislatia Muncii, pentru ca:
 

  • angajatii vin si pleaca, deci contractele se fac si se desfac
    , ... citeste detalii aici »
  • doamnele vor sa devina mamici si-atunci apar o multime de semne de intrebare privind concediul prenatal, concediul postnatal sau cel de crestere a copilului,
  • se mai intampla, rar, ce-i drept, ca si taticii entuziasti sa isi doreasca sa beneficieze de concediu paternal,
  • angajatii cu mai multe primaveri la activ ajung la varsta pensionarii si-atunci trebuie ca ”lasarea la vatra” a acestora sa se faca cat mai lejer cu putinta,
    ... citeste detalii aici »

     

... Click Aici pentru Formularul de Inscriere »

 


 


Copyright © 2014 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de

 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586