Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Valentine’s day este astazi!


Reduceri pana la 60%. Oferta Limitata

...click aici pentru a vedea reducerile»
 

Atentie: reducerile sunt valabile din acest moment si pana vineri, ora 24

 
Legislatia Muncii
Deducere personala in situatia cumulului de functii

Ce se intampla in situatia in care o persoana se angajeaza in cursul unei luni la doi angajatori diferiti, referitor la deducerea personala la cei doi angajatori? Ce articol de lege specifica acest lucru?

In temeiul pct. 88 si urmatoarele din Normele metodologice date in aplicarea art. 56 din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.

Asadar, angajatorul de la functia de baza are obligatia sa stabileasca persoanele aflate in intretinerea salariatului.

Deducerea persoanala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane alfate in intretinerea sa.

Persoana in intretinere poate fi ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cumperi Softul de Evaluare a Angajatilor si primesti 3 CADOURI incredibile


Kitul HR va pune la dispozitie:


* CD 97 Modele si Formulare Obligatorii in HR

* CD Evaluarea angajatilor in 8 pasi

* CD 57 de tehnici pentru o recrutare de success


Tot ce trebuie sa faceti este sa achizitionati Softul de evaluare a angajatilor. Softul va ajuta sa aflati rapid si obiectiv  cat de pregatit este fiecare angajat din companie!

>>  Detalii click aici <<


Sinteza saptamanii
Pot sa concediez salariatul care refuza sa stea peste program?

Da, putem concedia salariatii care refuza sa stea peste program, insa doar in anumite conditii impuse de legislatia in vigoare.

In cazul in care avem de-a face cu o situatie de forta majora sau cand trebuie efectuate anumite lucrari urgente care pot ajuta la prevenirea producerii unui accident, salariatilor li se poate solicita sa ramana peste program.

Refuzul acestora, in conditiile notate mai sus, se poate considera abatere disciplinara sau necorespundere profesionala, in functie de gradul de vinovatie a salariatului care refuza sa indeplineasca sarcinile de serviciu.

Astfel, salariatul in cauza poate si sanctionat disciplinar sau chiar concediat de catre angajatorii sai.

Evident, sanctiunea disciplinara sau concedierea salariatului au loc abia dupa ce s-a finalizat procedura cercetarii disciplinare prealabile si cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

De asemenea, evidentiem faptul ca in situatia salariatului concediat pe ...

.....Cititi mai departe Detalii

37 de confuzii in aplicarea dispozitiilor din Codul Muncii

Avem placerea sa va prezentam cel mai nou produs editorial lansat de specialistii Rentrop&Straton: CD "37 de confuzii in aplicarea dispozitiilor din Codul Muncii".

De unde pana unde? De ce au ales expertii sa atace acest subiect? Pentru ca interesul este mare. Pe adresa redactiei primim numeroase rugaminti de clarificare a confuziilor existente in aplicarea dispozitiilor din Codul Muncii.

In premiera, specialistii romani au lansat lucrarea de specialitate care se adreseaza profesionistilor care doresc sa detina solutii la situatii problematice, sa detina solutii de care sa fie siguri 100%, sa obtina sentimentul inegalabil de siguranta si certitudine ca munca lor este desfasurata ireprosabil.

“O lucrare extrem de practica care pune punctul pe „i” pentru ca aduce in prim plan situatiile cu grad inalt de ambiguitate din domeniul legislatiei muncii, oferind interpretarea corecta a textului de lege si solutiile pentru problemele ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie: Cum operam modificari in Regulamentul Intern?

Pot fi aduse modificari la regulamentul intern tinand cont de conditiile legale stabilite de Codul muncii
pentru intocmirea sa.

Astfel, potrivit art. 241 din Codul muncii, regulamentul intern se intocmeste de catre angajator cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Tinem cont de faptul ca art. 223 din Codul muncii prevede ca acestia au si dreptul sa "participe la elaborarea regulamentului intern".

In concluzie, cu toate ca regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborarea acestuia include consultarea salariatilor reprezentanti de sindicatul din unitate sau de reprezentatii salariatilor, dupa caz.

Obligatia de consultare presupune ca angajatorul nu poate trece la luarea deciziei fara a astepta mai intai reactia salariatilor. Tinem cont sa angajatorul va putea lua decizia chiar daca aceasta este diferita din punctul de vedere al salariatilor.

In concluzie, in ceea ce priveste ...

.....Cititi mai departe Detalii
Concediu medical imediat dupa revenire din CCC. Cum procedam?

Analizam situatia unei doamne revenite din concediu ingrijire copil pana la doi ani, pe data de 14 decembrie 2013. Dansa aduce concediu medical incepand cu data de 13.01.2014, cod de indemnizatie 09. Este concediu pentru ingrijirea copilului bolnav. Dorim sa stim care este baza de calcul, tinand cont de faptul ca dansa nu are cel putin o luna de stagiu de cotizare, dupa intoarcerea din concediu de ingrijire copil pana la varsta de doi ani.

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar:

Potrivit art. 8 alin. (3) lit. c) din OUG 158/2005, perioada in care salariata a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 2 ani, se asimileaza stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Conform art. 10 al ordonantei, baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Lista completa: Ce trebuie sa contina dosarul personal al salariatului

Va prezentam in continuare documentele care trebuie sa alcatuiasca un dosar personal complet, conform ghidului "Dosarul personal al salariatului":

 Copii dupa actele de identitate ale angajatului: buletin/carte de identitate, certificat de nastere, certificat de casatorie; 

Copii dupa actele de studii/calificari/formare profesionala; Formularul de candidatura (inclusiv CV si, eventual, scrisori de referinta); Cererea de angajare; Informarea prealabila la angajare; Certificatul medical „apt de angajare“ de la medicul de medicina a muncii; Fisa de instruire la angajare privind sanatatea si securitatea in munca; 

Carnetul de munca sau declaratia pe proprie raspundere ca angajatul nu are carnet de munca; Certificatul de cazier judiciar sau declaratia pe proprie raspundere ca angajatul nu a suferit condamnari; 

Permisul de munca – daca angajatul este cetatean strain; Fisa postului; Contractul individual ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Obligativitate mentinere pe post o unei salariate revenite din CIC?

Avem o profesoara care revine din CIC in martie 2014 , dar pentru anul scolar 2014-2015 postul ei intra in restrangere si vroiam sa intreb daca angajatorul are obligatia sa mentina pe post salariata dupa evenirea din CIC o anumita periada de timp?

.....Cititi mai departe Detalii

Social
ISJ Valcea pregateste comasarea a 50 de unitati scolare

50 de unitati scolare din judetul Valcea urmeaza sa fie comasate, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, professor Ion Gherghinaru.

"Reteaua scolara a presupus o mare agitatie in randul profesorilor si al primarilor. Am fost obligati sa facem anumite reorganizari din cauza constrangerilor financiare si a efectivului mic de elevi in scoli pentru a ne incadra in cheltuieli. Exista clase in care invata pana la 12 copii.

Situatia unitatilor de invatamant propuse pentru comasare va fi trimisa spre avizarea consiliilor locale. Nu am facut decat sa respectam legea. Am stat de vorba cu toti directorii si primarii, dintre care unii au inteles, altii nu. Trebuie sa ne incadram in sumele alocate. Primarii care nu sunt de acord nu au decat sa suplimenteze cu fonduri din bugetul local. Nu pot sa aprob clase cu elevi putini. Din cele peste 4.800 de cadre didactice, 3.200 sunt titulare. Precizez ca titularii nu vor fi afectati in nici un fel", a ...

.....Cititi mai departe Detalii

Memoratorul Legislatia Muncii 2014

este singura lucrare editoriala din domeniu care cuprinde tot – dar absolut tot – ce este important din legislatia muncii intr-un format usor de utilizat: 14,5 X 20,5 cm.

Este instrumentul ce insumeaza caracteristicile si beneficiile unui set de multe alte instrumente care, luate si tratate separat, sunt necesare, dar ingreuneaza foarte mult gasirea unei solutii viabile.

Iar rapiditatea este, cum spuneam si mai devreme, o conditie fara de care activitatea dumneavoastra nu s-ar mai desfasura la standarde inalte.

Este vital ca orice profesionist sa detina controlul absolut asupra activitatii pe care o desfasoara. Iar acesta decurge de obicei din relatia familiara cu locul de munca, din cunoasterea amanuntita a domeniului si, mai ales, din experienta acumulata de-a lungul timpului.

 

Aveti un ajutor de nadejde in Memoratorul de Legislatia Muncii, pentru ca:
 

 • angajatii vin si pleaca, deci contractele se fac si se desfac, ... citeste detalii aici »
 • doamnele vor sa devina mamici si-atunci apar o multime de semne de intrebare privind concediul prenatal, concediul postnatal sau cel de crestere a copilului,
 • se mai intampla, rar, ce-i drept, ca si taticii entuziasti sa isi doreasca sa beneficieze de concediu paternal,
 • angajatii cu mai multe primaveri la activ ajung la varsta pensionarii si-atunci trebuie ca ”lasarea la vatra” a acestora sa se faca cat mai lejer cu putinta, ... citeste detalii aici »
 •  

 

sarbatorile de peste an sunt un prilej perfect pentru companie sa-si fericeasca angajatii cu tichete cadou.

Capcanele ascunse in Procedurile Obligatorii aplicate in raporturile de munca


Pentru orice domeniu al raporturilor de munca exista una sau mai multe proceduri de urmat. Nu numai pentru concediere, ca in exemplul de mai sus, ci si pentru:
 

  Angajare Acordarea zilelor liber ... detalii aici »

  Efectuarea concediului de odihna

  Formarea profesionala ... detalii aici »

  Modificarea CIM

  Aplicarea sanctiunilor

 

Etc., etc.

Exact. Fiecare dintre aceste operatiuni impune un traseu clar de parcurs, cu pasi specifici, iar daca un singur pas este neglijat consecintele sunt nefericite.
 

Vestea buna este ca puteti sa evitati orice eroare. Iata cum:

V-am pregatit un CD care va arata pas cu pas tot ce aveti de facut..

... in oricare dintre situatiile de mai sus. Trebuie doar sa introduceti CD-ul in calculator si sa dati clic pe topicul care va intereseaza.

Pe ecran se va afisa instantaneu intreaga procedura de urmat, completa si 100% corecta, care va fereste de orice scapare sau pas gresit. (... vezi aici »)


Toate trucurile si chichitele juridice sunt prezentate aici, astfel incat este exclus sa aveti probleme cu inspectorii ITM sau in instanta!

 

Copyright © 2014 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586