Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Atentie la termenul limita pentru modificarea salariului minim

Care va fi termenul limita pentru oferarea modificarii in situatia in care dorim sa oferim o marire de salariu, in conditiile in care actul aditional este inregistrat nr.x 10.01.2014, ulterior cu specificare in cadrul actului aditional "incepand cu data 01.01.2014 se mareste salariul la 900 lei"?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii:
Modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat).

Potrivit art. 3 alin. (1) lit. g) din HG 500/2011, privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde salariul, sporurile si cuantumul acestora. In aceste conditii, angajatorul va completa in registru fiecare modificare intervenita (lunar sau ocazional) ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul Conferintei Nationale de Legislatia Muncii 2013 vs. 2014

Tot ce conteaza in Legislatia Muncii s-a discutat la Conferinta Nationala de Legislatia muncii "2013 versus 2014":


- Ce modificari in legislatia muncii a adus anul 2013?
- Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
- Ce modificari se preconizeaza pentru 2014?

Daca nu esti una dintre acele persoane care au participat la acest important eveniment, nu trebuie sa te descurajezi.
Am pus la dispozitia tuturor Managerilor de HR din tara un produs care ofera toate informatiile, solutiile si recomandarile prezentate in cadrul Conferintei - Caietul Conferintei Nationale de Legislatia Muncii 2013 vs. 2014.

>> Click aici pentru detalii <<


Vesti bune: Inca doua zile libere ar putea fi declarate

Romanii ar putea avea inca doua zile libere, conform unei propuneri legislative ce se afla in consultare publica la Senat. Este vorba despre Ziua Eroilor (Ziua Inaltarii Domnului – a 40-a zi dupa Paste) si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie).

Acestea sunt zilele ce pot fi declarate zile de sarbatoare legala in care romanii nu vor lucra.

Pana la data de 21 februare, aceasta propunere legislativa se afla in consultare publica pe site-ul Senatului Romaniei.

"Dupa cum se stie, in perioada anilor 1950-1989, poporul roman a fost vitregit de sarbatorirea traditiei sfinte, de pomenire a eroilor romani in ziua Inaltarii Domnului, fapt ce fusese instituit prin Decretul-Lege nr 1693/04.05.1920 si prin Hotararea din 25 mai 1920 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru ca, in contradictie cu presiunile specifice regimului comunist, oamenii au pastrat si respectat in continuare aceasta traditie sfanta atat la sat cat si la oras, ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie! Una dintre cele consistente amenzi acordate de ITM – 3.000 de lei - este cea pentru neconformitati cu legea in privinta evidentei si retribuirii orelor suplimentare efectuate de catre angajati.

Asa ca... acordati atentia cuvenita acestui capitol de legislatia muncii ! Tot ce aveti de facut este sa stapaniti la perfectie legea, pentru ca orice actiune a dvs. sa fie in concordanta cu aceasta.
 
In plus, angajatii nemultumiti  pentru neplata  orelor suplimentare au invatat deja drumul catre tribunal. De litigii de munca aveti nevoie? Va da mana?

Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim CD-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.

Club legislatia Muncii
Pensionare de la gradul 3 la limita de varsta

Buna ziua
Am un pensionar cu gradul 3 de handicap incadrat cu jumatate de norma.In luna martie indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta dar acesta doreste sa mai lucreze la societate.

cu este corect sa procedez in aceasta situatie? Mentionez ca in acest moment beneficiaza de sporul de vechime aferent vechimii totale in munca (asa am dedus din lege)iar la momentul pensionarii pentru limita de varsta va avea un nou CIM datorita faptului ca incepe practic de la 0.

Parerea mea ar fi :La momentul primirii deciziei de pensionare sa-i incetez contractul si ulterior sa inchei alt contract cu salariatul in cauza.
astept un raspuns favorabil si concludent.
Multumesc

.....Cititi mai departe Detalii

Stiti cum sa rezolvati, fara dureri de cap, orice tip de problema generata de certificatele de concediu medical?

CD-ul Concedii medicale. Legislatie comentata si studii de caz rezolvate raspunde tuturor intrebarilor pe care fiecare certificat medical vi le ridica.

Gasiti rezolvari legale pentru cele mai atipice situatii plus:
- Legislatie comentata
- Sfaturi, recomandari si atentionari
- Raspunsuri la intrebari
- Solutii agreate de catre inspectorii ITM

 

>> Click aici pentru detalii <<


Legislatia Muncii
Editorial HR: Cum iti motivezi angajatii sa ofere productivitate 100%

Suntem angajatori si suntem leaderi. Nu ne mai permitem sa fim simpli controlori, simple persoane care sa verifice sarcinile si responsabilitatile delegate catre angajati.

Este timpul catalizatorilor de rezultate, a profesionistilor gata sa se implice trup si suflet in afacerile pe care le reprezinta si care doresc sa le consolideze, sa le dezvolte. Aici intervin leaderii, superiorii care nu se disting de cei mai productivi angajati decat prin anvergura viziunii pe care o detin. Acesta trebuie sa fie singurul element distinctiv.

In fapt, aceasta este si conditia esentiala pentru a avea angajati mereu motivati, gata sa infuzioneze productivitate 100%, performante maxime, eficienta si viteza de lucru, dedicatie totala unui scop in care cred cu tarie. La urma urmei, acolo unde scopul profesional al angajatilor se intersecteaza cu obiectivele companiei pentru care lucreaza, acolo lucrurile vor merge intotdeauna bine.

Evident, pentru ca acest lucru sa se ...

.....Cititi mai departe Detalii

Inregistrarea in CIM a bonusului din vanzari

Efectuarea inregistrarii in contractul individual de munca a bonusului din vanzari se efectueaza conform anumitor reguli bine stabilite. Pentru a oferi aceste bonusuri din vanzari cu conditia indeplinirii unui anumit nivel de vanzari, angajatorul nu este nevoit sa intocmeasca anual un act aditional la CIM, ci doar sa specifice conditiile in cadrul contractului individual de munca.

Se completeaza in cadrul CIM, la la lit. J -Salariu - dupa cum urmeaza:

J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut: xxxx lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri: bonusul din vanzari dupa cum urmeaza: (aici puteti specifica modul de calcul al bonusurilor; exemplu: 20% din vanzari daca vanzarile ating un prag de xx lei ...

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Atentie parinti! Fondul clasei este ilegal

Fondul clasei poate exista doar ca initiativa a parintilor si este ilegal daca este gestionat de scoala, prin invatatoare, profesori sau director, a declarat, miercuri seara, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Ministrul a facut aceste precizari in contextul anchetei declansate in cazul invatatoarei de la Scoala nr. 10 din Bucuresti, care este acuzata ca cerea cadouri de la parintii elevilor.

Pricopie a mai spus ca el, in calitate de parinte, nu a contribuit cu bani la scoala, dar au fost organizate activitati cum ar fi curatenia in clasa, initiate si gestionate financiar de parinti.

Ministrul Educatiei a adaugat ca fondul clasei cerut si gestionat de reprezentanti ai scolii poate avea chiar si incadrare penala.

Intrebat de ce nu sunt suspendati de la catedra profesorii cercetati sau chiar condamnati, Remus Pricopie a explicat ca, pentru acest demers, sunt necesari "mai multi pasi", in conformitate cu Codul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Expertii HR recomanda:
 

Cele mai frecvente probleme de etica in managementul resurselor umane- riscuri, consecinte si solutii!

Un adevarat ghid de bune practici care va fereste atat de greseli care va descalifica in relatia cu angajatii, cat si de sanctiuni dure din partea ITM-ului.

 
 

Stare de bine
10 adevaruri dure despre leadership

Te-ai intrebat vreodata cum reusesc liderii mari sa ramana in top cu atat usurinta? Adevarul este ca acesti oameni de succes se impeidica si ei, au temeri, se pun sub semnul intrebarii, dar au expertiza in managementul reputatiei si al modului in care sunt perceputi. Stiu ca fiecare pas pe care-l fac si fiecare decizie pe care o iau conteaza atunci cand se trage linie.

Stiu sa creioneze atent strategii ca apoi sa actioneze agresiv. Stiu ca trebuie sa se gandeasca in avans, nu doar la urmatorul pas, ci la inca multi dupa el. Deirdre Maloney a a scris o carte despre leadership, „Tough Truths”.

Extragem din ea cateva lectii dure care nu sunt de obicei avute in vedere:

1. Succesul te face nepopular. Daca esti inca in dezvoltare, lumea te sustine, colegi si sefi deopotriva. Odata insa ce ajungi sa le implinesti asteptarile, te vor placea din ce in ce mai putin. Succesul te face nepopular. Asadar, pentru a fi un lider puternic, ai nevoie de o vointa de fier si de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Drepturile si obligatiile dvs. ca angajator prevazute in Codul muncii va sunt neclare?


Vreti sa scapati de teama de a gresi in relatia cu ITM sau cu angajatul?
 

Consilier Codul Muncii 2013

Raspundeti tuturor neclaritatilor cu ajutorul Consilierului – Codul muncii.
 

Consilier - Codul muncii va pune la dispozitie o echipa de autori este formata din specialisti practicieni in legislatia muncii (juristi specializati in dreptul muncii, economisti, specialisti in fiscalitate, consilieri juridici in Ministerul Muncii).
 

In plus, beneficiati de Consultanta specializata GRATUITA in scris, prin e-mail. Raspuns garantat in 24 de ore.
 

Consilier – Codul muncii va ofera accesul rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii.

Cele 1023 de pagini si peste 80 de capitole si subcapitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.

 

>> Click AICI pentru detalii <<
---------------------------

 

97 modele si formulare acopera orice situatie cu care va puteti intalni!
 

 


Cele 97 modele sunt intocmite in conformitate cu cele mai recente prevederi legale din domeniul relatiilor de munca si se refera la domenii ca:
 

 
 
• Regulament Intern
• Recrutarea si selectia personalului
• Evaluarea performantelor
• Alte modele de chestionare si formulare utile


Cum utilizati CD-ul?

1) Introduceti CD-ul in calculator
2) Selectati din meniul afisat formularul care va intereseaza
3) Dati click. Formularul se va afisa sub forma unui document Word
4) Completati pe loc cu datele specifice situatiei dvs.
5) Printati
 
Totul dureaza doar cateva minute.
Rapid, fara stres si cu avand certitudinea ca totul este perfect.

 
Comandati acum CD-ul 97 modele si formulare obligatorii in resurse umane!
Pret: 98 de lei + 9% TVA

 

P.S. Cand vine vorba de resurse umane, dvs. va concentrati, pe buna dreptate, pe chestiunile importante: contracte de munca, protectia muncii, medicina muncii…

Dar e important sa nu pierdeti din vedere lucrurile minore, care constituie “armele secrete” ale inspectorilor ITM care vor sa va amendeze cu orice pret. 

Ghid practic de completare in REVISALSolutii la TOATE problemele dvs. intampinate la operarea si transmiterea registrului

Votat in 2013 - Cel mai eficient GHID

Potrivit art. 34 din Codul muncii, Legea nr. 53/2003 republicat, fiecare angajator are obligatia de a infiinta un Registru general de evidenta a salariatilor.
Simplu, nu? Este insa aceasta informatie suficienta? NU!


Trebuie sa cunoasteti:

ce contine REVISAL
ce amenzi riscati pentru nerespectarea normelor in vigoare privind REVISAL
procedura si actele necesare pentru obtinerea parolei
procedura de inregistrare si transmitere a REVISAL

 

Detalii chiar AICI>>>


 

 

 

Copyright © 2014 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586