Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Atentie! Una dintre cele consistente amenzi acordate de ITM – 3.000 de lei - este cea pentru neconformitati cu legea in privinta evidentei si retribuirii orelor suplimentare efectuate de catre angajati.

Asa ca... acordati atentia cuvenita acestui capitol de legislatia muncii ! Tot ce aveti de facut este sa stapaniti la perfectie legea, pentru ca orice actiune a dvs. sa fie in concordanta cu aceasta.
 
In plus, angajatii nemultumiti  pentru neplata  orelor suplimentare au invatat deja drumul catre tribunal. De litigii de munca aveti nevoie? Va da mana?

Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim CD-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.

Legislatia Muncii
Situatie complicata: Nu putem acorda angajatului luna de ingrijire copil! Cum procedam?

Analizam o situatie aparte. Sotia unui angajat al societii se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani.

Este obligatoriu ca tata sa efectueze o luna din aceasta perioada? In situatia in care societatea chiar nu poate sa acorde aceasta luna de ingrijire copil, ce acte se vor elibera catre societatea unde este angajata sotia?

De asemenea, angajatorul doreste sa stie daca societatea sa are angajate in aceeasi situatie, atunci este obligatoriu sa revina cu o luna inainte de terminarea perioadei de suspendare.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns lamuritor:

Art. 11 din OUG 111/2010 prevede faptul ca dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile ...

.....Cititi mai departe Detalii

Biblioteca obligatorie pentru Departamentul de HR/Salarizare

- ACUM la PRETUL UNIC de 47 lei! -

>>>click aici pentru detalii


Intrebare capcana: Cate tichete de masa dam acestor salariati?

Cum efectuam distribuirea bonurilor de masa in cazul angajatilor ce detin contract de munca cu norma intreaga si program de lucru 12 24, 12 48. Acestia sunt prezenti la zerviciu 15-16 zile dar pot lucra si 192 de ore pe luna!

Conform dispozitiilor art. 6 alin (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Totodata, potrivit art. 9 din acelasi act normativ salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.

De asemenea, conform art. 15 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin HG 5/1999, numarul tichetelor utilizate de un salariat in decursul unei luni este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Ghid practic de SALARIZARE este realizat de o echipa de autori cu care s-ar mandri orice editor si orice firma de consultanta: specialisti practicieni cu bogata experienta in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii sau in Inspectoratul Teritorial de Munca.

Ei stiu cum trebuie interpretat fiecare cuvant din legislatie. Ei stiu cum trebuie aplicate Ordonantele de Urgenta date peste noapte, ale caror norme metodologice intarzie cu anii. Ei raspund fara ezitare oricarei intrebari legate de:

avantaje in natura
tratamentul veniturilor asimilate salariilor
contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate în NOUL Cod fiscal
tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante
calculul salariilor

Comandati-l chiar azi, pentru a beneficia de informatiile de care aveti nevoie!


Detalii aici >>>

Caz practic lamuritor: Salariata in CCC. Cand se face incetarea suspendarii, cand se reia activitate?

Analizam situatia unei salariate care solicita concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an in perioada 04.11.2013-28.08.2014.

Mentionam faptul ca copilul implineste un an la data de 28.08.2014.

Incetarea suspendarii se face cu data de 28.08.2014, cand copilul implineste un an?
Reluarea activitatii se face incepand cu data 29.08.2014, prima zi de lucru a salariatei?

Salariata va beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de un an redus cu o luna, avand in vedere ca tatal indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Asadar, salariata mama trebuie sa inregistreze, la unitate, cererea de revenire, potrivit dispozitiilor art. 11 din OUG 1112010, cel mai tarziu la implinirea copilului a varstei de 11 luni.

Care este data incetarii suspendarii contractului?

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns ...

.....Cititi mai departe Detalii
A fi sau a nu fi un simplu spectator la succesul altora?
Aceasta-i intrebarea!


Lumea s-a transformat. Succesul se capata doar daca dai  din coate si daca esti dispus sa fii pe faza 24 din 24. Cu ochii larg deschisi, cu urechile ciulite, cu sufletul ferm, aparat intr-atat de un scut cat sa nu te lase sa cedezi la primul obstacol, si cu mintea ascutita si hotarata. Pentru ca, fara doar si poate, oamenii curajosi castiga. Iar noi iti aratam cum poti deveni castigator. Caci de curajul la purtator nu ne indoim deloc. ...detalii aici >>>

Si pentru asta avem nu doar omul potrivit, dar si mijlocul fara de care initiativa noastra n-ar mai fi avut sens. Il cheama Paul Olteanu si a raspuns afirmativ la invitatia noastra de a tine un Atelier de Branding Personal, unul din domeniile la care se pricepe cel mai bine. Si se pricepe, nu gluma! Dar sa luam lucrurile pe rand.

Click aici pentru a rezervarea locului de participant >>>

Club Legislatia Muncii
reintoarcerea din concediu crestere copil

Cui sau carui organism ar trebui sa ma adresesz in cazul in care, la reintoarcerea din CIC, angajatorul reprezentat de persoana de la resurse umane ma forteaza sa semnez un contract de munca prin care mi se ofera alt post, care nu are nici o legatura cu cel de pe care am plecat, si cu salariul diminuat, ba mai mult mi se adreseaza cu tonalitate ridicata cu motivatia ca nu mai este de acord patronul , cu toate ca pe postul de pe care am plecat este angajata o persoana pe perioada nedeterminata? Va rog frumos, daca imi puteti oferi si articolele din legile care se refera la acest tip de probleme. Va multumesc anticipat

.....Cititi mai departe Detalii

Structura noului COR va avea cinci niveluri de clasificare:

• Nivelul I – grupele majore (codificarea grupelor majore se face cu cifre arabe de la 0 la 9); ..detalii aici >>>

• Nivelul II – subgrupele majore (codificarea subgrupelor majore se face cu cifre arabe de la 1 la 9); ..detalii aici >>>

• Nivelul III – grupele minore (codificarea grupelor minore se face cu cifre arabe de la 1 la 9); ..detalii aici >>>

• Nivelul IV – grupele de baza (codificarea grupelor de baza se face cu cifre arabe de la 1 la 9); ..detalii aici >>>

• Nivelul V face posibila detalierea la nivel de ocupatie (codificarea se face cu cifre arabe de la 01 la 99). ..detalii aici >>>

Incepand cu 24 februarie 2014 este OBLIGATORIU sa folositi EXCLUSIV Noul COR.

>>> Va invitam click aici pentru a rezerva propriul exemplar


Social
Evaluare Nationala 2014: Subiecte Simulare Matematica

Elevii de clasa a VIII-a au participat miercuri la simularea probei de matematica, pentru Evaluarea Nationala, la doar o zi dupa ce au trecut de proba la Limba si literatura romana.

Elevii care au participat la simularea probei de matematica au primit trei subiecte, fiecare cu mai multe cerinte, prin care vor fi evaluate cunostintele dobandite in timpul gimnaziului.

Primii candidatii care au iesit de la simularea la Matematica spun ca primele subiecte, adica cele de algebra, au fost foarte usoare, insa subiectul de geometrie le-a ridicat probleme.

In ceea ce priveste subiectele de la Matematica, profesoara Clarisa Cavachi, de la Colegiul National „George Cosbuc” din Capitala, aminteste ca in ultimii ani subiectele de la simulari au fost mai grele decat cele de la examen. Ea ii sfatuieste pe elevi sa invete ce au in programa, sa isi pastreze cumpatul in ziua testarii si sa abordeze totul ca pe un examen adevarat.

Examenul a inceput la ora 9:00 si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Memoratorul Legislatia Muncii 2014

este singura lucrare editoriala din domeniu care cuprinde tot – dar absolut tot – ce este important din legislatia muncii intr-un format usor de utilizat: 14,5 X 20,5 cm.

Este instrumentul ce insumeaza caracteristicile si beneficiile unui set de multe alte instrumente care, luate si tratate separat, sunt necesare, dar ingreuneaza foarte mult gasirea unei solutii viabile.

Iar rapiditatea este, cum spuneam si mai devreme, o conditie fara de care activitatea dumneavoastra nu s-ar mai desfasura la standarde inalte.

Este vital ca orice profesionist sa detina controlul absolut asupra activitatii pe care o desfasoara. Iar acesta decurge de obicei din relatia familiara cu locul de munca, din cunoasterea amanuntita a domeniului si, mai ales, din experienta acumulata de-a lungul timpului.

 

Aveti un ajutor de nadejde in Memoratorul de Legislatia Muncii, pentru ca:
 

  • angajatii vin si pleaca, deci contractele se fac si se desfac, ... citeste detalii aici »
  • doamnele vor sa devina mamici si-atunci apar o multime de semne de intrebare privind concediul prenatal, concediul postnatal sau cel de crestere a copilului,
  • se mai intampla, rar, ce-i drept, ca si taticii entuziasti sa isi doreasca sa beneficieze de concediu paternal,
  • angajatii cu mai multe primaveri la activ ajung la varsta pensionarii si-atunci trebuie ca ”lasarea la vatra” a acestora sa se faca cat mai lejer cu putinta, ... citeste detalii aici »
  •  

 

sarbatorile de peste an sunt un prilej perfect pentru companie sa-si fericeasca angajatii cu tichete cadou.

Capcanele ascunse in Procedurile Obligatorii aplicate in raporturile de munca


Pentru orice domeniu al raporturilor de munca exista una sau mai multe proceduri de urmat. Nu numai pentru concediere, ca in exemplul de mai sus, ci si pentru:
 

  Angajare Acordarea zilelor liber ... detalii aici »

  Efectuarea concediului de odihna

  Formarea profesionala ... detalii aici »

  Modificarea CIM

  Aplicarea sanctiunilor

 

Etc., etc.

Exact. Fiecare dintre aceste operatiuni impune un traseu clar de parcurs, cu pasi specifici, iar daca un singur pas este neglijat consecintele sunt nefericite.
 

Vestea buna este ca puteti sa evitati orice eroare. Iata cum:

V-am pregatit un CD care va arata pas cu pas tot ce aveti de facut..

... in oricare dintre situatiile de mai sus. Trebuie doar sa introduceti CD-ul in calculator si sa dati clic pe topicul care va intereseaza.

Pe ecran se va afisa instantaneu intreaga procedura de urmat, completa si 100% corecta, care va fereste de orice scapare sau pas gresit. (... vezi aici »)


Toate trucurile si chichitele juridice sunt prezentate aici, astfel incat este exclus sa aveti probleme cu inspectorii ITM sau in instanta!

 

Copyright © 2014 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586