Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
 
Sinteza saptamanii
Vechimea in munca. Cum va proceda angajatorul cu adeverinta ceruta de fostii salariati?

Vom vedea mai jos in baza carui act normativ angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu salariile brute si nete pentru fiecare luna, unui fost angajat (pentru perioada 1978-2010), adeverinta fiind necesara la Casa de pensii.

Nota: Persoana a avut carte de munca unde i-a fost trecut salariul, a semnat state de plata si a primit fluturasi de salariu.

Temeiul legal al eliberarii de catre angajatori pentru salariati si fostii salariati ai adeverintelor il constituie art. din 34 alin. (5) din Codul muncii republicat, potrivit caruia la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad, printre obligatiile angajatorului fata de proprii salariati, aceea privind eliberarea, ...

.....Cititi mai departe Detalii
Reducerea CAS s-ar putea aplica din iulie 2014

La jumatatea acestei saptamani, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat la Comisiile de buget-finante, ca in aprilie va veni in Parlament cu actul normativ care sa prevada reducerea CAS cu 5%, cu aplicabilitate de la 1 iulie.

Acesta a mai declarat ca in cazul reducerii CAS cu 5% anul viitor va veni cu actul normativ in Parlament in luna aprilie, cu aplicabilitate de la 1 iulie.

"Eu am facut promisiunea, eu in luna aprilie vin cu actul normativ (...). Calculul matematic la reducerea fiscalitatii se corecteaza la partea de venituri 100%.

In momentul in care introducem o taxa sau largim baza de impozitare, suma care se ia in calcul la nivelul colectarii se ia in calcul intre 50 si 85 la suta, niciodata nu se ia 100%", a spus ministrul.

El s-a referit si la ideea reducerii TVA la alte produse alimentare.

"Legat de reducerea TVA la alte produse alimentare, facem o evaluare in luna aprilie a masurii reducerii TVA la paine, si ...

.....Cititi mai departe Detalii
In decembrie, pensiile vor fi platite in avans

In luna decembrie 2013, vor fi depuse eforturi pentru ca plata pensiilor sa se faca in avans, ultima zi in care se doreste sa se faca plata fiind 23 decembrie.

Mai exact, in aceasta luna, pensiile vor fi platite cu cateva zile in avans, in intervalul 11-23 decembrie in loc de perioada 14-28 decembrie, asa cum se platesc de obicei. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Aceasta este cea care a propus guvernului plata in avans a pensiilor, noteaza Mediafax, pentru ca sumele sa ajunga la pensionari inainte de sarbatori.

Ministrul a mai precizat ca a discutat pe aceasta tema cu reprezentantii Postei Romane si cu ministrul Societatii Informationale, in subordinea caruia functioneaza Posta, iar masura este posibila.

De asemenea, premierul Victor Ponta a amintit ca procedura a fost aplicata si anul trecut si a cerut Ministerului Finantelor sa sprijine plata in avans a pensiilor.

Anul trecut, pensionarii au primit, in luna ...

.....Cititi mai departe Detalii
Locuri de munca in crestere. Cum arata evidentele ANOFM aproape de finele lunii noiembrie

Va informam ca la data de 27 noiembrie a.c., in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) erau inregistrate 11.641 locuri de munca.

Cele mai mari oferte de job-uri se regaseau in judetele: Bucuresti - 1820, Cluj - 1627, Brasov - 618, Prahova - 598, Iasi - 540 si Arad - 523. La polul opus, se afla judetele: Tulcea - 38, Salaj - 28, Mehedinti - 26, Ialomita - 25, Caras-Severin - 5, Dolj - 1.

Persoanele cu studii superioare aveau la dispozitie 1110 locuri de munca, dupa cum urmeaza: 60- programator, 40- inginer mecanic, 33- inginer de sistem software, 33- inginer productie, 26- agent de vanzari, 24- agent servicii client, 21 -proiectant inginer mecanic, 19- consilier juridic, 18- consilier/expert/inspector/referent/economist in economie generala, 16- manager de zona etc.

Majoritatea posturilor vacante (10531) erau destinate persoanelor cu studii medii, profesionale si lucratorilor necalificati, dintre care: 923- confectioner-asamblor ...

.....Cititi mai departe Detalii
Salariul minim si coeficientii de ierarhizare. In ce conditii se stabileste salariul?

Vom stabili mai jos in ce masura poate fi angajata o persoana pe functia de manager marketing cu un salariu de 800 lei (minim pe economie), durata 8 ore, fara ca aceasta suma sa fie influentata de coeficientii de salarizare.

Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.

In privinta drepturilor ce decurg din lege, in temeiul art. 164 alin. (3) teza I din Codul muncii, republicat, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

In ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj efectiv?

Indemnizatia de somaj are la baza de calcul 75% din 800 de lei (sal. minim brut pe tara) + un procent in functie de stagiul de cotizare?

Va multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Inchisoare cu suspendare pentru profesorii acuzati in dosarul de frauda la examenul de Bacalaureat

Un an de inchisoare cu suspendarea a primit fosta directoare a Scolii Generale 178 din Bucuresti, in dosarul fraudei la examenul de Bacalaureat din iunie 2013 la Liceul Dimitrie Bolintineanu.

Maria Mimoza Vulcu, fosta directoare a Scolii Generale 178 din Bucuresti a fost acuzata de tentativa la savarsirea infractiunii de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Tot pentru dosarul de frauda la examenul de Bacalaureat a fost condamnata si Gina Ciontoiu, membra comitetului de parinti, la doi ani de inchisoare cu suspentare, pentru trafic de influenta.

Decizia instantei judecatoresti nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Procurorii au precizat ca, pentru fraudarea examenului de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", sesiunea iunie-iulie 2013, sumele de bani stranse de la elevi urmau sa fie inmanate cadrelor ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
Ceapa, antibiotic natural. Iata ce afectiuni trateaza!

Ceapa este un aliment folosit des in diverse preparate culinare. Datorita vitaminelor continute, actioneaza ca un antibiotic natural, prevenind raceala si gripa.

Ceapa, leguma folosita des in bucatarie pentru a da savoare mancarurilor, este folosita ca remediu naturist in sezonul rece pentru a preveni raceala si gripa. Ceapa este bogata in sulf, responsabil pentru mirosul intens, dar are si numeroase beneficii pentru sanatate.

Antibiotic natural care ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor, ceapa este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de bunicii nostrii pentru gripa si raceala. Pe langa faptul ca vindeca raceala chiar din faza de inceput, este recomandata si in caz de tuse persistenta.

Pentru a scapa de tusea suparatoare, fierbe 2 cepe cu tot cu coaja in 500 ml apa. Dupa ce apa scade la jumatate, se lasa sa se raceasca, iar lichidul se bea indulcit cu miere de albine.

Sa nu uitam ca este un important aliment si pentru imbunatatirea ...

.....Cititi mai departe Detalii

Black Friday

Oferta reduceri 2013 
 

Black Friday

Oferta reduceri 2013

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586