Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

 
Sinteza Saptamanii
Limitele retinerii din salariu. Se poate retine si din bonusul acordat salariatului?

Prin cele ce urmeaza, vom analiza situatia unui angajat caruia i s-a pus poprire pe salariu conform unei instiintari judecatoresti (33% din venituri). Salariatul respectiv beneficiaza la fiecare trimestru de un bonus in valoare de 3.000 lei.

Vom stabili astfel daca procentul de poprire de 33% se aplica asupra salariului de incadrare si inclusiv asupra bonusului primit.

Conform art. 728 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

- pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

- pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Astfel, limitele urmaririi venitului net se raporteaza la venitul net.

Bonusurile acordate ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate Manager HR,
 
Fie ca este vorba despre crearea sutelor de documente si formulare pe care le aveti de intocmit, despre evaluarea angajatilor sau despre eficientizarea proceselor de HR, acum puteti beneficia de instrumente profesioniste, care sa va simplifice activitatea.


De sarbatori, v-am pregatit un pachet indispensabil activitatii dvs., la pretul special de 119 lei + 9% TVA! Economisiti din start 459.98 lei!

Modificarea contractului de munca. Ce elemente completam in ReviSal?

Vom analiza mai jos situatia in care, in cazul unui angajat, s-a modificat litera [F1.Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului:] din contractul de munca, fiind intocmit un act aditional. Vom vedea ce elemente se vor completa astfel in ReviSal.

Registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se intocmeste si se completeaza in conformitate cu dispozitiile HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile aduse de HG 1105/2011.

Astfel angajatorii au obligatia de a completa registrul de evidenta a salariantilor, in ordinea angajarii, cu urmatoarele elemente (conform art. 3 alin. (2) din HG 500/2011):

a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetatenia si tara de provenienta;

b) data angajarii;

c) perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea;

d) functia/ocupatia conform ...

.....Cititi mai departe Detalii
In ce conditii se pot incheia cu salariatii noi contracte de comision?

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati (broker de asigurari) cu doi angajati. Un angajat ocupa functia de administrator cu contract de munca pe perioada nedeterminata, timp de lucru 8 ore, iar al doilea angajat are functia de director cu contract de munca pe perioada nedeterminata si timp de lucru de 8 ore.

Vom stabili daca societatea poate incheia cu acesti angajati contracte de comision brokeraj, precum si ce contributii vor fi platite de societate pentru aceste contracte avand in vedere ca aceste persoane au contracte individuale de munca.

Conform art. 2.043 din Codul civil, contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.

Asadar, textul de lege prevede ca, comisionarii sunt persoane care actioneaza cu titlu profesional.

Art. 8 ...

.....Cititi mai departe Detalii
Vechimea in munca. Cum va proceda angajatorul cu adeverinta ceruta de fostii salariati?

Vom vedea mai jos in baza carui act normativ angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu salariile brute si nete pentru fiecare luna, unui fost angajat (pentru perioada 1978-2010), adeverinta fiind necesara la Casa de pensii.

Nota: Persoana a avut carte de munca unde i-a fost trecut salariul, a semnat state de plata si a primit fluturasi de salariu.

Temeiul legal al eliberarii de catre angajatori pentru salariati si fostii salariati ai adeverintelor il constituie art. din 34 alin. (5) din Codul muncii republicat, potrivit caruia la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad, printre obligatiile angajatorului fata de proprii salariati, aceea privind eliberarea, ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cum modificam contractul de munca la schimbarea datelor personale ale angajatului?

Potrivit prevederilor art. 34 din Codul muncii, republicat, fiecare angajator este obligat sa infiinteze si sa gestioneze un registru general de evidenta a salariatilor (Revisal), care va fi completat si transmis inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii, cuprinzand elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca.

De asemenea, in cuprinsul art. 8 din HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se instituie in sarcina angajatorului obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Contributii si declaratia 112

Ce contributii trebuie platite dupa indemnizatiile primite de presedintele, casier sau cenzor la composesorat si cum trebuie declarat la declaratia 112?

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Trebuie sa iti spuna recrutorii din ce cauza ai fost respins la interviu?

Cu toate ca din punct de vedere legal angajatorul nu este obligat sa le ofere candidatilor feedback, o astfel de practica se va dovedi a fi benefica pentru ambele parti, chiar daca este vorba de un raspuns negativ, potrivit portalului AolJobs.com.

O problema indelung dezbatuta legata de interviul de angajare este cea a raspunsului primit de candidat in urma discutiei fata in fata.

Expertii in resurse umane spun ca nu exista niciun fel de prevedere referitoare la obligatia angajatorului de a oferi un feedback candidatilor intervievati.

In zona recrutarii, exista insa practica conform careia candidatul este contactat dupa interviu numai in cazul unui raspuns pozitiv.

Expertii in HR spun ca lipsa feedback-ului va transmite un mesaj negativ in privinta importantei oamenilor pentru firma in cauza si imaginea firmei risca sa fie afectata in randul candidatilor.

In plus, va fi interpretata ca lipsa de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
Mananca ceea ce iti place, iubeste ceea ce mananci

Pare prea frumos pentru a fi adevarat. Dar aceasta este calea si catre o talie mai subitre, dar si catre echilibrul mintii, inimii si al spiritului.

Oricine a slabit si s-a reingrasat stie cat este de frustrant sa-ti esueze o dieta. Numai imbunatatirea comportamentelor vizavi de mancare si a relatiei cu aceasta iti permite managerierea greutatii fara diete restrictive.

Dietele nu functioneaza asa ca, cu cat iti dai seama mai repede ca nu conteaza sa incepi sau sa termini o dieta, ci daca iubesti ceea ce mananci, astfel incat sa mananci fara a fi coplesita de vina, cu atat mai bine.

Ceea ce nu inseamna ca este in regula sa mananci cat vrei sau orice vrei. Secretul este sa inveti sa-ti controlezi foamea si sa devii constienta de ceea ce pui in gura.

Nimeni nu mananca ‘perfect’ tot timpul, dar, cand incepi sa fii atenta la gustul mancarii, ajungi sa fii satula fara a depasi masura. Si, cand mananci prea mult, compenseaza mancand mai putin la masa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Specialistii v-au pregatit un instrument care va starni...
INVIDIA tuturor expertilor in Legislatia Muncii


Harta completa a tuturor veniturilor platite de angajatori - Contributii si Impozite

O lucrare completa, actualizata, cu informatii de maxima necesitate. Trebuie sa o aveti ACUM!


In plus, cu ocazia Sarbatorilor va oferim un CADOU  de exceptie: Memo Relatii de munca, singura lucrare editoriala din domeniu care cuprinde tot - dar absolut tot - ce este important din legislatia muncii, resurse umane, contributii, impozite si salarizare. 


Memo Relatii de Munca
este un produs scris de specialisti pentru profesionisti. Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:


Legislatia muncii actualizata
Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane
Recomandari de la experti
Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii
Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

Va oferim CD-UL Harta Completa a Veniturilor – Contributii si Impozite, lucrarea indispensabila oricarui birou din departamentul dvs!

 

Ce este Harta Completa a Veniturilor – Contributii si Impozite? E lucrarea ce include toate informatiile care va ajuta sa stabiliti ce venituri trebuie platite pentru fiecare angajat in parte, oricare ar fi statutul acestuia, conditiile in care a fost angajat si clauzele contractuale.Nimeni nu mai pierde timpul cautand raspunsuri, nimeni nu mai pierde timpul nimanui, nimeni nu mai mare nicio scuza ca nu este legislatia clara! Este cat se poate de clara atunci cand ai harta completa pe perete, sub nasul tau!


Acest produs a fost realizat de catre expertii nostri pentru ca intrebarile si neclaritatile sunt multiple.

  • Cui datoram CAS? In ce conditii si cu ce exceptii?
  • Ii platim lui Marinescu Sanatatea sau nu?
  • Ce spune Codul Fiscal?
  • Dar Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ce spune?
  • Cat despre Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice... aici apar noi informatii ce trebuie analizate, filtrate, utilizate in forma lor exacta!
     

Detalii AICI >>>

 

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586