Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Kitul Administratorului de SRL

Fiti la curent cu toate modificarile legislative si aflati raspunsul la orice intrebare sau orice problema cu care v-ati putea confrunta!
 
V-am pregatit un pachet exceptional, indispensabil oricarui administrator de SRL!
 
Contine 3 produse de care veti fi pe deplin multumit, intrucat contin rezolvarea multor probleme cu care va confruntati in cadrul relatiilor de munca.

Detalii AICI >>>

Legislatia Muncii
Adeverinta vechime pentru mai multe tipuri de contracte

Potrivit prevederilor art. 10 din Codul muncii, republicat, este de natura contractului individual de munca atat prestarea de catre salariat a muncii, cat si remunerarea corespunzatoare a acestuia de catre angajator, prin plata unui salariu.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit.p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 19 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, la stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Rentrop & Straton editeaza primele lucrari din Romania pentru ca dumneavoastra sa deveniti expert in Legislatia Muncii:

  • Manualul Expertului in Legislatia Muncii
     
  • 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii.
     
» mai multe detalii aici

Procedura de modificare si comunicare a regulamentului intern

Intrebare: Este obligatoriu ca Regulamentul intern sa primeasca numar de inregistrare si data? In cazul in care se modifica ceva in regulament sa schimbam doar foaia in care apar modificari, fara ca sa mai facem acte aditionale.

Raspuns: Potrivit art. 257 din Codul muncii, regulamentul intern se intocmeste de catre angajator cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Mai mult, art. 226 din Codul muncii, referindu-se la atributiile reprezentantilor salariatilor, prevede ca acestia au, intre altele, dreptul sa participe la elaborarea regulamentului intern.

Asadar, desi regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborarea acestuia presupune luarea in considerare si a solicitarilor salariatilor.

In elaborarea regulamentului intern, angajatorul are obligatia de consultare a sindicatului, respectiv a reprezentatilor salariatilor (art. 257 din Codul muncii).

Dupa ce regulamentul intern a fost elaborat, ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cumul de functii: Mod de calcul indemnizatie de concediu medical

Conform art. 33 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale, in situatia in care persoana isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, fiecare dintre acestia calculeaza indemnizatiile cuvenite.

Potrivit art. 72 din Normele de aplicare a OUG 158/2005, pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. Asi B din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Concediu de odihna'' impus'' de angajator fara cerere facuta de angajat

Buna ziua.
Acum la sfarsit de an am facut cerere scrisa pentru cateva zile de concediu de odihna dar angajatorul refuza sa mi-o aprobe motivand ca el mi-a mai dat 4 zile libere in cursul anului ( nu toate o data - cate una la 2- 3 luni ) si ca as mai avea de luat doar o zi din concediul de odihna cuvenit.

Mentionez ca acele 4 zile libere au fost date in acele momente sub pretextul ''hai nu veniti maine la munca fiindca nu prea avem de lucru '' ori '' maine este vineri si daca eu nu vin maine puteti sta si voi acasa si de luni ne mobilizam pe treaba'' ori '' maine e zi de salariu si nu am incasat nimic si nu am ce sa va dau, asa ca stati si voi acasa si ne vedem luni ca mi-a promis x ca-mi da niste bani atunci '' etc?.

Pentru aceste 4 zile nu am facut cereri si nici nu au fost trecute in statul de plata. Pur si simplu ni le-a dat ca asa a vrut el atunci.

Iar acum sustine ca noi trebuie sa luam in calcul aceste 4 zile ca si ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
La modul general, este vorba despre:
 
raspandirea de informatii neadevarate
discriminare
incalcarea confidentialitatii
favoritism
trafic de influenta
lipsa de transparenta
nepotism
ascunderea unor informatii
permiterea unor abuzuri
nerespectarea promisiunilor

Sunt lucruri a caror importanta nu trebuie minimizata, deoarece ele au consecinte grave, care merg de la aparitia unui mediu de lucru tensionat pana la afectarea reputatiei firmei si la scaderea drastica a vanzarilor si a profitului.

Din acest motiv, am considerat ca este deosebit de util sa grupam toate aceste situatii pe un produs de exceptie – CD-ul Probleme de etica in managementul resurselor umane – un adevarat ghid de bune practici care va fereste atat de greseli care va descalifica in relatia cu angajatii, cat si de sanctiuni dure din partea ITM-ului.


Social
Economia sociala, o solutie pentru mediul inconjurator

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a lansat platforma antreprenoriala Eco-Social in cadrul conferintei nationale care a incheiat proiectul Economia Sociala - o solutie pentru mediul inconjurator, desfasurat in perioada 2011-2013, in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

In cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele proiectului: 4 structuri de sprijin ale economiei sociale in Bucuresti, Neamt, Tulcea si Arges, 4 intreprinderi sociale (IS) active in domeniul colectarii si valorificarii deseurilor, 100 de persoane angajate in cadrul intreprinderilor sociale si 4000 de persoane informate si consiliate cu privire la beneficiile economiei sociale.

Astfel, prin intermediul beneficiarilor, a fost creata o retea activa de colectare, procesare si valorificare a deseurilor in folosul comunitatilor locale si al partenerilor.

Platforma antreprenoriala Eco-Social isi propune promovarea economiei sociale si facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor vulnerabile din ...

.....Cititi mai departe Detalii


Va oferim acum instrumentul de lucru perfect:

CD-ul care reuneste 85 dintre cele mai solicitate fise de post si de evaluare din 2013!

Folositi aceste modele si veti fi “blindat” in fata oricarui control. Siguranta 100%!


De cate ori nu s-a intamplat sa va pierdeti timpul si energia adunand informatii din cel putin cateva surse?!

Si nici asa nu ati putut fi 100% sigur(a) ca fisa pe care ati intocmit-o este corecta si, mai ales, completa…Acum puteti avea la indemana IMEDIAT orice fisa de post necesara in firma dvs., pentru ca exista "Cele mai solicitate fise de post si de evaluare ale anului 2013": modele de fise de post si de evaluare, perfect intocmite, pentru cele mai comune functii si domenii de activitate – de la fisa postului pentru director general pana la fisa postului pentru administrator de retea, agent de vanzari sau electrician! Detalii AICI >>>
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586