Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

"O agenda unica. De drag o folosesti! Ideala pentru un manager de resurse umane. Exterior, un aspect placut. Interior, o structura tehnica. Foarte practica!"

Agenda Managerului HR 2014

Ion Marinache,
manager de Resurse Umane


"Am cumparat-o imediat. Sunt multumit! In sfarsit, am un spatiu pentru insemnarile mele de business de zi cu zi. Dar si repere care nu-mi permit sa omit anumite lucruri. Un suport excelent pentru ziua de lucru!"
Mirel Moraru,
sef Resurse Umane
 
"Organizare din toate punctele de vedere. Chiar si cei foarte pedanti nu au ce sa reproseze acestei agende. O proportie perfecta intre informatiile specializate si cele pe care vrei sa le notezi zi de zi. Cu adevarat, aceasta agenda iti face munca mai usoara!"

 
Ileana Costea
manager HR

Legislatia Muncii
Adeverinta de vechime in munca eliberata fostilor salariati

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in baza carui act normativ, angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu salariile brute si nete unui fost angajat (pentru perioada 1978-2010). Se mentioneaza ca in perioada amintita salariatul a avut carte de munca, a semnat state de plata si a primit fluturasi de salariu.

Menitonam ca temeiul legal al eliberarii de catre angajatori pentru salariati si fostii salariati ai adeverintelor il constituie art. din 34 alin. (5) din Codul muncii republicat, potrivit caruia la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad, printre obligatiile angajatorului fata de proprii salariati, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate manager de resurse umane,

Imaginati-va urmatoarea situatie:

Un angajat din firma dvs. vine beat la serviciu 4 zile din 5. Discutiile cu el nu au niciun efect, ca urmare decideti sa il concediati


Pare un caz foarte clar, in care dreptatea este, evident, de partea dvs. Si, totusi, va treziti ca masura concedierii este lovita de nulitate si ca sunteti obligat sa-l reprimiti la lucru pe cel pe care l-ati concediat. Motivul? Detalii complete aici


Cum facem evidentierea corecta a programului de lucru al salariatilor?

Analizam mia jos cazul unui salariat cu contract individual de munca cu norma intrega, durata timpului de munca fiind de 8 orezi, 40 de ore/saptamana. Repartizarea programului de lucru este 12/24, 12/48 si mentionata in contractul individual de munca asa cum prevede art.116 alin. (2) din Codul muncii.

Avand in vedere necesitatile societatii (volum de activitate), este necesara modificarea repartizarii programului de lucru in mod frecvent functie de prestarea activitatii in schimburi (12/24, 12/48) sau la un program normal de 8 ore/zi (de luni pana vineri).

Avand in vedere ca art. 17 din Codul muncii presupune incheierea unui act aditional pentru modificarea duratei normale a muncii exprimate in ore pe zi si ore pe saptamana, tinand cont de art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 care prevede transmiterea in Revisal a duratei normale a timpului de munca si repartizarea acestuia, vom stabili daca este necesara incheierea unui act aditional de modificare a repartizarii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Kitul Administratorului de SRL

Fiti la curent cu toate modificarile legislative si aflati raspunsul la orice intrebare sau orice problema cu care v-ati putea confrunta!
 
V-am pregatit un pachet exceptional, indispensabil oricarui administrator de SRL!
 
Contine 3 produse de care veti fi pe deplin multumit, intrucat contin rezolvarea multor probleme cu care va confruntati in cadrul relatiilor de munca. Detalii AICI >>>

Cumul de functii dupa pensionare

Buna ziua. Daca un salariat a iesit la pensie la limita de varsta si are aprobare pentru continuitate, la cumul, 1 norma, poate sa mai cumuleze inca de norma in alta functie in aceeasi unitate?

In final, fiind pensionar si la cumul 1 si norma. Va rog tare mult sa-mi spuneti daca este legal sa cumuleze 1,5 norma?

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Pensionare anticipata partiala

Salariata nascuta in luna martie 1958 a realizat stagiu de cotizare pina la 29.04.2008- 28 ani si 7 luni,din 29.04.2008 pina la 30.11.2013 pesie de boala.

Va rugam a ne preciza de la ce data poate beneficia de pensie anticipata partiala. Multumim.

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Ghid practic de SALARIZARE este realizat de o echipa de autori cu care s-ar mandri orice editor si orice firma de consultanta: specialisti practicieni cu bogata experienta in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii sau in Inspectoratul Teritorial de Munca.

Ei stiu cum trebuie interpretat fiecare cuvant din legislatie. Ei stiu cum trebuie aplicate Ordonantele de Urgenta date peste noapte, ale caror norme metodologice intarzie cu anii. Ei raspund fara ezitare oricarei intrebari legate de:

avantaje in natura
tratamentul veniturilor asimilate salariilor
contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate în NOUL Cod fiscal
tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante
calculul salariilor

Comandati-l chiar azi, pentru a beneficia de informatiile de care aveti nevoie!


Detalii aici >>>

Social
Antarctica ascunde mari depozite de diamante

Pentru prima data oamenii de stiinta au dovezi clare ca gheata din Antarctica ascunde vaste depozite de diamante in adancurile sale.

Cercetatorii au descoperit un tip de roca denumita kimberlit, care indica prezenta sigura a unor zacaminte de diamante, in regiunea estica a Antarcticii, zona care este permanent inghetata.

In acest moment insa, recuperarea resurselor minerale din Antarctica in scopuri comerciale este interzisa prin lege, relateaza Times of India.

Expertii sunt de parere ca prezenta kimberlitului reprezinta un indiciu foarte important privind existenta unor depozite de diamante in mai multe parti ale lumii, precum Africa, Australia si Siberia.

"Kimberlitul este o roca formata in cosurile vulcanice, fiind si un indiciu major in privinta depozitelor de diamante", au explicat cercetatorii pentru revista Nature Communications.

Conform Times of India, acestia au anuntat ca, pentru prima data, au ...

.....Cititi mai departe Detalii

“CD Orele suplimentare si munca in zi de repaus. Modalitati legale de calcul si de plata” !

Intrebarea insa e aceeasi: cum ii platiti? Ore suplimentare? Spor de noapte?

Problemele sunt foarte nuantate de la caz la caz.


De exemplu in primul caz ati fi tentat sa platiti angajatului un spor de noapte de 25% din salariu pentru aportul de 2 ore din intervalul 22:00 - 6:00. Noapte, noapte, dar totusi sporul de noapte nu se justifica, spune legea, atat timp cat intervalul lucrat in timpul noptii nu insumeaza cel putin 3 ore din tipul de lucru /zi sau minimum 30% din totalul orelor de munca efectuate pe luna, conform Codului Muncii. Complicat? Un lucru e clar! Cele 2 ore lucrate in intervalul 22:00-6:00 se platesc doar ca ore suplimentare!

In cel de-al doilea caz, salariatul efectueaza munca de noapte periodica, intreaga luna. Drept urmare, capata un spor permanent de 25% la salariul sau lunar. Indiferent cate ore lucreaza efectiv. In consecinta, repetitivitatea prestarii muncii de catre salariati in conditiile in care se acorda sporul, program de munca stabilit prin CIM, constituie motiv justificat pentru mentionarea sa in CIM si REVISAL.

Vi se pare complicat? Tot ce aveti de facut pentru a inlatura toate dilemele cu privire la evidenta si plata orelor suplimentare de lucru, a orelor lucrate noaptea sau in weekenduri este sa studiati cu atentie.

Comentariile specialistilor asupra articolelor de lege, studiile de caz analizate, exemplele date au darul de a va oferi solutii perfect legale pentru propriile dvs. dileme privind plata orelor de munca suplimentare efectuate de catre angajatii firmei dvs
.

Comandati chiar ACUM CD-ul “CD Orele suplimentare si
munca in zi de repaus. Modalitati legale de calcul si de plata”
la pretul SPECIAL de Sarbatoare!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586