Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

"O agenda unica. De drag o folosesti! Ideala pentru un manager de resurse umane. Exterior, un aspect placut. Interior, o structura tehnica. Foarte practica!"

Agenda Managerului HR 2014

Ion Marinache,
manager de Resurse Umane


"Am cumparat-o imediat. Sunt multumit! In sfarsit, am un spatiu pentru insemnarile mele de business de zi cu zi. Dar si repere care nu-mi permit sa omit anumite lucruri. Un suport excelent pentru ziua de lucru!"
Mirel Moraru,
sef Resurse Umane
 
"Organizare din toate punctele de vedere. Chiar si cei foarte pedanti nu au ce sa reproseze acestei agende. O proportie perfecta intre informatiile specializate si cele pe care vrei sa le notezi zi de zi. Cu adevarat, aceasta agenda iti face munca mai usoara!"

 
Ileana Costea
manager HR

Legislatia Muncii
Concediu de odihna in cazul salariatilor cu munca in ture

In randurile urmatoare, analizam felul in care se acorda concediu de odihna in luna decembrie 2013 pentru un salariat care lucreaza 12 ore pe zi 3 zile pe saptamana tinand cont de preverea legala 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Vom stabili daca se calculeaza din cele 10 zile lucratoare din programul de lucru al salariatului sau 10 zile lucratoare la modul general.

De asemenea, vom vedea daca s-a calculat corect concediul in perioada concediul in perioada: 03.12.2013 - 24.12.2013 tinand cont ca zilele lucratoare pentru salariat sunt: 03, 05, 07, 10, 12, 14, 17 , 19, 21, 24 decembrie sau in perioada: 03.12.2013 - 14.12.2013.

Cele doua zile libere consecutive in cazul prezentat mai sus sunt duminica si lunea.

Potrivit art. 145 alin. (3) din Codul muncii, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Potrivit art. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Kitul Administratorului de SRL

Fiti la curent cu toate modificarile legislative si aflati raspunsul la orice intrebare sau orice problema cu care v-ati putea confrunta!
 
V-am pregatit un pachet exceptional, indispensabil oricarui administrator de SRL!
 
Contine 3 produse de care veti fi pe deplin multumit, intrucat contin rezolvarea multor probleme cu care va confruntati in cadrul relatiilor de munca. Detalii AICI >>>

Formulare si Modele obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare

Controalele ITM s-au intensificat in ultimele luni si, in mod implicit, au scos la iveala o serie concreta de nereguli. Angajatorii nu detin toate actele si dosarele necesare iar multe dintre cele existente sunt completate in mod gresit.

Din pacate, inspectorii ITM nu pot decat sa aplice legea acolo unde este cazul, cu amenzile si sanctiunile de rigoare.

Ceea ce noi va recomandam este sa va asigurati ca totul merge struna din punctul dvs de vedere, in masura sarcinilor si responsabilitatilor dvs.

Specialistii Rentrop&Straton nu va lasa la greu. S-au gandit la toate atunci cand au realizat bestseller-ul anului "Kit-ul de documente instant obligatorii din Legislatia Muncii si Salarizare". Lucrarea a ajuns deja la editia a II-a, actualizata si adaugita.

Ghidul practic va ofera acces la informatii precum:

1. Ce cuprinde Decizia de suspendare in caz de forta majora
2. De ce trebuie sa tineti cont la alcatuirea ...

.....Cititi mai departe Detalii
Sunteti obligat sa aveti in firma stingatoare de incendiu? DA!

Aflati aici cum sa evitati cel mai tragic eveniment cu care se poate confrunta o firma!
Atentie! Lipsa stingatoarelor de incendiu se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei!

 
Stimate administrator de firma,
 
De cat timp are nevoie un foc pornit de la un scurtcicuit sau de la o tigara aprinsa pentru a cuprinde o intreaga incapere?
 
Raspunsul s-ar putea sa va surprinda: de mai putin de 45 de secunde!
 
E un lucru confirmat atat de pompierii profesionisti, cat si de numeroasele filmulete postate pe Youtube, care arata ce dezastru poate produce o instalatie de pom de Craciun defecta sau o lumanare parfumata care se rastoarna accidental. Detalii AICI>>>

ReviSal. Cum procedam la inregistrarea contractelor de munca cu durata determinata?

In randurile de mai jos, analizam situatia in care a fost angajata o persoana cu contract de munca determinat, perioada fiind de o luna (intre data de 30.09.13 si data de 29.10.13).

Angajatorul a considerat ca se trec in contract prima si ultima zi lucrata inclusiv. S-a operat in ReviSal la data incepere activitate (dia) 30.09.13 si data sfarsit activitate (dsa) 30.10.13.

S-a prelungit contractul cu 1 luna operand in ReviSal (dia) ramanand 30.09.13, iar la (dsa) a fost trecut 30.11.13, data la care produce efecte 30.10.13. S-a hotarat inca o prelungire a contractului cu 3 luni, iar aceasta s-a operat in ReviSal la (dsa) 01.03.13, data la care produce efecte 30.11.13.

Vom stabili daca s-a procedat corect.

Mentionam astfel ca inregistrarile operate de angajator in Registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) sunt corecte. Sumarul operatiunilor este urmatorul:

a) Introducerea initiala a contractului (durata determinata 1 luna)
Data incepere ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate manager de resurse umane,

Imaginati-va urmatoarea situatie:

Un angajat din firma dvs. vine beat la serviciu 4 zile din 5. Discutiile cu el nu au niciun efect, ca urmare decideti sa il concediati


Pare un caz foarte clar, in care dreptatea este, evident, de partea dvs. Si, totusi, va treziti ca masura concedierii este lovita de nulitate si ca sunteti obligat sa-l reprimiti la lucru pe cel pe care l-ati concediat. Motivul? Detalii complete aici


Club Legislatia Muncii
Informatii despre fisa postului

As vrea sa ma lamuriti în privinta fisei postului.

Fisa postului se semneaza odata cu contractul de munca la angajare, este nevoie ca ea sa se editeze în fiecare an sau numai daca intervin modificari la ea?

Contractele de munca mai vechi trebuiesc reînnoite cu noile formulare aparute sau ele ramân asa cum au fost pe vremea completarii lor?

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Ghid practic de SALARIZARE este realizat de o echipa de autori cu care s-ar mandri orice editor si orice firma de consultanta: specialisti practicieni cu bogata experienta in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii sau in Inspectoratul Teritorial de Munca.

Ei stiu cum trebuie interpretat fiecare cuvant din legislatie. Ei stiu cum trebuie aplicate Ordonantele de Urgenta date peste noapte, ale caror norme metodologice intarzie cu anii. Ei raspund fara ezitare oricarei intrebari legate de:

avantaje in natura
tratamentul veniturilor asimilate salariilor
contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate în NOUL Cod fiscal
tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante
calculul salariilor

Comandati-l chiar azi, pentru a beneficia de informatiile de care aveti nevoie!


Detalii aici >>>

Social
Fara note din 2014. Cum modifica MEN sistemul de notare in scoli

Pentru a elimina situatiile in care elevii au note mari la clasa, care nu reflecta adevarul, Ministerul Educatiei intentioneaza sa schimbe sistemul de notare.

Dupa ce s-a constatat in urma unei analize la nivel national ca elevii de nota 10 nu iau la examenele nationale mai mult de 8, Ministerul Educatiei lucreaza la modificarea sistemului de notare la unele materii.

Prima varianta pe care ar putea oficialii sa o ia in calcul se refera la eliminarea totala a notelor, elevii fiind evaluati la sfarsitul anului cu "admis" sau "respins".

"Noi am propus de multa vreme sa se renunte la aceasta notare artificiala si, eventual, sa se noteze cu admis/ respins", a declarat Mihaela Guna, presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.

A doua varianta care ar putea fi aplicata chiar din anul scolar urmator se refera la materiile secundare, precum educatie fizica, desen, muzica sau religie. La aceste ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum procedati cu angajatii care fura?

Ghid practic. Cum ii descoperiti pe angajatii hoti, cum ii sanctionati, cum recuperati prejudiciul

Stimate angajator,

Este o realitate cat se poate de clara: angajatii fura.

In orice firma si dupa posibilitati. Astfel, vanzatorii iau bani din casa, angajatii obisnuiti fura consumabile sau mai strecoara la decontat cate un bon de benzina “personal”, in timp ce managerii, cel mai adesea, fac intelegeri frauduloase cu furnizorii de produse si servicii (“Treci pe factura o suma mai mare, dar ai grija ca la mine personal sa se intoarca atat.”)

Fenomenul este global.
In SUA, de exemplu, se estimeaza ca pagubele produse prin furturile angajatilor ajung la 120 de miliarde $ anual.

Mai mult, un studiu efectuat in aceasta tara asupra a 500 de companii a relevat ca doar 21% din angajati nu ar fura niciodata de la angajatorul lor. 13% in schimb ar fura fara nicio retinere, iar restul de 66% ar fura si ei daca ar vedea ca altii o fac si nu patesc nimic.

Si foarte interesant este ca motivatia principala a acestor furturi n-ar fi lacomia sau nevoia propriu-zisa, ci dorinta de razbunare a angajatilor pentru modul urat in care sunt tratati de companie.

 

Se poate lupta cu succes impotriva furturilor?  

Raspunsul este DA.
Cu singura conditie insa - sa cunoasteti la perfectie legislatia in domeniu.
Sa stiti, de exemplu:

 

Ce posibilitati de sanctionare a hotilor ofera Codul muncii?

 

Care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmati?

 

Cum lucreaza instantele de judecata?

Conditia aceasta a cunoasterii legislatiei in domeniu este vitala, dat fiind ca in practica, adesea, chiar si in cazurile foarte clare de furt cei carora li se da dreptate sunt… angajatii. Adica hotii.

Doriti sa evitati asemenea situatii frustrante pentru dvs.?

V-am pregatit un ghid care va arata, pas cu pas, absolut tot ce  aveti de facut atunci cand va confruntati cu un furt din partea unui angajat, astfel incat sa nu va treziti ca o chichita juridica va creeaza necazuri.

CD-ul “Angajatii hoti. Cum sa ii prinzi, scapi de ei, penalizezi, recuperezi pagubele” 

Detalii DOAR AICI>>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586