Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro


Controale cu tinta precisa de la ITM: Lipsa truselor sanitare se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

Aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor?

Noi v-o oferim GRATUIT - oferta speciala de sarbatori!

>>> detalii AICI <<<


Sinteza Saptamanii
COR s-a modificat. Cum actualizam in REVISAL?

O noua modificare in COR 2013 ridica noi probleme in ce priveste actualizarea datelor in ReviSal si implica o mai mare atentie din partea celor care au trecuta in fisa postului si aceasta sarcina.

COR 2013 - Clasificarea ocupatiilor din Romania se modifica astfel pentru a doua oara in acest an, fiind adaugate noi ocupatii si fiind radiate unele functii.

In concret, au fost adaugate 44 de ocupatii, printre care se regasesc si urmatoarele: asistent analist de informatii, asistent de medicina dentara, asistent registrator principal, auditor in managementul riscului, conservator/restaurator pictura murala/pictura pe lemn, manager de facilitati.

In acelasi timp, au fost radiate din COR 2013 urmatoarele ocupatii:

- "sef oficiu cadastru", cod 131113.
- "cercetator in cadastru", cod 211441.
- "inginer de cercetare in cadastru", cod 211442.
- ...

.....Cititi mai departe Detalii


Mai multe categorii de persoane ar putea iesi la pensie mai devreme!

Potrivit unor noi propuneri, o serie de noi categorii de persoane s-ar putea pensiona mai devreme decat este momentan prevazut in lege.

Astfel, conform declaratiilor facute luni de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in urma intalnirii cu senatorii PSD, propunerea are in vedere ca salvamarii, salvamontistii sau controlorii de trafic aerian sa se pensioneze mai devreme de implinirea varstei de 65 de ani.

De asemenea, ministrul a precizat, noteaza Mediafax, ca in discutiile cu parlamentarii PSD s-a ridicat problema grupelelor de munca si acelor unitati care, desi au conditii grele, speciale, de munca nu sunt cuprinse in legislatie.

S-a mentionat astfel ca este vorba de personalul care este incadrat la salvamari si salvamontisti si care are stabilita varsta de iesire la pensie la 65 de ani.

"S-a propus ca aceasta varsta sa fie micsorata, pentru ca un om la 65 de ani nu mai are capacitatea fizica sa salveze o alta persoana. Exista o problema legata de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru barbati si femei

Un nou proiect de lege emis de Ministerul Muncii are in vedere modificarea legislatiei actuale potrivit careia pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de lege.

Documentul noteaza faptul ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei si ca atingerea acestor varste se realizeaza prin cresterea graduala a varstelor standard de pensionare, in raport de data nasterii, conform anexei nr. 5.

In cazul in care proiectul de lege va fi aprobat, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor va creste de la 64 de ani la 65 de ani.

La finalul acestei perioade, noteaza documentul, se continua cresterea graduala a varstei de pensionare numai pentru femei, de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Simplificati-va munca folosind CD-ul «Instruirea lucratorilor in domeniul SSM. Ghid practic»

Pentru a va simplifica munca, pentru a va economisi timpul si energia, dar mai ales pentru a va ajuta sa respectati legislatia privind securitatea si sanatatea in munca a angajatilor dvs., va oferim acum un instrument imbatabil!
 

Ministerul Muncii dezminte informatiile cu privire la noi conditii de pensionare

Ministerul Muncii atrage atentia, printr-un comunicat de presa, ca nu exista un proiect de act normativ care sa reglementeze noi conditii de pensionare, altele decat cele existente in Legea
nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, MMFPSPV precizeaza ca nu are in lucru un proiect de act normativ care sa cuprinda reglementari derogatorii de la Legea 263/2010, prin care stagiul de cotizare si varsta de pensionare sa poata fi cumulate in vederea deschiderii dreptului la pensie. De altfel, legislatia de asigurari sociale si pensii care a reglementat sistemul public de pensii din Romania nu a cuprins niciodata astfel de reglementari.

In plus, se subliniaza ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, actul normativ care stabileste categoriile de pensii acordate de sistemul public de pensii si conditiile de varsta si stagiul de cotizare necesare pentru accesul la una dintre acestea este Legea - cadru nr. 263/2010, prin aparitia careia au fost ...

.....Cititi mai departe Detalii
Incetarea contractului pe durata determinata. Ce obligatii are angajatorul?

In randurile urmatoare, stabilim in ce masura, in cazul unui contract de munca pe perioada determinata care nu se mai prelungeste, va fi nevoie de eliberarea unei decizii de incetare a contractului.

Totodata, in cazul in care aceasta decizie este obligatorie, se va stabili cu cat timp inainte de expirarea contractului aceasta decizie va fi trimisa catre salariat.

Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata. Cu alte cuvinte, expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata reprezinta o situatie in care contractul individual de munca (CIM) existent inceteaza de drept (art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii).

Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Procedura majorare salariu

Buna ziua, incepand cu 1 ianuarie 2014 se majoreaza salariul minim pe economie.

Va rog sa-mi spuneti cum este legal, sa fac act aditional la toti angajatii (180 persoane) sau pot sa intocmesc un tabel nominal si sa-l dau la semnat fiecarui angajat?
Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate manager HR,

In data de 7 Noiembrie a avut loc Conferinta de Legislatia Muncii 2013 versus 2014! A fost, fara indoiala, cel mai important eveniment de HR al acestui an, Rentrop&Straton continuand, astfel, o traditie inceputa in urma cu peste 15 ani.


Tot ce conteaza in Legislatia Muncii s-a discutat la Conferinta Nationala de Legislatia muncii "2013 versus 2014"!.

 

* Ce modificari in legislatia muncii a adus anul 2013?

 

* Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?

 

* Ce modificari se preconizeaza pentru 2014?

Detalii AICI >>>


Social
3.500 de elevi din Bucuresti vor primi burse de la 1 ianuarie 2014

3.500 de elevi din Sectorul 4 al Capitalei vor primi burse in anul scolar 2014-2015 pentru rezultate deosebite la invatatura.

Consiliul Local al sectorului 4 a aprobat, la propunerea primarului Cristian Popescu-Piedone, recompensarea a 3.577 de elevi cu rezultate deosebite la invatatura, care studiaza in unitatile scolare de pe raza sectorului 4.

Pentru al treilea an consecutiv, Consiliul Local va acorda, incepand cu 1 ianuarie 2014, sub forma unor burse scolare, suma totala de 3.015.000 lei, reprezentand sumele aferente semestrului I al anului scolar 2013-2014.

Suma de bani urmeaza sa fie repartizata astfel: 133 de burse de performanta (in cuantum de 500 de lei/luna, timp de 5 luni), 852 de burse de merit (350 de lei/luna, timp de 5 luni), 638 de burse de studiu (300 de lei/luna, timp de 5 luni), 1.865 de burse sociale (100 de lei/luna, timp de 5 luni), precum si 89 de burse ocazionale (500 de lei/an).

Cele 89 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
Exista si aditivi sanatosi! Iata care sunt acestia...

Aditivi indeparteaza clientii de produsele alimentare si ii fac sa isi imagineze cele mai rele boli ale civilizatiei: cancer, boli de inima sau rinichi, boli autoimmune si cate altele. Sigur, este o viziune mult exagerata. Se pare ca oamenii moderni au uitat doua lucruri: primul, ca si in trecut se foloseau aditivi (nitriti pentru mezeluri, praful de copt sau esentele pentru prajituri) si, al doilea, ca multe din produsele care se bucura de o larga apreciere nu ar mai fi atragatoare daca nu ar contine aditivi.

Acestia le permit sa nu se altereze mult timp, le confera o textura sau o culoare agreabile, le fac mai aromate decat prajiturile de casa, etc. Oricum, exista multi aditivi sanatosi si vom enumera cativa:

E 100 este curcumina (turmeric), extrasa din planta numita sofran indian. Traditional, este componentul de baza al curry-ului si este utilizata in medicina ayurvedica pentru proprietatile sale antiseptice, antibacteriene si antiinflamatorii. E101 este ...

.....Cititi mai departe Detalii

Aveti acum toate documentele necesare activitatii de HR
Description: C:Documents and SettingslauravDesktopmfv.gif

Conform Codului Muncii pe CD-ul "207 Modele si Formulare Obligatorii in Resurse Umane"
 

Un lucru este cert: in componenta dosarului unui angajat intra o multime de documente care trebuie intocmite conform legii si in timp util.

Pentru ca acesta este obiectivul nr. 1 al inspectorilor ITM veniti in control: corectitudinea dosarului si intocmirea lui la timp. Pentru toti angajatii!

 

Practic si simplu de utilizat, CD-ul 207 modele si formulare obligatorii in HR va ajuta sa obtineti rapid orice tip de document dorit! El contine modele si formulare pentru:

Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.giffise Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifcomunicate
Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifchestionare Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifteste Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifliste de control

Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifnotificariDescription: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifadeverinte Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifacte aditionale Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifscrisori Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifanunturi

Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.giffise de post Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifsesizari Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.giffise de evaluare Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifdecizii
Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifcontracteDescription: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifcereri Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifreferate Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifnotificari Description: http://lp.rs.ro/upload_img/974_formulare.resurseumane.org/images/bullet_c.gifregulamente

Pentru detalii click aici>> >>
 


 

Pentru ca Sarbatorile de iarna se apropie si pentru ca ne dorim sa va oferim un cadou pe care sa il folositi cu drag, am decis sa va ofeim un CADOU un soft la alegere!
 
Alegeti-va CADOUL pe care il doriti: 
Soft generare rapida - acte emise de angajator sau QUICK HR - Soft specializat de Resurse Umane, pentru orice produs de Legislatia Muncii si Salarizare achizitionat din lista de AICI!
 
Important: Daca veti achizitiona 2 produse, veti primi CADOU softuri.
Profitati chiar acum de oferta speciala de sarbatori si comandati produsele indispensabile departamentului dvs. de Resurse Umane!
 
Alegeti-va de AICI produsul produsul dorit!
 

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586