Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Stimati angajatori,
 

Conform noii legislatii, riscati 1-2 ani de inchisoare pentru nereguli aparent minore legate de Sanatatea si Securitatea Muncii in firma dvs.!
 

Dupa cum stiti, TOATE FIRMELE, sunt obligate sa respecte regulile SSM, indiferent ca au doar 1  angajat sau mai multi (indiferent de domeniul de activitate).

... citeste aici »

Legislatia Muncii
Scutire la plata impozitului pe salariu. O noua lege modifica sistemul de impozitare

Noi scutiri la plata impozitului pe salarii vor fi aplicate ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575/10.09.2013 a Ordinului comun al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ministrului pentru Societatea Informationala, ministrului Finantelor Publice nr. 539/225/1.479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Conditii

Potrivit prevederilor acestui act normativ, angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca ...

.....Cititi mai departe Detalii
Va oferim un CD cu 41 de modele de decizii gata intocmite, pregatite pentru a fi completate cu datele dvs. si printate. Mai multe detalii aici »

1. Decizia de incetare CIM cu acordul partilor. Detalii aici

2. Decizie de incetare CIM - deces salariat sau angajator persoana fizica. Detalii aici

3. Decizie de incetare CIM prin Hotarare judecatoreasca de declarare deces sau punere sub interdictie salariat. Detalii aici »

4. Decizie de incetare CIM la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Detalii aici

Cum asiguram in sistemul de pensii si asigurari de sanatate persoanele fara venituri?

In ceea ce priveste asigurarea in sistemul de pensii, conform art. 6 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Vom vedea astfel daca un salariat aflat in concediu ingrijire copil pana la 2 ani (in octombrie 2013, copilul va implini 2 ani) si care doreste sa inceapa activitatea in ianuarie va plati CAS si CASS pentru noiembrie si decembrie.

Asadar, orice persoana doreste sa se asigure o poate face in baza unui contract de asigurare.

Conform art. 32 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. ...

.....Cititi mai departe Detalii

De ce este FOARTE IMPORTANT Regulamentul intern?

 

Chiar asa, stimate angajator, de ce este atat de important Regulamentul intern (fostul Regulament de ordine interioara, in vechiul Cod al muncii)? De ce sa va bateti capul cu conceperea si redactarea lui, nu cumva e vorba de inca un moft al birocratilor din Minister care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si justifice salariile?
 

In primul rand, Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in firma dvs.
 

Apoi, Regulamentul intern chiar va ajuta. Pe dvs., angajatorul. Este actul prin care puteti spune clar ce ..citeste mai departe >>


Un nou program european creste numarul locurilor de munca si competivitatea

Inovarea la nivelul statelor membre UE a fost supusa recent unei noi analize care arata ca Suedia, Germania, Irlanda si Luxemburg sunt statele care fructifica cel mai bine inovarea. Rezultatele sunt reprezentate de un nou indicator propus de Comisia Europeana. "Indicatorul rezultatelor inovarii" masoara gradul in care ideile din sectoare inovatoare reusesc sa intre pe piata, creand locuri de munca mai bune si sporind competitivitatea Europei.

Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile nationale in domeniul inovarii, arata ca exista inca diferente semnificative intre tarile din Uniune. Intr-un context international, UE functioneaza bine in ansamblu, chiar daca se afla in continuare in urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat: "Pentru a fi lider in economia mondiala, Uniunea Europeana trebuie sa transforme ...

.....Cititi mai departe Detalii

Control de la ITM privind REVISAL

Inspectorii ITM au demarat o vasta actiune de control legata de REVISAL! Amenzi de pana la 10.000 de lei!H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>Club Legislatia Muncii
Pastrarea salariatului la data pensionarii

Buna ziua!
O salariata nascuta in data de 09.02.1954 are dreptul la pensie pentru limta de varsta ( stagiu de cotizare fara grupa de munca), la data de 09.10.2013. Doreste sa continue activitatea in cadrul aceleasi unitati.

Va rog sa -mi spuneti modalitatea de pastrare a salariatei conform prevederilor legale ( sa solicite angajatorului printr-o cerere continuarea activitatii la data pensionarii, si in urma aprobarii sa i se incheie un nou CIM conform art. 83 lit g) din CM coroborat cu art 118 din Legea nr. 263/2010?)
Va multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!

 

Angajarea oricarei persoane se face in acord cu legislatia in vigoare in acest domeniu. Nimic nou, pana acum!

Nici forma scrisa obligatorie pentru valabilitatea contractului de munca nu te surprinde. O sanctiune cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei, pentru neindeplinirea acestei obligatii, dupa cum are grija sa ne informeze art. 276 alin. 1 din atat de celebrul Cod al muncii, te poate lua insa pe nepregatite...

Click aici pentru detalii>>>


Social
Care sunt cele mai cautate specializari pentru absolventi

Aproximativ 400 de firme vor scoate la concurs 3.500 de joburi la Bursa Locurilor de Munca pentru Absolventi care va avea loc la finalul lunii septembrie.

Din totalul de 3.591 locuri de munca, doar 286 locuri de munca sunt pentru persoanele cu studii superioare, informeaza ANOFM.
Daca ai studii superioare, trebuie sa stii ca cele mai multe oferte de angajare vizeaza urmatoarele profesii:

- consilier asigurari - 100 locuri de munca,
- consultant credit - 20 locuri de munca,
- agent vânzari - 10 locuri de munca,
- unit manager - 7 locuri de munca,
- inspector asigurari - 6 locuri de munca,
- programator - 6 locuri de munca,
- analist finaciar - 5 locuri de munca,
- administrator retea calculatoare - 5 locuri de munca,
- economist - 5 locuri de munca
- agent servicii clienti - 10 locuri de munca.

Potrivit ANOFM, mai sunt oferite 67 locuri de munca pentru ingineri in diferite domenii de activitate.

ANOFM organizeaza Bursa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
Ce alimente ar trebui sa consumam toamna aceasta

Vremea s-a racit, insa alegerile tale in materie de alimente sanatoase sunt fierbinti! Va prezentam super alimente de toamna pe care le puteti gasi fie in propria gradina fie in piete agro-alimentare sau in magazine alimentare. Sunt scuza perfecta pentru a te apuca de gatit in noptile racoroase de toamna.

Mere
Dulci sau acre, merele sunt delicioase consumate crude sau preparate. Asigurati-va doar ca ca le mancati cu tot cu coaja pentru ca aceasta contine flavonoide sanatoase.
Merele sunt benefice pentru sanatate deoarece contin:

• antioxidanti
• 4 grame de fibre pe portie

Sezonul de recoltare: August-Noiembrie

Varza de Bruxelles

Preparata corect, aceasta leguma are un gust divin. Varza de Bruxelles are un gust fin, oarecum amar, asa ca o poti combina cu sosuri picante sau cimbru, sau chiar cu otet balsamic.
Varza de Bruxelles benefica pentru sanatate deoarece contine:

• 1/2 cana contine mai mult de DRI dvs. ...

.....Cititi mai departe Detalii


Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Drepturile si obligatiile mediatorului

Mediere versus proces in instanta
 
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator

Raspunderea mediatorului
 
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
 
Secrete pentru o mediere pozitiva
 
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
 
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
 
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
 
Standardele de formare initiala si continua
 
Procedura prealabila incheierii contractului de mediere

Contractul de mediere

Desfasurarea medierii

Inchiderea procedurii de mediere

Dispozitii speciale privind medierea
 

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?

 
a ) Ai capacitate deplina de exercitiu?

b) Ai studii superioare?

c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?

d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?

e) Te bucuri de o buna reputatie si nu ai fost condamnat definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei?

f) Ai absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere?


Concluzia? Ai fost autorizat ca mediator, in conditiile art. 7 din Legea nr. 192/2006?

 

De ce sa optezi pentru aceasta profesie?
 
Din ce in ce mai multe parti implicate in neintelegeri apeleaza la aceasta forma, chiar si dupa ce s-au adresat instantei de judecata. Initiativa, a lor sau a instantei, ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord.
 
Medierea e un proces mai putin intimidant decat instanta, mai putin stresant.
 
Este cea mai buna cale spre a ajunge la o intelegere. Relatiile se pot pastra sau chiar imbunatati.
 
Solutionarile sunt rapide, variate, iar costurile reprezentand onorariul mediatorului sunt mai mici fata de un litigiu solutionat printr-un proces lung si costisitor!
 
Medierea permite gasirea unor remedii creative adaptate la nevoile si resursele partilor in disputa.
 
Procedura este confidentiala. Discreta!
 
In plus,
 
Recomandata de lege! Obligatorie incepand cu luna august 2013!

 

Mai multe detalii gasiti aici >>>
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586