Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Salarizarea - modificarile din 2013

- in conformitate cu noile modificari intrate in vigoare -
 
 

Legislatia Muncii
Salariul minim ajunge la 900 lei. Prima majorare se face la 1 ianuarie

In urma negocierilor dintre FMI si Guvern au fost luate mai multe decizii cu privire la majorarea salariului in 2014 si reducerea CAS.

In concret, majorarea salariului minim se va face in 2014 pana la 900 lei si se va face in doua transe. Prima majorare se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2014, salariul minim urmand astfel sa ajunga la 850 lei. Ulterior, de la 1 iulie 2014, salariul minim brut va fi de 900 lei.

In plus, informeaza Mediafax, vor fi aplicate si cresteri salariale pentru unele categorii din sectorul bugetar: profesori debutanti si medici rezidenti.

In acest sens, citeaza sursa amintita, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, premierul Victor Ponta a anuntat:

"Vom lua in calcul cresterea salariului minim la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei incepand cu 1 iulie. Avem si un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar, nu va fi o crestere egala pentru toti angajatii, ci va fi o crestere tintita ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cartea rosie a legislatiei muncii. Fara contraventii si infractiuni!


Decat sa tratezi, mai bine mizezi pe prevenire. Este cel mai valoros sfat pe care ni-l pot oferi expertii din domeniu. Este si sfatul oferit de specialistii in Legislatia Muncii.

In mod special pentru dvs, au lansat Cartea rosie a legislatiei muncii. Cele mai grave infractiuni si dure sanctiuni din Codul Muncii va sunt prezentate in detaliu, pas cu pas.

Beneficiati de:

Legislatie comentata!
Sfaturi!
Recomandari!
Atentionari!
Studii de caz pentru lamuriri suplimentare!
Analize menite sa te scoata din zonele malefice ale pierderilor banesti!
Modele specifice documentelor intalnite in practica!


Totul va este oferit de expertii nostri pentru ca dvs...detalii aici >>>

Suspendarea contract in perioada de preaviz si incapacitate temporara de munca. Ce obligatii are angajatorul?

In randurile urmatoare, analiza noastra se indreapta catre cazul unei angajate care se afla in preaviz (concediere individuala). De la 29.10.2013, aceasta nu s-a mai prezentat la locul de munca fiind pontata absent nemotivat.

Angajata solicita o adeverinta pentru medicul de familie datata cu data de 29.10.2013, cel mai probabil pentru concediu medical. Angajatorul nu ii elibereaza adeverinta.

Vom stabili daca societatea este obligata sa opereze concediul medical in cazul in care va fi adusa dovada.

Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Astfel, numai in cazul incetarii de drept, suspendarea contractului individual de munca nu suspenda termenul de incetare al ...

.....Cititi mai departe Detalii

Absolvire garantata a Cursului de Expert Legislatia Muncii

Detineti deja cele 67 de teste grila pentru acreditarea ca Expert in Legislatia Muncii? Ele va garanteaza absolvirea Cursului de Expert Legislatia organizat de LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii!

Informatia oferita in cadrul CD-ului 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii va este oferita de catre unii dintre cei mai competenti profesionisti din domeniu.

Cateva reguli de care au tinut cont autorii in realizarea acestui ghid vital pentru dvs:

1. informatia este structurata pe capitole ce urmaresc indeaproape tematica ceruta la examenul pentru calitatea de Expert Legislatia Muncii
2. testele grila va sunt usor accesibile, cu 1 singur click
3. dispunerea lor tabelara va ajuta sa identificati usor variantele de raspuns, raspunsul corect, dar si motivatiile date de specialist pentru alegerea facuta
4. toate ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stiati ca...

1) ...obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in fisa postului, chiar daca postul respectiv nu ridica mari probleme?


2) …lipsa stabilirii prin fisa postului a atributiilor si raspunderilor ce revin lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, conform art. 39, alin. (4) din Legea nr. 319/2006?

3) ...toate materialele si documentatiile pe care le folositi pentru instruirea salariatilor privind securitatea si sanatatea in munca pot fi folosite doar daca au avizul ITM de a fi difuzate si comercializate? Atentie, in calitate de manager HR trebuie sa detineti o copie a avizului.... citeste continuarea aici >>>


Club Legislatia Muncii
Salariu compensator incetare CIM

Buna ziua,

Avem un salariat, caruia i-am incetat contractul pe durata determinata in perioada de proba, conform art. 31(3). In contractul colectiv de munca este stipulat ca : '' In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca, din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorul are obligatia de a plati o indemnizatie egala cu cuantumul unui salariu de baza pe o luna avut la data desfacerii contractului de munca, pentru salariatii cu o vechime mai mica de 3 ani la locul de munca.
Acestui salariat avem obligatia sa-i platim salariul compensator, in conditiile in care contractul inceteaza in perioada de proba?

.....Cititi mai departe Detalii

Cele 12 tipuri de concedii si problemele pe care le genereaza, acum, sub lupa specialistilor!
 

CD-ul "12 tipuri de concedii legle ale salariatilor" analizeaza de la A la Z toate tipurile de concedii prevazute in legislatia muncii din Romania. Fie ca este vorba despre concediul de odihna, maternitate, paternal sau formare profesionala, aveti la dispozitie:
 

 Legislatia in vigoare comentata de catre specialistii Grupului de Experti in Dreptul si Legislatia Muncii din Rentrop & Straton, coordonati de catre dna. Gabriela Dita, consilier juridic
 Conditii de acordare
 Tipologii de calcul a indemnizatiilor
 Recomandari, sfaturi, atentionari
 Studii de caz, solutii, rezolvari
 Modele de documente importante (adeverinte, certificate etc)
Reglementarea concediilor in domeniul public si in cel privat
Durata concediilor
Concediul de odihna suplimentar
In ce conditii poate fi rechemat salariatul din concediu
Controlul modului de eliberare a certificatelor medicale
Efectele concediilor

Detalii complete aici >>>


Social
Amenzi pentru elevii care abandoneaza scoala inainte de clasa a X-a

Statisticele abandonului scolar in Romania se inrautatesc de la un an la altul, potrivit Ministerului Educatiei. 8% dintre elevii inmatriculati anul trecut in clasa a VIII-a, nu se regasesc in lista celor inscrisi la liceu in acest an, iar 0,5% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani nu sunt lasati de parinti sa mearga la scoala, arata datele centralizate de Ministerul Educatiei.

Oficialii ministerului Educatiei au incercat sa explice parintilor ca invatamantul obligatoriu este de 10 ani, iar cei care nu isi trimit copiii la scoala pot fi sanctionati cu amenzi.

"Legea prevede la dispozitiile tranzitorii ca daca aceste dispozitii nu sunt respectate din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit, atunci fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzilor se face de catre persoana imputernicita ...

.....Cititi mai departe Detalii

De ce este FOARTE IMPORTANT Regulamentul intern?

Chiar asa, stimate angajator, de ce este atat de important Regulamentul intern (fostul Regulament de ordine interioara, in vechiul Cod al muncii)? De ce sa va bateti capul cu conceperea si redactarea lui, nu cumva e vorba de inca un moft al birocratilor din Minister care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si justifice salariile?
 

In primul rand, Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in firma dvs.
 

Apoi, Regulamentul intern chiar va ajuta. Pe dvs., angajatorul. Este actul prin care puteti spune clar ce ..citeste mai departe >>


Cateva intrebari pe care va invitam sa vi le adresati! Cunoasteti raspunsurile corecte?

 

Cum si cand se stabileste caracterul accidentului de munca?

Ce acte prezentate de angajat justifica incetarea contractul individual de munca?

Poate scaderea capacitatii de munca certificate de catre Casa Nationala de Pensii Publice conduce la incetarea CIM?

Cum se platesc concediile medicale pentru accident de munca?

Ce contributii se calculeaza in caz de accident de munca?

Unde se vizeaza si se depune certificatul de concediu medical pentru accident de munca?
Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul medical cu cod indemnizatie 03 neconfirmat de casa de pensii si ce contributii se datoreaza de catre angajator si angajat?

Care este baza de calcul concediu medical pentru indemnizatie incapacitate accident de munca?

Ce repercusiuni poate avea intarzierea prezentarii certificatului medical?

Concediul medical diminueaza concediul de odihna?

Care este procedura de incetare a contractului de munca in cazul invaliditatii de munca de gr. III declarate?

Cum se calculeaza concediul de odihna pentru durata in care persoana se afla in concediu medical?

Ce prevede legislatia in vigoare cu privire la pontajul zilelor de sarbatoare legala pentru un salariat aflat in concediu medical?

Care este stagiul de cotizare pentru calculul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca?

Care sunt conditiile de acordare si plata a unui concediu medical Cod 09?

Care este modalitatea de plata legala a concediului medical eliberat de un spital din Germania pentru un salariat roman?

Cum se stabileste baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca?

Care sunt contributiile datorate  in cazul incapacitatii temporate de munca?

La plata concediului medical se valorifica stagiul de cotizatie realizat la alt angajator?

Ce se intampla la plata CM in absenta persoanei la controlul la domiciliu?


Detalii mai multe aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586