Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Cateva intrebari pe care va invitam sa vi le adresati! Cunoasteti raspunsurile corecte?


Cum si cand se stabileste caracterul accidentului de munca?

Ce acte prezentate de angajat justifica incetarea contractul individual de munca? ....raspunsul aici >>>

Poate scaderea capacitatii de munca certificate de catre Casa Nationala de Pensii Publice conduce la incetarea CIM? ...raspunsul aici >>

Cum se platesc concediile medicale pentru accident de munca?

Ce contributii se calculeaza in caz de accident de munca? .....raspunsul aici >>>Legislatia Muncii
Salariile si pensiile se majoreaza, dar nu pentru toata lumea

Asa cum a declarat premierul Victor Ponta, anul viitor vor fi majorate atat salariile, cat si pensiile. Cu toate acestea, nu toata lumea va beneficia de acea majorare cu 3.75%, ci numai unele categorii sociale.

In concret, anul viitor, salariile si pensiile nu vor fi majorate cu acelasi procent, acesta urmand sa se aplice numai in cazul persoanelor cu venituri mici si pentru anumite categorii speciale, precum medici rezidenti si profesori debutanti, asa cum a declarat premierul Victor Ponta:

"Avem un spatiu de crestere atat a pensiilor, cat si a salariilor, important este sa vedem exact in ce fel folosim acest spatiu fiscal.

Din punctul meu de vedere - si este si cel al ministrului de Finante - nu marim toate salariile si pensiile cu 3 virgula ceva la suta, ci incercam sa ne adresam celor cu venituri mici si unor categorii speciale, fie ca vorbim de medici rezidenti sau de profesori debutanti, pentru ca, altfel, cei care au deja salarii si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stiti ca: se pedepseste cu amenzi de pana la 3.000 de lei orice abatere de la lege privind plata orelor de munca suplimentare!
 

Stimate manager HR,

Haideti sa recunoastem! Banii sunt cauza tuturor relelor! De aceea, orice situatie in care angajatorul nu respecta legislatia privind programul de munca si plata orelor de munca suplimentare poate deveni un butoi de pulbere gata de a sari in aer!

De cate ori nu v-ati aflat in situatia de:

  • a nu sti cum sa aplicati legea?

  • a nu sti in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca

  • de a nu sti cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend?

Mai multe detalii aici>>


Munca temporara: Care sunt drepturile de care se bucura lucratorii temporari in UE?

Comisia Europeana prezinta avantajele aduse de Directiva UE privind munca prin agent de munca temporara. Obiectivul acestui film este de a accentua si promova faptul ca cei patru milioane de lucratori temporari din intreaga Europa se bucura de aceleasi drepturi si protectie ca si colegii lor direct angajati de intreprindere.

Drepturile sunt protejate de Directiva privind munca prin agent de munca temporara, care a intrat in vigoare in decembrie 2011 si ofera o mai mare flexibilitate intreprinderilor care angajeaza lucratori temporari. Avand la baza principiul nediscriminarii, directiva stabileste normele minime privind conditiile de lucru pentru lucratorii temporari, aplicabile in orice stat membru al UE. Totusi, prezenta directiva a UE stabileste numai standardele minime, astfel pot exista conditii diferite de la o tara la alta, de exemplu ca urmare a acordurilor colective.

Actualmente, lucratorii temporari - care sunt angajati de agentii de recrutare si ...

.....Cititi mai departe Detalii
Aveti trusa completa in firma dvs?


Retineti! Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca! vezi mai multe detalii aici>>>
 
Ca urmare, controalele privind existenta trusei sunt o certitudine, iar amenda de 6.000 de lei pentru lipsa ei chiar se aplica!
 
Cautati pe Internet orice raport de activitate al unui Inspectorat Teritorial de Munca din tara si veti vedea acolo ca, invariabil, au fost cazuri in care s-au aplicat amenzi la nivelul maxim pentru lipsa trusei sanitare.
vezi mai multe detalii aici>>>


Aflati acum solutia ideala pentru dvs>>>

Cum calculam corect vechimea in munca. Factori care pot influenta rezultatul

Vom analiza mai jos cazul unei institutii publice in cadrul careia se afla si personal incadrat pe functii contractuale si personal incadrat pe functii publice. Pe perioadele anterioare angajarii in cadrul institutiei au beneficiat de ajutorul de somaj. Vom stabili astfel in ce masura perioada de somaj este luata in calcul la acordarea gradatiei (spor de vechime).

Precizam ca potrivit prevederilor Legii 76/2002 perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.

Asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002
constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti daca intentionati sa aduceti angajati straini care sa lucreze in Romania este ca exista anumite proceduri clare de angajare si de desfasurare a relatiilor de munca.

Si, atentie, ITM-ul este foarte strict cand vine vorba de aceste proceduri si sanctioneaza nerespectarea lor cu o amenda de 1.500-2.000 de lei (art. 26 din Ordonanta 56/2007).


Intrebarea este: cunoasteti aceste proceduri?

Dupa cum probabil banuiti, ele sunt destul de stufoase. Angajarea strainilor in Romania nu e deloc o treaba usoara, ea implica multa birocratie si ridica o sumedenie de intrebari, cum ar fi:

1) Care este institutia careia trebuie sa va adresati?
2) Ce acte trebuie sa contina dosarul in baza caruia se elibereaza autorizatia de munca?
3) De cate tipuri sunt autorizatiile de munca eliberate strainilor?
4) Ce taxe trebuie sa platiti, ca angajator?
5) Care sunt contributiile sociale pe care trebuie sa le platiti in cazul unui angajat strain?

 

…Si Lista continua aici >>>

Club Legislatia Muncii
perioda de concediu crestere copil 1994-1995 intra la stagiu de cotizare?

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca perioada 1994-1995 (1 an) in care am fost in concediu de ingrijire copil este considerata stagiu de cotizare.

La terminarea perioadei de 1 an in cartea de munca s-a mentionat revine din concediu platit de ingrijire copil.

In cazul in care nu cunoasteti legea valabila la acel moment, va rog sa-mi spuneti daca este indicat sa solicit la Casa de Pensii situatia contributiilor sociale. Multumesc frumos

.....Cititi mai departe Detalii

17 situatii in care angajatorii comit
abuzuri asupra salariatelor!

 

… le poti vedea aici >>>


  Aflati cum sa eliminati orice astfel de abuz!
  Aratati ca va cunoasteti foarte bine drepturile prevazute de lege!
  Amenintarea cu un proces in instanta descurajeaza pe oricine!
  

 

Click aici pentru mai multe detalii >>>

Social
Intel Romania ofera 10 burse in valoare totala de 60.000 de lei pentru studentii de la facultatile tehnice

Cele 10 burse sunt destinate studentilor din ciclul de licenta si se acorda pentru perioada februarie - iunie 2014. Studentii pot consulta lista de proiecte disponibile pe diplodocus.ro si pot aplica prin trimiterea CV-ului. In cadrul programului de burse, studentii vor beneficia de mentorat din partea inginerilor Intel Romania.

Intel Romania Software Development Center ofera pentru anul universitar curent un numar de 10 burse studentilor la licenta de la universitatile tehnice din Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa.

Bursele vor fi acordate pe o perioada de cinci luni (februarie – iunie 2014) si se adreseaza studentilor care isi pregatesc lucrarea de licenta intr-unul din domeniile: Sisteme de Operare, Networking sau Perceptual Computing. In afara de suportul financiar, studentii vor beneficia de mentorat din partea inginerilor Intel Romania in dezvoltarea proiectului si de suport tehnologic in cadrul Intel sau a laboratorului de cercetare si dezvoltare ...

.....Cititi mai departe Detalii
Daca un inspector vrea sa va amendeze, va amendeaza!

Secretul lui? Chestiunile de detaliu, micile amanunte, nimicurile pe care dvs. le neglijati.

...click aici pentru detalii »

Exact! Dvs. va concentrati pe lucrurile care vi se par cu adevarat importante - evitarea muncii la negru, plata contributiilor, protectia muncii - si pierdeti din vedere faptul ca un inspector ITM venit in control va poate solicita “banalitati” cum ar fi:
Sunt documente aparent minore, dar daca ele nu sunt intocmite CORECT, sanctiunea este amenda. Mai multe detalii aflati AICI>>>

Animale de companie
Intrebare: De ce tot latra cainele meu fara motiv?

Este important sa intelegeti si dumneavoastra motivele pentru care acestia latra. Cu siguranta nu latra doar ca sa va enerveze atat pe dumneavoastra cat si pe vecini si nicidecum pentru a se razbuna. Cainii nu latra doar pentru ca pot ci pentru ca asa se exprima si asa comunica atat cu noi, oamenii, cat si cu celelalte animale. De exemplu rasa de caini Basenji nu latra mai deloc, acesta exprimandu-se cu totul altfel. Daca ascultati cu atentie veti observa o varietate de moduri de latrat.


Deci in concluzie trebuie sa intelegeti motivul pentru care cainele dumneavoastra latra. Motive pentru care un caine poate latra:

Avertizare/Alerta: este natural pentru caine sa latre atunci cand cineva este la usa sau cand un strain trece pe langa casa dumneavoastra. Multi alti caini vor latra daca simt orice tip de amenintare spunand:” Sunt aici protejand acest loc, nu te pune cu mine! “ (mai mult sau mai putin). Sunetul acestui tip de latrat este ascutit, tare si ...

.....Cititi mai departe Detalii


Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale... ?
Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!
 
Incepand cu data de 1 august 2013 cererile de chemare in judecata nu vor mai fi admise decat dupa efectuarea procedurii de mediere. Cei care vor apela la un proces sunt obligati sa parcurga etapa de mediere, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata va fi respinsa.

 

Manualul mediatorului este rodul experientei specialistilor care au elaborat o lucrare ce te instruieste rapid, complet, eficient. Tot ce trebuie sa stii pentru ca medierea sa devina o arta! Un material practic! Un ajutor extraordinar pentru cei interesati sa devina mediatori!

Ce trebuie sa stii despre profesia de mediator?

  • Este reglementata prin Legea nr. 192/2006, nefiind o specializare sau o perfectionare a altor profesii.
  • Pentru exercitarea acesteia sunt necesare:
    – autorizarea catre Consiliul de mediere, conform dispozitiilor art. 7 si 8 ale Legii nr. 192/2006;
    – avizarea de catre Consiliul de mediere a formei de exercitare a profesiei de mediator.

Dupa obtinerea autorizatiei, ai dreptul de a decide inceperea exercitarii profesiei, daca, in prealabil, ai finalizat Cursul de formare avizat de Consiliul de Mediere... Click aici pentru detalii »

Eficienta si rata de succes a medierii depend  foarte mult de arta ta!

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?


a) Ai capacitate deplina de exercitiu?
b) Ai studii superioare?
c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?
d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?... Click aici pentru detalii »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586