Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Noua profesie “EXPERT LEGISLATIA MUNCII” are ca obiective principale:

     asigurarea aplicarii corecte a prevederilor legale privind raporturile individuale si colective de munca si/sau de serviciu
      diminuarea muncii fara forme legale
      prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor
      consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii.


Click aici pentru devenii Expert Legislatia Muncii


Legislatia Muncii
Cumulul pensiei cu salariul. Cum se verifica legalitatea situatiei?

Analizam mai jos cazul unei societati care are si un angajat pensionat (decizia de pensionare la limita de varsta e din anul 2001). Societatea l-a angajat in 2006. Vom stabili in ce masura societatea a procedat corect si cum poate verifica daca situatia actuala este una legala.

Pensionarul la limita de varsta poate cumula pensia cu salariul. Pensionarul care obtine venituri ca urmare a unui raport de munca in temeiul unui contract de munca datoreaza la bugetul de stat atat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Incheind un nou contract individual de munca, pensionarii redevin contribuabili in sistemul public de pensii, avand dreptul la recalcularea pensiei si obligatia platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale.

Asadar, persoana care, dupa pensionare, continua sa desfasoare o activitate in baza unui contract individual de munca este obligata sa plateasca contributia la sistemul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
Codul de conduita al unui mediator
Drepturile si obligatiile mediatorului

Click aici pentru detalii complete privind MEDIEREA >>>

Ce vor face angajatorii daca se majoreaza cota unica?

Majorarea cotei unice va insemna, pentru angajator, cresterea cu sase puncte procentuale a impozitului pe veniturile din salarii.

O analiza a situatiei facuta de Ziarul Financiar aminteste ca in Romania se dezbat doar salariile nete, nemultumirile pornind numai de la aceste sume, angajatii uitand ca taxele si impozitele datorate statului reprezinta 80% dintr-un salariu net.

In situatia in care, in perioada urmatoare, se va aplica o masura de majorare a cotei unice de impozitare, diferenta va fi de pana la sase puncte procentuale. Ce va insemna acest lucru pentru un salariat a explicat Ziarul Financiar:

Majorarea cotei unice de impozitare de la 16% in prezent la 22% - o ipoteza care a fost luata in calcul pentru a suplini scaderea veniturilor la buget - inseamna, practic, pentru un salariat, majorarea cu sase procente a impozitului care trebuie platit statului la capitolul impozit pe venitul din salarii. in aceste conditii, la cele doua extreme, angajatorul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Aveti in firma dvs. o trusa de prim ajutor?
Retineti! Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!
 
Ca urmare, controalele privind existenta trusei sunt o certitudine, iar amenda de 6.000 de lei pentru lipsa ei chiar se aplica!
 
 

Ce trebuie sa contina obligatoriu dosarul personal al salariatului?

Cu privire la dosarul personal al salariatilor, mentionam ca de la 1 august a.c., data intrarii in vigoare a acestui act normativ, angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora (art. 8 din HG 500/2011).

Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente:

- actele necesare angajarii,
- contractul individual de munca;
- actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca;
- acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:

a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) ...

.....Cititi mai departe Detalii

"207 Modele si Formulare Obligatorii in Resurse Umane"
Acum la OFERTA PROMOTIONALA!!!


  Regulamentul intern perfect intocmit?
  Contractul Individual de Munca?

  Contractul Colectiv de Munca?
  Act aditional cu clauza privind obiectivele si criteriile de performanta la contractul individual de munca etc.?

O echipa de reputati specialisti cu o vasta experienta in legislatia muncii si in resurse umane au realizat un CD cu ajutorul caruia munca dvs. se simplifica cu viteza unui click.

Gasiti intr-un singur loc:

modele, formulare, chestionare, teste, liste de control, sfaturi si recomandari conform prevederilor din Codul muncii 2013.

Practic, un consultant virtual este permanent la dispozitia dvs.!


Cu ajutorul lui, redactarea documentelor obligatorii sau a rapoartelor de activitate devine o simpla formalitate. Selectati... Printati... si Gata!

Detalii pe larg aici >>>>


Club Legislatia Muncii
Inlocuire angajata care pleaca in CIC

Buna ziua!
La centrul pentru crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 3 ani, - Centrul Antante- vor pleca in perioada urmatoare in concediu de maternitate 2 salariate.

De la DGASMB li s-a transmis celor d ela centru ca nu vor putea sa asigure ocuparea temporara a celor 2 posturi intrucat ei au posturi blocate la angajare. Lucrul acesta nu mi se pare in regula deoarece este vb de inlocuirea temporara a 2 educatoare care pleaca pt o perioada determinata in CIC.

Este legal ceea ce fac ei? Va rog sa-mi pferiti niste lamuriri! Multumesc anticipat!

.....Cititi mai departe Detalii

Alternative la Permisul de munca
 

Ghidul complet cu proceduri, acte necesare, pasi de urmat pentru obtinerea rapida a acestei autorizatii!

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti daca intentionati sa aduceti angajati straini care sa lucreze in Romania este ca exista anumite proceduri clare de angajare si de desfasurare a relatiilor de munca.

Si, atentie, ITM-ul este foarte strict cand vine vorba de aceste proceduri si sanctioneaza nerespectarea lor cu o amenda de 1.500-2.000 de lei (art. 26 din Ordonanta 56/2007).

Click aici pentru a consulta Ghidul >>>


Social
Platforma Bursa Binelui: 64 de organizatii au strans peste 60.000 de euro

Cele 64 de organizatii inscrise pe Bursa Binelui au reusit sa stranga in patru luni 61,675 de euro de la 5030 de donatori.

Suma au fost stransa in cadrul Campionatului de bine, o competitie de strangere de fonduri adresata in special organizatiilor mici si mijlocii de pe platforma de donatii online Bursa Binelui. Asociatia Hercules, Centrul de Dezvoltare Locala Speranta si Asociatia Prietenia s-au clasat pe primele trei locuri, potrivit unui comunicat de presa.

Astfel, au obtinut din partea BCR dublarea sumelor stranse, in limita a 5000 de euro. Campionatul de bine s-a desfasurat intre lunile iunie si octombrie si a fost structurat sub forma unei competitii sportive, cu mai multe etape in care organizatiile s-au calificat in functie de sumele pe care le-au strans si de numarul de donatori convinsi. Astfel, din cele 64 de organizatii inscrise initial in competitie, 34 s-au calificat in Sferturi, 33 s-au calificat in Semifinala si 25 in ...

.....Cititi mai departe Detalii

"Sah-mat la conventia civila. Alternative legale pentru angajatori":

   Persoana fizica autorizata (PFA)

 Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale

 Intreprinderea familiala

 Microintreprinderea

 Drepturile de proprietate intelectuala

...Detalii complete AICI >>>


Social
Modelele de subiecte pentru examenele na?ionale din 2012 au fost publicate


Modelele de subiecte pentru examenele nationale din 2012, respectiv cele pentru evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a si cele pentru bacalaureat, au fost publicate pe site-ul www.subiecte2012.edu.ro.

Modelele pentru evaluarea competentelor si pentru probele scrise sunt insotite de precizari privind scopul evaluarii, statutul disciplinei, structura subiectelor, competentele de evaluat, detalii privind evaluarea, inclusiv baremele de evaluare si de notare.


Media notelor obtinute la evaluarea nationala va conta la  ...

.....Cititi mai departe Detalii

Activitatea de securitate si sanatate in munca este printre preferatele inspectorilor ITM, gratie complexitatii legislatiei specifice si multitudinii de capcane cu care va pot prinde.

Ghidul practic de SSM pentru managerul HRDesi aceasta activitate este deseori externalizata, exista anumite obligatii vitale pe linie de SSM ce privesc exclusiv departamentul de Resurse Umane, fiind vorba despre sanatatea si securitatea angajatilor dumneavoastra! Click aici pentru detalii »

Vreti sa aflati care sunt neregulile mai putin evidente in domeniul SSM pe care se bazeaza inspectorii ITM veniti in control?

Va recomandam lucrarea Ghid practic de SSM pentru managerul de resurse umane, axata pe conexiunile mai putin evidente dintre domeniile SSM si HR.

Aflati din cuprinsul acestui ghid:

  • prevederile din Legea 319/2006 care au legatura directa cu activitatea dvs., de manager HR
  • cum sa evitati sanctiunile-capcana
  • ce documente SSM trebuie sa aveti intotdeauna pregatite in fata inspectorilor ITM

In plus, gasiti aici si informatii practice care va sunt extrem de utile, in general:

  • cum sa procedati daca s-a produs un accident la locul de munca (cine si cui comunica evenimentul, cine si cum cerceteaza, cum se stabilesc cauzele, masurile si sanctiunile)
  • cum sa instruiti lucratorii care au si sarcini in conducerea autovehiculelor (altii decit soferii profesionisti)
  • care sunt cele mai frecvente greseli legate de SSM si cum le puteti evita
  • ce bine sa faceti si ce e bine sa NU faceti in timpul controlului

Click aici pentru detalii »

Atentie! Riscati 1-2 ani de puscarie pentru nereguli
aparent minore legate de SSM!

Da, acesta este pericolul care va ameninta daca nu tratati cu toata seriozitatea aspectele legate de securitatea si sanatatea in munca.


Special pentru colegii dvs. expati sau pentru asociatii straini cu care lucrati
 

A aparut The Romanian HR Management Book:
Ghidul complet pentru toate problemele de personal de care raspunde un manager HR in Romania, acum in limba engleza

 

Stimate coleg,


De cate ori ai avut nevoie sa le explici unor colegi expati sau unor parteneri straini anumite aspecte ale managementului resurselor umane specifice legislatiei din Romania? Cum te-ai descurcat?
Exista probleme de management al resurselor umane care ii pun in dificultate chiar si pe cei familiarizati cu legislatia romana, daramite pe straini.


Tocmai de aceea, va oferim acum un ghid practic cu ajutorul caruia orice persoana straina va cunoaste:


Care sunt criteriile de evaluare care trebuie incluse in Regulamentul Intern?

Care sunt metodele de evaluare si crestere a performantelor?

Care sunt strategiile HR pentru perioadele de instabilitate economica din Romania?

Cei 7 pasi necesari la implementarea unei scheme de recompensare a angajatilor?

Cum sa dovedesti managementului ca Departamentul tau este valoros pentru firma?

Care sunt programele de dezvoltare a angajatilor cu performante ridicate?

Care sunt optiunile de rezolvare a deficitului de personal pe termen lung?

Cum sa rezolvi deficitului de personal fara a apela la angajare pe perioada nedeterminata?

Cum sa reduci presiunea asupra fluxului de numerar in firma?

Ce sa aduci nou in politica de salarizare pentru personalul din sectorul indirect productiv?

Care sunt cele 13 solutii pentru reducerea costurilor in firma?

Care sunt trucurile pentru ca recrutarea si selectia personalului sa fie un succes?

Care sunt cele 3 actiuni de motivare non-financiara?

Care sunt cei 7 pasi necesari la implementarea unei scheme de recompensare a angajatilor ?

Cum sa-ti construiesti strategia de comunicare interna prin 7 pasi siguri ?Comandati acum The Romanian HR Management Book – singurul instrument in limba engleza ce ofera o privire de ansamblu clara asupra  activitatii romanesti de management al resurselor umane!Detalii mai multe aici >>>> 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586