Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Special pentru colegii dvs. expati sau pentru asociatii straini cu care lucrati
 

A aparut The Romanian HR Management Book:
Ghidul complet pentru toate problemele de personal de care raspunde un manager HR in Romania, acum in limba engleza

 

Stimate coleg,


De cate ori ai avut nevoie sa le explici unor colegi expati sau unor parteneri straini anumite aspecte ale managementului resurselor umane specifice legislatiei din Romania? Cum te-ai descurcat?
Exista probleme de management al resurselor umane care ii pun in dificultate chiar si pe cei familiarizati cu legislatia romana, daramite pe straini.


Legislatia Muncii
Cum stabilim cine intocmeste Regulamentul Intern intr-o societate?

Vom stabili mai jos cine intocmeste Regulamentul Intern intr-o societate cu cinci salariati, precum si care sunt alte conditii de care va trebui sa tinem cont.

Potrivit art. 257 din Codul muncii, regulamentul intern se intocmeste de catre angajator cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Mai mult, art. 226 din Codul muncii, referindu-se la atributiile reprezentantilor salariatilor, prevede ca acestia au, intre altele, dreptul sa participe la elaborarea regulamentului intern.

Asadar, desi regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborarea acestuia presupune luarea in considerare si a solicitarilor salariatilor.

In elaborarea regulamentului intern, angajatorul are obligatia de consultare a sindicatului, respectiv a reprezentatilor salariatilor (art. 257 din Codul muncii).

Dupa ce regulamentul intern a fost elaborat, angajatorul are obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Alternative la Permisul de munca
 

Ghidul complet cu proceduri, acte necesare, pasi de urmat pentru obtinerea rapida a acestei autorizatii!

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti daca intentionati sa aduceti angajati straini care sa lucreze in Romania este ca exista anumite proceduri clare de angajare si de desfasurare a relatiilor de munca.

Si, atentie, ITM-ul este foarte strict cand vine vorba de aceste proceduri si sanctioneaza nerespectarea lor cu o amenda de 1.500-2.000 de lei (art. 26 din Ordonanta 56/2007).

 

Click aici pentru a consulta Ghidul >>>

Noile aparitii legislative in domeniul muncii. Octombrie 2013

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 638 si nr. 639 din 16 octombrie 2013 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 639

H.G nr. 780 din 9 octombrie 2013 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 556/2011 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Calificari.

Monitorul Oficial nr. 638

H.G nr. 791 din 9 octombrie 2013 privind stabilirea numarului maxim de posturi pentru inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 3106 din 8 octombrie 2013 privind aprobarea cifrei anuale de scolarizare si a cuantumului taxei de participare la Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici pentru anul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie!
Completarea eronata a registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic sau a datelor de identificare a angajatorului da dreptul inspectoratului teritorial de munca de a refuza inregistrarea acestuia.


Ghid RevisalEvident, amenzile pentru greselile facute in REVISAL au crescut considerabil!


Aveti acest registru martor al evidentei salariatilor dvs.?
Simtiti si dvs. presiunea exercitata de catre organele ITM venite atat de des in inspectie pentru a controla documentele firmei? ..detalii aici >>>
Sunteti la curent cu noile reglementari privind completarea Registrului de evidenta a Salariatilor? ..detalii aici >>
Stiti care este consecinta necompletarii corecte si legale a acestuia? ..detalii aici >>


A fost solutionat cel mai mare conflict de munca din acest an

Cel mai mare conflict de munca declansat pe piata muncii din Romania in luna aprilie a acestui an pare sa fi ajuns in sfarsit la un rezultat final.

In concret, sindicatul Liber Metrou a anuntat inchiderea conflictului de munca declansat in aprilie, ca urmare a incheierii noului Contract Colectiv de Munca (CCM) la nivelul SC Metrorex SA pentru perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, potrivit unui comunicat Mediafax:

"Va aducem la cunostinta ca, odata cu semnarea Memorandumului in sedinta de Guvern din data de 25.09.2013, a fost posibila deblocarea negocierilor colective si incheierea noului Contract Colectiv de Munca la nivel de SC Metrorex SA pentru perioada octombrie 2013 - octombrie 2014".

Noul Contract Colectiv de Munca a fost depus si inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti, motiv pentru care conflictul colectiv de munca, declarat deschis in 2 aprilie, a fost dezamorsat.

Asa cum aminteste sursa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Dorita si ceruta, slujba de expert legislatia muncii este in primul rand o provocare pentru specialistii de legislatia muncii. Pregatirea pentru acest post presupune o perfecta cunoastere a legislatiei specifice, a modului corect de aplicare a prevederilor legale si contractuale privind relatiile de munca cu angajatii sau problemele juridice ale acestora izvorate din raportul de munca.

Venind in intampinarea dorintelor dvs. Rentrop & Straton editeaza acum
PRIMUL MANUAL destinat expertilor in legislatia muncii.

Manualul Expertului in Legislatia Muncii va sta acum la dispozitie! Comandati-l acum si beneficiati de REDUCEREA de 60% acordata primelor 1.000 de comenzi!

Club Legislatia Muncii
Drepturile angajatului in cazul cumulului de functii

Buna ziua,

In cazul in care am un salariat angajat cu contract de munca cu timp partial (2 ore/zi) iar acesta are inca un contract de munca la un alt angajator ,cu 8 ore /zi ,cum stabilim functia de baza?Salariatul este obligat sa dea o declaratie pe propie raspundere in vederea stabilirii functiei de baza?
Dar daca salariatul are un contract de munca cu timp partial (2ore/zi) si are deschis un PFA?Cum stabilim functia de baza?

Tichetele de masa se vor acorda doar de societatea unde are declarata functia de baza sau le va obtine din partea ambilor angajatori?(in cazul salariatului cu doi angajatori).

Cate tichete de masa va primi un angajat cu contract de munca cu timp partial (2 ore/zi - 40 ore/luna)?

Deducerile personale ,se retin in cazul in care salariatul declara functia de baza acolo unde are contract de munca cu timp partial (2 ore/zi)?

Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

67 de Teste la Angajare conform Codului Muncii

Cresteti cu 97 % eficienta in procesul de selectie a angajatilor folosind testele psihologice, de inteligenta sau de personalitate!
 
 
 
Cand angajezi pe cineva, ai la dispozitie doar 30-60 de minute, uneori nici atat! Nu-l iei pe viata si nici nu-l duci acasa, dar poate, ii dai pe mana sectoare importante, un serviciu financiar, departamente de siguranta... Iti asumi riscul fara a-l cunoste mai in profunzime?
 
Elemente de profil moral, emotional, nivel de cunostinte, aptitudini... Totul trebuie sondat! Pentru ca omul ales pentru un post anume trebuie sa se potriveasca perfect fisei postului respectiv!
 

Social
Ce-si mai cumpara romanii pentru baie: Lavoare personalizate de culoare alba

Kuma Romania, unul dintre principalii producatori locali de lavoare, blaturi si mobilier pentru bai si bucatarii sub brandurile Kuma si Nordline, vizeaza cresterea productiei de lavoare innovation (crearea bolului fara matrita) in fabrica de la Banesti, Prahova.

In acest moment productia Kuma in fabrica de la Banesti, Prahova, se ridica la aproximativ 50.000 de concepte anual, dintre acestea 40.0000 fiind lavoare pe comanda (atat Kuma Special cat si Kuma Innovation), potrivit unui comunicat de presa.

„In prezent, aproximativ 80% din productia Kuma este reprezentata de lavoarele personalizate, iar in cel mult 5 ani, procentul de lavoare innovation va creste la cel putin 10% din volumul de produse create la cerere”, a mai spus Camelia Olesen, Director Executiv al Kuma Romania.

Spre deosebire de lavoarele concepute pe baza matritelor Kuma, in cazul lavoarelor innovation realizate din materialul Rector nu doar dimensiunile blatului, ci si designul in zona ...

.....Cititi mai departe Detalii

Modele de Adeverinte certificate! Va sunt necesare?
 

Aflati informatiile esentiale direct de la specialisti:

  • ce trebuie sa faceti anterior eliberarii adeverintei
  • mentiuni speciale
  • modalitati de completare
  • exemple de situatii in care este necesara adeverinta
  • la ce trebuie sa fiti atenti
  • legile care reglementeaza adeverinta respectiva
  • cine poate/trebuie sa solicite adeverinta respectiva
  • termenul de valabilitate al adeverintei
  • ce se intampla in cazul in care refuzati eliberarea unei adeverinte
  • alte elemente conexe carora trebuie sa le acordati atentie pentru a fi in deplina legalitate


Informati-va acum>>>>


Atentie soferi:
Actiune de control a Politiei Rutiera in toata tara!


Aveti Trusa de prima ajutor in masina?


Daca nu: sanctiunea legala este de 4-5 puncte amenda


... vezi detalii aici »

 

Iata un comunicat oficial de ultima ora al Politiei Rutiere:
 

“Directia Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane
aduce la cunostinta tuturor conducatorilor de autovehicule (...) obligativitatea
ca acestea sa aiba in dotare truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu, omologate, atunci cand sunt conduse pe drumurile publice.”

 

Comunicatul este important deoarece el se leaga de o actiune speciala din ultimele saptamani a Politiei Rutiere, care consta in controale “la tinta” privind existenta acestor articole in dotarea vehiculelor aflate in trafic.
 

Controalele au debutat in estul tarii, in judetele Constanta, Tulcea, Galati, urmand ca in perioada urmatoare sa fie extinse la nivelul intregii tari.  (... citeste aici »)
 

Se verifica dotarea tuturor vehiculelor cu trusa de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii!
 

Va reamintim, obligatia dotarii cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator nu este noua, ea este prevazuta in legislatie inca din 1999, doar ca acum, cu bugetul Statului in suferinta, ea este exploatata pentru colectarea de bani din amenzi.

Astfel, lipsa acestor articole de siguranta auto este sanctionata cu amenda din clasa a II-a (4-5 puncte de amenda), ceea ce inseamna intre 268 si 335 de lei! (... vezi detalii aici »)

 


 Scapati de stresul controlului!


Va oferim 202 modele de fise de post redactate impecabil, care elimina riscul oricarei nereguli!

 
 

Fisa postului este cu siguranta unul dintre cele mai importante documente din domeniul HR. In primul rand, pentru ca este un document obligatoriu, ce trebuie anexat la contractul individual de munca al fiecarui angajat.
 
Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie: CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma.
 
Produsul acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina acest document:
 
a) denumirea postului
b) pozitia din COR
c) nivelul postului
d) relatiile ierarhice si functionale
e) definirea scopului general si a obiectivelor postului.
f) definirea principalelor sarcini/atributii/activitati
g) aspecte referitoare la conditiile de munca
h) studiile si calificarile necesare postului
i) competentele  postului

 

Aflati detalii aici!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586