Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Pentru toti cei care lucreaza cu Legislatia Muncii si au vechime solida in domeniu, Cartea Verde reprezinta un nume cat se poate de puternic.

Cine nu-si mai aduce aminte de Cartea Verde care era cea mai citita carte despre Codul Muncii in anii 2000? Ei bine, aceasta a fost reeditata!

In urma unei colaborari intense, dupa eforturi solide si participarea a 15 experti in domeniu, Cartea Verde a Legislatiei Muncii a vazut lumina zilei! Nu a fost simplu deloc, insa a meritat sa facem aceste eforturi atunci cand la mijloc a fost linistea si siguranta dumneavoastra.

"Biblia" oamenilor din Legislatia Muncii, Cartea Verde, are acum TOATE modificarile aparute in Codul Muncii si Salarizare in ultimii 10 ani, explicate practic, cu zeci de exemple si modele. Practic, aici gasiti tot ce trebuie sa stiti despre CUM, CAND si IN CE FEL sa aplicati noile modificari legislative.
 

Legislatia Muncii
In ce conditii se acorda tichetele de masa pentru contractul cu timp partial?

Va aducem la cunostinta ca, potrivit art. 106 din Codul muncii republicat, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Potrivit art. 103 din Codul muncii, republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Astfel, in situatia in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp partial.

Potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, astfel cum a fost modificat prin HG 50/2012 in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Noi avem solutii pentru probleme cum ar fi:

1. “Cum se face pontajul in cazul soferilor care lucreaza pe masini mai mici de 3,5 tone, fara tahometru, si care efectueaza curse lungi, depasind adesea timpul de lucru admis?”
. raspunsul aici >>>

2. “Cum trecem in REVISAL timpul de munca al unui salariat care lucreaza 12 cu 24 – program de zi, de noapte sau inegal?”
....raspunsul aici >>>

3. Mai este valabila reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pentru salariata care se intoarce din concediul pentru cresterea copilului inainte ca acesta sa implineasca 2 ani?”
...raspunsul aici >>>

Click aici pentru lista completa a solutiilor oferite de specialistii Rentrop&Straton in material programului de lucru

Inspectia Muncii a aplicat noi sanctiuni in perioada 7-11 octombrie

Va informam ca intre 7 si 11 octombrie, Inspectia Muncii a desfasurat mai multe actiuni de control. Inspectia Muncii efectueaza astfel de controale in mod periodic, iar intre zilele de mai sus au fost aplicate amenzi in valoare totala de 2.876.100 de lei si fost depistate 227 de persoane care lucrau fara forme legale.

In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 1932 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2.194.100 de lei, dintre care 1.670.000 de lei, pentru munca la negru.

In plus, au fost inaintate 5 propuneri de cercetare penala, pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare, iar 37 de persoane fizice au fst sanctionate contraventional pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1450 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 682.000 de lei.

La cei peste 1100 de angajatori ...

.....Cititi mai departe Detalii

Va oferim Harta Completa a Veniturilor - Contributii si Impozite, harta indispensabila oricarui birou din departamentul dvs, acum in format de buzunar si plansa de perete!
 

Aflati aici detalii >>>

Harta Completa a Veniturilor - Contributii si Impozite va ofera intr-o forma perfect organizata, sub forma de tabele si clase,  toate datele de referinta pentru ca dvs sa luati cele mai bune decizii cu privire la plata contributiilor si impozitelor. Pentru utilitate maxima, harta poate fi asezata pe peretele biroului dvs, dand intregului departament acea imagine profesionala esentiala.

Aflati aici pentru mai multe detalii >>>


Topul cei mai doriti angajatori. Cum arata selectia facuta de LinkedIn

Cei mai doriti angajatori sunt prezentati de LinkedIn intr-un top in care au fost incluse companiile ravnite de cei mai multi dintre cei activi pe piata muncii.

Dupa o analiza complexa care include 25 de miliarde de interactiuni (prin care intelegem analiza activitatii unor companii si pagini vizualizate) care au avut loc pe site, lista a fost dezvaluita de LinkedIn.

Studiul arata ca pe primele doua locuri au continuat sa se situeze, ca si anul trecut, Google si Apple. O diferenta importanta o reprezinta insa faptul ca locurile trei si patru au fost ocupate de doua companii noi.

Alte firme din IT nu au reusit sa se mentina pe pozitii, coborand cateva locuri. Astfel, Microsoft a trecut de pe pozitia a treia in 2012, pe locul cinci, iar Facebook a coborat si el doua locuri, clasandu-se anul acesta pe 6.

In plus, Twitter a ajuns de la numarul 14 la numarul 23 in top. A crescut, se pare, preferinta pentru Amazon, compania intrand pentru prima data in ...

.....Cititi mai departe Detalii

Capcanele ascunse in Procedurile Obligatorii aplicate in raporturile de munca
 

Pentru orice domeniu al raporturilor de munca exista una sau mai multe proceduri de urmat:
 

Angajare Acordarea zilelor liber ... detalii aici »

Efectuarea concediului de odihna

Formarea profesionala ... detalii aici »

Modificarea CIM

Incetarea CIM ... detalii aici »

Aplicarea sanctiunilor

Club Legislatia Muncii
CM depaseste perioada contractuala a CIM pe perioada determinata

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti cum procedez in cazul unui salariat care are contract de munca pe perioda determinata si intra in concediu medical care depaseste perioada contractuala. Cand inceteza contractul de munca?

.....Cititi mai departe Detalii
Vreti sa va indepliniti rapid si eficient sarcina de
a evalua personalul bugetar din institutia in care lucrati?

 
Gasiti in acest ghid informatii complete despre:
 
 legislatie
 proceduri de evaluare
 modele de documente folosite in evaluare (acestea se pot adapta fiecarei institutii publice)
 greseli frecvente in actiunea de evaluare si efectele acestor greseli
 riscuri
 aspecte juridice
 evaluarea diverselor categorii de personal bugetar

 


Social
Fiecare salariat munceste pentru 1,2 pensionari

Numarul pensionarilor din Romania este mai mare decat cel al salariatilor, astfel ca, la jumatatea anului, erau contabilizati 5,244 milioane.

Cifra este in scadere cu peste 73.000 persoane fata de perioada corespunzatoare a anului 2012 si cu 42.310 persoane fata de sfarsitul lunii decembrie 2012, se arata in statisticile Ministerului Muncii, citate de Agerpres.

Daca ne uitam la numarul salariatilor, acestia sunt 4.382.200, potrivit Institutului National de Statistica. Astfel paritatea este de 1,19 pensionari la un salariat. Din total, 89,92% erau pensionari de asigurari sociale de stat (4.679.621 persoane) si 10,77% pensionari agricultori (564.990 persoane).

Potrivit informatiilor de la autoritati, pensia medie a fost mai mare cu 34 lei, la finele lui iunie 2013, fata pe aceeasi perioada din anul trecut .

Proportia cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurari sociale de stat o aveau pensionarii pentru limita de varsta - 70,20 %, ...

.....Cititi mai departe Detalii

De la 1 mai 2011, sunteti obligat sa faceti periodic evaluarea angajatilor, in baza fiselor de evaluare, conform prevederilor Codului muncii modificat!

Va oferim 17 de modele de fise de evaluare si 17 de modele de fise de post redactate impecabil! Aflati aici ce secret ascund aceste fise!


Stimate manager HR,

Un lucru pe care putini il stiu este ca fisele de evaluare ale angajatilor trebuie sa se afle intr-o concordanta perfecta cu fisele lor de post. Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului.

Si fiti sigur ca inspectorii ITM verifica aceasta concordanta.

Daca doriti sa iesiti foarte bine in urma controlului si fara 1 leu amenda, va oferim 17 de modele de fise de evaluare impreuna cu cele 17 de modele ale fiselor de post aferente.

Intocmite impecabil, acestea acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina asemenea documente. Inspectorii nu vor avea pur si simplu nicio greseala de care sa se lege! Detalii aici »

Fisele va sunt oferite in format electronic, pe CD, astfel incat sa puteti completa si printa in doar cateva minute fisa postului/fisa de evaluare pentru orice angajat din firma dvs.!

Marele avantaj pe care vi-l aduce acest CD:

CD-ul va ofera toate aceste fisele de post si fisele de evaluare gata scrise.
Este un avantaj enorm, pe care il intelegeti mai bine daca incercati sa scrieti de la zero fisa postului pentru un post oarecare din firma dvs.

Apoi ganditi-va ca ar trebui sa reluati aceasta munca de 10, 20, 40 de ori, corespunzator numarului total de posturi, dupa care sa faceti acelasi lucru si pentru fisele de evaluare!


Cu CD-ul “17 de fise de evaluare in concordanta cu 17 de fise de post” scapati dintr-un foc de aceasta intreaga bataie de cap!

Click aici pentru lista completa a fiselor de post si de evaluare »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586