Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

In urma unei colaborari intense, dupa eforturi solide si participarea a 15 experti in domeniu, Cartea Verde a Legislatiei Muncii a vazut lumina zilei!

Nu a fost simplu deloc, insa a meritat sa facem aceste eforturi atunci cand la mijloc a fost linistea si siguranta dumneavoastra.

In acest moment, Cartea Verde a Legislatiei Muncii poate fi comandata si in format tiparit si in format digital.

.... click aici pentru detalii >>>


Legislatia Muncii
Dosarul de personal. Ce obligatii are angajatorul cand lipsesc documente?

Vom analiza mai jos cum procedam in cazul in care, in cadrul unei institutii, se constata ca nu s-au intocmit anumite documente din dosarul personal al angajatului, in perioada respectiva fiind numit un director diferit. Vom stabili daca se intocmesc documentele la data la care s-a constatat lipsa lor, urmand sa semneze noul director si daca este corecta aceasta procedura dat fiind faptul ca nu noul director este raspunzator de intocmire.

Potrivit art. 8 din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 august a.c., data intrarii in vigoare a acestui act normativ, angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente:
- actele necesare ...

.....Cititi mai departe Detalii

MEMO -
Relatii de munca 2013


Mii de pagini. Reglementari importante. Schimbari majore in ultimele luni!

 

„Memo Relatii de Munca 2013” este un produs scris de specialisti pentru profesionisti.

Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:

  • Legislatia muncii actualizata;
  • Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane;
  • Recomandari de la experti;
  • Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii;
  • Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

Romania are doar 5 milioane de salariati

Numarul de angajati din Romania continua sa ramana la un nivel destul de redus fata de totalul locuitorilor. Astfel, fata de cetatenii romani care nu au implinit varsta de munca si numarul de pensionari, totalul salariatilor nu reuseste sa ajunga nici macar la o treime din totalul populatiei.

Potrivit datelor Inspectiei Muncii, pana la sfarsitul lunii septembrie au fost inregistrati 5.131.022 de salariati de catre 470.516 angajatori.

La Inspectia Muncii, pana la data de 30.09.2013, erau inregistrate in Registrul general de evidenta al salariatilor, 5.644.084 de contracte individuale de munca active.

Dintre acestea 5.175.615. de contracte sunt incheiate pe durata nedeterminata si 468.469 pe durata determinata. Contractele individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata reprezina 91,70% din total.

La aceeasi data, in Registrul general de evidenta al salariatilor se regaseau 5.131.022 salariati activi, adica persoane care au cel putin un ...

.....Cititi mai departe Detalii
Va propunem cea mai noua lucrare realizata de specialistii

Rentrop&Straton, persoane cu experienta solida in Legislatia Muncii, Salarizare, Asigurari Sociale si Resurse Umane, "Concedii medicale - Legislatie comentata. Studii de caz".

In cateva cuvinte, lucrarea de fata va ofera solutii agreate de inspectorii ITM, va ofera rezolvari rapide chiar si cand situatiile de care va loviti sunt atipice. Mai mult, va scuteste de cautari interminabile pe internet, pe forum-uri, prin birourile colegilor in incercarea de a primi un sfat, o indrumare, o a cincea parere!

Va invitam si pe dvs sa descoperiti daca lucrarea "Concedii medicale - Legislatie comentata. Studii de caz" va este utila, din pagina sa oficiala >>>

Ce spune Consiliul Concurentei despre furtul de angajati

Furtul de angajati de la concurenta a fost un subiect atins de catre presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoi, in cadrul conferintei "Mediafax Talks about Competition", editia a VI-a, care a avut loc la hotelul InterContinental, joi, in Bucuresti.

Potrivit unei legi la care se lucreaza in acest moment, angajarea unor persoane de la o firma concurenta nu va mai fi considerata concurenta neloiala, a declarat Bogdan Chiritoiu.

In plus, acesta a mentionat ca prin proiectul de lege la care lucreaza Consiliul Concurentei, se vor face modificari prin care va fi privita diferit angajarea persoanelor de la firma concurenta, adaugand ca fiecare persoana trebuie sa fie libera sa aleaga unde lucreaza.

"Sunt o serie de fapte excesiv reglementatre. Se considera ca sunt contraventii (...) de exemplu, faptul ca un concurent angajeaza, "fura" in ghilimele, un angajat. Reglementarile in vigoare (...) spun ca in acest caz se face ...

.....Cititi mai departe Detalii

Codul fiscal va pune la dispozitie 15 ALTERNATIVE profitabile la contractul individual de munca!
 

Achizitionati aceasta lucrare si veti primi o REDUCERE de 50% din pretul CD-ului Premii, prime, cadouri si tichete acordate salariatilor

 

>> Profita de oferta promotionala, click aici <<


Club Legislatia Muncii
Plata orelor suplimentare si sporul

Lucrez intr-o institutie publica avand un contract prestari servicii incheiat cu un beneficiar. Programul de munca este de 12/36 sau in functie de cerintele beneficiarului.

Pentru orele suplimentare efectuate peste norma, sunt platit cu un tichet de masa in valoare de 9 lei la 4 ore suplimentare. Mentionez ca tichetele sunt stipulate intr-un act aditional pe care nu l-am semnat.

Pentru orele din sarbatori legale inclusiv sambata si duminica in care nu se beneficiaza de repausul pentru cele doua zile, sunt platit cu un spor de 5% din salariu de baza.

Acest spor este stipulat in contractul individual de munca. Va rog sa-mi spuneti daca aceste ore sunt corect compensate? Multumesc anticipat!

.....Cititi mai departe Detalii
Salarizare si Contributii - explicatii, sfaturi, studii, cazuri practice -
Toate in conformitate cu noul Cod Fiscal si Codul Muncii
..detalii aici >>>

CADOU CD "Ghid de completare in Revisal"


Click aici pentru Cadoul dvs.

Sanatate
Avertisment ITM: administratorii de bloc trebuie angajati cu contract de munca

Inspectoratul Teritorial de Munca Tmis a anuntat recent ca administratorii de bloc trebuie angajati cu contract individual de munca. De cealalta parte, Federatia Asociatiilor de Locatari sustine ca aceasta prevedere nu este obligatorie si ca administratorii pot fi angajati si cu conventii civile.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Timis au anuntat ca, potrivit Codului Muncii, Asociatiile de Proprietari “au obligatia de a incheia contracte individuale de munca (cu norma intreaga sau timp partial) cu persoanele care desfasoara activitati lucrative pentru asociatiile de proprietari”.

Mai mult, “neintocmirea contractelor individuale de munca se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 – 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara forme legale de angajare”, mai spun reprezentantii ITM.

“De obicei, nu emitem asemenea precizari. Dar, am considerat ca fiind vorba de asociatii si de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Alternative la Permisul de munca

Ghidul complet cu proceduri, acte necesare, pasi de urmat pentru obtinerea rapida a acestei autorizatii!

 

Click aici pentru a consulta Ghidul >>>

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti daca intentionati sa aduceti angajati straini care sa lucreze in Romania este ca exista anumite proceduri clare de angajare si de desfasurare a relatiilor de munca.

Si, atentie, ITM-ul este foarte strict cand vine vorba de aceste proceduri si sanctioneaza nerespectarea lor cu o amenda de 1.500-2.000 de lei (art. 26 din Ordonanta 56/2007).

Intrebarea este:cunoasteti aceste proceduri?

 

Dupa cum probabil banuiti, ele sunt destul de stufoase. Angajarea strainilor in Romania nu e deloc o treaba usoara, ea implica multa birocratie si ridica o sumedenie de intrebari, cum ar fi:

1) Care este institutia careia trebuie sa va adresati?
2) Ce acte trebuie sa contina dosarul in baza caruia se elibereaza autorizatia de munca?
3) De cate tipuri sunt autorizatiile de munca eliberate strainilor?
4) Ce taxe trebuie sa platiti, ca angajator?
5) Care sunt contributiile sociale pe care trebuie sa le platiti in cazul unui angajat strain?

 

…Si Lista continua aici >>>


 

ULTIMA ORA!
 

Controale cu tinta precisa de la ITM! Aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor? Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!
 

 

Dotati-va acum cu o trusa completa, omologata, care respecta toate cerintele Ordinului 427/2002!

 

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile
necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna,
evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa
sanitara de prim-ajutor
, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei
dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la
3.000 la 6.000 de lei
.


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte
stricti in privinta ei.
Pe buna dreptate, de altfel.


E suficient sa va ganditi cum ar fi ca in firma dvs. sa se produca un accident de munca si dvs. sa nu aveti trusa de prim ajutor. Circumstantele ar fi foarte agravante si ati risca sa ajungeti direct in fata instantei, unde niciun judecator nu v-ar ierta neglijenta.


Asadar, repetam intrebarea din titlu: Aveti in firma dvs. o trusa de prim ajutor?


Va oferim truse complete, omologate, in conformitate cu toate prevederile legale! Capatati astfel siguranta ca inspectorii ITM nu vor gasi nimic in neregula si ca dvs. veti trece cu bine peste orice control!

Atentie, pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Click aici pentru detalii mai multe>>>

 

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586