Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Contractul Individual de Munca. Ghid Complet
Clauzele contractului, Modele de contracte

In urma numeroaselor intrebari privind modificarile survenite la CIM, Consiliul Editorial al Diviziei de Legislatia Muncii din cadrul Rentrop&Straton a decis sa editeze o lucrare practica referitoare la Contractul Individual de Munca, in lumina Codului Muncii.

Click aici pentru mai multe detalii »

Legislatia Muncii
Cand nu se poate modifica functia prin act aditional?

La inlocuirea unui angajat cu CIM suspendat, un alt angajat din subordinea acestuia ii preia functiile, fara a se face insa cumul de functii. In cazul in care angajatul care urmeaza sa il inlocuiasca pe angajatul suspendat are CIM pe perioada nedeterminata, vom stabili in ce masura se mai poate face act aditional de modificare functie perioada determinata.

Solutia consultantului:
Dupa cum am mentionat anterior, salariata care intra in concediul pentru cresterea copilului (CCC) poate fi inlocuita prin angajarea pe postul acesteia a unei persoane cu contract individual de munca pe durata determinata, in temeiul art. 83 lit. a) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.

Potrivit art. 84 alin. (2) din Codul muncii, republicat, in cazul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cartea Verde a Legislatiei Muncii, un instrument esential pentru specialisti!

Cartea Verde a Legislatiei Muncii reprezinta una dintre cartile de capatai pentru specialistii din acest domeniu. Daca avem o intrebare dificila, o nelamurire, o urma de indoiala cu privire la deciziile pe care le vom lua, Cartea Verde a Legislatiei Muncii reprezinta locul in care vom gasi solutiile cele mai bune.

Nu mai putin de 15 experti in domeniu au colaborat pentru ca aceasta "biblie" a oamenilor din Legislatia Muncii sa vada lumina zilei.

"Biblia" oamenilor din Legislatia Muncii, Cartea Verde, are acum TOATE modificarile aparute in Codul Muncii si Salarizare in ultimii 10 ani, explicate practic, cu zeci de exemple si modele. Practic, aici gasiti tot ce trebuie sa stiti despre CUM, CAND si IN CE FEL sa aplicati noile modificari legislative.

Acum, in exclusivitate pentru specialistii din legislatia muncii, Cartea Verde a Legislatiei Muncii poate fi comandata si in format tiparit si in format digital.

Iata si cateva aspecte ...

.....Cititi mai departe Detalii

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Extrem de important!

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.


CD-ul “Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi” va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Economia de timp este astfel substantiala si in plus aveti siguranta ca dispuneti de un ROF perfect legal, pe care va puteti fundamenta deciziile viitoare!

Detalii complete aici >>>


Noutati legislative. Decizii privind salarizarea in institutiile publice

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 si nr. 457 din 24 iulie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 454

Decizia Curtii Constitutionale nr. 326 din 25 iunie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 13 alin. (1) din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 331 din 25 iunie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii

Ordinul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici nr. 2408 din 12 iulie 2013 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stiati ca...

• ...sunteti obligat sa intocmiti fise de instruire SSM pentru fiecare post din firma dvs., fise pe care angajatii sa le citeasca si sa le semneze? Atentie! Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 8.000 de lei, conform art.39 alin (4) din Legea 319/2006.

• ...sunteti obligat a va dotati personalul cu echipament individual de protectie (EIP), conform normativelor in vigoare? In caz contrar, riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, conform prevederilor art.39 alin.(2) din Legea nr.319/2006.

• ...sunteti obligat sa aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor? Amenda pentru nerespectarea acestei obligatii este de 6.000 de lei!

• ...obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in ... cititi continuarea aici >>>

Club Legislatia Muncii
Contracte de munca n paralel

Sunt functionar public dar pot incheia contract de munca cu alt angajator privat , care sa nu aiba obiect de activitate incompatibil cu cel in care sunt actual salariar?

.....Cititi mai departe Detalii

Instruieste-te in legatura cu aceste aspecte esentiale despre MEDIERE:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
Codul de conduita al unui mediator
Drepturile si obligatiile mediatorului
Mediere versus proces in instanta

 

Detalii mai multe aici >>>


Social
Germania cauta manageri de restaurant si bucatari, salariile depasesc 2.000 de euro

EURES, rereaua europeana de servicii pentru ocuparea fortei de munca, dispune de 145 de posturi pentru lucratorii calificati in domeniul hotelier-gastronomic.

Cei care doresc sa desfasoare o activitate sezoniera in Germania pot spera la salarii brute de pana la 2.100 euro/luna, se arata intr-un comunicat al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munc? (AMOFM) Bucuresti, preluat de Agerpres.

Centrala de Mediere a Strainilor si Specialistilor (ZAV) din Bonn, impreuna cu Marriott Hotel Frankfurt si compania Europa Park Rust, ofera locuri de munca pentru urmatoarele meserii: barman (30 posturi), ospatar (60 posturi), bucatar (45 posturi) si manager restaurant a la carte/personal serviciu organizare banchet (10 posturi).

Pentru ocuparea posturilor de barman, ospatar si bucatar, angajatorii germani solicita persoane care au calificare profesionala incheiata, experienta in domeniu si cunostinte bune/foarte bune de limba germana (nivel A2 - ...

.....Cititi mai departe Detalii
Regulamentul Intern in avantajul dvs.
 
Regulamentul intern in avantajul dvs. va ofera intreaga informatie necesara pentru intocmirea corecta a acestui document extrem de important:

 modalitati concrete de utilizare a fiecareia dintre clauze Detalii aici >
 
exemple edificatoare, greseli facute de catre angajatorii care nu au tinut cont de modul de lucru cu acest instrument Detalii aici >
 
spete, din practica judecatoreasca, privind utilizarea corecta sau incorecta a regulamentului intern Detalii aici >

Dosarul personal al salariatului

 


1. Notiuni introductive


1.1 Pregatiti dosarele pentru controlul ITM
1.2 Lista de verificare pentru continutul dosarului personal
1.3 Ce contine dosarul personal al salariatului
1.4 Cine are acces la dosarele salariatilor
1.5 Sugestii pentru o mai buna gestionare
1.6 Obligatia de eliberare a dosarelor salariatilor
1.7 Sanctiuni

2. Regulamentul intern


2.1 De ce intocmim regulamentul intern
2.2 Elaborarea regulamentului intern
2.3 Obligatia de informare si consultare a salariatilor
2.4 Contestarea legalitatii regulamentului intern
2.5. Modalitati de completare si modificare
2.6 Model de regulament intern

3. Angajarea in munca


3.1 Recrutarea si selectia personalului
3.2 Documente necesare in vederea angajarii
3.3 Medicina muncii
3.4 Instruirea la locul de munca

4. Executarea CIM


4.1 CIM si acte aditionale
4.2 Fisa postului
4.3 Cereri de concediu
4.4 Aplicarea sanctiunilor disciplinare
4.5 Evaluarea competentelor profesionale
4.6 Formarea profesionala
4.7 Delegarea si detasarea
4.8 Motivarea salariatilor

5. Incetarea CIM


5.1 Temeiul de incetare
5.2 Acte necesare la concediere
5.3 Documente necesare

6. Legislatie


6.1 Practicile diferite ale inspectorilor
6.2 H.G. nr. 161/2006
6.3 H.G. nr. 500/2011
6.4 Codul muncii, republicat - Legea nr.53/2003
6.5 Ordinul nr. 64/2003
6.6 Ordinul nr. 76/2003
6.7 Ordinul nr. 1616/2011

Click aici pentru detalii >>
 


 

Lucrezi in HR? Iata cum poti sa iti usurezi si sa iti automatizezi munca

Un nou soft pentru specialistii in HR. Fii pregatit pentru un control ITM neanuntat

Usureaza-ti munca eliminand timpul alocat birocratiei si evita amenzi costisitoare prin cel mai simplu de utilizat soft de HR. Vital pentru angajatii din resurse umane.

Softul de "Adeverinte, Modele si Formulare obligatorii in resurse umane", creat cu ajutorul a numerosi consultanti in resurse umane, este destinat sa reduca sensibil munca repetitiva necesara in activitatea de HR.

 

  Testat in companii cu peste 50 de angajati

Iti propunem un soft care va schimba cu totul departamentul tau de HR.
In bine.

  Efect imediat: Reduci semnificativ timpul de lucru

Softul de Adeverinte, modele si formulare obligatorii in HR a fost creat cu intentia de a economisi ore bune cheltuite de profesionistii HR pentru identificarea formularelor corecte, completarea lor conform normelor metodologice sau prin eliberarea adeverintelor.
 
Fiecare buton sau comanda si chiar modul de lucru al softului a fost testat in zeci de departamente de HR din companii medii si mari, functionand cu succes.

Orice adeverinta, model si formular de HR se elibereaza in doar cateva minute. Formatul fiind deja realizat, este suficient sa completeazi doar numele in fiecare formular. Apasa PRINT si este gata.
Te poti ocupa de lucruri mai importante.

Fiecare formular contine exemple si instructiuni sau recomandari de completare!

  Interfata intuitiva. Foarte usor de utilizat


 

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586