Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Concedierea perfect legala... Pe cat de simplu pare, pe atat de dificil este!

Pentru un necunoscator, pare asa de simplu sa concediezi un angajat! Ai argumentele necesare, motive concrete, ai totul pus pe hartie, formularele si deciziile actualizate si aici se termina treaba, nu-i asa?

Ei bine, in realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Sa poti sa concediezi un angajat este mai dificil decat ne-am astepta si asta pentru ca legislatia muncii este tare ambigua uneori. Si lasa loc interpretarilor, asta este si mai dureros.

Sa va spunem noi cat de des castiga angajatii procesele? Angajatii, dupa cum bine stiu patitii, sunt priviti cu mai multa toleranta de catre judecatori. Asa si este normal, ar spune multe persoane. La urma urmei, ei sunt perceputi ca partea mai slaba si ei au nevoie de mai multa protectie.

Asa ca realitatea, de multe ori, este cruda. Ajungem sa platim grav pentru ca nu dam atentie unor aspecte care ni se pot parea nesemnificative sau putin importante.

Corect, incorect, drept, nedrept, una peste alta, daca nu stii cum ...

.....Cititi mai departe Detalii

Control de la ITM privind REVISAL

Inspectorii ITM au demarat o vasta actiune de control legata de REVISAL! Amenzi de pana la 10.000 de lei!H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Noutati legislative in domeniul legislatiei muncii. Iulie 2013

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441, nr. 442 si nr. 444 din 19 iulie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 444

Legea nr. 233 din 15 iulie 2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2013 privind stabilirea unor masuri pentru plata salariilor personalului din sistemul bugetar aferente lunii aprilie 2013
Decretul Presedintelui Romaniei nr. 673 din 11 iulie 2013 privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2013 privind stabilirea unor masuri pentru plata salariilor personalului din sistemul bugetar aferente lunii aprilie 2013.

Monitorul Oficial nr. 442

Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 4184 din 11 iulie 2013 privind repartizarea cifrei de scolarizare pentru studii ...

.....Cititi mai departe Detalii

De ce este FOARTE IMPORTANT Regulamentul intern?

Chiar asa, stimate angajator, de ce este atat de important Regulamentul intern (fostul Regulament de ordine interioara, in vechiul Cod al muncii)? De ce sa va bateti capul cu conceperea si redactarea lui, nu cumva e vorba de inca un moft al birocratilor din Minister care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si justifice salariile?
 

In primul rand, Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in firma dvs.
 

Apoi, Regulamentul intern chiar va ajuta. Pe dvs., angajatorul. Este actul prin care puteti spune clar ce ..citeste mai departe >>


Sporul de noapte si repausul saptamanal. Plata sporului de noapte in anumite conditii

Vom analiza mai jos cazul unui salariat care lucreaza 12 ore si care mai apoi este liber 24 de ore.

Vom stabili astfel cum se platesc sporurile de noapte si zilele de sambata si duminica in aceasta situatie.

Solutia consultantului:
Legiuitorul a prevazut posibilitatea duratei timpului zilnic de lucru mai mare decat 8 ore/zi, de exemplu programul de lucru de 12 ore. In acest sens art. 112 alin. (2) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de doua zile consecutive.

Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

Atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture nu este prevazuta vreo ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?

Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Club Legislatia Muncii
Reangajare prin hot.judecatoreasca!!!!

Prin hot.definitiva si irevocabila am castigat procesul la fostul loc de munca, unitate de stat care conf.hot jud.trebuie sa m a reangajeze pe postul avut anterior.. (postul nu m ai exista in organigrama) si trebuie sa mi plateasca salariile indexate, majorate si actualizate pe o perioada de 8 luni cat am fost in proces...pana la angajarea mea efectiva.

Formulez urmatoarele intrebari..:

1.in aceasta perioada am fost in jomaj...am luat 485 ron pe luna...banii trebuie returnati??????
2.Reangajarea mea daca postul nu m ai exista...trebuie sa mi se acorde variante sa aleg un alt post conf.cupregatirea si aptitudinile mele?

S au eu avand studii superioare...., ei neavand posturidecat Inferioare,,,, pregatirii mele sunt obligata sa accept????
V a multumesc,
Simona

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Social
Platforma online First Step to First Job, destinata tinerilor aflati in cautarea primului job

Joi, s-a desfasurat in Capitala, sala Fortuna Est, Hotel Intercontinental, seminarul de diseminare si promovare a principalelor rezultate: "Studiul privind masurile inovative care conduc tinerii catre o cariera solida", website si e-platform /http://www.firststepfirstjob.eu/ create pentru construirea unei comunitati pe teme de interes privind metode inovative care pot facilita integrarea tinerilor pe piata muncii, din Romania si din tarile partenere in proiect.

Evenimentul s-a adresat actorilor cheie din piata muncii, educatie, comunitatea de business, publicului larg.

La seminar au participat reprezentanti de la MMFPSV, ANOFM, ASE, Universitatea Bucuresti, Institutul National de Statistica, INCDPM "Alexandru Darabont", Centrul National de Pregatire in Statistica, Asociatia Serviciul APEL, Business Development Manager, Cartel ALFA, PM CONCEPT CONSULTING SRL, etc

Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Drepturile si obligatiile mediatorului

Mediere versus proces in instanta
 
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator

Raspunderea mediatorului
 
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
 
Secrete pentru o mediere pozitiva
 
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
 
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
 
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
 
Standardele de formare initiala si continua
 

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?

 
a ) Ai capacitate deplina de exercitiu?

b) Ai studii superioare?

c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?

d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?

e) Te bucuri de o buna reputatie si nu ai fost condamnat definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei?

f) Ai absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere?


Concluzia? Ai fost autorizat ca mediator, in conditiile art. 7 din Legea nr. 192/2006?

 

De ce sa optezi pentru aceasta profesie?
 
Din ce in ce mai multe parti implicate in neintelegeri apeleaza la aceasta forma, chiar si dupa ce s-au adresat instantei de judecata. Initiativa, a lor sau a instantei, ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord.
 
Medierea e un proces mai putin intimidant decat instanta, mai putin stresant.
 
Este cea mai buna cale spre a ajunge la o intelegere. Relatiile se pot pastra sau chiar imbunatati.
 
Solutionarile sunt rapide, variate, iar costurile reprezentand onorariul mediatorului sunt mai mici fata de un litigiu solutionat printr-un proces lung si costisitor!
 
Medierea permite gasirea unor remedii creative adaptate la nevoile si resursele partilor in disputa.
 
Procedura este confidentiala. Discreta!
 
In plus,
 
Recomandata de lege! Obligatorie incepand cu luna august 2013!

 

Mai multe detalii gasiti aici >>>

 


 

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

 

Va oferim acum 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post specifice industriei HORECA, redactate impecabil si in concordanta perfecta.

Cititi detalii aici »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586