Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Cum sa gasiti in 2 timpi si 3 miscari orice reglementare legislativa legata de functionarea firmelor mici
 

Stimate cititor,

Conduceti o firma mica? Sunteti contabil sau jurist la o firma?
Aplicarea reglementarilor din Codul Muncii constituie pentru dvs. o provocare? Atunci, cu siguranta, aveti nevoie de-un ajutor destoinic in descifrarea legislatiei muncii specifice acestui domeniu.


Nu, nu ma refer la un nou angajat specializat in reglementarile Codului Muncii privind activitatile micilor firme! Ma refer la noua lucrare pe CD,
Legislatia Muncii pentru firmele mici, unica pe piata lucrarilor de specialitate dedicate legislatiei pentru firme mici.

Legislatia Muncii
Concedii Medicale. Legislatie comentata. Studii de caz.

Acordarea indemnizatiilor potrivite pentru concediile medicale si inregistrarea concediilor medicale reprezinta doua dintre cele mai mari provocari pentru managerii HR si specialistii in legislatia muncii.

Ai de-a face cu numeroase situatii, una mai complicata decat alta. Si tinem cont de faptul ca pierdem o gramada de timp, ne consumam energia si, la final, descoperim ca solutiile propuse de noi ar putea fi amendate de inspectorii ITM.

Ce va propunem noi? Va propunem cea mai noua lucrare realizata de specialistii Rentrop&Straton, persoane cu experienta solida in Legislatia Muncii, Salarizare, Asigurari Sociale si Resurse Umane, "Concedii medicale - Legislatie comentata. Studii de caz".

In cateva cuvinte, lucrarea de fata va ofera solutii agreate de inspectorii ITM, va ofera rezolvari rapide chiar si cand situatiile de care va loviti sunt atipice. Mai mult, va scuteste de cautari interminabile pe internet, pe forum-uri, prin birourile ...

.....Cititi mai departe Detalii
1. “Cum se face pontajul in cazul soferilor care lucreaza pe masini mai mici de 3,5 tone, fara tahometru, si care efectueaza curse lungi, depasind adesea timpul de lucru admis?” Detalii aici

2. “Cum trecem in REVISAL timpul de munca al unui salariat care lucreaza 12 cu 24 – program de zi, de noapte sau inegal?”
Detalii aici

3. “Mai este valabila reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pentru salariata care se intoarce din concediul pentru cresterea copilului inainte ca acesta sa implineasca 2 ani?” Detalii aici

4. “Cum pot fi corectate retroactiv erorile de inregistrare din pontaj? Care este cadrul legal?” Detalii aici

5. “Exista vreo forma legala pentru stabilirea unui program de lucru de 4 zile/saptamana, 8 ore/zi, ca o solutie pentru a evita reducerea de personal?” Detalii aici

Munca suplimentara si munca prestata in zilele de repaus saptamanal

Potrivit art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.

Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara.

Asadar, aprecierea muncii prestate de salariat ca fiind munca suplimentara se face in raport de saptamana de lucru ca unitate de timp.

Prin urmare, daca salariatul presteaza activitate peste 40 de ore pe saptamana, ceea ce trece de 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.

Conform art. 122 din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa ...

.....Cititi mai departe Detalii

„Cum sa te pensionezi in 2013”
 


Ghid de pensionare

I. Pensia pentru limita de varsta Aflati aici >>>
II. Pensia anticipata si anticipata partial Aflati aici >>>
III. Pensia de invaliditate Aflati aici >>>
IV. Pensia de urmas Aflati aici >>>
V. Calculul pensiilor Aflati aici >>>
VII. Sporul de vechime la calculul pensiei Aflati aici >>>
VIII. Impozit si contributii sociale datorate pentru veniturile din pensii Aflati aici >>>
IX. Decizia de pensie Aflati aici >>>
X. Recalcularea pensiei Aflati aici >>>
XI. Suspendarea platii pensiei Aflati aici >>>
XII. Incetarea platii pensiei Aflati aici >>>
XIII. Cumulul pensiilor cu alte venituri Aflati aici >>>
XIV. Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare Aflati aici >>>


Salarii compensatorii la desfiintarea locului de munca. Cum procedam corect?

Analizam mai jos cazul unei societati care are in prezent un numar de 18 salariati (cod CAEN 5229). Din cauza unor probleme de ordin economic, se desfiinteaza un punct de lucru, urmand ca doi dintre salariatii acestui punct de lucru sa fie concediati in baza art. 65 (din motive care nu tin de persoana salariatului).

Se va vedea astfel care este numarul de salarii compensatorii minim (si baza legala ) care trebuie acordate salariatilor aflati in aceasta situatie.

Solutia consultantului:
Potrivit dispozitiilor art. 67 din Codul muncii, republicat, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii în conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Asadar, salariatii concediati in baza ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
zile concediu de odihna

Buna zioua. Sunt functionar public si pina anul trecut in iunie, am beneficiat de un numar de 21 de zile de concediu de odihna pentru o vechime in munca sub 15 ani conform contractului de munca .

Dupa aceasta data numarul de zile de concediu de odihna este de 25. Intrebarea este daca mai pot primii 2 zile de concediu pentru perioada iunie 2012-decembrie 2012, intrucit mi s-a acordat pentru anul 2012 un numar de 21 de zile de concediu.

.....Cititi mai departe Detalii

Stiati ca...
 

... daca se iveste un loc vacant in firma, oferta pentru ocuparea lui trebuie sa o faceti mai intai angajatilor deja existenti care au contracte cu timp partial?
 

... inainte de a solicita referinte despre un candidat de la fostii sai angajatori trebuie sa il informati pe candidat despre intentia dvs.?
 

Exact: sunt zeci de reguli greu de tinut minute! De aceea este cel mai bine sa aveti la birou lucrarea Cele 9 proceduri OBLIGATORII in Resurse Umane.
 

... Sumarul Complet al Procedurilor il gasiti aici »

Social
Angajatii din baruri, hoteluri si restaurante vor fi obligati sa aiba calificare

Hotelurile sunt obligate sa aiba calificati toti angajatii din bucatarie, restaurante, baruri si receptie. Minim 50% dintre agentii de turism din agentii trebuie sa aiba atestat in domeniu, a declarat Razvan Filipescu, presedintele ANT, citat de Agerpres.

"Am urmarit imbunatatirea serviciilor oferite catre turisti, dar si a calitatii managementului agentilor economici. Printre altele, am prevazut, ca noutate, ca personalul sa fie 100% calificat pentru partea de receptie si cea de alimentatie publica din unitatile de cazare", a afirmat Filipescu.

Schimbarea normelor privind functionarea hotelurilor si agentiilor de turism a fost facuta printr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) intrat in vigoare la jumatatea lunii iunie.

Pentru calificarea personalului din hoteluri si agentii exista licee de specialitate sau clase cu profil de turism, de stat sau private, si centre de formare profesionala private sau in ...

.....Cititi mai departe Detalii

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Un document vital pentru bunul mers al firmei dvs.

Potrivit Codului civil, orice persoana juridica - deci si firma dvs. - este obligata sa aiba o organizare de sine statatoare.

Iar organizarea aceasta o stabiliti dvs., printr-un act juridic pe care il elaborati singur, fara sa fiti obligat sa va consultati cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Numele acestui act? Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF).

Acest regulament descrie atat modul cum este structurata firma dvs. – cu departamente, sectii, birouri, agentii, sucursale - cat si atributiile si competentele acestor subunitati, raporturile dintre ele, raporturile cu conducerea firmei, felul cum se iau si se aplica deciziile.

Afla aici mai multe detalii >>

Extrem de important!

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.

CD-ul "Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi" va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Iata ce informatii deosebit de utile contine produsul:

 • De ce aveti nevoie de Regulament de organizare si functionare?
   
 • Elaborarea Regulamentului de organizare si functionare in 5 pasi
   
 • Diferente fata de Regulamentul intern
   
 • Continut
  • Obiectul de activitate. Detalii aici
  • Structura organizatorica
  • Organigrama. Detalii aici
  • Organele de conducere
  • Compartimentele de lucru
  • Atributii, sarcini, responsabilitati. Detalii aici
  • Controlul realizarii sarcinilor
    
 • Greseli frecvente in elaborarea Regulamentului de organizare si functionare
   
 • Particularitati:
  • Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cu raspundere limitata. Detalii aici
  • Regulamentul de organizare si functionare al societatilor pe actiuni. Detalii aici
  • Regulamentul de organizare si functionare al regiilor autonome. Detalii aici
  • Regulamentul de organizare si functionare al institutiilor publice
  • Regulamentul de organizare si functionare al organizatiilor non-profit. Detalii aici
  • Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cooperatiste
    
 • Modele
   
 • Regulamente de organizare si functionare aprobate prin act normativ

Click aici pentru mai multe detalii >>

Avantajele pe care vi le aduce Regulamentul de Organizare si Functionare

 • ROF sta la baza intocmirii fiselor de post. Detalii aici
 • ROF cuprinde organigrama unitatii
 • ROF poate fi folosit in ipoteza unei concedieri colective. Detalii aici
 • ROF cuprinde structura functionala a unitatii. Detalii aici
 • ROF reprezinta expresia personalitatii juridice a angajatorului

Comandati acum si platiti doar 199,47 lei TVA inclusa! Oferta valabila doar pentru abonatii Rentrop&Straton.

Click aici >>

 


 Scapati de stresul controlului!


Va oferim 202 modele de fise de post redactate impecabil, care elimina riscul oricarei nereguli!


 

Fisa postului este cu siguranta unul dintre cele mai importante documente din domeniul HR. In primul rand, pentru ca este un document obligatoriu, ce trebuie anexat la contractul individual de munca al fiecarui angajat.
 
Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie: CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma.
 
Produsul acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina acest document:
 
a) denumirea postului
b) pozitia din COR
c) nivelul postului
d) relatiile ierarhice si functionale
e) definirea scopului general si a obiectivelor postului.
f) definirea principalelor sarcini/atributii/activitati
g) aspecte referitoare la conditiile de munca
h) studiile si calificarile necesare postului
i) competentele postului

 

Aflati detalii aici!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586