Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Posibilitate anulare contract individual de munca. Cum poate fi anulat contractul?

Vom stabili mai jos cum poate fi anulat un CIM pe perioada determinata cu timp partial incheiat din greseala si transmis la ITM.

Solutia consultantului:
Conform prevederilor art. 16 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

Potrivit prevederilor alin. (2) al aceluiasi articol, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

Asadar, contractul individual de munca se poate inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor doar ulterior semnarii acestuia de ambele parti si in baza deciziei administrative emise de angajator de ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Daca iti doresti:
 
 Conformitate cu legislatia in vigoare... detalii aici >>>
 Eliminarea amenzilor din partea autoritatilor (ITM, Inspectia Muncii etc.)
 Acoperire legala in cazul unor conflicte cu angajatii ...detalii aici  >>>
 Corelarea legislatiei in vigoare cu cerintele interne ale companiei / firmei
 Obtinerea unui Regulament Intern perfect functional care ajuta activitatea companiei, iti protejeaza bugetul si in plus iti apara spatele permanent....detalii aici >>>
 
Informatia prezenta pe CD se doreste a fi utila celor care au de alcatuit Regulamentul Intern propriu domeniului lor de activitate. Contine:
 
 informatii despre importanta Regulamentului Intern
 prevederi legale privind componenta Regulamentului Intern
 37 de modele de Regulament Intern specifice unor domenii diverse.
 

Incetarea CIM. CO necuvenit. Ce consecinte apar si care sunt solutiile?

Vom stabili cum va proceda firma in cazul unui angajat care a efectuat 8 zile in plus fata de 11 zile la care avea dreptul pana la 30.06.2013. Contractul individual de munca a incetat la data de 1.07.2013. Se va vedea astfel daca angajatorul poate retine pe stat cele 8 zile, diminuand astfel salariul brut al lunii iunie, sau daca nu se va retine nimic si salariatul va depune ulterior sumele. In cel de-al doilea caz, vom vedea cum se va proceda in ce priveste declaratia 112.

Solutia consultantului:
Conform art. 256 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Identificarea rapida si eficienta a criteriilor de performanta, combinata cu caracteristicile personale ale angajatului, tinta oricarui evaluator care munceste contra cronometru!
 
Fara eforturi suplimentare:
   Stabilesti obiective de performanta individuala.
   Stabilesti criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului si procedura de evaluare aferenta.
   Intocmesti o procedura de evaluare formala, negociata prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau comunicata prin regulamentul de ordine interioara.
   Stabilesti obiectivele evaluarii, fisele de evaluare si dosarul calitatii muncii.
   Intocmesti fise de evaluare corecte si complete, in conformitate cu cerintele postului si activitatea companiei.
   Stii care sunt cele mai periculoase greseli pe care le-ai putea face in momentul in care isi evalueaza angajatii, tinand cont de criteriile de performanta prevazute in Codul muncii.
   Stii cum sa eviti greselile de evaluare (sfaturi, indrumari, solutii la problemele cu care te poti confrunta).
 

Pensionare anticipata: Acordare de plati compensatorii

In speta este vorba de un fost politist, care s-a pensionat anticipat in 15 martie 2012. Poate solicita plati compensatorii? Mai este in termen sau este prescrisa solicitarea lui? In anul 2016 s-ar fi putut pensiona pentru limita de varsta. Va putea cere plati compensatorii pentru fiecare luna, pana in 2016? Daca angajatorul nu le da, se poate apela la instanta? Ce temei de drept va avea cererea din instanta?

Raspuns:
Conform prevederilor art. 20 din Anexa VII - Capitolul II Reglementari specifice personalului din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusa, in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Club Legislatia Muncii
Indemnizatie somaj

Buna ziua!
Daca am CIM cu norma fractionata de 4 ore/zi pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Multumesc anticipat!

.....Cititi mai departe Detalii
Controale cu tinta precisa de la ITM!
 
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!
 
Unitatile Inspectoratului Teritorial de Munca efectueaza in aceasta perioada o serie de controale cu tema specifica, principala neregula vizata fiind lipsa fiselor de post actualizate si a fiselor de evaluare ale salariatilor.
 
Va reamintim, de la 1 mai 2011, evaluarea angajatilor este obligatorie, conform articolelor 17 si 242  din noul Cod al muncii!

De asemenea – foarte important! – inspectorii ITM urmaresc concordanta intre cele doua tipuri de documente.
 
Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa!
 
Aveti fise de post intocmite corect?
Aveti fise de evaluare intocmite corect?

 
...Click aici pentru a citi continuarea

Social
Care este valoarea pentru taxele universitare

Absolventii de liceu care au trecut de examenul de Bacalaureat nu au scapat de emotii, pentru ca, pentru multi dintre ei, urmeaza admiterea la facultate.

Taxele universitare fixate de institutiile de invatamant pentru anul 2013-2014 vor ramane cam aceleasi cu cele de anul trecut, intre 1.600 si pana la 10.000 de lei, potrivit Agerpres.

Taxa anuala de studiu pentru programele de licenta de la Universitatea din Bucuresti este de 3.100 lei la majoritatea facultatilor, cu exceptia unora care au fixat taxe usor mai mici sau mai mari.

La Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), taxele la studii universitare de licenta pentru candidatii proveniti din Romania si din alte state membre ale Uniunii Europene sunt cuprinse intre 3.200 si 3.500 de lei pe an.

In plus, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, taxele universitare variaza intre 2.000 si 5.500 de de lei anual, cele mai mici taxe fiind la Biologie si cele mai mari la ...

.....Cititi mai departe Detalii

Criterii si metode de evaluare a performantelor

Evaluarea Angajatilor in doar 8 pasi


Stimate manager HR,


In urma discutiilor care au avut loc la Seminarul National de Legislatia Muncii, cei 1.259 de participanti au stabilit ca Evaluarea Angajatilor este cel mai greoi proces pe care Departamentul de Resurse Umane trebuie sa-l realizeze in mod OBLIGATORIU.
 

De aceea, am pregatit pentru dumneavoastra cel mai util produs care sa va ajute sa incheiati acest proces cu succes. CD-ul Evaluarea angajatilor in 8 pasi reprezinta unicul instrument de pe piata de profil care va ajuta sa rezolvati aceasta problema cat mai rapid si cu efort minim.


Pret Redus cu 75%:
doar 45 lei (cu TVA inclusa)
... citeste detalii aici »

Evaluarea Angajatilor in doar 8 pasi

I.  Un sistem de evaluare a performantelor corect intocmit va poate ajuta la cresterea productivitatii. Cum?

 • Inca de la angajare aveti grija sa alegeti omul potrivit (performant) pe locul potrivit. O echipa de lucru performanta si dedicata este cea mai potrivita cale de a va spori profitul (... detalii aici »)
 • Evaluarea periodica va ajuta sa verificati gradul lui de implicare in activitatea pe care o efectueaza, modul in care evolueaza.
 • Performantele profesionale demonstrate va ajuta sa stabiliti un nivel de salarizare corespunzator sau sa luati decizii hotaratoare pentru bunul mers al procesului desfasurat in firma (concedieri). (... detalii aici »)  MEMO -
  Relatii de munca 2013


  Mii de pagini. Reglementari importante. Schimbari majore in ultimele luni!

   

  „Memo Relatii de Munca 2013” este un produs scris de specialisti pentru profesionisti.

  Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:

 • Legislatia muncii actualizata;
 • Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane;
 • Recomandari de la experti;
 • Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii;
 • Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

 

7 motive pentru care trebuie neaparat sa ai „Memo Relatii de Munca 2013” pe masa ta de lucru


1. „Memo Relatii de Munca” este singurul produs editorial din Romania care contine toate – dar absolut toate – informatiile de care ai nevoie in domeniul legislatiei muncii, resurselor umane, asigurarilor sociale

2. „Memo Relatii de Munca” este editat de Rentrop&Straton, de peste 15 ani liderul informatiilor specializate din Romania

3. Autorii „Memo Relatii de Munca” sunt cele mai autorizate voci in materie. Sunt angajatii din Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, ITM, din firmele mari de consultanta si consultanti independenti

4. „Memo Relatii de Munca 2013” costa mai putin decat o... lustra; in schimb, iti lumineaza de acum inainte toate zilele petrecute la birou

5. In cele aproape 400 de pagini ale „Memo Relatii de Munca” nu gasesti nimic redundant. Fiecare element al cuprinsului este tratat cu mare atentie de catre autori, tocmai ca tu sa nu te pierzi in informatie inutila

6. „Memo Relatii de Munca 2013” are un format original, care-ti permite sa-l iei cu tine peste tot pe unde mergi

7. Ai garantie 90 de zile. Achizitionezi acum „Memo Relatii de Munca 2013” si ai garantia ca, timp de 90 de zile, il poti returna si primesti toti banii inapoi in ambalajul original. Fara nicio explicatie din partea ta.

Fisa tehnica „Memo Relatii de Munca”

Editor: Rentrop&Straton
Continut: toate informatiile de care ai nevoie din legislatia muncii, salarizare, asigurari sociale, resurse umane

Numar de pagini: 400
Prezentare: repertoriu, format de buzunar
Pret: 91 + 9%TVA


Detalii mai multe aici>>>

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586