Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Anunt Important pentru Departamentul Salarizare:

Codul Fiscal a fost modificat!

Cititi prevederile care afecteaza Salarizarea si Formularele obligatorii!

 

In urma modificarilor legislative din ultima luna a Codului Fiscal au aparut extrem de multe nelamuriri in privinta Salarizarii si Formularele aferente.

                 ...vezi detalii aici >>

Legislatia Muncii
Plata orelor suplimentare, prestate peste norma de 8 ore

Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Remarcam din aceste prevederi legale ca angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor libere si plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.

In practica, in marea majoritate a cazurilor, problema compensarii cu timp liber corespunzator nici nu se mai pune. In mod automat, prestarea de ore suplimentare este ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate manager HR,
 

In urma discutiilor care au avut loc la Seminarul National de Legislatia Muncii, cei 1.259 de participanti au stabilit ca Evaluarea Angajatilor este cel mai greoi proces pe care Departamentul de Resurse Umane trebuie sa-l realizeze in mod OBLIGATORIU.
 

De aceea, am pregatit pentru dumneavoastra cel mai util produs care sa va ajute sa incheiati acest proces cu succes. CD-ul Evaluarea angajatilor in 8 pasi reprezinta unicul instrument de pe piata de profil care va ajuta sa rezolvati aceasta problema cat mai rapid si cu efort minim.
 

Pret Redus cu 75%: doar 49.05 lei (cu TVA inclusa)
... citeste detalii aici »


Primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator. Ce regim fiscal se aplica pentru angajator si angajat?

Incepand cu data de 01.07.2013, o societate a incheiat un contract de asigurare facultativa de sanatate pentru angajatii societatii, costul primelor de asigurare fiind suportat de catre societate.

Vom stabili, asadar, ce regim fiscal (impozit si contributii) au aceste prime de asigurare, atat din punctul de vedere al angajatorului, cat si al angajatului.

Solutia consultantului:
Art. 296 indice 4 lit. a) din Codul fiscal stabileste ca baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul salariatilor include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca.

Conform art. 296 indice 18 alin. (5) din acelasi cod, calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute la alin. (3) asupra bazei lunare de calcul prevazute la art. 296 indice 4, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile prevazute la art. 296 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie! Nu este nicio gluma!

Riscati 1-2 ani de inchisoare pentru neregulile legate de securitatea si sanatatea in munca (SSM)!


...Click aici pentru detalii >>>


Durata maxima a timpului de lucru. Cum calculam?


Vom stabili mai jos care sunt lunile care intra in calculul mediei orelor de munca prevazuta la art. 111 (2) din Codul muncii si daca vom tine cont la calcul de luna curenta si de ultimele trei luni. Totodata, vom stabili daca se reface acest calcul lunar pentru a nu depasi 48 de ore pe saptamana si daca in luna ianuarie luam in calcul ocrombrie + noiembrie + decembrie.

Solutia consultantului:
Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

La art. 114 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ce documente SSM trebuie sa aveti
pregatite in cazul unui control ITM?


Primele documente pe care vi le solicita inspectorii sunt urmatoarele:

 structura scenariului de securitate in cazul unui incendiu
>> click aici pentru detalii

 setul de instructiuni dupa care lucreaza electricianul firmei

 grila de evaluare a riscurilor pentru un anumit loc de munca
 >> click aici pentru detalii

 fisa de instruire colectiva a angajatilor

Puteti prezenta aceste documente? ACUM, da! Va punem la dispozitie 125 de modele si formulare obligatorii pentru SSM, gata intocmite, pe care nu mai trebuie decat sa le completati cu datele dvs.!

>> click aici pentru detalii


Pentru mai multe detalii CLICK AICI!


Club Legislatia Muncii
Desfacere CIM disciplinar

La un salariat care nu s-a prezentat la serviciu de pe data de 24 iunie, i s-a intocmit referat si convocare care au fost trimise prin posta cu confirmare de primire.

Scrisoarea am primit-o napoi deoarece persoana careia i-a fost adresata nu a fost gasita la domiciliu iar perioada de pastrare a expirat.

Cum pot desface contractul individual de munca conform articolului 61 litera a daca nu am confirmarea de primire a convocarii.

Va multumesc anticipat!

.....Cititi mai departe Detalii

Contractul Individual de Munca. Ghid Complet
Clauzele contractului, Modele de contracte

Contractul individual de munca

In urma numeroaselor intrebari privind modificarile survenite la CIM, Consiliul Editorial al Diviziei de Legislatia Muncii din cadrul Rentrop&Straton a decis sa editeze o lucrare practica referitoare la Contractul Individual de Munca, in lumina Codului Muncii.


Click aici pentru mai multe detalii »

Social
Una din marile probleme ale planetei: Coruptia

In peste 5o de tari, partidele politice sunt vazute ca fiind cele mai corupte institutii.

Miscarile sociale de amploare din ultimele luni, care au avut loc in mai multe state situate in zone diferite ale globului, sunt un semnal ca tot mai multi oameni sunt mai nemultumiti in legatura cu modul in care sunt condusi.

Peste jumatate dintre oameni considera ca fenomenul coruptiei a capatat amploarea in ultimii doi ani, se arata intr-un raport al Transparency International.

Studiul, Global Corruption Barometer, arata ca 27% dintre respondenti au afirmat ca au platit o spaga cand au accesat serviciile pulice.

Studiul a fost efectuat in peste 100 de tari si reprezinta cel mai important instrument de masurare a modului in care este perceputa coruptia la nivel global.

Au fost intervievati circa 114.000 de oameni.

Raportul arata foarte clar ca fenomenul coruptiei seamana cu o boala care se intinde tot mai mult si care erodeaza sistemul de valori ...

.....Cititi mai departe Detalii

Totul despre evaluarea angajatilor. Sunteti siguri ca stiti tot ce trebuie sa inca mai aveti indoieli si nelamuriri?


Cand vine vorba despre evaluarea salariatilor, nelamuririle si neclaritatile tind sa se adune in numar considerabil. Esential este sa avem alaturi de noi acele instrumente care sa ne ajute sa ne achitam in mod corect de sarcinile si responsabilitatile care ne revin.


In acest sen, va prezentam Softul de Evaluare a Angajatilor, singurul soft din Romania care va ajuta sa aflati rapid si obiectiv:

•    cat de pregatit este fiecare angajat din companie;
•    in ce mod contribuie fiecare angajat la realizarea performantei
•    nevoia de instruire profesionala si ajutor pentru oricare angajat
•    posibilitatile de motivare
•    necesitatatea de a lua masuri punitive.


Puteti sa testati softul AICI!


 

Sunteti obligat sa aveti in firma stingatoare
de incendiu?

DA!

 

 

 

 

 

 

Aflati aici cum sa evitati cel mai tragic eveniment cu care se poate confrunta o firma!

Atentie! Lipsa stingatoarelor de incendiu se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei!

Stimate administrator de firma,
 
De cat timp are nevoie un foc pornit de la un scurtcicuit sau de la o tigara aprinsa pentru a cuprinde o intreaga incapere?
 
Raspunsul s-ar putea sa va surprinda: de mai putin de 45 de secunde!
 
E un lucru confirmat atat de pompierii profesionisti, cat si de numeroasele filmulete postate pe Youtube, care arata ce dezastru poate produce o instalatie de pom de Craciun defecta sau o lumanare parfumata care se rastoarna accidental.
 
 
Trebuie sa intelegeti ca daca nu interveniti rapid cu un stingator, inca din primele momente ale incendiului, NU MAI AVETI ULTERIOR CE FACE! Dezastrul este garantat, mai ales in cazul birourilor unde, evident, exista multa hartogaraie si mobilier din PAL sau lemn. 
 
Aveti in firma dvs. stingatoare de incendiu?
 
Va oferim stingatoare perfect functionale, in conformitate cu toate prevederile legale, omologate de Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protectie Civila (C.N.S.I.P.C.)! 
 

Capatati astfel siguranta ca evitati un eveniment tragic in firma dvs. si ca veti trece intotdeauna cu bine peste orice control pe linie de PSI!

Ce fel de stingator va trebuie?

Alegerea corecta a tipului de stingator depinde de mai multi factori:
 
• natura materialelor combustibile
• marimea inceputului de incendiu ce se poate dezvolta
• forma de manifestare a incendiului (lent sau rapid)
• mediul de lucru (temperatura, umiditate, posibile incompatibilitati chimice)
• existenta instalatiilor electrice sub tensiune
• dimensiunile spatiului etc.
 
Dar, in principiu, retineti:
 
• pentru un birou obisnuit va trebuie un stingator de tip P3
• pentru un birou mai mare, cu capacitatea de pana in 60 mc – un stingator de tip P6
• pentru o hala – un stingator de tip P50

Va oferim toate aceste tipuri de stingatoare, omologate, perfect functionale, cu termen de valabilitate de 12 luni, la preturi imbatabile:
 
• stingator tip P3, 99 de lei + 24% TVA
• stingator tip P6, 119 de lei + 24 % TVA
• stingator tip P50, 625 de lei + 24% TVA
 
Le puteti comanda dand click pe butonul de mai jos, in numarul dorit, tinand cont de standardele in domeniu care prevad norma de 1 stingator pentru fiecare 200 mp de suprafata.
 
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586