Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Ghidul de Salarizare - modificat in 2013

In teorie, totul e simplu si clar:
Din salariul brut scadem CAS angajat, CASS angajat si somaj angajat si obtinem venitul net. Din care scadem deducerea, aplicam impozitul si gata, avem salariul net. Oricum folosim programul de salarizare care ne da totul pe tava…

In practica, stiti foarte bine: de putine ori e totul atat de simplu!
De obicei apare un
..citeste mai departe >>

Legislatia Muncii
Comisia Europeana ia masuri noi privind munca nedeclarata

Comisia Europeana a lansat o consultare cu reprezentantii sindicatelor si ai organizatiilor patronale privind masurile care ar putea fi luate in viitor la nivelul UE pentru a preveni si a descuraja munca nedeclarata, printr-o mai buna cooperare intre autoritatile insarcinate cu aplicarea legii din statele membre, cum ar fi inspectoratele de munca, autoritatile fiscale si de asigurari sociale.

O astfel de cooperare ar putea include schimburi de bune practici in materie de masuri de prevenire si descurajare, identificarea unor principii comune pentru inspectarea angajatorilor, promovarea schimburilor de personal si a cursurilor de formare comune si facilitarea actiunilor de control comun.

Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Munca nedeclarata este un flagel, lucratorii sunt expusi unui risc crescut de saracie si unor conditii de munca potential periculoase. Fenomenul submineaza siguranta locurilor de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Scopul si importanta contractului colectiv de munca

Notiune
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Incheierea contractelor colective de munca are ca scop:

- promovarea unor relatii de munca echitabile menite sa asigure securitatea sociala a salariatilor;
- prevenirea sau limitarea conflictelor de munca;
- evitarea declansarii grevelor.

Contractul colectiv de munca are un caracter dual. Pe de o parte el prezinta caracteristicile unei legi (este general, este abstract, este impersonal, are caracter permanent si este obligatoriu), iar pe de alta parte el este totusi un contract (se incheie prin negociere ca urmare a vointei partilor).

Importanta CCM
Importanta contractului colectiv este ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie!
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita
documente de genul:


1. Instiintarea catre AJOFM privind vacantarea unui post din firma
2. Actul aditional la CIM-ul unui angajat, cu clauza de folosinta a unui autovehicul
3. Convocarea trimisa salariatului in cazul cercetarii unei abateri disciplinare
4. Acordul angajatului privind detasarea sa
5. Formularul pentru evaluarea anuala a performantelor
etc.

Sunt documente aparent minore, dar prevazute in legislatie. Ca urmare, puteti fi amendat pentru lipsa sau intocmirea lor incorecta.

Puteti prezenta inspectorilor, pe loc, astfel de documente?

Va oferim 97 modele si formulare care acopera orice situatie cu care va puteti intalni. Cele 97 modele sunt intocmite in conformitate cu cele mai recente prevederi legale din domeniul relatiilor de munca.si sunt prezentate elegant si foarte usor de utilizat, pe un CD.

Salarii mai mari printr-o noua prima. Cine va beneficia de aceste majorari

O noua propunere de lege ar putea majora unele salarii odata cu acordarea unor prime de instalare. Prima va fi acordata numai in conditiile in care angajatii in cauza vor indeplini unele conditii impuse prin proiectul normativ.

Astfel, vicepresedintele PDL , Ioan Oltean, a depus o initiativa legislativa prin care personalul didactic sa beneficieze de o prima de instalare, daca se incadreaza in invatamant pe parcursul a cinci ani de la finalizarea studiilor, potrivit unei declaratii facute intr-o conferinta de presa.

"Am depus saptamana aceasta o initiativa legislativa prin care personalul didactic de predare, la angajarea in invatamant, sa beneficieze de acea prima de instalare pe care au avut-o candva in temeiul Legii 128/1997, abrogata ulterior. Apreciez ca pentru a incuraja tinerii absolventi de invatamant superior sa ramana in invatamantul romanesc nu este lipsita de importanta o asemenea prima de instalare care sa poata fi acordata oricarui cadru ...

.....Cititi mai departe Detalii
67 teste de angajare : asa gasim angajatii ideali

67 de teste special construite pentru selectia angajatilor potriviti

Va propunem 67 teste de angajare, pe cat de practice, pe-atat de eficiente!


Alcatuite de catre specialisti in resurse umane, testele de inteligenta, de aptitudini sau motivationale va ajuta sa descoperiti daca aspirantul aflat in fata dvs. are sau nu calitatile potrivite pentru jobul pentru care a optat.  

Iata ce trebuie faceti si ce NU trebuie sa faceti atunci cand...citeste mai departe >>

Club Legislatia Muncii
Angajare

Se poate angaja o persoana pe un post de contabil daca acea persoana nu prezinta niciun certificat de calificare sau atestat, ci doar mentioneaza ca a mai lucrat ca si contabil intr-o alta firma (se poate angaja doar in urma unei evaluari, testari in domeniu)?

Exista in legislatie reglementat acest lucru?

Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Va prezentam singurele aplicatii de Legislatia Muncii prezente pe piata romaneasca, extrem de utile in activitatea dumneavoastra.
 

Aplicatia QUICK HR
Aplicatia generatoare de dosare de personal>>>

 

Aplicatie pentru generarea rapida de acte
emise de angajator>>>


Social
Efectele crizei: Salariile din Grecia s-au prabusit

Dupa trei ani de masuri de austeritate, salariile muncitorilor din sectorul privat din Grecia continua sa scada, in linie cu deciziile guvernului in sectorul public si simultan cu majorarea taxelor si reducerea pensiilor.

Potrivit datelor publicate de Biroul de Statistica din Grecia pentru primul trimestru al anului 2013, salariile din sectorul privat au scazut cu 10,09% comparativ cu perioada similara din 2012.

Anterior, acestea s-au diminuat cu 7,6% in perioada corespunzatoare 2011-2012, informeaza Greek Reporter.

Ca urmare a masurilor de austeritate repetate, Grecia a parcurs sase ani de recesiune, iar rata somajului a ajuns la nivelul record de 27,4%, 1,3 milioane de oameni din sectorul privat fiind someri.

Mai mult, analistii estimeaza un viitor sumbru pentru Grecia, cu un somaj de peste 30% in 2014.

De asemenea, salariile au scazut in medie cu 4,5% in 2011 si cu 5,52% in 2012.

Pentru ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul Expertului in Legislatia muncii
 

Manual Expertului in Legislatia Muncii urmareste insusirea logica, rapida si usoara a notiunilor utile formarii competentelor cerute in calitate de expert legisatia muncii.

Pentru respectarea noilor principii de formare

 

Comandati acum exemplarul dvs.!  Manualul pentru Expert in Legislatia Muncii va garanteaza absolvirea Cursului de Expert Legislatia Muncii organizat de LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii!


Angajatorii pot alege sa plateasca mai putin impozit la stat, folosind

15 Alternative profitabile la CIM15 alternative profitabile la CIM

(mai) Exista alternative favorabile angajatului la Contractul de Munca?

... citeste detalii aici »

Specialistii spun caDA si noi va aratam care sunt acestea.


Click aici pentru mai multe detalii

 


 

MEMO -
Relatii de munca 2013


Mii de pagini. Reglementari importante. Schimbari majore in ultimele luni!

 

„Memo Relatii de Munca 2013” este un produs scris de specialisti pentru profesionisti.

Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:

  • Legislatia muncii actualizata;
  • Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane;
  • Recomandari de la experti;
  • Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii;
  • Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

 

7 motive pentru care trebuie neaparat sa ai „Memo Relatii de Munca 2013” pe masa ta de lucru


1. „Memo Relatii de Munca” este singurul produs editorial din Romania care contine toate – dar absolut toate – informatiile de care ai nevoie in domeniul legislatiei muncii, resurselor umane, asigurarilor sociale

2. „Memo Relatii de Munca” este editat de Rentrop&Straton, de peste 15 ani liderul informatiilor specializate din Romania

3. Autorii „Memo Relatii de Munca” sunt cele mai autorizate voci in materie. Sunt angajatii din Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, ITM, din firmele mari de consultanta si consultanti independenti

4. „Memo Relatii de Munca 2013” costa mai putin decat o... lustra; in schimb, iti lumineaza de acum inainte toate zilele petrecute la birou

5. In cele aproape 400 de pagini ale „Memo Relatii de Munca” nu gasesti nimic redundant. Fiecare element al cuprinsului este tratat cu mare atentie de catre autori, tocmai ca tu sa nu te pierzi in informatie inutila

6. „Memo Relatii de Munca 2013” are un format original, care-ti permite sa-l iei cu tine peste tot pe unde mergi

7. Ai garantie 90 de zile. Achizitionezi acum „Memo Relatii de Munca 2013” si ai garantia ca, timp de 90 de zile, il poti returna si primesti toti banii inapoi in ambalajul original. Fara nicio explicatie din partea ta.

Fisa tehnica „Memo Relatii de Munca”

Editor: Rentrop&Straton
Continut: toate informatiile de care ai nevoie din legislatia muncii, salarizare, asigurari sociale, resurse umane

Numar de pagini: 400
Prezentare: repertoriu, format de buzunar
Pret: 91 + 9%TVA


Detalii mai multe aici>>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586