Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
In atentia celor care in 2013 au realizat salarii din functia de baza

Directia de Finante a emis un comunicat in atentia persoanelor fizice care in anul 2013 au realizat venituri din salarii la functia de baza si care solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii a cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Se mentioneaza astfel ca prevederile art. 58^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost abrogate prin OG nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare,
publicata in M.O. nr. 490/02.08.2013

La art. 58^1 din Codul fiscal era prevazuta pentru contribuabil posibilitatea de a deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si ...

.....Cititi mai departe Detalii
Modalitati legale de reducere a cheltuielilor cu angajatii!

Daca nu intelegem ca avem la dispozitie o paleta larga de solutii pentru toate problemele de care ne lovim in munca noastra de zi cu zi, degeaba muncim! Muncim 8 ore si aducem la final rezultatele pe care un expert le-ar fi dublat cu minim de efort.

Dar asa se intampla cand nu cunosti toate solutiile pe care le ai la dispozitie. Lucrezi cum poti, cu ce ai la dispozitie, cu informatiile pe care altii ti le ofera, informatii de care poate ca nici nu esti atat de sigur. Nici ei nu sunt, de acest lucru sa nu te indoiesti!

Forum-urile sunt pline de "specialisti" si "experti" care adora sa isi dea cu parerea si sa iti ofere solutii salvatoare, "la minut"!

Recomandarea noastra este sa mergeti acolo unde exista specialisti, acolo unde sunteti sigur de solutiile care vi se ofera. Nu uitati, cat dati, atat si face!

Pentru specialistii LEM si HR care doresc sa afle care sunt cele mai eficiente modalitati legale de reducere a ...

.....Cititi mai departe Detalii

Incetarea contractului la finalul perioadei de preaviz. Cum calculam data corecta?

Vom analiza mai jos cazul unui salariat aflat in preaviz in perioada 02.09.2013 si 27.09.2013 pentru a stabili in ce masura poate angajatorul sa ii inceteze acestuia contractul individual de munca la data de 27.09.2013, avand in vedere ca cea de-a 21 zi este nelucratoare.

Se mentioneaza ca salariatul lucreaza 10 zile si 10 zile libere, fiind insa pontat 20 zile lucratoare.

Solutia consultantului:
In baza principiului consacrat de art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicat, dreptul muncii se intregeste cu dreptul civil, acesta din urma constituind prin urmare drept comun pentru dreptul muncii.

Potrivit art. 1416 din Codul civil (aprobat prin Legea 287/2009), cu modificarile si completarile ulterioare, calculul termenelor, indiferent de durata si izvorul lor, se face potrivit regulilor stabilite in titlul III din cartea a VI-a.

Art. 2553 din Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:

(1) Cand termenul se ...

.....Cititi mai departe Detalii

„Cum sa te pensionezi in 2013”
 


I. Pensia pentru limita de varsta Aflati aici >>>
II. Pensia anticipata si anticipata partial Aflati aici >>>
III. Pensia de invaliditate Aflati aici >>>
IV. Pensia de urmas Aflati aici >>>
V. Calculul pensiilor Aflati aici >>>
VII. Sporul de vechime la calculul pensiei Aflati aici >>>

Club Legislatia Muncii
Modificare Edusal ?

Am o ruda care este injgrijitor la o scoala si din 2010 sporul de vechime a fost introdus in salar. La ora actuala are 16 ani si 3 luni vechime si la scoala i se spune ca nu poate fi modificat in Edusal pentru a trece la urmatoarea treapta de vechime ( a avut 15 % spor de vechime si ar trebui sa treaca la 20%).

Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze si cui sa se adreseze ?
In situatia in care a lucrat 2 ani si jumatate cu jumatate de norma se considera vechime 1 an si 3 luni?

Noi am luat in calcul in cei 16 ani si 3 luni doar 1 an si 3 luni.
Multumesc

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia Muncii
Majorare salariala. Cum modificam contractul daca majorarea nu e prevazuta de lege?

Prin randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care decide sa majoreze salariile, intocmind in acest sens acte aditionale. Cei mai multi salariati au fost insa nemultumiti, drept pentru care nu au semant actul aditional.

Societatea are stipulat in contractul colectiv de munca ca se asigura in primul rand un procent fix care sa acopere procentul de inflatie a anului precedent si apoi alt procent in functie de performante.

In situatia actuala s-a acordat doar procentul care sa acopere inflatia, drept pentru care sunt nemultumiri. In conditiile in care nu se semneaza actul additional de catre salariati, vom stabili in ce masura poate societatea sa intocmeasca o decizie colectiva de majorare pentru cei care n-au semnat.

Solutia consultantului:
Modificarea contractului individual de munca in ceea ce priveste salariul este posibila prin acordul partilor, in temeiul art. 41 alin. (1) coroborat cu alin. (3) lit. e) din Codul muncii, ...

.....Cititi mai departe Detalii
1. “Cum se face pontajul in cazul soferilor care lucreaza pe masini mai mici de 3,5 tone, fara tahometru, si care efectueaza curse lungi, depasind adesea timpul de lucru admis?” Detalii aici

2. “Cum trecem in REVISAL timpul de munca al unui salariat care lucreaza 12 cu 24 – program de zi, de noapte sau inegal?”
Detalii aici

3. “Mai este valabila reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pentru salariata care se intoarce din concediul pentru cresterea copilului inainte ca acesta sa implineasca 2 ani?” Detalii aici

Stagiul de cotizare este o conditie pentru a beneficia de concediu medical

Un salariat are concediu medical, eliberat de medicul de familie, fara stagiu de cotizare.
Cum este corect si legal sa apara, in declaratia 112?

Raspuns: Conform art. 3 indice 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare ...

.....Cititi mai departe Detalii

Noile reguli privind modalitatile de evaluare si de stabilire a criteriilor de performanta constituie acum un nou punct de interes in “vizita” inspectorului ITM. (... detalii aici »)

Nerespectarea acestora atrage:

  • Amenzi din partea ITM
  • Litigii de munca, procese intentate de angajati.

Pret Redus cu 75%: doar 49.05 lei (cu TVA inclusa)


... citeste detalii aici »


Social
Chiriile s-au redus datorita concurentei dintre proprietari

Proprietarii au fost nevoiti sa reduca chiriile in speranta ca nu vor ramane cu apartamentele goale, din motiv ca oferta a crescut cu 10% pe piata inchirierilor, in ultima luna, reiese din raportul lunar de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.

Pe piata inchirierilor s-au inregistrat 2.889 de oferte noi, ceea ce reprezinta o crestere de 10,6%, in luna august a acestui an, fata de aceeasi perioada din 2012.

Asadar, luna trecuta cele mai multe oferte noi au venit din partea proprietarilor de apartamente cu 2 camere - 1.219 oferte. Tot in luna august circa 1.043 de bucuresteni si-au dat spre inchiriere garsonierele.

In cazul locuintelor cu 3 camere, numarul ofertelor noi a fost de 513. In timp ce pe segmentul apartamentelor cu 4 camere, numarul ofertelor a fost doar de 114 unitati, potrivit raportului lunar de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.

Chiriile medii solicitate de proprietari au fost mai mici, in luna ...

.....Cititi mai departe Detalii

In urma unei colaborari intense, dupa eforturi solide si participarea a 15 experti in domeniu, Cartea Verde a Legislatiei Muncii a vazut lumina zilei!

Nu a fost simplu deloc, insa a meritat sa facem aceste eforturi atunci cand la mijloc a fost linistea si siguranta dumneavoastra.

In acest moment, Cartea Verde a Legislatiei Muncii poate fi comandata si in format tiparit si in format digital.

.... click aici pentru detalii >>>


Sanatate
Alternativa pentru cele mai rele obiceiuri ale tale

Opreste-te un pic si ia in considerare cateva strategii utile care sa te ajute sa inlocuiesti obiceiurile nesanatoase. Sau macar sa le diminuezi ritmul de aparitie. Nu de alta, dar sanatatea, stii si tu, e mai buna decat toate.

1. Daca energia iti curge dintr-o sticla...
Bea o cana de apa inainte sa te arunci pe o alta portie de cafea. Ceae ce resimtim ca oboseala poate fi, de fapt, efectul secundar al pierderii de fluide care este atat de mic, incat nu ne este sete, spun un studiu publicat in The Journal of Nutrition.
Cand femeile participante la studiu erau doar putin deshidratate (cu doar un procent sub nivelul optim) se simteau obosite, fara putere de concentare si triste. Ironia: proprietatile diuretice ale cafeinei pot cauza o usoara deshidratare, iar bauturile energizante au de cinci ori mai mult stimulant decat o cola.

2. Daca ai corpul setat pe alt fus orar...
Nu mai manca vreme de 16 ore. Cercetatorii de la centrul medical Beth Israel Deaconess au ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stiati ca...

... daca se iveste un loc vacant in firma, oferta pentru ocuparea lui trebuie sa o faceti mai intai angajatilor deja existenti care au contracte cu timp partial?
 

... inainte de a solicita referinte despre un candidat de la fostii sai angajatori trebuie sa il informati pe candidat despre intentia dvs.?
 

Exact: sunt zeci de reguli greu de tinut minute! De aceea este cel mai bine sa aveti la birou lucrarea Cele 9 proceduri OBLIGATORII in Resurse Umane.
 

... Sumarul Complet al Procedurilor il gasiti aici »

Scapati de stresul controlului!


Va oferim
202 modele de fise de post redactate impecabil,
care elimina riscul oricarei nereguli!


 

Fisa postului este cu siguranta unul dintre cele mai importante documente din domeniul HR. In primul rand, pentru ca este un document obligatoriu, ce trebuie anexat la contractul individual de munca al fiecarui angajat.
 
Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie: CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma.
 
Produsul acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina acest document:
 
a) denumirea postului
b) pozitia din COR
c) nivelul postului
d) relatiile ierarhice si functionale
e) definirea scopului general si a obiectivelor postului.
f) definirea principalelor sarcini/atributii/activitati
g) aspecte referitoare la conditiile de munca
h) studiile si calificarile necesare postului
i) competentele postului

 

Aflati detalii aici!
 


 

Performantele si notele foarte bune la evaluarea profesionala a salariatilor nu atrag automat majorarea salariilor acestora.
 
Insa, suntem la jumatatea anului, ati reusit sa faceti evaluarea angajatilor? 
 
Criteriile de evaluare au fost inscrise in contractul individual de munca tocmai in vederea utilizarii lor la evaluarea salariatilor. Ce criterii de evaluare ati folosit pentru evaluarea angajatilor? 

Va prezentam singurul soft de evaluare a angajatilor din Romania: Soft de Evaluare a Angajatilor! Aplicatia contine peste 400 de criterii de evaluare din peste 20 de domenii de activitate. Avand o baza de date atat de complexa, puteti intocmi formulare de evaluare personalizate pentru fiecare functie sau chiar pentru fiecare angajat in parte.  
 
Softul de Evaluare a Angajatilor va ajuta sa aflati rapid si obiectiv:
  •  cat de pregatit este fiecare angajat din companie
  •  in ce mod contribuie fiecare angajat la realizarea performantei
  •  nevoia de instruire profesionala si ajutor pentru oricare angajat
  •  posibilitatile de motivare
  •  necesitatatea de a lua masuri punitive.
 
Cum functioneaza, mai exact acest soft?
 
1. Este usor de configurat
 
Pasul 1: 
Se introduc toti angajatii din firma cu ajutorul butonului “Importa” din sectiunea “Angajati”
 
Pasul 2:
Evaluatorul incepe realizarea formularelor in pasul “Formulare” alegand domeniul de activitate, criteriile si intrebarile aferente acestora.
 
Pasul 3:
In functie de criteriile alese se genereaza o fisa de evaluare editabila care poate fi completata cu ceea ce evaluatorul/managerul de HR doreste.  >> click aici pentru detalii complete
 
 
2. Va genereaza  rapoarte personalizate
Aplicatia contine peste 400 de criterii de evaluare din peste 20 de domenii de activitate. Avand o baza de date atat de complexa, puteti intocmi formulare de evaluare personalizate pentru fiecare functie sau chiar pentru fiecare angajat in parte. 
 
Softul de evaluare a angajatilor va permite arhivarea electronica a tuturor evaluarilor realizate in timp.  >> click aici pentru detalii complete
 
3. Alte specificatii:

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586