Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro


Legislatia Muncii
3 milioane de lei amenzi aplicate, in doar 5 zile

Actiunile de control desfasurate in perioada 5-9 august de Inspectia Muncii au dus la un total al amenzilor aplicate de 2.902.400 de lei, fiind depistate 296 persoane fara contracte individuale de munca, dintre care 49 erau din judetul Bihor.

In ce priveste domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 1.350 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2.356.400 de lei. Pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.658.500 de lei. Au fost inaintate 11 propuneri de cercetare penala, iar 78 de persoane fizice au fost sanctionate contraventional pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1.228 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 546.000 de lei. Au fost sanctionati 934 de angajatori. La trei dintre acestia s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare, iar pentru doi angajatori ...

.....Cititi mai departe Detalii

Potrivit Codului civil, orice persoana juridica - deci si firma dvs. - este obligata sa aiba o organizare de sine statatoare.Iar organizarea aceasta o stabiliti dvs., printr-un act juridic pe care il elaborati singur, fara sa fiti obligat sa va consultati cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Numele acestui act? Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF).

Acest regulament descrie atat modul cum este structurata firma dvs. – cu departamente, sectii, birouri, agentii, sucursale - cat si atributiile si competentele acestor subunitati, raporturile dintre ele, raporturile cu conducerea firmei, felul cum se iau si se aplica deciziile.

Afla aici mai multe detalii >>

Nu-ti faci munca asa cum ar trebui? Unii manager platesc pentru incompetenta

Greu de crezut, insa realitatea sta ca o dovada de netagaduit: unii manageri acorda bonusuri pentru incompetenta. Astfel, circa 25% din managerii din America de Nord acorda prime angajatilor cu rezultate slabe si care nu-si ating obiectivele.

Acest fenomen se produce deoarece in nenumarate cazuri unii sefi considera ca fiind o sarcina grea sa le explice salariatilor de ce nu ar trebui sa mai primeasca bonusuri, potrivit unui studiu realizat pe baza unui sondaj de firma de consultanta pentru resurse umane Towers Watson, citat de Mediafax.

Totodata, 18% din managerii nord-americani nu reusesc sa stabileasca criterii clare pentru acordarea bonusurilor.

"Este usor pentru un manager sa spuna "Ai avut un an grozav", dar este dificil sa poarte discutiile despre neacordarea bonusurilor", a declarat Laura Sejen, de la Towers Watson.

Criteriile prea dure de performanta pentru acordarea de bonusuri pot avea un impact negativ asupra ...

.....Cititi mai departe Detalii

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

 

Va oferim acum 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post specifice industriei HORECA, redactate impecabil si in concordanta perfecta.
 

Cititi detalii aici »


Fond de handicap. Cum calculam fondul si numarul corect de salariati?

Vom stabili mai jos care este modalitatea de calcul a fondului de handicap, stabilind totodata si daca este posibil ca numarul mediu de salariati intr-o luna sa fie mai mare decat numarul efectiv.

Solutia consultantului:
Conform dispozitiilor art. 78 alin. (2) si (3) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

In situatia in care nu angajeaza persoane cu handicap in aceste conditii pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:

a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu ...

.....Cititi mai departe Detalii
 Descopera cu ajutorul CD-ului Concedii medicale. Legislatie comentata si studii de caz rezolvate, care sunt criteriile de baza pe care trebuie sa le intruneasca un certificat medical pentru a fi acceptat.

CD-ul Concedii medicale. Legislatie comentata si studii de caz rezolvate
reprezinta cea mai bogata si mai sigura sursa de informatii specializate. Este un ghid impecabil realizat, organizat in cel mai mic detaliu astfel incat dumneavoastra sa gasiti informatia dorita rapid, clar, fara nelamuriri!


Club Legislatia Muncii
profesie libera

Un somer poate infiinta si desfasura activitate in una din formele de profesii libere (traducator, expert, etc)?

Daca da, care este prevederea legala? Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Sanatate
"Voluntar de profesie" si-a ales castigatorii

17 ONG-uri se vor bucura, timp de 6 luni, de experienta si dedicatia voluntarilor selectati de catre Fundatia Vodafone Romania, in cadrul programului "Voluntar de profesie".

Pentru editia a IV-a a programului, care se va desfasura intre octombrie 2013 – aprilie 2014, Fundatia Vodafone a selectat 17 persoane, dintre cei peste 200 de candidati inscrisi. Fundatia Vodafone va asigura salariile curente ale voluntarilor si cheltuielile administrative, pentru ca acestia sa se poata dedica in totalitate proiectelor pe care le vor desfasura, la ONG-urile pentru care au optat.

Voluntarii selectati au varste cuprinse 18 si 48 de ani, si sunt de profesie economisti, profesori, pedagog social, agent de vanzari, inginer electronist, pictor, asistenti sociali, studenti.

Cei 17 voluntari vor desfasura in cadrul ONG-urilor programe de sanatate, educatie, prevenirea abandonului scolar, avand ca beneficiari un numar mare de copii dezavantajati si persoane cu ...

.....Cititi mai departe Detalii

Rentrop & Straton editeaza primele lucrari din Romania pentru ca dumneavoastra sa deveniti expert in Legislatia Muncii:

 

  • Manualul Expertului in Legislatia Muncii
     
  • 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii.
     
» mai multe detalii aici

Viata sanatoasa
De ce e recomandat sa mananci smochine?

Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, smochinele aduc o multime de beneficii sanatatii noastre. Sunt o sursa bogata de vitamine (A, B, K, E) si minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier, mangan). Iata mai multe informatii despre aceste fructe!

Smochinele, uscate sau proaspete, pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, aduc o multime de beneficii sanatatii noastre. Contin vitamine (A, B, K, E), minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu) si sunt foarte hranitoare. Se pot consuma proaspete sau uscate.

Pentru ca au un efect puternic energizant, smochinele sunt recomandate persoanelor obosite, stresate, anemice.

Sunt o sursa excelenta de de magneziu, un mineral ce contribuie la buna functionare a sistemului nervos, dar si de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii.

Vitaminele A, B si C stimuleaza sistemul imunitar iar pectina, o fibra solubila, scade nivelul colesterolului.

Sunt bogate in polifenoli si flavonoide care ne protejeaza impotriva cancerului de colon si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Drepturile si obligatiile mediatorului

Mediere versus proces in instanta
 
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator

Raspunderea mediatorului
 
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
 
Secrete pentru o mediere pozitiva
 
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
 
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
 
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
 
Standardele de formare initiala si continua
 

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?

 
a ) Ai capacitate deplina de exercitiu?

b) Ai studii superioare?

c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?

d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?

e) Te bucuri de o buna reputatie si nu ai fost condamnat definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei?

f) Ai absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere?


Concluzia? Ai fost autorizat ca mediator, in conditiile art. 7 din Legea nr. 192/2006?

 

De ce sa optezi pentru aceasta profesie?
 
Din ce in ce mai multe parti implicate in neintelegeri apeleaza la aceasta forma, chiar si dupa ce s-au adresat instantei de judecata. Initiativa, a lor sau a instantei, ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord.
 
Medierea e un proces mai putin intimidant decat instanta, mai putin stresant.
 
Este cea mai buna cale spre a ajunge la o intelegere. Relatiile se pot pastra sau chiar imbunatati.
 
Solutionarile sunt rapide, variate, iar costurile reprezentand onorariul mediatorului sunt mai mici fata de un litigiu solutionat printr-un proces lung si costisitor!
 
Medierea permite gasirea unor remedii creative adaptate la nevoile si resursele partilor in disputa.
 
Procedura este confidentiala. Discreta!
 
In plus,
 
Recomandata de lege! Obligatorie incepand cu luna august 2013!

 

Mai multe detalii gasiti aici >>>
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586