Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Cartea Verde a Legislatiei Muncii pentru Institutiile Publice

"Biblia specialistilor in legislatia muncii
pentru Institutiile Publice...


Pe cat de asteptata, pe atat de temuta!"


Pachet Carte si CD Cartea Verde a Legislatiei Muncii in Institutiile Publice

De ce ne-ar fi teama de un ghid practic complet, de biblia celor care
lucreaza in Institutii Publice?

"Pentru ca ne pune fata in fata cu toate cunostintele pe care ar trebui sa le stim ca pe apa.", ne spun
specialistii din domeniu.

Detalii aici >>>


Legislatia Muncii
Transfer salariati. Cum se face preluarea de salariati in conditiile unui nou contract colectiv?

Vom analiza mai jos cazul unei societati care a preluat prin conventie un numar de salariati de la o alta societate, prima fiind obligata sa pastreze timp de un an prevederile din contractul colectiv de munca. Societatea preia si contractele lor vechi de munca pe care le pastreaza la sediu si care produc efecte sub numele companiei.

Transmiterea in ReviSal a fost facuta cu numar de inregistrare din societate care a preluat si cu numarul contractului vechi , precum si cu data preluarii, la recomandarea facuta de ITM.

Vom vedea cum ar trebui societatea sa procedeze la transferul salariatilor si daca va fi nevoie de intocmirea unor noi contracte.

Solutia consultantului:
In situatia expusa sunt incidente dispozitiile referitoare la protectia drepturilor salariatilor in cazul de transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia cuprinse in Capitolul V al Codului muncii. Astfel, potrivit art. 173 alin.(1) din Codul muncii, in cazul in ...

.....Cititi mai departe Detalii

Rentrop & Straton editeaza primele lucrari din Romania pentru ca dumneavoastra sa deveniti expert in Legislatia Muncii:

 

  • Manualul Expertului in Legislatia Muncii
     
  • 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii.
     
» mai multe detalii aici

Tichete de masa acordate gresit. Cum completam corect Situatia analitica?

In randurile urmatoare, vom analiza situatia in care in iunie 2013 salariatii au primit 23 bonuri de masa, in loc de 19 pentru ca asa a emis furnizorul de bonuri (din greseala). In luna iulie, pentru a regla situatia, societatea a comandat 19 bonuri in loc de 23.

Vom vedea astfel cum procedam cand completam "Situatia analitica a tichetelor de masa distribuite salariatilor de catre angajatori" pentru luna iunie si iulie.

Solutia consultantului:

Art. 5 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Art. 15 din Norma de aplicare prevede ca numarul de tichete utilizate ...

.....Cititi mai departe Detalii

H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Stagiu de practica in Europa. Ce conditii trebuie sa indeplinim?

Persoanele care doresc sa urmeze un stagiu de practica in Europa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii si sa se informeze in prealabil.

Iata cateva aspecte pe care persoanele interesate trebuie sa le aiba in vedere inainte de a incepe un stagiu de practica intr-o alta tara:

Vizele
Daca nu sunteti un cetatean al UE, pentru a face un stagiu intr-o tara membra veti avea nevoie, cel mai probabil, de o viza de la Departamentul de imigrare a tarii in cauza (daca nu sunteti din Elvetia sau din Spatiul Economic European).

Stagiile, platit sau nu, sunt considerate a fi "lucru" in scopuri de imigrare. A face un stagiu fara a avea viza corecta poate fi ilegal. Daca sunteti prins, ati putea fi deportat si primi interdictie sa intrati in tara respectiva mai multi ani de zile. Furnizorul de stagiu ar putea fi amendat, ceea ce ar afecta, probabil, sansa dvs. la o referinta buna!

Structura Internship-ului

Unele tari europene au reguli ...

.....Cititi mai departe Detalii
 Descopera cu ajutorul CD-ului Concedii medicale. Legislatie comentata si studii de caz rezolvate, care sunt criteriile de baza pe care trebuie sa le intruneasca un certificat medical pentru a fi acceptat.

CD-ul Concedii medicale. Legislatie comentata si studii de caz rezolvate
reprezinta cea mai bogata si mai sigura sursa de informatii specializate. Este un ghid impecabil realizat, organizat in cel mai mic detaliu astfel incat dumneavoastra sa gasiti informatia dorita rapid, clar, fara nelamuriri!


Club Legislatia Muncii
Lucrul in zi de sarbatoare legala

Buna ziua,

Societatea unde lucrez (domeniu constructiilor) datorita intarzierii lucrarilor pe santierele deschise doreste sa se lucreze si in data de 15.08.2013.

Puteti va rog sa ma ajutati cu un model de decizie, prin care se hotaraste lucru in aceasta zi? Trebuie sa avem semnatura de luare la cunostinta a angajatilor?

Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

Potrivit Codului civil, orice persoana juridica - deci si firma dvs. - este obligata sa aiba o organizare de sine statatoare.

Iar organizarea aceasta o stabiliti dvs., printr-un act juridic pe care il elaborati singur, fara sa fiti obligat sa va consultati cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Numele acestui act? Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF).

Acest regulament descrie atat modul cum este structurata firma dvs. – cu departamente, sectii, birouri, agentii, sucursale - cat si atributiile si competentele acestor subunitati, raporturile dintre ele, raporturile cu conducerea firmei, felul cum se iau si se aplica deciziile.

Afla aici mai multe detalii >>

Social
ANALIZA: Cum poti sa-ti dezvolti aptitudinile, chiar daca nu ai experienta in campul muncii

Unul din principalele obstacole pentru cei care cauta un job pentru prima oara este experienta in campul muncii. Candidatii au nevoie de ani buni in spate de munca, dar cum pot obtine acest background, daca toti angajatorii ii refuza la interviu? Este un paradox frustrant si bizar, dar nu trebuie sa te lasi descurajat.

Chiar si pentru candidatii care au urmat un internship, lipsa anilor de munca (experienta) reprezinta un obstacol greu de depasit.

Din fericire, experienta la locul de munca nu a fost niciodata singurul element analizat de angajatori, atunci cand discuta cu un candidat pentru un job. Chiar daca experienta este folositoare, companiile vor oameni cu un anumit set de aptitudini si o gandire pozitiva, care sa le permita sa exceleze in orice functie.

Prin dezvoltarea calitatilor tale profesionale, poti minimiza "penalizarile" legate de lipsa experientei, in fata angajatorilor. Tot din fericire, exista multe modalitati ...

.....Cititi mai departe Detalii

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

 

Va oferim acum 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post specifice industriei HORECA, redactate impecabil si in concordanta perfecta.
 

Cititi detalii aici »


Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Drepturile si obligatiile mediatorului

Mediere versus proces in instanta
 
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator

Raspunderea mediatorului
 
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
 
Secrete pentru o mediere pozitiva
 
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
 
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
 
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
 
Standardele de formare initiala si continua
 

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?

 
a ) Ai capacitate deplina de exercitiu?

b) Ai studii superioare?

c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?

d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?

e) Te bucuri de o buna reputatie si nu ai fost condamnat definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei?

f) Ai absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere?


Concluzia? Ai fost autorizat ca mediator, in conditiile art. 7 din Legea nr. 192/2006?

 

De ce sa optezi pentru aceasta profesie?
 
Din ce in ce mai multe parti implicate in neintelegeri apeleaza la aceasta forma, chiar si dupa ce s-au adresat instantei de judecata. Initiativa, a lor sau a instantei, ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord.
 
Medierea e un proces mai putin intimidant decat instanta, mai putin stresant.
 
Este cea mai buna cale spre a ajunge la o intelegere. Relatiile se pot pastra sau chiar imbunatati.
 
Solutionarile sunt rapide, variate, iar costurile reprezentand onorariul mediatorului sunt mai mici fata de un litigiu solutionat printr-un proces lung si costisitor!
 
Medierea permite gasirea unor remedii creative adaptate la nevoile si resursele partilor in disputa.
 
Procedura este confidentiala. Discreta!
 
In plus,
 
Recomandata de lege! Obligatorie incepand cu luna august 2013!

 

Mai multe detalii gasiti aici >>>
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586