Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Cartea Verde a Legislatiei Muncii, un instrument esential pentru specialisti!

Cartea Verde a Legislatiei Muncii reprezinta una dintre cartile de capatai pentru specialistii din acest domeniu. Daca avem o intrebare dificila, o nelamurire, o urma de indoiala cu privire la deciziile pe care le vom lua, Cartea Verde a Legislatiei Muncii reprezinta locul in care vom gasi solutiile cele mai bune.

Nu mai putin de 15 experti in domeniu au colaborat pentru ca aceasta "biblie" a oamenilor din Legislatia Muncii sa vada lumina zilei.

"Biblia" oamenilor din Legislatia Muncii, Cartea Verde, are acum TOATE modificarile aparute in Codul Muncii si Salarizare in ultimii 10 ani, explicate practic, cu zeci de exemple si modele. Practic, aici gasiti tot ce trebuie sa stiti despre CUM, CAND si IN CE FEL sa aplicati noile modificari legislative.

Acum, in exclusivitate pentru specialistii din legislatia muncii, Cartea Verde a Legislatiei Muncii poate fi comandata si in format tiparit si in format digital.

Iata si cateva aspecte ...

.....Cititi mai departe Detalii
Legislatia Muncii
In ce conditii apare obligativitatea desfasurarii activitatii cu personal calificat?

Vom analiza mai jos cazul in care un angajator cu obiect de activitate alimentatie publica doreste sa formeze profesional o angajata pentru functia de vanzatoare si sa elibereze un certificat de formare profesionala ce va fi valabil doar in cadrul societatii sale.

Vom stabili cine poate indeplini aceasta functie care presupune formarea profesionala a altui salariat.

Solutia consultantului:
Avand in vedere ca activitatea desfasurata de angajator consta in servicii de alimentatie publica, aceasta activitate trebuie sa se desfasoare cu respectarea OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, potrivit careia exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita cunostinte de specialitate si se efectueaza cu personal calificat.

Prin urmare, pentru exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica, ca cele prestate la nivelul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Extrem de important!

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.


CD-ul “Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi” va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Economia de timp este astfel substantiala si in plus aveti siguranta ca dispuneti de un ROF perfect legal, pe care va puteti fundamenta deciziile viitoare!

Detalii complete aici >>>


Noutati legislative de interes pentru domeniul muncii in luna august

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 479, nr. 480, nr. 483 din 1 august 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 483

Decizia Curtii Constitutionale nr. 222 din 9 mai 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 lit. d) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor si ale art. 196 lit. c), d) si q) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Monitorul Oficial nr. 480

Decizia Curtii Constitutionale nr. 277 din 23 mai 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stiati ca...

• ...sunteti obligat sa intocmiti fise de instruire SSM pentru fiecare post din firma dvs., fise pe care angajatii sa le citeasca si sa le semneze? Atentie! Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 8.000 de lei, conform art.39 alin (4) din Legea 319/2006.

• ...sunteti obligat a va dotati personalul cu echipament individual de protectie (EIP), conform normativelor in vigoare? In caz contrar, riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, conform prevederilor art.39 alin.(2) din Legea nr.319/2006.

• ...sunteti obligat sa aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor? Amenda pentru nerespectarea acestei obligatii este de 6.000 de lei!

• ...obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in ... cititi continuarea aici >>>

Cand se emit avize de securitate la incendiu?

Avizele de securitate la incendiu se emit in urmatoarele situatii:

1) Cand sunt solicitate prin certificatele de urbanism in vederea emiterii autorizatiilor de construire, pentru categoriile de constructii si amenajari aprobate prin lege;

2) Pentru lucrarile de schimbare a destinatiei si/sau de modernizare la constructii si amenajari existente, care nu necesita autorizatii de construire, atunci cand, in urma executarii lucrarilor, constructiile si amenajarile respective se incadreaza in categoriile aprobate, potrivit legii, prin hotarare a Guvernului prevazuta la lit. a), pentru care este necesara avizarea privind securitatea la incendiu;

3) Pentru amplasarea constructiilor in interiorul parcelelor si asigurarea posibilitatilor de acces la drumurile publice, in conformitate cu prevederile Regulamentului general si ale regulamentelor locale de urbanism, in cazurile in care nu se asigura indeplinirea cerintelor prevazute de reglementarile ...

.....Cititi mai departe Detalii

Instruieste-te in legatura cu aceste aspecte esentiale despre MEDIERE:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
Codul de conduita al unui mediator
Drepturile si obligatiile mediatorului
Mediere versus proces in instanta

 

Detalii mai multe aici >>>


Club Legislatia Muncii
Contract de munca cu timp partial

Buna ziua.
Un angajat a fost dat in somaj. Dupa 2luni, acelasi angajator doreste sa-l reangajeze cu 2h/zi. Este posibil acest lucru?
Daca da, fostul angajat mai poate beneficia si de somaj, in conditiile in care veniturile realizate sunt sub 500lei/luna?
Multumesc frumos.

.....Cititi mai departe Detalii
Regulamentul Intern in avantajul dvs.
 
Regulamentul intern in avantajul dvs. va ofera intreaga informatie necesara pentru intocmirea corecta a acestui document extrem de important:

 modalitati concrete de utilizare a fiecareia dintre clauze Detalii aici >
 
exemple edificatoare, greseli facute de catre angajatorii care nu au tinut cont de modul de lucru cu acest instrument Detalii aici >
 
spete, din practica judecatoreasca, privind utilizarea corecta sau incorecta a regulamentului intern Detalii aici >

Social
Grupul OMV angajeaza 1.600 de persoane

Printre persoanele vizate se numara indeosebi specialisti si absolventi ai invatamantului superior.

Proprietarul Petrom, grupul austriac OMV, a lansat o campanie de recutare a 1.600 de persoane calificate in domeniul tehnic.

Decizia apare ca urmare a dezvoltarii segmentului de explorare si productie, se arata intr-un comunicat al companiei preluat de Agerpres.

Campania de recrutare se va desfasura pana in 2016.

Printre persoanele vizate se numara indeosebi specialisti si absolventi ai invatamantului superior, precizeaza reprezentantii grupului.

"OMV se concentreaza pe dezvoltarea sectorului de explorare si productie inca din 2011, fapt ce influenteaza pozitiv piata muncii", a declarat Gerhard Roiss, CEO al OMV, citat in comunicat.

"Pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare, vom avea nevoie de sprijinul a inca 1.600 de angajati. Astfel, suntem interesati sa cunoastem persoane motivate, cu pregatire tehnica, interesate sa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Contractul Individual de Munca. Ghid Complet
Clauzele contractului, Modele de contracte

In urma numeroaselor intrebari privind modificarile survenite la CIM, Consiliul Editorial al Diviziei de Legislatia Muncii din cadrul Rentrop&Straton a decis sa editeze o lucrare practica referitoare la Contractul Individual de Munca, in lumina Codului Muncii.

Click aici pentru mai multe detalii »

Dosarul personal al salariatului

 


1. Notiuni introductive


1.1 Pregatiti dosarele pentru controlul ITM
1.2 Lista de verificare pentru continutul dosarului personal
1.3 Ce contine dosarul personal al salariatului
1.4 Cine are acces la dosarele salariatilor
1.5 Sugestii pentru o mai buna gestionare
1.6 Obligatia de eliberare a dosarelor salariatilor
1.7 Sanctiuni

2. Regulamentul intern


2.1 De ce intocmim regulamentul intern
2.2 Elaborarea regulamentului intern
2.3 Obligatia de informare si consultare a salariatilor
2.4 Contestarea legalitatii regulamentului intern
2.5. Modalitati de completare si modificare
2.6 Model de regulament intern

3. Angajarea in munca


3.1 Recrutarea si selectia personalului
3.2 Documente necesare in vederea angajarii
3.3 Medicina muncii
3.4 Instruirea la locul de munca

4. Executarea CIM


4.1 CIM si acte aditionale
4.2 Fisa postului
4.3 Cereri de concediu
4.4 Aplicarea sanctiunilor disciplinare
4.5 Evaluarea competentelor profesionale
4.6 Formarea profesionala
4.7 Delegarea si detasarea
4.8 Motivarea salariatilor

5. Incetarea CIM


5.1 Temeiul de incetare
5.2 Acte necesare la concediere
5.3 Documente necesare

6. Legislatie


6.1 Practicile diferite ale inspectorilor
6.2 H.G. nr. 161/2006
6.3 H.G. nr. 500/2011
6.4 Codul muncii, republicat - Legea nr.53/2003
6.5 Ordinul nr. 64/2003
6.6 Ordinul nr. 76/2003
6.7 Ordinul nr. 1616/2011

Click aici pentru detalii >>


 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586