Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro


Controale cu tinta precisa de la ITM!
 
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!
 
Unitatile Inspectoratului Teritorial de Munca efectueaza in aceasta perioada o serie de controale cu tema specifica, principala neregula vizata fiind lipsa fiselor de post actualizate si a fiselor de evaluare ale salariatilor.
 
Va reamintim, de la 1 mai 2011, evaluarea angajatilor este obligatorie, conform articolelor 17 si 242  din noul Cod al muncii!

De asemenea – foarte important! – inspectorii ITM urmaresc concordanta intre cele doua tipuri de documente.
 
Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa!
 
Aveti fise de post intocmite corect?
Aveti fise de evaluare intocmite corect?

 
...Click aici pentru a citi continuarea

Legislatia Muncii

Reglementari legale privitoare la inregistrarile audio-video la locul de munca

Problematica inregistrarilor audio si video este un foarte ampla si comporta mult aspecte fiind totodata si controversata.

Astfel, potrivit art. 8 al Conventiei europene ale drepturilor omului orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora.

Iar art. 17 din aceiasi conventie europeana nici o dispozitie din conventia mentionata nu poate fi interpretata ca implicand, pentru un stat, un grup sau un individ, un drept oarecare de a desfasura o activitate sau de a indeplini un act ce ...

.....Cititi mai departe Detalii


Cum sa te pensionezi in 2013:
conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>


Administrator nerezident. Apare obligatia de inregistrare fiscala in lipsa documentului A1?

In cele ce urmeaza, vom analiza situatia unui administrator de societate, persoana nerezidenta care vine in Romania doar cateva zile pentru aprobarea situatiilor financiare. In statul de rezienta este pensionar si nu a prezentat formularul A1 in Romania. Vom vedea astfel ce contributii se retin in Romania si in ce declaratie se declara neprezentand formularul A1, nejustificand astfel scutirea de la plata a contributiilor sociale in Romania.

Solutia consultantului:
Conform art. 72 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.

Astfel, administratorul trebuie sa obtina codul de inregistrare fiscal in Romania. De asemenea in baza art. 18 din acelasi cod, societatea platitoare a remuneratiei ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Daca mi se ofera un loc de munca in alta parte si refuz am dreptul la somaj?

buna ziua
Ma numesc Morosanu Violeta am 47 de ani, sunt menajera la o farmacie din Falticeni cu jumatate de norma m-am imbolnavit si sunt in concediul medical iar ei au vrut sami dau demisia dar eu nu am vrut am 8 ani de munca si au spus ca mia venit o decizie in care ma anunta ca postul mi sa restructurat si mi se ofera post la galati daca refuz postul mi se mai poate da somaj? va multumesc

.....Cititi mai departe Detalii

Evaluarea Angajatilor - obligatorie prin Codul Muncii

Noile reguli privind modalitatile de evaluare si de stabilire a criteriilor de performanta constituie acum un nou punct de interes in “vizita” inspectorului ITM
 

Nerespectarea acestora atrage:

1.  Amenzi din partea ITM

2.  Litigii de munca, procese intentate de angajati ...citeste aici >>
 

Aveti deci, toate motivele pentru stablirea unor criterii si metode de evaluare a performantelor avantajoase! Pentru ca dvs. sa puteti sa ...citeste mai departe >>

Legislatia Muncii
Ce tratament fiscal aplica angajatorii pentru impozitele platite in strainatate?

Avand in vedere numarul tot mai mare de situatii in care persoane fizice romane realizeaza venituri din strainatate in conditii de legalitate aceste venituri vor fi supuse si impozitelor in statul de sursa.

In acelasi timp, in functie de tipul venitului, acesta este supus in continuare impozitarii in Romania. In aceste situatii, Codul fiscal reglementeaza mecanismul creditului fiscal extern pe care
il vom detalia in continuare.

Persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, sunt supuse impozitului pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Trebuie precizat, de asemenea, ca sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv reprezinta venituri neimpozabile in Romania. Fac exceptie insa de la acest tratament favorabil, veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator ...

.....Cititi mai departe Detalii

Vesti bune pentru Departamentul de Resurse Umane!
 

Dosare de personal pentru angajati? Fise de post?
Evidente ale zilelor de concediu? Pontaje?

 

RELAXATI-VA! S-a lansat cel mai performant soft destinat generarii digitale a documentelor de personal! Doar cu 1 singur click!


Impozit redus la jumatate pentru IMM-uri. Ce cred cei vizati de noile schimabri

CNIPMMR a prezentat recent o analiza comparativa a impactului reducerii impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5%.

In primul, CNIPMMR saluta implicarea Doamnei Maria Grapini, ministru delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, si initiativa realizarii de catre Ministerul Finantelor a unui studiu de impact pentru reducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5%.

CNIPMMR considera ca reducerea la jumatate a impozitului pe venitul microintreprinderilor este o masura binevenita, deoarece:

Se transmite un semnal pozitiv asupra preocuparilor Guvernului privind situatia microintreprinderilor;

Se diminueaza posibilele efecte negative ale aplicarii impozitului de 3% pe veniturile microintreprinderilor;

Se reduce numarul microintreprinderilor direct afectate de masura impozitarii.

De asemenea, CNIPMMR ...

.....Cititi mai departe Detalii

 

CD-ul "Medicina muncii. Ghidul angajatorului" detaliaza intr-un mod clar si 100% profesionist toate chestiunile practice legate de:

 Actele normative care reglementeaza examenul medical al angajatilor
Angajarea medicului de medicina a muncii
Obligativitatea examenului medical
Periodicitatea examenului medical
Examenul medical la angajare
Examenul medical de adaptare in munca
Examenul medical periodic
Examenul medical la reluarea activitatii
Rezultatul examenului medical


Click aici pentru detalii>>>

Social
Autoritatile locale care toaca banii vor fi sanctionate

Potrivit premierului Victor Ponta, autoritatile locale care se indatoreaza nejustificat vor intra intr-o procedura speciala.

"Avem o decizie importanta, legata de situatia financiara a autoritatilor publice locale.

O sa luam o decizie dificila, dar necesara si ca un semnal, pentru primari, presedinti de Consilii Judetene.

Cei care sunt seriosi, cei care fac eforturi, cei care isi administreaza bine bugetele trebuie sa fie recompensati, cei care se indatoreaza si cheltuiesc doar ca sa fie realesi, vor intra intr-o procedura speciala, in asa fel incat sa nu ne trezim, dupa aceea, ca ei s-au ales sau au plecat cine stie pe unde, prin ce tari si noi ramanem sa platim datoriile.

Este o decizie importanta pe care o luam astazi si vreau sa fie de sustinere pentru cei seriosi si de sanctiune pentru cei care folosesc bugetele autoritatilor locale fara chibzuinta", a spus Victor Ponta, in deschiderea sedintei de Guvern, citat de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Stil de viata
Gandurile unei femei mature: Urasc oamenii saraci

Urasc oamenii saraci pentru ca sunt neputinciosi si mi-e frica sa nu ajung ca ei. Nu as vrea sa-mi pierd mintile in asa hal, incat sa nu mai fiu in stare sa-mi platesc intretinerea si sa dorm langa Unirii, in miros de urina si latrat de caine.

Intorc privirea dezgustata cand ii vad cautand in gunoaie si incerc, atunci cand nu-mi este prea scarba, sa ma gandesc cum au ajuns aici, ce neputinta blestemata i-a facut sa uite cu totul de demnitate, de statul drept si sa se arunce hulpavi pe resturi mucegaite.

Au un singur avantaj: nu se mai tem de microbi, de bacterii, de curent. Orice e viata la ei e, probabil, bun de mancat, asa ca ceea ce mie-mi provoaca boala si sila, lor le da putere sa mai traiasca o zi, sa mai fure cate un leu, sa mai suga din punga argintie ce ii ameteste. Chiar asa, oare la ce or visa aurolacii cand se drogheaza? La viata lor de dinainte (daca au avut una), la partide de sex orgiastice, la mese pantagruelice? Tare as vrea sa stiu.

Iar batranii care ...

.....Cititi mai departe Detalii

Tehnici moderne de recrutare si selectie a personalului,
aplicate cu succes de marile corporatii care activeaza in Romania!

V-ati confruntat vreodata cu o angajare ratata?
 
Altfel spus, v-ati confruntat vreodata cu situatia in care un candidat foarte promitator la interviu (si angajat ulterior) s-a dovedit in doar cateva luni ineficient si complet incompatibil cu obiectivele si cu mediul de lucru din firma dvs.?
 
Cu siguranta, v-ati confruntat, ca orice manager HR. Si grav este ca de fiecare data, respectiva angajare ratata a atras dupa sine o risipa insemnata de timp si bani, de care v-ati fi lipsit cu placere.
 
Cei mai buni 10 experti HR din Romania au elaborat, in urma unui efort derulat pe parcursul a 6 luni de zile, cel mai eficient ghid de recrutare si selectie a angajatilor, perfect adaptat realitatilor de pe piata muncii autohtona.
 
Ghidul inglobeaza tehnici de ultima ora, folosite cu succes in mari corporatii prezente pe piata din Romania, referitoare la:
 
  sursele pentru identificarea celor mai potriviti angajati
  formularea anunturilor de angajare
  selectarea CV-urilor
  reguli obligatorii pentru sustinerea interviurilor de angajare
  criterii vitale
  teste de selectie
  lucruri de urmarit dupa angajarea propriu-zisa
 
Ghidul practic de recrutare si selectie este o lucrare ampla, dar foarte usor de consultat datorita cuprinsului explicit care, printr-un simplu click, va directioneaza exact la topicul vizat.
 
Ce greseli puteti comite in timpul unui interviu? (extrase de pe CD)
 
a) Vorbiti prea mult. Multi angajatori sau directori de resurse umane sunt atat de vorbareti in timpul interviului, incat candidatii nu apuca sa spuna mare lucru despre ei. Cat ar trebui sa vorbeasca fiecare? Cca 25% angajatorul si 75% candidatul.
 
b) Nu va notati intrebarile pe hartie inaintea interviului. Discutia poate devia foarte usor. Va puteti trezi la capatul celor 30 de minute afectate interviului ca stiti foarte multe despre cat de priceput la fotbal era candidatul in liceu, dar foarte putin despre pregatirea de specialitate pe care o are. Asa ca scrieti-va pe hartie intrebarile si cautati sa obtineti raspunsuri la fiecare dintre ele, chiar daca fotbalul vi se pare mai fascinant. intreaga lista aici>>>
 
Pot fi evitate angajarile ratate?
 
In mod clar, DA. Trebuie doar sa constientizati faptul ca punctul de start al angajarii ratate este insusi procesul de recrutare si selectie a candidatilor pentru posturile din firma dvs., un proces in timpul caruia este foarte usor sa comiteti anumite greseli, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu.
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586