Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Atentie la documentele solicitate la un control ITM!

Pentru ca legea se bazeaza pe sisteme si proceduri bine puse la punct, standardizate si concretizate in diverse formulare ce trebuie completate si indosariate, trebuie sa stiti ce si cum aveti de completat, indosariat/ transmis documentele reclamate de Codul Muncii si Codul Fiscal.

Aveti nevoie de ajutor?

Va aratam cum se poate face acest lucru, rapid, fara efort energetic si respectand legea!

..vezi Modelele de acte aici >>Legislatia Muncii
Care sunt drepturile salariatului in perioada de preaviz

Salariatul care demisioneaza sau care solicita incetarea contractului cu acordul partilor, trebuie sa comunice intentiile sale angajatorului, acordandu-i acestuia un preaviz. Scopul preavizului datorat de salariat este acela de a permite angajatorului cautarea unui nou partener pentru contractul individual de munca respectiv.

Potrivit art. 81 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Astfel, pe durata preavizului salariatul ramane la dispozitia angajatorului, cu toate obligatiile ce decurg din statutul de salariat.

Daca angajatorul este de acord salariatul poate beneficia atat de  ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Acest sistem include toate instrumentele indispensabile in activitatea de zi cu zi:
 
 • Bibliorafturi
 • Capsator de birou
 • Cuburi de notite adezive
 • Dosare de carton si plastic
 • File de protectie transparente
 • Perforator
 • Pixuri cu mecanism
 • Suport pentru instrumente de scris
 • Tavite pentru documente
 • Tus pentru stampila
 

Calculul concediului de odihna pentru CIM cu timp de munca inegal

Munca in baza unui CIM cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii, republicat.

Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Controale cu tinta precisa de la ITM!
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!

Afla cum sa treci de controale cu brio>>

Club Legislatia Muncii
Cercetare disciplinara

Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti daca parcurg pasii corect in urmatoarea problema:

Am un angajat care din data de 15.05.2013 nu a mai venit la servici. In dat de 17 a facut trei zile de cand absenteaza nemotivat. Am vorbit cu colegul care raspunde de acest angajat sa-i faca un referat prin care sa ne comunice in scris ca dl. X absenteaza din data de 15.05.2013 nemotivat de la serviciu.

In data de 17 am primit prin posta prin recomandare adresa de la dl. X ,, Va rog sa acceptati demisia mea cu data de 15.05.2013''.

Azi 20.05.2013 vreau sa-i trimit adresa impreuna cu referatul in care o sa-i incepem cercetarea disciplinara deoarece a lipsit mai mult de trei zile, iar in cazul adresei lui el nu executa cele 20 de zile lucratoare de preaviz conform contractului individual de munca.

Acest dl X are sa dea societatii o suma de bani deoarece a fost autorizat Iscir, avand act aditional la contract ca daca paraseste societatea in termen de 2 ani plateste acea autorizatie. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Inspectorii ITM va pot amenda pentru lipsa sau intocmirea incorecta a unor documente aparent minore!

Aflati aici despre ce documente este vorba!

Va oferim 97 astfel de documente deja redactate, gata pentru a fi completate si printate!


Legislatia Muncii
Detasat in Romania. Diurna platita de angajatorul roman. Ce consecinte apar?

Vom analiza mai jos cazul unei persoane detasate dintr-un stat membru UE pentru o perioada de 6 luni. In scrisoarea de detasare se prevede plata unei diurne de 80 RON/zi de catre angajatorul roman. Vom vedea daca in acest caz diurna se impoziteaza si care va fi suma.

In plus, in cazul in care diurna trebuie impozitata in Romania, vom vedea cum se realizeaza aceasta impozitare si cum se declara retinerea taxelor catre autoritati, avand in vedere ca nu exista un contract de munca semnat cu angajatul respectiv, iar acesta nu este pe statul de salarii din Romania si singurul venit care il primeste in Romania este diurna.

Solutia consultantului:
Angajatorul roman efectueaza o plata in numele angajatorului din Olanda. In practica, asa cum de altfel este si corect, plata se face de societatea din statul din care salariatul este detasat iar cheltuiala este refacturata societatii din Romania.

Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Profitati de pretul special redus cu 85% al colectiei de aplicatii de Legislatia Muncii!

QuickHR reprezinta cea mai buna metoda pentru a evita conflictele cu organele de control.

Cum sa aveti acte intocmite impecabil si actualizate permanent, in concordanta cu orice modificare legislativa de ultima ora!

 Atentie! Achizitionati cele 2 aplicatii si veti beneficia de o reducere de 85%, adica veti plati DOAR 368 lei,  fata de pretul standard de 2454 lei


Dreptul la repaus zilnic si saptamanal. Cum castigi in fata angajatorului?

Salariatii care au obligatia de a munci, conform programului de lucru, au si dreptul la odihna in scopul refacerii fortei de munca, protejarii integritatii si sanatatii lor.

In ansamblul sau, reglementarea dreptului la odihna este construita pe ideea fundamentala ca acest drept nu raspunde numai unui interes personal, ci face parte integranta din masurile de ocrotire si de garantare a dreptului la munca. De aici si sanctiunea severa - nulitatea absoluta a oricarei conventii prin care se renunta total sau in parte la dreptul la concediul de odihna. Astfel, dreptul la odihna este garantat prin:

a) stabilirea duratei maxime a zile de munca de 8 ore;
b) a repausului saptamanal si a concediilor anuale platite;
c) durata redusa a timpului de lucru pentru salariatii care lucreaza in conditii speciale sau deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase, si pentru tineri;
d) reducerea, de regula, a duratei timpului de lucru in timpul noptii;
e) reglementarea ...

.....Cititi mai departe Detalii

Fisa postului - soft specializat de resurse umane
 

Cu ajutorul acestui soft, persoana responsabila din compania dvs. obtine, in doar 5 minute, fisa de post de care are nevoie. Tot ce trebuie sa faca este sa selecteze, din criteriile si subcriteriile existente deja in soft, pe cele necesare fisei de post pe care o realizeaza.
 

Pret cu TVA: 642.32 lei (reducere 50%)
 

Click aici pentru formularul de comanda>>>


Social
12 motive stiintifice pentru care NU castigi mai mult decat ceilalti

Cine nu are nevoie de bani sa ridice mana. Iti oferim multe idei despre cum ai putea sa obtii bani, sa-ti deschizi o afacere, dar uneori, spun cercetatorii, exista factori intangibili, de care vor depinde veniturile noastre. Din fericire, oamenii de stiinta incearca sa gaseasca raspunsuri. Unele din motivele pentru care NU castigi mai mult sunt enuntate in cele ce urmeaza.

Inaltimea: Un studiu australian arata ca barbatii mai inalti castiga cu 1.000 de dolari mai mult decat cei scunzi. Persoanele inalte sunt percepute ca fiind mai inteligente si mai puternice.

Sportul: Oamenii care isi mentin fizicul castiga cu 9% mai mult decat cei care consuma meniuri la McDonald's si merg acasa cu masina personala. N-ar strica putina gimnastica.

Popularitatea in liceu: Daca ai fost popular in liceu, vei castiga mai mult. Un studiu american arata ca oamenii care s-au aflat in top 5 cei mai populari elevi in liceu, castiga, peste patru decenii, cu 10% mai mult decat ...

.....Cititi mai departe Detalii

Softul de Evaluare a Angajatilor
 

Evaluati-va angajatii intr-un timp record! Softul de evaluare a angajatilor va ajuta sa aflati rapid si obiectiv:cat de pregatit este fiecare angajat din companie; in ce mod contribuie fiecare angajat la realizarea performantei; nevoia de instruire profesionala si ajutor pentru oricare angajat; posibilitatile de motivare; necesitatatea de a lua masuri punitive.
 

Pret cu TVA: 869.24 lei (reducere 50%)
 

Click aici pentru formularul de comanda>>>


Sanatate

Dr. Oz: 5 remedii naturale pentru albirea dintilor

Tutunul, cafeaua, medicamentele, alimentele acide, etc. ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia tartrului. Odata cu trecerea timpului, ingalbenirea dintilor este inevitabila, mai ales daca igiena orala nu este corespunzatoare.
Iata, mai jos, 5 remedii naturale pentru albirea dintilor recomandate de Dr. Oz!

1. Capsuni
Acestea contin substante cu rol astringent care au rolul de a indeparta petele de pe suprafata dintilor. In plus, ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete.
Capsunile contin o substanta numita acid malic care albeste dintii, si fibre care au rolul de a indeparta bacteriile.

2. Mere
Merele curatea dintii si indeparteaza resturile de mancare si bacteriile. Fructele si legumele cu textura crocanta, precum merele, telina sau morcovii albesc in mod natural dintii pentru ca stimuleaza salivarea.

3. Stafide
Stafidele contin acid oleanolic care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare pentru dinti, dar si a celor care cauzeaza gingivita. ...

.....Cititi mai departe DetaliiAtentie soferi:
Actiune de control a Politiei Rutiera in toata tara!


Aveti Trusa de prima ajutor in masina?


Daca nu: sanctiunea legala este de 4-5 puncte amenda


... vezi detalii aici »

 

Iata un comunicat oficial de ultima ora al Politiei Rutiere:
 

“Directia Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane
aduce la cunostinta tuturor conducatorilor de autovehicule (...) obligativitatea
ca acestea sa aiba in dotare truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu, omologate, atunci cand sunt conduse pe drumurile publice.”

 

Comunicatul este important deoarece el se leaga de o actiune speciala din ultimele saptamani a Politiei Rutiere, care consta in controale “la tinta” privind existenta acestor articole in dotarea vehiculelor aflate in trafic.
 

Controalele au debutat in estul tarii, in judetele Constanta, Tulcea, Galati, urmand ca in perioada urmatoare sa fie extinse la nivelul intregii tari.  (... citeste aici »)
 

Se verifica dotarea tuturor vehiculelor cu trusa de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii!
 

Va reamintim, obligatia dotarii cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator nu este noua, ea este prevazuta in legislatie inca din 1999, doar ca acum, cu bugetul Statului in suferinta, ea este exploatata pentru colectarea de bani din amenzi.
 

Astfel, lipsa acestor articole de siguranta auto este sanctionata cu amenda din clasa a II-a (4-5 puncte de amenda), ceea ce inseamna intre 268 si 335 de lei! (... vezi detalii aici »)

 

Aveti in masina trusa, triunghiuri si stingator?
 

Atentie mare la produsele contrafacute!
 

Va atragem foarte serios atentia asupra omologarii, deoarece foarte multi soferi controlati in trafic, care se stiau in regula, au avut surpriza sa fie amendati totusi pe motiv ca articolele din set (in special trusele de prim ajutor) erau contrafacute.
 

... exemplu de trusa omologata aici »
 

O trusa medicala omologata trebuie sa fie inscriptionata cu certificarea RAR si cu avizul Ministerului Sanatatii, iar continutul ei trebuie sa fie conform reglementarilor aduse de Ordinul 987/2007. Certificarea RAR trebuie sa fie inscriptionata si pe triunghiurile reflectorizante.
 

Iata ce trebuie sa contina o trusa regulamentara:

Instrumentar:

 • o foarfeca cu ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm
 • un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru (... vezi detalii aici »)

Materiale sanitare

 • 1 rola leucoplast;
 • minimum 4 bucati de pansament rapid (plasture);
 • cel putin 5 pachete a cate 25 bucati de comprese de tifon sterile;
 • fasa tifon – minimum 2 bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5 cm x 4m si 10 cm x 4 m;
 • 2 bucati de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie sa aiba doua laturi de minimum 80 cm); (...vezi detalii aici »)
 • cel putin 2 bucati de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite;
 • 1 fasa elastica;
 • 2 perechi de manusi de unica folosinta (pot fi confectionate din latex sau polietilena).
   

Alte materiale

• cel putin 6 ace de siguranta;
• minim 1 folie de supravietuire izoterma, cu dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
• brosura cu instructiuni de prim ajutor, autorizata de Ministerul Sanatatii;
• lista cu continutul trusei.

 

Click aici pentru a primi un set de siguranta auto perfect regulamentar!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586