Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

97 modele si formulare OBLIGATORII conform Codului Muncii

• ordin de deplasare (..citeste aici >>)
• act aditional la CIM privind obiectivele si criteriile de performanta
• fisa postului
• contract de confidentialitate sau de neconcurenta
• decizie de suspendare a CIM pentru cresterea copilului (..citeste aici >>)
• notificare de prelungire a detasarii
• preaviz de concediere individuala
• formular pentru evaluarea anuala a performantelor
• nota de lichidare (..citeste aici >>)
• referat pentru savarsirea unei abateri disciplinare
• comunicari oficiale cu diferite institutii ale Statului (..citeste aici >>)


Legislatia Muncii
Obligatiile angajatorului in ce priveste conditiile la locul de munca. Ce nu reprezinta avantaje in natura?

Vom analiza mai jos cazul unei societati specializate in activitatea de constructii si care are mai multe santiere deschise in zone in care nu exista surse de apa potabila.Vom vedea in ce masura apa acordata gratuit de angajator poate fi trecuta la cheltuieli efectuate in vederea protectiei muncii, pentru prevenirea acccidentelor de munca si a bolilor profesionale.

In concret, vom stabili in ce conditii poate societatea (in calitate de angajator) sa acorde salariatilor care lucreaza pe aceste santiere apa plata/minerala (in afara perioadelor de temperaturi extreme, reglementate de legea speciala) fara a fi considerata ca avantaj de natura salariala (in natura) acordat salariatilor ei.

Solutia consultantului:
In ceea ce priveste impozitul pe venit, art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca ...

.....Cititi mai departe Detalii

47 de modele de fise de evaluare a angajatilor

disponibile aici >>>

Concediul de odihna proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic

In cazul in care o angajata a revenit din concediu crestere copil in 04.02.2013, vom stabili la cate zile de concediu are dreptul pe anul 2013. In concret, vom vedea daca are dreptul la 21 de zile sau daca acestea sunt direct proportionale cu zilele lucrate.

Solutia consultantului:
In privinta efectuarii concediilor de odihna, Codul muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Potrivit art. 144 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Potrivit art. 145 durata efectiva a concediului de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Perioada concediului pentru crestere copil asupra concediului de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cele mai dificile probleme pe care le presupune detasarea sau delegarea:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Cum puteti dispune de aceste 2 instrumente pentru a va sluji propriile interse fara a intra in conflict cu ITM-ul sau chiar cu angajatii dvs.
Cum va puteti proteja impotriva litigiilor de munca pe motive de delegare sau detasare, ajunse in instanta
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza
Care sunt efectele legale ale refuzului detasarii
La ce conduce favorizarea unor angajati pe posturi similare celui detasat


Raspunsuri complete aici >>>Repartizarea inegala a timpului de munca. In ce conditii poate functiona?

Vom stabili mai jos daca pentru un contract de munca cu timp partial 5 ore/saptamana, 20 ore/luna, trebuie specificat in CIM cum se face aceasta repartizare (este obligatoriu sa se specifice ca cele 5 ore se efectuaeaza intr-o anumita zi).

Solutia consultantului:
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.

Astfel, repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face ...

.....Cititi mai departe Detalii
Este cel mai nou produs al Grupului romano-german de consultanta Rentrop & Straton – un instrument de lucru conceput special pentru eliminarea acestei mari probleme, a intocmirii actelor, cu care se confrunta absolut toti managerii HR!
 

Club Legislatia Muncii
decizie incetare cim

Buna ziua.as dori sa imi spuneti va rog in cat timp de la prezentarea demisiei se poate elibera decizia de incetare cim.de ex astazi este ultima zi de lucru, urmand ca de luni sa imi desfaca contractul de munca.si am nevoie de decizie pt noul loc de muna si mi s-a zis ca dureaza.cine elibereaza aceasta decizie?

itm sau angajatorul? va multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Penitenciarele din Romania au nevoie de 20 milioane lei pentru a nu intra in colaps

Ministerul Justitiei vrea suplimentarea cu 20 de milioane de lei a bugetului Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Acesti bani sunt necesari pentru preintampinarea unui colaps in activitatea sistemului penitenciar, potrivit Agerpres.

Lipsa banilor ar putea crea situatii imprevizibile, generate de starea de nemultumire a persoanelor private de libertate.

Ministerul a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2013.

Reprezentantii ministerului considera ca bugetul aprobat pe anul in curs nu acopera necesarul real de fonduri.

Fondurile sunt insuficiente mai ales daca se tine cont de faptul ca numarul detinutilor a crescut foarte mult in ultima perioada.

Cresterea semnificativa a numarului persoanelor private de libertatea a determinat o cheltuiala neprevazuta in 2013.

Astfel, daca la 30 septembrie 2012 numarul detinutilor era de 31.742, la data de 30 aprilie 2013 se ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Care sunt avantajele pentru o evaluare profesionala impecabila?  
Puterea reala a unei firme se sprijina neindoielnic pe calitatea angajatilor sai! Un management adecvat e puntea de legatura intre angajator si angajat!
 
O evaluare profesionala corect si legal intocmita conduce la cresterea productivitatii muncii!
Performanta unei echipe inseamna profit sporit!
 

Sanatate
Secretul longevitatii este...

Medicul Gerasimos Siasos de la Scoala de Medicina a Universitatii din Atena a initiat un studiu privind sanatatea cardiovasculara, diabetul si alte probleme medicale in cazul a 71 de barbati si 71 de femei din cei 673 de locuitori ai insulei, cu varste de peste 65 de ani si acre sunt rezidenti ai insulei.

Le-au analizat stilul de viata si obiceiurile alimentare si asa au aflat ca 87% dintre ei consuma cafea greceasca la ibric zilnic.

Chiar si participantii cu tensiune mare au fost depistati cu o functie endoteliala mai buna decat cei care beau alte sortiment de cafea.

“Cafeaua greceasca fiarta la ibric este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea”, spune medical Gerasimos Siasos.

mai este nevoie de studii pentru a observa efectele cafelei grecesti la ibric sau a oricarei alte bauturi cofeinizate asupra sanatatii cardiovasculare. Studiul citat ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.


E o situatie aparent banala, dar care la o analiza mai atenta se observa ca ridica imediat cateva intrebari cu raspunsuri deloc evidente:

1) Care este data exacta la care ii inceteaza actualul contract de munca? Click aici >>>
2) Noul contract pe care i-l incheiati salariatului dupa pensionare va fi pe perioada determinata sau nedeterminata? Click aici >>>
3) Actualul contract poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Click aici >>>

Pensionarea este, asadar, o etapa care ascunde multe neclaritati si subtilitati. Si, daca nu este gestionata corect, ea va poate crea mari probleme, atat cu angajatii proprii, cat si cu inspectorii ITM sau cu functionarii de la Casa de Pensii.

Detalii aici >>>

Iata de ce v-am pregatit un ghid complet Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii" care va arata absolut totul despre acest subiect:

 ce tipuri de pensie exista
care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
cum se calculeaza cuantumul pensiei
cum inceteaza contractul individual de munca (CIM)
posibilitati de continuare a raporturilor de munca
modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


Atentie: Problemele de mai jos pot fi si problemele dvs.!

Procedura de pensionare ascunde, cum spuneam, multe neclaritati, dovada sutele de intrebari sosite pe adresa redactiei. Am selectat pentru dvs. cateva asemenea neclaritati de care s-au lovit managerii HR de la alte firme:

Intrebare: „Cine initiaza cererea pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, angajatul sau angajatorul? Angajatorul are vreo obligatie sa inceapa acest demers? Care sunt conditiile pentru ca angajatul sa fie in continuare angajat cu CIM si pensionar? Care este tratamentul fiscal din acest punct de vedere?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Stagiul militar constituie vechime in campul muncii?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate fi angajata cu contract individual de munca ?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca in cursul anilor de activitate, un angajat a fost solicitat sa lucreze ore suplimentare, aceste ore se iau in considerare la vechimea in munca? Angajatul poate cere pensionarea la limita de varsta mai devreme de 65 de ani?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca un salariat mai are 3 ani pana la pensie poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia?”

Click aici pentru Raspuns >>>
 

„Cum sa te pensionezi in 2013”


I. Pensia pentru limita de varsta Aflati aici >>>
II. Pensia anticipata si anticipata partial Aflati aici >>>
III. Pensia de invaliditate Aflati aici >>>
IV. Pensia de urmas Aflati aici >>>

V. Calculul pensiilor Aflati aici >>>
VII. Sporul de vechime la calculul pensiei Aflati aici >>>
VIII. Impozit si contributii sociale datorate pentru veniturile din pensii Aflati aici >>>
IX. Decizia de pensie Aflati aici >>>
X. Recalcularea pensiei Aflati aici >>>
XI. Suspendarea platii pensiei Aflati aici >>>
XII. Incetarea platii pensiei Aflati aici >>>
XIII. Cumulul pensiilor cu alte venituri Aflati aici >>>
XIV. Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare Aflati aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586