Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Va rugam sa parcurgeti lista cu modelele si formulare obligatorii in domeniul legislatiei muncii.

Acestea sunt intocmite de specialisti cu vasta experienta in legislatia muncii si resurse umane, iar dvs., ca utilizator, trebuie doar sa le completati.

Puteti redacta documentul cerut de catre inspectorul de munca in doar 5 minute.

... citeste detalii Aici >>


Legislatia Muncii
Vesti bune sau noi probleme? De ce se modifica venitul minim si alocatia pentru sustinerea familiei


Majorarile la noi sunt la fel de rare ca ciupercile care nu prea mai apar fiindca nu a plouat tocmai des in ultima vreme. Asa ca, ori de cate ori auzim ca se majoreaza niste venituri sau unele ajutoare din partea statului, e firesc sa ne asteptam imediat la o justificare.

Iar aceasta justificare, de cele mai multe ori, numai a veste buna nu suna. Asta se intampla si cu aceasta noua majorare care vine, de fapt, sa acopere cresterea preturilor la energie electrica si la gaze naturale. In consecinta, totul e nou, dar nimic nu se schimba. Pe de-o parte luam, pe de alta dam cam aceeasi suma, daca nu chiar mai mult. Fiindca desi stim ca vom plati mai mult la energie si gaze, nu ne asigura nimeni ca primim o majurare pe masura. Iar "de restul, ceasuri mici" nici nu poate fi vorba.

Odata cu aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ultima ora! Controale ITM si amenzi de pana la 8.000 de lei daca nu respectati Legea nr. 319/2006!

Gasiti aici documentatia completa, pas cu pas,
pentru a realiza cu succes auditul SSM! >>> detalii aici


Refuz semnare act aditional CIM. Cum rezolvam situatia?

Vom stabili mai jos ce solutii are angajatorul in cazul in care un angajat refuza sa semneze un act aditional de scadere de norma. Mentionam ca scaderea a fost decisa ca urmare a rezultatelor slabe avute de angajat in ultima perioada.

Solutia consultantului:
Potrivit art. 17 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

In continuare, alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

La alin. (3) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Daca iti doresti:
 
 Conformitate cu legislatia in vigoare... detalii aici >>>
 Eliminarea amenzilor din partea autoritatilor (ITM, Inspectia Muncii etc.)
 Acoperire legala in cazul unor conflicte cu angajatii ...detalii aici  >>>
 Corelarea legislatiei in vigoare cu cerintele interne ale companiei / firmei
 Obtinerea unui Regulament Intern perfect functional care ajuta activitatea companiei, iti protejeaza bugetul si in plus iti apara spatele permanent....detalii aici >>>
 
Informatia prezenta pe CD se doreste a fi utila celor care au de alcatuit Regulamentul Intern propriu domeniului lor de activitate. Contine:
 
 informatii despre importanta Regulamentului Intern
 prevederi legale privind componenta Regulamentului Intern
 37 de modele de Regulament Intern specifice unor domenii diverse.
 

Club Legislatia Muncii
Curs expert legislatia muncii

Cursul de expert legislatia muncii trebuie sa aiba un nr minim de ore? Am gasit cursuri de 16 ore , 24 ore sau 40 ore toate acreditate ANC (sau cel putin asa este sustinut pe site urile respective)

Intrebarea mea este daca acel curs de 16 ore ar fi 'de ajuns'?

Nota redactiei: Mai multe detalii despre Cursurile de Expert Legislatia muncii gasiti aici:

Manualul Expertului In Legislatia Muncii

67 de Teste pentru a deveni Expert in Legislatia Muncii

.....Cititi mai departe Detalii
 
Identificarea rapida si eficienta a criteriilor de performanta, combinata cu caracteristicile personale ale angajatului, tinta oricarui evaluator care munceste contra cronometru!
 
Fara eforturi suplimentare:
   Stabilesti obiective de performanta individuala.
   Stabilesti criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului si procedura de evaluare aferenta.
   Intocmesti o procedura de evaluare formala, negociata prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau comunicata prin regulamentul de ordine interioara.
   Stabilesti obiectivele evaluarii, fisele de evaluare si dosarul calitatii muncii.
   Intocmesti fise de evaluare corecte si complete, in conformitate cu cerintele postului si activitatea companiei.
   Stii care sunt cele mai periculoase greseli pe care le-ai putea face in momentul in care isi evalueaza angajatii, tinand cont de criteriile de performanta prevazute in Codul muncii.
   Stii cum sa eviti greselile de evaluare (sfaturi, indrumari, solutii la problemele cu care te poti confrunta).
 

Legislatia Muncii
Documente pentru CCC acordat tatalui

Intrebare: Care este procedura legala si care sunt pasii care trebuie urmati de catre angajator pentru acordarea concediului de crestere a copilului pentru tata?

Raspuns: Potrivit art. 11 alin. (1) din O.U.G. nr. 111/2010, incepand cu data de 1 martie 2012, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Opinia avocatului: Cand si de ce se aplica o contraventie? Constatarea si executarea sanctiunilor contraventionale

Av. Andrei Andronic

Inainte de a formula o plangere contraventionala admisibila, fie si in parte, trebuie sa cunoastem cum se constata, de catre cine si cum se executa o sanctiune de acest gen.

De foarte multe ori, aceste mici detalii pot constitui motivul de anulare a unui proces verbal de contraventie. De aceea trebuie sa cunoastem foarte bine aceste aspecte, pentru a le folosi in avantajul nostru.

Actiunea contraventionala este un instrument juridic prin care organele competente constata, sanctioneaza, sau pun in executare sanctiunile contraventionale, iar contravenientii isi exercita drepturile prevazute de lege. Normele juridice care prevad faptele antisociale cuprind institutionalizarea aducerii conflictului nascut prin savarsirea contraventiei inaintea organelor competente.

Fazele procesuale ale actiunii contraventionale

Procesul contraventional are 3 faze procesuale: faza constatarii contraventiei si aplicarii sanctiunii ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care sunt avantajele si dezavantajele mai putin cunoscute ale diferitelor tipuri de contracte de angajare existente pe piata muncii?

Aflati totul aici >>>

Social
2.500 de elevi de clasa a IV-a au sustinut probe de competente la limba romana/limba materna si matematica

Miercuri, 15 mai, 2.500 de elevi din 136 de scoli, atat de la tara, cat si de la oras, au participat la Evaluarea nationala pentru clasa a IV-a. In 2013, evaluarea s-a realizat sub forma unei pilotari, informeaza Ministerul Educatiei.

120 de minute pentru a-si demonstra cunostintele

Elevilor li s-au testat competentele de intelegere a textului scris si competentele la matematica. Fiecare dintre participanti a primit o brosura de test, care continea doua secvente de evaluare: una pentru limba romana/limba materna si cealalta pentru matematica. Durata cumulata a testarii a fost de 120 de minute, cu o pauza de 10 minute intre cele doua secvente de evaluare.

"Testele au fost realizate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), pe baza programelor scolare in vigoare si contin sarcini de lucru si stimuli vizuali adecvati varstei elevilor. Evaluarea lucrarilor se va realiza la nivelul comisiilor judetene de evaluare, dar elevii nu vor primi ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD- KIT-ul de documente instant obligatorii din Legislatia Muncii si Salarizare

Cum sa reduceti cu 87% timpul de realizare a documentelor solicitate la un control ITM!

Editabile, personalizabile si printabile, aceste modele de acte:

- va usureaza munca
- va economisesc timpul
-  va ofera siguranta de care aveti nevoie
- va scutesc de erori, omisiuni, amenzi din partea ITM.

>>> Detalii click aici

Sanatate
3 greseli care ne costa sanatatea

Nu vom vorbi acum de cele mai des intalnite greseli care ne afecteaza grav sanatatea, cum ar fi fumatul, bautul in exces sau lipsa privarea de somn. Haideti sa analizam impreuna modul in care obsesia noastra pentru eficienta, de a gasi adica solutiile cele mai rapide pentru boli, ne fac mai mult rau decat bine.

1. Promisiunea pilulei magice
Exista pilule care promit sa ia cu mana toate durerile. Exista pilule care sa inghita toata grasimea, indiferent de cat de mult mancam. Exista, in fapt, pilule pentru orice.

Vrem sa credem in puterea lor. Vrei sa functioneze pentru ca ne dorim sa ne simtim si sa aratam mai bine.

Spuneti si voi acum, cum ar putea un tub de, sa zicem, 100 de pastile, sa compenseze kilogramele de zahar pe care le mancam, kilogramele de legume pe care nu le mancam, carucioarele de supermarketuri pline cu carbohidrati plin de calorii si deloc cu cereale integrale sau fructe proaspete?
Raspunsul este ca sunt pastile magice. Reclamele nu ...

.....Cititi mai departe Detalii

Nou! Rentrop & Straton editeaza PRIMUL MANUAL pentru Expert Legislatia Muncii!

Tot ceea ce trebuie sa stiti pentru a deveni Expert Legislatia Muncii acreditat, cea mai noua si banoasa meserie a momentului,
se afla aici!

Se cauta Expert Legislatia Muncii! Atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana!
Competentele pe care «Manualul Expertului in Legislatia Muncii»
vi le asigura

Noua profesie “EXPERT LEGISLATIA MUNCII”
are ca obiective principale:

  asigurarea aplicarii corecte a prevederilor legale privind raporturile individuale si colective de munca si/sau de serviciu

  diminuarea muncii fara forme legale

  prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor

  consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii.

>> Detalii click aici <<

_______________________________


Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?


Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!


Stimate angajator,


Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.


... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.

Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »


... vezi aici Trusa Basic Plus de Prim Ajutor »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586