Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Controale cu tinta precisa de la ITM!
 
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!
 
Unitatile Inspectoratului Teritorial de Munca efectueaza in aceasta perioada o serie de controale cu tema specifica, principala neregula vizata fiind lipsa fiselor de post actualizate si a fiselor de evaluare ale salariatilor.
 
Va reamintim, de la 1 mai 2011, evaluarea angajatilor este obligatorie, conform articolelor 17 si 242  din noul Cod al muncii!

De asemenea – foarte important! – inspectorii ITM urmaresc concordanta intre cele doua tipuri de documente.
 
Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa!
 
Aveti fise de post intocmite corect?
Aveti fise de evaluare intocmite corect?

 
...Click aici pentru a citi continuarea


Legislatia Muncii

Tichetele de masa: valoarea majorata pentru 2013

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a aprobat pe 14 mai majorarea prin indexare a valorii nominale a tichetului de masa.

Asa cum stiti, valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se stabileste, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr 142/1998, in functie de evolutia indicelui preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, se mentioneaza in comunicat.

Conform noii legi, valoarea tichetului de masa creste la 9,35 lei, fata de 9 lei cat este in prezent, precum si valoarea sumei lunare care poate fi acordata de angajatori sub forma tichetelor de cresa la 420 lei, fata de 400 lei in prezent, a nauntat astazi Ministerul Muncii.

Modul de calcul a valorii nominale indexate a unui tichet de cresa se face conform  ...

.....Cititi mai departe Detalii
---------------------------------------------
Clauze interzise in contractul de munca


Libertatea de vointa a partilor este limitata, in negocierea contractului individual de munca, de prevederile art. 38 din Codul muncii: „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate“.

Asadar, in categoria clauzelor interzise intra toate clauzele care, chiar daca corespund interesului partilor, conduc la diminuarea drepturilor salariatului sub limita prevazuta in lege, respectiv in contractul colectiv de munca aplicabil.

Ca urmare, in categoria clauzelor interzise pot fi incluse:

a) Clauza de exclusivitate

Potrivit acesteia, salariatul se obliga sa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa te pensionezi in 2013:
conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>


Patru zile de controale - amenzi in valoare de peste 2 milioane de lei

In perioada 7 - 10 aprilie 2013, Inspectia Muncii a desfasurat mai multe actiuni de control la nivel national pentru depistarea incalcarilor legislatiei muncii.

Astfel, in doar 4 zile de verificari s-au aplicat amenzi in valoare totala de 2.287.900 de lei si au fost depistate 174 de persoane care lucrau fara forme legale.

In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 1.232 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 1.824.900 de lei, dintre care 1.220.000 de lei pentru munca la negru.

In plus, au fost inaintate cinci propuneri de cercetare penala pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare, iar 13 persoane fizice au fost sanctionate contraventional pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 849 controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 463.000 de lei. La doi angajatori din judetele ...

.....Cititi mai departe Detalii

Fisa postului - soft specializat de resurse umane
 

Cu ajutorul acestui soft, persoana responsabila din compania dvs. obtine, in doar 5 minute, fisa de post de care are nevoie. Tot ce trebuie sa faca este sa selecteze, din criteriile si subcriteriile existente deja in soft, pe cele necesare fisei de post pe care o realizeaza.
 

Pret cu TVA: 642.32 lei (reducere 50%)
 

Click aici pentru formularul de comanda>>>


Club Legislatia Muncii
Revisal

Buna ziua!
Imi puteti spune si mie cum preiau datele din revisal pe alt calculator?
Multumesc anticipat!

.....Cititi mai departe Detalii

Evaluarea Angajatilor - obligatorie prin Codul Muncii

Noile reguli privind modalitatile de evaluare si de stabilire a criteriilor de performanta constituie acum un nou punct de interes in “vizita” inspectorului ITM
 

Nerespectarea acestora atrage:

1.  Amenzi din partea ITM

2.  Litigii de munca, procese intentate de angajati ...citeste aici >>
 

Aveti deci, toate motivele pentru stablirea unor criterii si metode de evaluare a performantelor avantajoase! Pentru ca dvs. sa puteti sa ...citeste mai departe >>

Legislatia Muncii
Munca prestata in ziua de sambata. Ce obligatii de plata are angajatorul?

Vom analiza mai jos cazul unui salariat care a lucrat 8 ore intr-o sambata in luna aprile (22 zile lucratoare) si a beneficiat de liber in cursul saptamanii realizand un numar de 176 ore.

In CCM la nivel de unitate pentru orele lucrate in repausul saptamanal se acorda un spor de 100%.

In afara salariului pentru timpul lucrat, vom vedea daca pentru munca prestata sambata se platesc 8 ore sau 16 ore.

Solutia consultantului:
In ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, art. 137 din Codul muncii stabileste urmatoarele reguli:

- repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un ...

.....Cititi mai departe Detalii

Vesti bune pentru Departamentul de Resurse Umane!
 

Dosare de personal pentru angajati? Fise de post?
Evidente ale zilelor de concediu? Pontaje?

 

RELAXATI-VA! S-a lansat cel mai performant soft destinat generarii digitale a documentelor de personal! Doar cu 1 singur click!


Participarea salariatilor la profit. Ce obligatii revin angajatului si angajatorului?

In ce priveste participarea salariatilor la profit, urmeaza sa va prezentam ce obligatii ale angajatului si ale angajatorului se suporta din acest fond de participare a salariatilor la profit.

Solutia consultantului:
Sumele reprezentand participarea salariatilor la profit reprezinta venituri salariale conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal si se vor cuprinde in venitul brut lunar supus impozitului pe salarii.

Potrivit prevederilor art 296 ^4 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, sumele reprezentand participarea salariatilor   ...

.....Cititi mai departe Detalii

 

CD-ul "Medicina muncii. Ghidul angajatorului" detaliaza intr-un mod clar si 100% profesionist toate chestiunile practice legate de:

 Actele normative care reglementeaza examenul medical al angajatilor
Angajarea medicului de medicina a muncii
Obligativitatea examenului medical
Periodicitatea examenului medical
Examenul medical la angajare
Examenul medical de adaptare in munca
Examenul medical periodic
Examenul medical la reluarea activitatii
Rezultatul examenului medical


Click aici pentru detalii>>>

Social
Cati bugetari vor fi dati afara in urmatorii cinci ani: Peste 10.500

Estimarile senatorilor din Comisia pentru munca, familie si protectie sociala sunt neconforme cu realitatea, potrivit lui Ion Pisc, prim-vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).

In perioada 2013-2018, numarul disponibilizarilor colective care vor fi efectuate in Romania va depasi cu mult 10.500 de persoane.

Astfel, estimarile senatorilor din Comisia pentru munca, familie si protec?ie sociala sunt neconforme cu realitatea, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Ion Pisc, prim-vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).

Se pare ca numai la Complexul Energetic Oltenia vor fi disponibilizate 3.000 de persoane pana in anul 2018.

La aceasta cifra se adauga si o parte din personalul care lucreaza in prezent in unitatile din subordinea consiliilor locale si judetene, atrage atentia Pisc.

De asemenea, in urmatorii ani, si Posta Romana va disponibiliza in urmatorii ani cateva mii de salariati.

Drept urmare, cifra avansata de Comisia ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Sanatate
Mineralul care ne ajuta sa topim grasimea

Cand mananci zahar (chiar si zaharuri naturale) sau amidon rafinat, nivelul de insulina din organism creste, ceea ce determina stocarea de grasimi, facand dificila scaderea in greutate. Combina asta cu o deficienta de crom si risti sa fii supraponderala, obeza sau sa devii diabetica.

Unii experti estimeaza ca peste 90% din nord americani au o deficienta de crom, in parte din cauza practicilor agricole care saracesc solul si a procesarii alimentelor care elimian cromul si alte minerale. Si, totusi, acest mineral poate ajuta la restaurarea echilibrului nivelului de insulina si la slabit.

O cercetare a Universitatii din Texas a conchis ca suplimentarea zilnica a dozei de crom poate duce la eliminarea grasimii, fara a pierde si masa muscular. Cromul ajuta organismul sa reactioneze corect la insulina, hormonul secretat de pamcreas pentru a transporta zaharul la celule care au nevoie de el, inainte de a face rau vreunui organ sau de a se tranforma in grasime.

Desi este un ...

.....Cititi mai departe Detalii

Tehnici moderne de recrutare si selectie a personalului,
aplicate cu succes de marile corporatii care activeaza in Romania!

V-ati confruntat vreodata cu o angajare ratata?
 
Altfel spus, v-ati confruntat vreodata cu situatia in care un candidat foarte promitator la interviu (si angajat ulterior) s-a dovedit in doar cateva luni ineficient si complet incompatibil cu obiectivele si cu mediul de lucru din firma dvs.?
 
Cu siguranta, v-ati confruntat, ca orice manager HR. Si grav este ca de fiecare data, respectiva angajare ratata a atras dupa sine o risipa insemnata de timp si bani, de care v-ati fi lipsit cu placere.
 
Cei mai buni 10 experti HR din Romania au elaborat, in urma unui efort derulat pe parcursul a 6 luni de zile, cel mai eficient ghid de recrutare si selectie a angajatilor, perfect adaptat realitatilor de pe piata muncii autohtona.
 
Ghidul inglobeaza tehnici de ultima ora, folosite cu succes in mari corporatii prezente pe piata din Romania, referitoare la:
 
  sursele pentru identificarea celor mai potriviti angajati
  formularea anunturilor de angajare
  selectarea CV-urilor
  reguli obligatorii pentru sustinerea interviurilor de angajare
  criterii vitale
  teste de selectie
  lucruri de urmarit dupa angajarea propriu-zisa
 
Ghidul practic de recrutare si selectie este o lucrare ampla, dar foarte usor de consultat datorita cuprinsului explicit care, printr-un simplu click, va directioneaza exact la topicul vizat.
 
Ce greseli puteti comite in timpul unui interviu? (extrase de pe CD)
 
a) Vorbiti prea mult. Multi angajatori sau directori de resurse umane sunt atat de vorbareti in timpul interviului, incat candidatii nu apuca sa spuna mare lucru despre ei. Cat ar trebui sa vorbeasca fiecare? Cca 25% angajatorul si 75% candidatul.
 
b) Nu va notati intrebarile pe hartie inaintea interviului. Discutia poate devia foarte usor. Va puteti trezi la capatul celor 30 de minute afectate interviului ca stiti foarte multe despre cat de priceput la fotbal era candidatul in liceu, dar foarte putin despre pregatirea de specialitate pe care o are. Asa ca scrieti-va pe hartie intrebarile si cautati sa obtineti raspunsuri la fiecare dintre ele, chiar daca fotbalul vi se pare mai fascinant. intreaga lista aici>>>
 
Pot fi evitate angajarile ratate?
 
In mod clar, DA. Trebuie doar sa constientizati faptul ca punctul de start al angajarii ratate este insusi procesul de recrutare si selectie a candidatilor pentru posturile din firma dvs., un proces in timpul caruia este foarte usor sa comiteti anumite greseli, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu.
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586