Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Va rugam sa parcurgeti lista cu modelele si formulare obligatorii in domeniul legislatiei muncii.

Acestea sunt intocmite de specialisti cu vasta experienta in legislatia muncii si resurse umane, iar dvs., ca utilizator, trebuie doar sa le completati.

Puteti redacta documentul cerut de catre inspectorul de munca in doar 5 minute.

... citeste detalii Aici >>
 

Legislatia Muncii

Lege: modificarea Contractelor de Munca pentru Asociatiile de proprietari

Asociatiile de proprietari s-au constituit ca persoane juridice pentru a putea efectua platile catre furnizori, contractele de furnizare nefiind incheiate individual cu fiecare proprietar, ci doar cu acestea.

Organizarea in asociatii de proprietari este benefica atat pentru furnizori, cat si pentru a rezolva problemele din condominiu. In ultimul timp, birocratia la asociatiile de proprietari s-a amplificat, ceea ce a condus la costuri pe care asociatiile de proprietari nu le pot suporta, se aminteste in Expunerea de motive atasata proiectului de lege pe care vi-l prezentam mai jos.

Propunerea legislativa de mai jos acorda astfel posibilitatea asociatiilor de proprietari sa incheie conventii civile in baza noului Cod civil, precum si contracte de colaborare cu organizatii neguvernamentale, altele decat contractele de munca reglementate de Codul muncii.

Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.230/2007 privind infiintarea, ...

.....Cititi mai departe Detalii
 Aplicatii online: Evaluarea personalului


Memo Relatii de Munca 2013 - Colectia de aur a modificarilor in Legislatia Muncii!

Exista mii de pagini, 107 reglementari importante, 304 schimbari majore doar in ultimele 12 luni. In mod real, acestea sunt cifrele care definesc universul raporturilor de munca. Si trebuie sa intelegem ca ne asumam o responsabilitate uriasa cand cerem de la noi insine sa cunoastem toate informatiile din domeniu.

Practic si teoretic, ar fi un efort supraomenesc. Si volumul de munca si forta de memorare ar fi nemaintalnite! Si nu degeaba se spune ca mai usor inveti pentru doctorat decat sa aplici legislatia muncii! La final, cu totii am inteles faptul ca mai important este sa stii unde sa cauti informatia necesara!

De aceea, specialisti si consultanti au lucrat impreuna pentru realizarea celui mai fidel "memorator". Este vorba despre Memo Relatii de Munca, un produs editorial fara asemanare in Romania, un produc ce reuneste informatiile de care aveti nevoie in domeniul legislatiei muncii, resurselor umane, asigurarilor sociale!

Esential de retinut este ...

.....Cititi mai departe Detalii

KIT-ul de documente instant obligatorii din
Legislatia Muncii si Salarizare

 

Beneficiati de modele pentru documentele standard privind:

Contractul individual de munca (pe perioada determinata, nedeterminata, cu timp partial, cu clauza de neconcurenta ... si Lista continua aici »)

Modificarea contractului individual de munca (Ordin de deplasare, Cerere de detasare, Acord privind detasarea, Decizie de detasare ... si Lista continua aici »)

Club Legislatia Muncii
Contributie CAS pentru conventiile civile

Buna ziua,

Societatea X a incheiat o conventie civila cu o persoana fizica. Aceasta persoana nu are contract de munca, dar isi plateste singur CAS-ul la CASA DE PENSII.

Pentru conventia civila ar trebui sa-i opresc CAS, avand in vedere ca el deja plateste aceasta contributie? Va rog sa-mi dati si legea. Va multumesc

.....Cititi mai departe Detalii

Ultima ora! Controale ITM si amenzi de pana la 8.000 de lei daca nu respectati Legea nr. 319/2006!

Gasiti aici documentatia completa, pas cu pas,
pentru a realiza cu succes auditul SSM! >>> detalii aici


Legislatia Muncii
Durata normala a muncii vs munca suplimentara

Munca suplimentara nu este element al contractului individual de munca si prin urmare nu modifica contractul de munca. Daca insa se modifica durata muncii, in sensul ca durata normala a zilei de munca nu mai este 8 ore ci 9 ore sau 10 ore, evident, in acest caz se incheie act aditional la contractul individual de munca.

Conditiile in care durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana sunt precizate in art. 114 si urmatoarele din Codul muncii.

Elementele esentiale ale contractului individual de munca sunt:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a ...

.....Cititi mai departe Detalii

Tot ceea ce trebuie sa stiti pentru a deveni Expert Legislatia Muncii acreditat, cea mai noua si banoasa meserie a momentului, se afla aici!
 

Foarte important!  Manualul Expertilor in Legislatia Muncii este cu totul altceva decat o simpla culegere de texte legislative! Comandati acum exemplarul dvs. si apreciati personal avantajele pe care utilizarea  acestui ghid practic vi le aduce:

     Toata legislatia de care aveti nevoie, actualizata, comentata! Cuprinsa intr-un singur volum! Accesibila punctual, doar cu 1 click!
     Impartire logica, pe capitole a tematicilor analizate
    Calitate exceptionala a informatiei legislative prezente in cuprinsul CD-ului

     Comentarii competente ale specialistilor, recomandari si atentionari
     Exemple, studii de caz, modele de acte.

Informatii specializate aici>>>


Compensarea creantelor fiscale

Intrebare: In momentul in care societatea solicita recuperarea TVA-ului, compania mai este obligata sa plateasca contributiile catre bugetul de stat sau acestea se compenseaza?

Raspuns: Compensarea creantelor fiscale se efectueaza in conditiile prevazute de art. 116 din Codul de procedura fiscala si normele metodologice date in aplicarea acestuia.

Potrivit acestuia, prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Creantele fiscale se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din ...

.....Cititi mai departe Detalii

 
Daca iti doresti:
 
 Conformitate cu legislatia in vigoare... detalii aici >>>
 Eliminarea amenzilor din partea autoritatilor (ITM, Inspectia Muncii etc.)
 Acoperire legala in cazul unor conflicte cu angajatii ...detalii aici  >>>
 Corelarea legislatiei in vigoare cu cerintele interne ale companiei / firmei
 Obtinerea unui Regulament Intern perfect functional care ajuta activitatea companiei, iti protejeaza bugetul si in plus iti apara spatele permanent....detalii aici >>>
 
Informatia prezenta pe CD se doreste a fi utila celor care au de alcatuit Regulamentul Intern propriu domeniului lor de activitate. Contine:
 
 informatii despre importanta Regulamentului Intern
 prevederi legale privind componenta Regulamentului Intern
 37 de modele de Regulament Intern specifice unor domenii diverse.
 

Social
Salariul real al romanilor a scazut in ultimul an

Indicele castigului salarial real din martie 2013, fata de aceeasi luna a anului precedent, a fost de 99,6%.

Astfel, salariul real al romanilor, cel calculat in raport cu evolutia preturilor de consum, a scazut cu 0,4 puncte procentuale in martie 2013 fata de martie 2012, potrivit datelor INS.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121,6% cu 4,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat în luna februarie 2013.

Totusi, comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut, in termeni nominali, cu 4,8%.


Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2013 fata de luna precedent?, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,1%.
In luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decat in luna februarie 2013.

Castigul salarial ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate viitor Expert legislatia muncii,

Pregatirea unui examen de anvergura cum este cel pentru functia de Expert Legislatia Muncii presupune cunoasterea atenta a:


        reglementarilor cuprinse in Codul Muncii republicat si actualizat 2013
        legislatiei muncii europene si internationale
        legislatiei privind raportul de serviciu in institutiile statului
        legislatiei privind raportul de serviciu al functionarilor publici cu statut special

 

Toate informatii sunt disponibile aici>>>>


Sanatate
Gandurile unei femei mature: Nu-mi mai place deloc de sotul meu

Suntem casatoriti de 7 ani si jumatate, timp in care am trecut prin tot felul de experiente neplacute: morti ale rudelor apropiate, sarcini pierdute, schimbari de job-uri, lipsa crunta de bani.

Viata si-a urmat cursul, am facut copii (trei), am invatat sa castigam bani, ne-am luat masina, dar am incetat sa crestem in cuplu. Nu simt ca mi-este prieten. Iar prietenia este importanta pentru mine. Am nevoie de acel schimb de cuvinte incurajatoare, de un ras care sa nu implice si altceva, de cele mai multe ori un repros ca unul dintre noi nu a facut ceva sau altceva.

Plang la romanele sau filmele de dragoste, doar de nervi ca eu nu am parte de artificii, ci numai de dram. Imi doresc sa fiu tinuta in brate, alintata, sa se uite la mine ca si cum as fi cel mai de pret lucru pe pamant.

Nu, in mod evident, nu-mi mai place deloc de el. Anul trecut am aflat ca ma insala. Am facut o criza zdravana, m-am reapucat de fumat si i-am pus hainele in fata usii. Dupa multe ...

.....Cititi mai departe Detalii

Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?

Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.


Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.

 


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »
  •  

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!

 


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »


... vezi aici Trusa Basic Plus de Prim Ajutor »


Concluzia e logica: alocati acum cateva sute de lei dotarii firmei dvs. cu o Trusa de Prim Ajutor omologata, completa si perfect regulamentara.
 

Respectati legislatia in vigoare si scapati de riscul unei amenzi de 6.000 de lei!
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586