Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

67 de Teste grila - pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii

Va intereseaza functia de Expert Legislatia Muncii? Incercati sa rezolvati aceste teste grila, pentru a vedea in ce stadiu sunteti cu pregatirea pentru examen.

Testele grila pe care vi le oferim vizeaza urmatoarele tematici:

* Contractul individual de munca (incheiere, executare, modificari, suspendare, incetare)
* Contractele colective de munca (...citeste aici >>)
* Prevederi legale referitoare la formarea profesionala
* Prevederi legale referitoare la salarizare
* Timp de munca; Repausuri; Concedii (...citeste aici >>)
* Conflictele in munca
* Inspectia Muncii (...citeste aici >>)
* Raspunderea juridica
* Jurisdictia muncii etc.


Nota: Incercati initial sa raspundeti fara a privi raspunsurile date de catre specialisti. Confruntati raspunsul dvs. cu cel indicat de specialist si capatati masura cunoasterii dvs!

Observati aspectele asupra carora trebuie sa reveniti sau pe cele pe care deja le ...citeste mai departe >>

Legislatia Muncii
Se majoreaza ajutoarele sociale

In perioada urmatoare se vor aplica unele majorari in ce priveste cuantumul ajutoarelor sociale. Mai exact, potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul va majora de la 1 iulie 2013 venitul minim garantat in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%. Decizia a fost luata pentru a compensa cresterea preturilor la energie.

In luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea ...

.....Cititi mai departe Detalii
ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!


Stimate angajator,

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.

E o situatie aparent banala, dar care la o ...citeste aici >>


97 Modele si Formulare obligatorii in HR

Inspectorii ITM va pot amenda pentru lipsa sau intocmirea incorecta a unor documente aparent minore. Si discutam despre documente extrem de importante, documente pe care inspectorii ITM le solicita atunci cand vin in control.

In mod real, discutam despre multe documente pe care trebuie sa le detinem si adevarul este ca sunt de tot felul.

De la ordin de deplasare, act aditional la CIM privind obiectivele si criteriile de performanta, fisa postului, contract de confidentialitate sau de neconcurenta, decizie de suspendare a CIM pentru cresterea copilului, notificare de prelungire a detasarii, preaviz de concediere individuala, formular pentru evaluarea anuala a performantelor, nota de lichidare, referat pentru savarsirea unei abateri disciplinare, comunicari oficiale cu diferite institutii ale Statului ...

Este simplu! Situatia este ...

.....Cititi mai departe Detalii

Foloseste cele 384 de Intrebari si Raspunsuri
care iti rezolva in 2 minute orice problema de Legislatia Muncii

 

Ce poate fi mai frumos decat linistea si satisfactia unui lucru bine facut? Poate doar recunostinta colegilor si multumirea sefilor...
 

... detalii gasiti aici »


Club Legislatia Muncii
Desfacerea contractului de munca disciplinar

Buna ziua!
In data de 1 aprilie am primit de la angajator o decizie de delegare, fiind trimisa din orasul in care imi desfasor activitatea intr-un altul situate la o distanta destul de mare.

Nemaifiind niciodata delegata undeva si nestiind cum se procedeaza am refuzat sa semnez delegarea pe loc spunand ca vreau sa mi se dea mai multe detalii,mentionez de altfel ,ca ar fi trebuit sa-mi incep acivitatea in celalalt oras in data de 8 aprilie.

Mi s-a inmanat in aceeasi zi o convocare, mi s-a facut o comisie chipurile care a durat doar 2 minute,timp in care eu am dat o nota explicative pt motivarea refuzului semnarii deciziei de delegare si apoi am primit imediat si o suspendare a contractului de munca ,iar in 25 aprilie mi-a fost trimisa prin executor o notificare de incetare a cotractului de munca pe motiv disciplinar.

S-a procedat corect? Ei ma acuza de faptul ca nu am plecat in delegatia respective,insa eu nu am spus ca nu voi pleca ci ca nu pot semna imediat decizia lor, de plecat nu ...

.....Cititi mai departe Detalii

„Memo Relatii de Munca 2013” este un produs scris de specialisti pentru profesionisti.

Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:

  • Legislatia muncii actualizata;
  • Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane;
  • Recomandari de la experti;
  • Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii;
  • Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

    >>> detalii aici

Legislatia Muncii
Carta UE schimba fundamental drepturile cetatenilor

La trei ani dupa ce Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a devenit obligatorie din punct de vedere juridic, impactul ei este din ce in ce mai evident.

Carta este pe cale sa devina un punct de referinta nu numai pentru institutiile UE atunci cand elaboreaza legislatia, ci si pentru instantele europene si nationale, transformand drepturile fundamentale intr-o realitate pentru cetatenii europeni.

Acestea sunt constatarile celui de al treilea raport anual privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, care acopera anul 2012 si ilustreaza, cu o gama larga de cauze legate de drepturile fundamentale, faptul ca UE continua sa edifice un sistem mai coerent pentru protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor.

Raportul este insotit de un nou raport privind progresele inregistrate in 2012 in ceea ce priveste egalitatea de sanse intre femei si barbati si coincide cu o serie de noi masuri menite sa consolideze drepturile cetatenilor, prezentate de Comisie ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate angajat,
 

Faptul ca lucrezi pentru un angajator nu inseamna numai obligatii, ci si drepturi pentru tine. Multe drepturi pentru angajati!

Codul muncii este foarte generos in acest sens, mai ales dupa modificarile de anul trecut si mai ales daca imbinam prevederile sale cu cele din restul legislatiei muncii.SSM: Abilitarea serviciilor externe de prevenire si protectie

Abilitarea serviciilor externe de prevenire si protectie se efectueaza conform procedurii prevazute de prezenta sectiune, elaborata cu respectarea prevederilor art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (5), precum si prevederilor art. 45 alin. (2) lit. e) din lege.

Serviciile externe de prevenire si protectie pot sa isi desfasoare activitatea numai daca sunt in posesia unui certificat de abilitare a serviciului extern de prevenire si protectie, denumit in continuare certificat de abilitare, emis de comisia prevazuta la alin. (2), sau in conditiile art. 451-454.

In cadrul fiecarui inspectorat teritorial de munca, respectiv al municipiului Bucuresti, prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, se constituie o comisie de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, denumita in continuare Comisia de abilitare si ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Concedierea Perfect Legala

Va ofera toate informatiile pe care trebuie sa le stiti despre:

 
1. Concedierea Colectiva
2. Concedierea Individuala
3. Raspunderea Disciplinara


Pentru fiecare tip de concediere CD-ul Concedierea Perfect Legala va ofera toate informatiile necesare! Consultati aici ghidul realizat de specialisti, acum la reducere speciala >>>

Social
Lectia de management. Sir Alex Ferguson: "Munca este un talent"

Cand, in 2012, Manchester City le fura titlul celor de la United in ultima secunda a sezonului, Sir Alex Ferguson declara senin ca toata nebunia care tinuse cu sufletul la gura un intreg continent nu era decat "un alt capitol din istoria lui Manchester United".

Adevarul e ca, la cate traise in 25 de ani pe banca lui Man U, agitatia crispata a vedetelor lui City ii putea parea, justificat, nitel frivola. Caci, atunci cand vorbea despre "un alt capitol din istoria lui United", batranul scotian vorbea, de fapt, despre un capitol din propria viata. Acum, in 2013, retragerea sa din activitate e mai mult decat "un alt capitol in istoria lui Man U".

E un capitol esential din istoria managementului.

Man U: de la “social club” la “football club”

In 1986, dosarul “esecuri” din istoria echipei de fotbal a lui Manchester United insuma aproape 20 de ani ratati consecutiv! Vremurile marelui Matt Butsby trecusera de mult si putini mai ...

.....Cititi mai departe Detalii

CD-ul Totul despre obtinerea documentului portabil A1


Cunoasteti desigur importanta documentului portabil A1 emis pentru angajatii dvs. detasati. Este adevarat, nu echivaleaza cu un permis de munca in tara respectiva insa, el asigura angajatului dvs. anumite drepturi privind asigurarile si contributiile sociale.

 
Pentru :
   a evita orice fel de incalcare a legilor cu privire la detasarea angajatilor dvs. in tari membre UE
   a cunoaste toti pasii prevazuti de lege pentru obtinerea documentului portabil A1
   a respecta intocmai cerintele legislative
   a evita respingerea cererii de emitere de catre CNPAS a documentului portabil A1
   a sti cum sa formulati o contestatie eficienta pentru un eventual refuz din partea CNPAS
 
va propunem UNICUL instrument care va ajuta sa intrati SIGUR si USOR in posesia documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati in state membre UE!
 

Pret: 99.19 lei TVA inclusa

Sanatate
Diabetul zaharat insulino necesitant

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat:
Diabet zaharat tip 1 (DZ insulinonecesitant) ce apare mai frecvent la tineri si care este in esenta o afectiune autoimuna.

Diabet zaharat tip 2 caracterizat prin secretie suficienta de insulina dar care nu este folosita in mod adecvat la nivelul tesuturilor (fenomen ce poarta numele de insulinorezistenta).Acest tip de diabet poate sa fie echilibrat cu ajutorul medicamentelor (antidiabetice orale) sau poate necesita in momentul in care rezerva de insulina este epuizata tratament cu insulina.

Diabet gestational (diagnosticat la femeia gravida)

Diabet secundar (diabetul care apare impreuna sau datorita altor boli). Medicii din intreaga lume se confrunta in momentul de fata cu o adevarata epidemie de diabet zaharat (mai ales tip II), iar alegerea celei mai eficiente scheme terapeutice este extrem de dificila. Procesul de selectie al tratamentului este ingreunat de diversitatea de medicamente si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Totul despre conflictele
de munca

Noile Reguli ale Litigiilor
de Munca

Ce capcane si ce oportunitati ascunde Noul Cod de procedura civila in domeniul litigiilor de munca?

Atentie! Noile proceduri nu sunt deloc evidente si de-aceea multi angajatori care le urmeaza pe cele vechi comit erori in aplicarea lor. Consecintele vor fi  nefaste.

Statistic, 88% din acesti angajatori pierd in instanta litigiile cu salariatii lor si e de asteptat ca acest procent sa creasca in perioada urmatoare.

Motivul? Angajatorul este acela pe umerii caruia apasa povara probatiunii, el este cel „bombardat” cu solicitari ale instantei si orice greseala a lui, inclusiv prin neaplicarea noilor reguli de procedura, il poate face sa piarda procesul, chiar daca in fond decizia lui a fost corecta.

Solutia? Folositi noile oportunitati aduse de Noul Cod de procedura civila! Putine, edrept, ascunse, e drept, dar EXISTA!

 

CD-ul Noile reguli ale litigiilor de munca. Noul Cod de procedura civila si Codul muncii va ofera o modalitate de adaptare rapida la avalansa de schimbari intrate in vigoare dupa 15 februarie.

CD-ul va in amanunt cum trebuie puse in concordanta, dupa tipare noi, vechile si noile reguli, raspunzand in mod profesionist unor intrebari vitale: 

Ce mai e valabil si ce nu mai e valabil din vechile proceduri? detalii aici>>>

Mai sunt bune probele pe care le-ati pregatit inainte sau va sunt impotriva?detalii aici>>>

Ce trebuie sa faceti ca sa nu luati decizii gresite in primele zile de modificari legislative?detalii aici>>>

Ce posibilitati noi de aparare puteti folosi?detalii aici>>>

Cum trebuie coroborate vechile si noile proceduri? detalii aici>>>

Cum se conduc procesele incepute inainte de 15 februarie si continuate dupa?detalii aici>>>

Care sunt modificarile in favoarea dvs.? Dar in defavoarea dvs.?detalii aici>>>

Cum trebuie abordate de acum inainte litigiile de munca?detalii aici>>>

 

Informatii pe larg sunt disponibile aici
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586