Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

97 modele si formulare OBLIGATORII conform Codului Muncii

• ordin de deplasare (..citeste aici >>)
• act aditional la CIM privind obiectivele si criteriile de performanta
• fisa postului
• contract de confidentialitate sau de neconcurenta
• decizie de suspendare a CIM pentru cresterea copilului (..citeste aici >>)
• notificare de prelungire a detasarii
• preaviz de concediere individuala
• formular pentru evaluarea anuala a performantelor
• nota de lichidare (..citeste aici >>)
• referat pentru savarsirea unei abateri disciplinare
• comunicari oficiale cu diferite institutii ale Statului (..citeste aici >>)

 

Legislatia Muncii
Noul salariu minim brut de la 1 iulie: 800 de lei

Nu uitati ca, incepand cu 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora.

Decizia a fost anuntata in Monitorul Oficial nr. 52 din 23.01.2013, cand a fost publicata Hotararea Guvernul Romaniei nr. 23 din 22 Ianuarie 2013.


Respectiva Hotarare stabileste salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Atentie: acolo unde este cazul, se intocmeste Decizie Colectiva pentru alinierea salariilor la noul salariu minim. (Vezi model Aici). Dupa cum stiti, NU este necesara intocmirea  ...

.....Cititi mai departe Detalii
47 de modele de fise de evaluare a angajatilor

disponibile aici >>>

Amenzi usturatoare pentru conducatorii auto! Ce nu trebuie sa va lipseasca din dotare

Suntem conducatori auto si avem masini performante. urmam regulile sofatului si suntem atenti la viteza. Nu urcam la volan in stare de ebrietate. Dar oare aici se termina sarcinile si responsabilitatile noastre de soferi. Multi asa cred, din pacate si rezultatul se concretizeaza sub forma unei amenzi cat se poate de usturatoare.

Desigur, cunoscatorii stiu ca obligatia dotarii cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator nu este noua, ea este prevazuta in legislatie inca din 1999! Si este mai mult decat logic faptul ca nu poate fi ocolita, evitata!

Special pentru conducatorii auto care aleg siguranta, rapiditate si confort, exista posibilitatea comandarii online de seturi complete de siguranta auto, omologate, in conformitate cu toate prevederile legale. Seturile va ajuta sa treceti cu bine peste orice control in trafic.

Asa ca revenim cu intrebarea: Aveti in masina trusa, triunghiuri si stingator? Si o intrebare si mai buna: Sunteti siguri ca ...

.....Cititi mai departe Detalii


Club Legislatia Muncii
Ore legale

As avea si eu o intrebare:
Este legal sa muncesti 14 ore jumatate pe zi, desi in contractul tau este stipulat faptul ca lucrezi 8 ore pe zi?

Lucrez la o casa de pariuri care pana acum avea program: 9:30-22:00, dar care si-a modificat orarul (pentru anumite puncte de lucru): 9:30 - 24:00!

Se lucreaza doua zile, si urmatoarele doua repaos!

Va multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Cele mai dificile probleme pe care le presupune detasarea sau delegarea:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Cum puteti dispune de aceste 2 instrumente pentru a va sluji propriile interse fara a intra in conflict cu ITM-ul sau chiar cu angajatii dvs.
Cum va puteti proteja impotriva litigiilor de munca pe motive de delegare sau detasare, ajunse in instanta
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza
Care sunt efectele legale ale refuzului detasarii
La ce conduce favorizarea unor angajati pe posturi similare celui detasat


Raspunsuri complete aici >>>


Legislatia Muncii
Orice modificare a contractului de munca se transmite in ReviSal?

Potrivit prevederilor art. 17 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor ...

.....Cititi mai departe Detalii
Este cel mai nou produs al Grupului romano-german de consultanta Rentrop & Straton – un instrument de lucru conceput special pentru eliminarea acestei mari probleme, a intocmirii actelor, cu care se confrunta absolut toti managerii HR!
 

In ce conditii au salariatii dreptul la indemnizatie de deplasare?

Vom vedea mai jos in ce masura salariatii au dreptul la indemnizatie de deplasare cand executa sarcini de serviciu in afara locului muncii. Vom analiza astfel cazul unui grup de societati cu acelasi administrator.

Unul dintre salariati are un contract individual de munca de 8 ore zi la o societate, iar la cealalta acelasi salariat are contract individual de munca cu 2 ore zi. Vom vedea astfel daca se poate acorda diurna pe societatea la care salariatul are contract cu 2 ore zi.

Solutia consultantului:
Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (2) din acelasi cod, pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Functia de sef, menita sa iti distruga nervii

Functia de CEO este "perfecta" pentru distrugerea nervilor. Potrivit unui studiu Harvard Medical School, citat de The Wall Street Journal, 96% dintre liderii seniori se simt extenuati, la un anumit nivel, iar o treime dintre acestia spun ca oboseala a atins cote extreme.

Aceasta este o problema reala.

Unii lideri au fost siliti sa isi ia concediu prelungit, precum CEO-ul Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, care la finele lui 2011 a anuntat ca va lipsi doua luni, din cauza "extenuarii". Cand se ajunge intr-o asemenea situatie, atat actionarii, cat si angajatii, se simt dezorientati. Vacantele atat de lungi reprezinta o raritate in randul directorilor executivi.

Managerii sunt invatati sa isi ascunda semnele de oboseala si neimplinire, pentru a nu-i demoraliza pe ceilalti. In loc sa isi recunoasca slabiciunile, ei le mascheaza.

Companiile si liderii pot evita transformarea extenuarii psihice si fizice intr-o adevarata ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Care sunt avantajele pentru o evaluare profesionala impecabila?  
Puterea reala a unei firme se sprijina neindoielnic pe calitatea angajatilor sai! Un management adecvat e puntea de legatura intre angajator si angajat!
 
O evaluare profesionala corect si legal intocmita conduce la cresterea productivitatii muncii!
Performanta unei echipe inseamna profit sporit!
 
evaluare profesionala in termeni legali, calauzita de un management eficient, ajuta fiecare membru al echipei in atingerea potentialului maxim si imbunatatirea carierei.
 
evaluare profesionala in litera legii si tanand cont de criterii de performanta asigura un management de calitate ca oamenii se simt cu adevarat apreciati, consolidand comportamente care determina obtinerea rezultatelor exceptionale.
 
 

Frumusete
Cum sa alegi alimente care sa-ti mentina frumusetea

Ca cel mai mare organ al tau, pielea merita sa fie hranita cu nutrientii care-i sustin sanatatea optima. Un numar din ce in ce mai mare de studii arata ca, daca mananci anumite alimente, iti ajuti pielea sa arate mai bine, dar si tu vei fi alt om, in general.

Partea cea mai buna este ca nu trebuie sa cheltuiesti o avere, vei manca gustos si nici nu vei face eforturi mari consumatoare de timp.

Ce trebuie sa faci?

1. Rehidrateaza-ti pielea si corpul si mentineti sanatatea band ceai verde. Chiar si ceaiul verde cafeiniziat te hidrateaza si afce acelasi lucru si pentru pielea ta. Este plin de antioxidanti care iti protejeaza pielea de atacul soarelui (nu uita insa de crema cu factor de protectie!). in ceaiul verde se gasesc si ingrediente active care stimuleaza metabolismul. Ca rezultat, vei arde grasimea excesiva si vei obtine silueta sculptata mult visata. Ceaiul verde incetineste procesul de imbatranire si iti mentine si mintea proaspata.

2. Incetineste ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.


E o situatie aparent banala, dar care la o analiza mai atenta se observa ca ridica imediat cateva intrebari cu raspunsuri deloc evidente:

1) Care este data exacta la care ii inceteaza actualul contract de munca? Click aici >>>
2) Noul contract pe care i-l incheiati salariatului dupa pensionare va fi pe perioada determinata sau nedeterminata? Click aici >>>
3) Actualul contract poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Click aici >>>

Pensionarea este, asadar, o etapa care ascunde multe neclaritati si subtilitati. Si, daca nu este gestionata corect, ea va poate crea mari probleme, atat cu angajatii proprii, cat si cu inspectorii ITM sau cu functionarii de la Casa de Pensii.

Detalii aici >>>

Iata de ce v-am pregatit un ghid complet Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii" care va arata absolut totul despre acest subiect:

 ce tipuri de pensie exista
care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
cum se calculeaza cuantumul pensiei
cum inceteaza contractul individual de munca (CIM)
posibilitati de continuare a raporturilor de munca
modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


Atentie: Problemele de mai jos pot fi si problemele dvs.!

Procedura de pensionare ascunde, cum spuneam, multe neclaritati, dovada sutele de intrebari sosite pe adresa redactiei. Am selectat pentru dvs. cateva asemenea neclaritati de care s-au lovit managerii HR de la alte firme:

Intrebare: „Cine initiaza cererea pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, angajatul sau angajatorul? Angajatorul are vreo obligatie sa inceapa acest demers? Care sunt conditiile pentru ca angajatul sa fie in continuare angajat cu CIM si pensionar? Care este tratamentul fiscal din acest punct de vedere?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Stagiul militar constituie vechime in campul muncii?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate fi angajata cu contract individual de munca ?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca in cursul anilor de activitate, un angajat a fost solicitat sa lucreze ore suplimentare, aceste ore se iau in considerare la vechimea in munca? Angajatul poate cere pensionarea la limita de varsta mai devreme de 65 de ani?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca un salariat mai are 3 ani pana la pensie poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia?”

Click aici pentru Raspuns >>>
 

„Cum sa te pensionezi in 2013”


I. Pensia pentru limita de varsta Aflati aici >>>
II. Pensia anticipata si anticipata partial Aflati aici >>>
III. Pensia de invaliditate Aflati aici >>>
IV. Pensia de urmas Aflati aici >>>

V. Calculul pensiilor Aflati aici >>>
VII. Sporul de vechime la calculul pensiei Aflati aici >>>
VIII. Impozit si contributii sociale datorate pentru veniturile din pensii Aflati aici >>>
IX. Decizia de pensie Aflati aici >>>
X. Recalcularea pensiei Aflati aici >>>
XI. Suspendarea platii pensiei Aflati aici >>>
XII. Incetarea platii pensiei Aflati aici >>>
XIII. Cumulul pensiilor cu alte venituri Aflati aici >>>
XIV. Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare Aflati aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586