Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!


In format tiparit, cu informatii utile, concentrate, succinte pentru ceea ce te intereseaza:

- Care sunt actele necesare la angajare

- Informatii extrem de utile despre Contractul Individual de Munca

- Totul despre partile contractului de munca:

- Procedura de urmat in cazul angajarii in sectorul bugetar


>>> Detalii click aici


Legislatia Muncii

Sistemul de recompensare

Sistemul de recompensare cuprinde remuneratia (fixa si variabila), beneficiile angajatilor, precum si recompensele nefinanciare (recunoasterea meritelor salariatului, sentimentul de realizare).

El are In componenta: salariul de baza, suplimentari la salariul de baza si beneficiile.

Salariul de baza
Salariul de baza se stabileste prin negociere si constituie partea principala a salariului. El are o valoare fixa In functie de care se calculeaza suplimentarile (indemnizatiile, sporurile si adaosurile).

Legiuitorul a acordat o atentie deosebita salariului de baza instituind prevederi speciale cu privire la stabilirea lui. Anual, prin hotarare, Guvernului Romaniei stabileste un salariu minim brut pe tara garantat In plata, dupa consultarea patronatelor si sindicatelor.

Incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat In plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore In ...

.....Cititi mai departe Detalii


Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei diurna se impoziteaza sau nu? Ce plafoane sunt? Diurna se poate acorda in lei si valuta sau numai in lei? detalii aici >>>

Un angajat este delegat pe o perioada de 11 zile (inclusiv sambata si duminica). Pentru perioada in care primeste diurna, din punct de vedere al salarizarii, cum se inregistreaza orele respective si cum se remunereaza salariatul? detalii aici >>>

Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii? detalii aici >>>

Pentru deplasarile facute de salariati in weekend se da diurna si recuperare. Este obligatoriu sa se acorde si spor de weekend si sa fie declarat in Revisal? detalii aici >>>

Acordarea unor drepturi salariale in baza unei hotarari. Ce declaratii sunt obligatorii?

Analizam mai jos cazul unui angajator obligat sa plateasca drepturi salariale unui fost angajat, in urma unei hotarari judecatoresti. Urmeaza sa i se acorde astfel salariatului concediat in octombrie 2010 toate drepturile salariale cuvenite pentru perioada oct. 2010 - febr. 2013.

In aceasta perioada fostul angajat nu a fost reintegrat, deci nu apare declarat in declaratia 112 depusa de companie pentru acesta perioada, reintegrarea lui urmand a se efectua in cursul lunii martie 2013.

Vom vedea cum se va proceda din punct de vedere al platii drepturilor salariale cuvenite pentru perioada amintita, a retinerilor salariale si in ce priveste Declaratia 112, avand in vedere ca hotararea judecatoreasca nu este inca definitiva si irevocabila.

Solutia consultantului:
Hotararile pronuntate de tribunal (in prima instanta) sunt executorii.

Astfel, potrivit art. 448 alin. (1) din noul Cod de Procedura Civila, hotararile primei instante sunt executorii de drept ...

.....Cititi mai departe Detalii 

>>> click aici pentru detalii


Club Legislatia Muncii
Concediu

Buna ziua,
sunt insarcinata in 7 luni si incepand cu luna a 6 am intrat in concediu medical, si cand am mers la serviciu sa depun medicalul angajatorul mi-a spus ca incepand cu data de 01.04.2013 cand am intrat in medical el mi-a inchis contractul de munca fara sa ma anunte sau sa existe vreo cerere de demisie, acum eu mai pot beneficia de cele 126 de zile de concediu?

Stiu ca acest concediu de 126 de zile se acorda incepand de la 7 luni si 10 zile, unde trebuie sa merg sa ma interesez? Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia Muncii
Cel mai lung concediu din lume. Ce salariati primesc cele mai multe zile libere?

Numarul de zile de concediu de odihna platit la nivel mondial difera in functie de fiecare tara in parte. Astfel, in vreme ce unele tari se bucura de mult mai multe zile libere decat romanii, exista si tari in care nu se acorda nici macar o saptamana libera.

Astfel, austriecii se bucura de cel mai mare concediu, angajatorii fiind obligati sa acorde salariatilor un minimum de 42 de zile de concediu de odihna pe an.

La polul opus, legile din SUA nu impun acordarea unui numar minim de zile de concediu de odihna salariatilor. Cu alte cuvinte, numarul lor este zero. Totusi, angajatii americani au avut in medie, anul trecut un numar de 12 zile de vacanta, se arata intr-un clasament realizat de EmploymentLaw HQ, o companie de cercetare a pietei muncii.

Urmatoarele tari clasate dupa Austria in topul statelor care acorda angajatilor cele mai multe zile de concediu de odihna obligatoriu, platit, sunt Brazilia si Franta, cu cate 30 de zile.

Tarile care acorda ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ce capcane si ce oportunitati ascunde Noul Cod de procedura civila in domeniul litigiilor de munca?

PSI: Care sunt atributiile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta

- Analizeaza, evalueaza si monitorizeaza tipurile de risc, efectueaza prognoze asupra evolutiei acestora in scopul identificarii starilor potential generatoare de situatii de urgenta, propunand totodata masuri pentru avertizarea populatiei si prevenirea agravarii situatiei.

- Asigura coordonarea aplicarii unitare, pe intreg teritoriul tarii, a masurilor si actiunilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta.

- Asigura informarea operativa a ministrului administratiei si internelor si a institutiilor interesate asupra starilor potential generatoare de situatii de urgenta sau producerii situatiilor de urgenta in teritoriu, printr-un sistem informational propriu.

- Coordoneaza derularea programelor nationale de pregatire in domeniul apararii impotriva dezastrelor.

- Coordoneaza activitatile de prevenire si de interventie desfasurate de serviciile publice comunitare profesioniste, precum si constituirea grupelor operative pentru coordonarea ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!


    Cum sa eviti posibilele greseli sau erorile cu priza in contractul de munca?
    Dar omisiunile cu efecte negative asupra bugetului afacerii tale?
   Cum sa abordezi, sa controlezi sau sa reglezi fin, economic si fara efort cele mai eficiente tehnici ale procedurii de angajare?

Ghidul este disponibil aici >>>


Social
7 temeri de care trebuie sa scapi in aceasta vara, mai ales daca iti cauti un job

A venit vara. Este o afirmatie banala. Vara ar trebui sa ne relaxam, sa lasam grijile deoparte. Foloseste-te de aceasta filozofie pentru a scapa de unele temeri, legate de cautarea unui loc de munca.

1. Relationeaza. Multi candidati sunt intimidati de conceptul de networking. Esti nevoit sa te prezinti in fata unor straini si sa ii impresionezi; aceasta mutare poate reprezenta o adevarata provocare. Este important sa discuti cu fiecare persoana in parte. Vorbeste despre ceea ce stii mai bine. Ai incredere in experienta ta si restul va veni de la sine. Nu considera fiecare persoana pe care o intalnesti un posibil angajator. Invata cate ceva de la oricine si din orice experienta.

2. Pregateste-te. CV-uri, scrisori de intentie, portofolii, social media, cercetare, interviuri de angajare. Aminteste-ti ca implicarea este cheia identificarii unui job pe masura visurilor tale. Aceste lucruri nu trebuie sa reprezinte o povara. Invata sa fii precaut, sa ai toate ...

.....Cititi mai departe Detalii
Concediul si Indemnizatia de crestere a copilului, ghidul esential pentru orice angajator care alege siguranta!

Ghidul este disponibil aici >>>

Dieta
4 motive pentru care nu ai corpul pe care ti-l doresti

Aceasta este o dilema des intalnita. Exista tendinta de a da vina pe mostenirea genetica sau de a te uita la copertele de revista crezand ca toate femeile alea face ceva ce nu este suta la suta legal. Dar sa stii ac exista patru explicatii mult mai rezonabile pentru lipsa de progres.

1. Esti implicata intr-o relatie nefasta.
Relatiile proaste duc la stres si acesta este unul din lucrurile cele mai nocive pentru corp. Acest adevar este valabil si in cazul altor relatii in afara celor romantice. Parinti sau socrii care te agaseaza, un sef abuziv, colegi bagaciosi, prieteni nesuferiti, cu totii iti cresc nivelul de stres si te fac sa retii grasimea, mai ales in zona abdominala.

Poate fi dificil sa te rupi dintr-o relatie nesanatoasa. Uneori este chiar imposibil, cum ar fi in cazul parintilor sau socrilor. Fa insa un efort sa reduci la minimum contactul cu acestia si vei vedea ca vei fi mai fericita si mai sanatoasa.

2. Esti intoleranta.
Mananci tot ce trebuie: ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?

Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.


Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.

 


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:

 


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »
  •  

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!

 


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »


... vezi aici Trusa Basic Plus de Prim Ajutor »


Concluzia e logica: alocati acum cateva sute de lei dotarii firmei dvs. cu o Trusa de Prim Ajutor omologata, completa si perfect regulamentara.
 

Respectati legislatia in vigoare si scapati de riscul unei amenzi de 6.000 de lei!
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586