Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

67 de Teste grila - pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii

Va intereseaza functia de Expert Legislatia Muncii? Incercati sa rezolvati aceste teste grila, pentru a vedea in ce stadiu sunteti cu pregatirea pentru examen.

Testele grila pe care vi le oferim vizeaza urmatoarele tematici:

* Contractul individual de munca (incheiere, executare, modificari, suspendare, incetare)
* Contractele colective de munca (...citeste aici >>)
* Prevederi legale referitoare la formarea profesionala
* Prevederi legale referitoare la salarizare
* Timp de munca; Repausuri; Concedii (...citeste aici >>)
* Conflictele in munca
* Inspectia Muncii (...citeste aici >>)
* Raspunderea juridica
* Jurisdictia muncii etc.


Nota: Incercati initial sa raspundeti fara a privi raspunsurile date de catre specialisti. Confruntati raspunsul dvs. cu cel indicat de specialist si capatati masura cunoasterii dvs!

Observati aspectele asupra carora trebuie sa reveniti sau pe cele pe care deja le ...citeste mai departe >>

Legislatia Muncii
Pontaj zile libere in perioada preavizului. Cum vom proceda?

Exista situatii de concediere individuala in care angajatorul acorda zilele libere salariatului, cu obligatia acestuia de a nu se prezenta la serviciu. Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului se face astfel intr-un context in care persoana in cauza este platita in perioada de preaviz fara a se prezenta insa la locul de munca.

Tocmai intr-un astfel de caz, vom stabili cum se va face pontajul. In acest sens, mentionam mai intai ca temeiul legal privind intocmirea foilor de prezenta este dat de art. 116 din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceste dispozitii stabilesc faptul ca angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.

Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este ...

.....Cititi mai departe Detalii
ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!


Stimate angajator,

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.

E o situatie aparent banala, dar care la o ...citeste aici >>


Contributii sociale pentru PFA. Functii distincte

Vom analiza cazuri diferite de atributii pentru un PFA pentru a oferi, cu titlu exemplificator, modul de calcul pentru contributiile sociale datorate de persoanele in cauza. Vom vedea astfel cum procedam in cazul unei persoane care are profesia de responsabil tehnic cu executia (functie regasita in lista profesiilor reglementate in Romania din anexa nr. 2 a Legii 200/2004). Acelasi lucru il vom stabili si pentru un diriginte de santier care este inregistrat ca PFA la Registrul comertului.

Solutia consultantului:
Conform art. 296 indice 21 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Calcul concediu de odihna fractionat in caz de intrare in prenatal.

Buna ziua,

Lucrez la o companie si din de la jumatatea lunii Mai voi intra in concediu prenatal. Anual am dreptul la 23 de zile de concediu conform contractului. Din acestea compania blocheaza 10 zile de concediu in vara in luna august si 5 zile in Decembrie de sarbatori si le scade din cele 23 de zile.

De la inceputul anului pana acum am beneficiat de 8 zile de concediu legal. Compania ma instiinteaza ca sunt actualmente pe minus cu 4 zile de concediu. La calcul au scazut din cele 23 de zile - 8 zile ceea ce am luat dar si 10 zile din august si - 5 zile din decembrie 2013 desi nu sunt luate inca. Apoi au impartit rezultatul la 2 fiindca intru in prenatal de la jumatatea lui Mai. Mentionez ca in acele date eu voi fi in concediu postnatal respectiv concediu de ingrijire copil deci nu voi putea beneficia de ele si ei au fost anuntati de acest lucru.

Este legal calculul? Este normal sa imi scada un concediu neefectuat doar pentruca compania asa agreeaza chiar daca ...

.....Cititi mai departe Detalii

Foloseste cele 384 de Intrebari si Raspunsuri
care iti rezolva in 2 minute orice problema de Legislatia Muncii

 

Ce poate fi mai frumos decat linistea si satisfactia unui lucru bine facut? Poate doar recunostinta colegilor si multumirea sefilor...
 

... detalii gasiti aici »


Legislatia Muncii
Care a fost principala problema a romanilor dupa aderarea la UE?

Un sondaj recent arata ca aderarea la UE nu e vazuta tocmai bine de cei mai multi dintre romani. Acestia considera astfel ca multe dintre schimbarile aduse treptat dupa aderare nu au fost pozitive si ca nivelul de trai a fost influentat in mod negativ.

Circa 60% dintre romani considera astfel ca situatia nu e mai buna decat inainte, marea problema intampinata dupa aderare fiind pierderea locurilor de munca, asa cum se arata in sondajul realizat de Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) Romania.

Potrivit sondajului de opinie "Roman in Europa", la intrebarea "Aderarea la Uniunea Europeana v-a adus o schimbare a vietii in bine sau in rau?", 58% dintre cei care au participat la sondaj au afirmat ca "in rau", 31% - "In bine", iar 11% nu au raspuns.

Procentul celor care spun ca aderarea a avut un impact negativ este in crestere, in 2011 acest raspuns fiind dat de 51% dintre participantii la ...

.....Cititi mai departe Detalii

„Memo Relatii de Munca 2013” este un produs scris de specialisti pentru profesionisti.

Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:

  • Legislatia muncii actualizata;
  • Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane;
  • Recomandari de la experti;
  • Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii;
  • Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

    >>> detalii aici

SSM: Ce prevede legea cu privire la managementul situatiilor de urgenta

Prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta sunt asigurate de Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta. De asemenea, el asigura si coordoneaza resursele umane, materiale, financiare si de alta natura necesare restabilirii starii de normalitate.

DEFINITIE
Managementul situatiei de urgenta reprezinta ansamblul activitatilor desfasurate si procedurilor utilizate de factorii de decizie, institutiile si serviciile publice abilitate pentru identificarea si monitorizarea surselor de risc, evaluarea informatiilor si analiza situatiei, elaborarea de prognoze, stabilirea variantelor de actiune si implementarea acestora in scopul restabilirii situatiei de normalitate.

Gestionarea situatiilor de urgenta presupune identificarea, inregistrarea si evaluarea tipurilor de risc si a factorilor determinanti ai acestora, instiintarea factorilor interesati, avertizarea populatiei, limitarea, inlaturarea sau contracararea factorilor de risc, precum si a ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate angajat,
 

Faptul ca lucrezi pentru un angajator nu inseamna numai obligatii, ci si drepturi pentru tine. Multe drepturi pentru angajati!

Codul muncii este foarte generos in acest sens, mai ales dupa modificarile de anul trecut si mai ales daca imbinam prevederile sale cu cele din restul legislatiei muncii.


Cat de bine iti cunosti aceste drepturi?

Social
Cadourile in bani, tot mai populare, au facut ca transferurile de bani sa atinga un varf in perioada Pastelui

Conform Western Union Company (NYSE: WU), unul din liderii globali in servicii de plati, Pastele reprezinta una dintre cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe. Potrivit datelor inregistrate de companie, transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui.

Studiile de piata efectuate de Western Union arata ca peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an.

“Dupa ocaziile speciale – cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri”, spune Gabriel Sorbo (FOTO), Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. “Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Concedierea Perfect Legala

Va ofera toate informatiile pe care trebuie sa le stiti despre:

 
1. Concedierea Colectiva
2. Concedierea Individuala
3. Raspunderea Disciplinara


Pentru fiecare tip de concediere CD-ul Concedierea Perfect Legala va ofera toate informatiile necesare! Consultati aici ghidul realizat de specialisti, acum la reducere speciala >>>

Dezvoltare personala
Secrete ale femeilor de succes

Feminitatea nu este o povara, dar trebuie sa stii ce strategii trebuie sa aplici cand esti un lider, pentru a-ti atrage succesul si pentru a urca in ierarhie, acolo unde meriti si unde vrei sa ajungi.

1. Fii stapana propriului destin si judeca-te dupa propriile criterii.
Femeile care obtin cel mai mult sunt cele care defiensc succesul in proprii termeni si integreaza obiectivele de realizare pe plan financiar in crearea unui business care le reflecta pasiunile. Vorbim despre servicii si produse care un accentuat caracter social, oportunitati de formare a personalului, diferente pozitive la nivel comunitar.

Apoi este bine sa renunti la simtul autocritic prea accentuat. Barbatii isi asuma erorile, cu prea multa mandrie chiar.

2. Condu ca o femeie.
Femeile de succes se bazeaza pe punctele lor tari: capacitatea de colaborare, de incluziune, de consultare. Rezultatul este o companie cu o cultura in interiorul careia parerile tuturor sunt ascultate si ...

.....Cititi mai departe Detalii

CD-ul Totul despre obtinerea documentului portabil A1


Cunoasteti desigur importanta documentului portabil A1 emis pentru angajatii dvs. detasati. Este adevarat, nu echivaleaza cu un permis de munca in tara respectiva insa, el asigura angajatului dvs. anumite drepturi privind asigurarile si contributiile sociale.

 
Pentru :
   a evita orice fel de incalcare a legilor cu privire la detasarea angajatilor dvs. in tari membre UE
   a cunoaste toti pasii prevazuti de lege pentru obtinerea documentului portabil A1
   a respecta intocmai cerintele legislative
   a evita respingerea cererii de emitere de catre CNPAS a documentului portabil A1
   a sti cum sa formulati o contestatie eficienta pentru un eventual refuz din partea CNPAS
 
va propunem UNICUL instrument care va ajuta sa intrati SIGUR si USOR in posesia documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati in state membre UE!
 

Pret: 99.19 lei TVA inclusa

Totul despre conflictele
de munca

Noile Reguli ale Litigiilor
de Munca

Ce capcane si ce oportunitati ascunde Noul Cod de procedura civila in domeniul litigiilor de munca?

Atentie! Noile proceduri nu sunt deloc evidente si de-aceea multi angajatori care le urmeaza pe cele vechi comit erori in aplicarea lor. Consecintele vor fi  nefaste.

Statistic, 88% din acesti angajatori pierd in instanta litigiile cu salariatii lor si e de asteptat ca acest procent sa creasca in perioada urmatoare.

Motivul? Angajatorul este acela pe umerii caruia apasa povara probatiunii, el este cel „bombardat” cu solicitari ale instantei si orice greseala a lui, inclusiv prin neaplicarea noilor reguli de procedura, il poate face sa piarda procesul, chiar daca in fond decizia lui a fost corecta.

Solutia? Folositi noile oportunitati aduse de Noul Cod de procedura civila! Putine, edrept, ascunse, e drept, dar EXISTA!

 

CD-ul Noile reguli ale litigiilor de munca. Noul Cod de procedura civila si Codul muncii va ofera o modalitate de adaptare rapida la avalansa de schimbari intrate in vigoare dupa 15 februarie.

CD-ul va in amanunt cum trebuie puse in concordanta, dupa tipare noi, vechile si noile reguli, raspunzand in mod profesionist unor intrebari vitale: 

Ce mai e valabil si ce nu mai e valabil din vechile proceduri? detalii aici>>>

Mai sunt bune probele pe care le-ati pregatit inainte sau va sunt impotriva?detalii aici>>>

Ce trebuie sa faceti ca sa nu luati decizii gresite in primele zile de modificari legislative?detalii aici>>>

Ce posibilitati noi de aparare puteti folosi?detalii aici>>>

Cum trebuie coroborate vechile si noile proceduri? detalii aici>>>

Cum se conduc procesele incepute inainte de 15 februarie si continuate dupa?detalii aici>>>

Care sunt modificarile in favoarea dvs.? Dar in defavoarea dvs.?detalii aici>>>

Cum trebuie abordate de acum inainte litigiile de munca?detalii aici>>>

 

Informatii pe larg sunt disponibile aici
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586