Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
O veste buna pentru fumatori

Mii de oameni incearca zilnic sa se lase de fumat. Doar 10% reusesc, insa. Ceilalti continua sa fumeze si sa se adauge statisticilor ingrijoratoare anuntate in mod oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii:
 
- La fiecare 8 secunde cineva moare din cauza unei boli cauzate de fumat.
 
- 5 din 10 fumatori mor in urma uneia dintre bolile cauzate de tutun (cancerul este pe primul loc, dar nu uitati ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale...)

Exista insa si o veste buna: de ceva vreme a aparut ...citeste mai departe >>


Legislatia Muncii
Flexibilizarea timpului de lucru: in favoarea angajatorului dar si a salariatului


Modificarile Codului muncii, instituite prin Legea nr. 40/2011, aduc solutii de flexibilizare a timpului de lucru, imprastiate prin tot Codul.

Iata-le:

a) compensarea cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile, nu in 30

În acest sens art. 122 din Codul muncii republicat dispune:
„Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
În aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru”.

Adica de salariul normal. În cazul imposibilitatii de compensare art. 123 spune ca se va plati unui spor de minim 75% la salariul de baza. „Minim” inseamna ca, daca in contractele colective de munca aplicabile se prevede un spor mai mare, se aplica acesta.

Dar noi discutam de posibilitatea de compensare cu zile libere a muncii suplimentare – nu in 30 de zile, ci in 60 de ...

.....Cititi mai departe Detalii
ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!


Stimate angajator,

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.

E o situatie aparent banala, dar care la o ...citeste aici >>


Reguli de stabilire a salariului

Salariul reprezinta remuneratia pe care o primeste angajatul in schimbul muncii depuse in baza contractului individual de munca.

Pentru un angajator salariul este mai mult decât o obligatie de plata, el reprezinta o componenta importanta a costurilor de productie si cel mai probabil, principala sa cheltuiala. Pentru salariat insa, suma de bani pe care o primeste in schimbul muncii prestate este venit si reprezinta principalul mijloc de existenta pentru el si familia sa.

Obiectivul oricarei companiei este acela de a obtine un profit cât mai mare, iar acest obiectiv poate fi indeplinit numai daca angajatii sunt motivati sa obtina performante inalte. Un salariat nu va putea obtine aceste performante daca trebuie sa se gândeasca permanent la nevoile sale existentiale. Iata de ce, stabilirea salariilor presupune gasirea unui echilibru intre minimizarea costurilor de productie si motivarea oamenilor in munca.

1. Salariul se stabileste prin ...

.....Cititi mai departe Detalii

Foloseste cele 384 de Intrebari si Raspunsuri
care iti rezolva in 2 minute orice problema de Legislatia Muncii

 

Ce poate fi mai frumos decat linistea si satisfactia unui lucru bine facut? Poate doar recunostinta colegilor si multumirea sefilor...
 

... detalii gasiti aici »


Club Legislatia Muncii
Prelungire cim

Buna ziua,

Cate acte aditionale se pot intocmi pentru prelungirea unui cim pe perioada determinata?

Multumesc

.....Cititi mai departe Detalii

„Memo Relatii de Munca 2013” este un produs scris de specialisti pentru profesionisti.

Nu exista niciun domeniu din universul legislatiei muncii care sa nu fie acoperit de editori. In acest produs unic gasesti:

  • Legislatia muncii actualizata;
  • Toate instrumentele de care ai nevoie in activitatea de resurse umane;
  • Recomandari de la experti;
  • Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii;
  • Toate adresele utile de care ai nevoie in activitatea ta.

    >>> detalii aici

Legislatia Muncii
Sporul de gestionare fonduri externe. Calcul indemnizatie de incapacitate temporara de munca

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unui salariat care beneficiaza de un spor permanent de 50% - spor de gestionare fonduri externe. Salariatul are concediu medical o fractiune de luna/toata luna fiind o cauza de suspendare de drept a contractului individual de munca, iar sporul fiind drept salarial. Vom stabili in ce masura este corect ca sporul sa nu se acorde pentru zilele de concediu medical.

Solutia consultantului:

Pe durata concediului de incapacitate temporara contractul individual de munca se suspenda de drept in baza art. 50 lit. b) din Codul muncii.

Pe durata suspendarii, in baza art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Prin urmare, pe durata suspendarii nu se platesc sporurile de care salariatul beneficiaza pentru prestarea activitatii in anumite conditii ci ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate angajat,
 

Faptul ca lucrezi pentru un angajator nu inseamna numai obligatii, ci si drepturi pentru tine. Multe drepturi pentru angajati!

Codul muncii este foarte generos in acest sens, mai ales dupa modificarile de anul trecut si mai ales daca imbinam prevederile sale cu cele din restul legislatiei muncii.


Cat de bine iti cunosti aceste drepturi?

Ministerul Public: Recurs privind revizuirea pensiilor speciale

Ministerul Public a inaintat inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma sesizarii Colegiului de Conducere al Curtii de Apel Pitesti, un recurs in interesul legii privind existenta unui punct de vedere neunitar cu privire la: "interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2011 in referire la revizuirea pensiilor prevazute de art. 1 lit. c) - h) din Legea nr. 119/2010, atunci cand printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a dispus anularea deciziei de recalculare emise in temeiul Legii nr. 119/2010 si mentinerea in plata a pensiei de serviciu, in cuantumul anterior".

Cazuistica analizata este circumscrisa ipotezelor in care deciziile de recalculare a pensiilor prevazute de art. 1 lit. c) - h) din Legea nr. 119/2010, emise in temeiul acestui act normativ si al Hotararii de Guvern nr. 737/2010 au fost anulate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Concedierea Perfect Legala

Va ofera toate informatiile pe care trebuie sa le stiti despre:

 
1. Concedierea Colectiva
2. Concedierea Individuala
3. Raspunderea Disciplinara


Pentru fiecare tip de concediere CD-ul Concedierea Perfect Legala va ofera toate informatiile necesare! Consultati aici ghidul realizat de specialisti, acum la reducere speciala >>>

Social
DIICOT si IGPR, 46 de perchezitii la firme suspectate de evaziune fiscala

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si ofiteri de politie din cadrul IGPR - DCCO efectueaza joi 46 de perchezitii.

Perchezitiile vizeaza locuintele si sediile unor societati comerciale din Bucuresti si judetul Ilfov, suspectate ca fac evaziune fiscala, potrivit Agerpres.

Firmele ar apartine membrilor unei grupari, condusa de Yuksek Sahin, unul din jucatorii importanti pe piata legumelor si fructelor de import din Romania.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Sahin, 40 de ani, cu dubla cetatenie turco-romana, Yuksek Auhan 45 de ani, Yuksek Mehmet Ali, cetateni turci si Victor Cibotari, 29 de ani si Bogdan Alexandru, 31 de ani, cetateni moldoveni, au obtinut beneficii financiare substantiale din efectuarea de operatiuni de import marfuri (cu predilectie legume - fructe) din spatiul Uniunii Europene (UE).

Importurile ar fi fost derulate prin intermediul unor societati comerciale, fara plata ...

.....Cititi mai departe Detalii

CD-ul Totul despre obtinerea documentului portabil A1


Cunoasteti desigur importanta documentului portabil A1 emis pentru angajatii dvs. detasati. Este adevarat, nu echivaleaza cu un permis de munca in tara respectiva insa, el asigura angajatului dvs. anumite drepturi privind asigurarile si contributiile sociale.

 
Pentru :
   a evita orice fel de incalcare a legilor cu privire la detasarea angajatilor dvs. in tari membre UE
   a cunoaste toti pasii prevazuti de lege pentru obtinerea documentului portabil A1
   a respecta intocmai cerintele legislative
   a evita respingerea cererii de emitere de catre CNPAS a documentului portabil A1
   a sti cum sa formulati o contestatie eficienta pentru un eventual refuz din partea CNPAS
 
va propunem UNICUL instrument care va ajuta sa intrati SIGUR si USOR in posesia documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati in state membre UE!
 

Pret: 99.19 lei TVA inclusa

Sanatate
Afla secretele lui Dr. Oz care te feresc de cancer

Dr. Oz ne impartaseste 3 secrete referitoare la combaterea cancerului. Dupa cum bine stiti, alimentatia joaca un rol important in preventia cancerului; fructele si legumele proaspete, nucile, semintele crude sunt alimente pe care le puteti consuma cu incredere. Evitati produsele de panificatie, mezelurile si produsele conservate din comert.

Mancarurile simple, preparate cu ingrediente bio, organice, ne apara organismul de cancer.

Secretul nr. 1: Consuma branzeturi tari
Emmentaler, gouda si parmezan sunt 3 tipuri de branza cu o consistenta tare. Studiile arata ca aceste branzeturi contin o substanta numita menachinona care are rolul de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Secretul nr 2: Nu uita de exercitiile fizice
Gimnastica stimuleaza metabolismul iar procesul de ardere a grasimilor este mult mai intens. Exercitiile fizice efectuate dimineata intaresc imunitatea si te ajuta sa-ti incepi ziua plina de energie. Dr Oz iti recomanda ....

.....Cititi mai departe Detalii

Totul despre conflictele
de munca

Noile Reguli ale Litigiilor
de Munca

Ce capcane si ce oportunitati ascunde Noul Cod de procedura civila in domeniul litigiilor de munca?

Atentie! Noile proceduri nu sunt deloc evidente si de-aceea multi angajatori care le urmeaza pe cele vechi comit erori in aplicarea lor. Consecintele vor fi  nefaste.

Statistic, 88% din acesti angajatori pierd in instanta litigiile cu salariatii lor si e de asteptat ca acest procent sa creasca in perioada urmatoare.

Motivul? Angajatorul este acela pe umerii caruia apasa povara probatiunii, el este cel „bombardat” cu solicitari ale instantei si orice greseala a lui, inclusiv prin neaplicarea noilor reguli de procedura, il poate face sa piarda procesul, chiar daca in fond decizia lui a fost corecta.

Solutia? Folositi noile oportunitati aduse de Noul Cod de procedura civila! Putine, edrept, ascunse, e drept, dar EXISTA!

 

CD-ul Noile reguli ale litigiilor de munca. Noul Cod de procedura civila si Codul muncii va ofera o modalitate de adaptare rapida la avalansa de schimbari intrate in vigoare dupa 15 februarie.

CD-ul va in amanunt cum trebuie puse in concordanta, dupa tipare noi, vechile si noile reguli, raspunzand in mod profesionist unor intrebari vitale: 

Ce mai e valabil si ce nu mai e valabil din vechile proceduri? detalii aici>>>

Mai sunt bune probele pe care le-ati pregatit inainte sau va sunt impotriva?detalii aici>>>

Ce trebuie sa faceti ca sa nu luati decizii gresite in primele zile de modificari legislative?detalii aici>>>

Ce posibilitati noi de aparare puteti folosi?detalii aici>>>

Cum trebuie coroborate vechile si noile proceduri? detalii aici>>>

Cum se conduc procesele incepute inainte de 15 februarie si continuate dupa?detalii aici>>>

Care sunt modificarile in favoarea dvs.? Dar in defavoarea dvs.?detalii aici>>>

Cum trebuie abordate de acum inainte litigiile de munca?detalii aici>>>

 

Informatii pe larg sunt disponibile aici
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586