Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
 
Daca iti doresti:
 
 Conformitate cu legislatia in vigoare... detalii aici >>>
 Eliminarea amenzilor din partea autoritatilor (ITM, Inspectia Muncii etc.)
 Acoperire legala in cazul unor conflicte cu angajatii ...detalii aici  >>>

Legislatia Muncii
Inspectia Muncii a obtinut rezultate incredibile in doar 2 zile de controale

Daca munca la negru parea sa isi fi diminuat granitele, se pare ca Inspectia Muncii demonstreaza in continuare o alta realitate. Doar asa s-ar explica faptul ca in doar doua zile de controale, Inspectoa Muncii a descoperit 384 de persoane care munceau fara forme legale.

In aceeasi perioada, au fost aplicate amenzi in valoare totala de 2.473.900 de lei. Pentru munca fara forme legale s-au aplicat amenzi de 2.100.000 de lei.

La nivel national, au fost controlati 1.081 de angajatori carora le corespund 42.106 salariati. S-au constatat 1.666 deficiente si s-au dispus 1.729 de masuri obligatorii cu termene concrete de realizare. Inspectorii de munca vor umari indeplinirea acestora la termenele stabilite.

Au fost inaintate propuneri de cercetare penala pentru 15 angajatori la care au fost depistate mai mult de 5 persoane fara contracte individuale de munca incheiate in forma scrisa, anterior inceperii activitatii. Dintre acestia la un angajator din judetul Arad ...

.....Cititi mai departe Detalii

207 modele si formulare obligatorii in
RESURSE UMANE

 

Instrumentul inteligent care va ajuta sa munciti rapid, corect si fara stres!

Un lucru este cert: in componenta dosarului unui angajat intra o multime de documente care trebuie intocmite conform legii si in timp util. Pentru ca acesta este obiectivul nr. 1 al inspectorilor ITM veniti in control: corectitudinea dosarului si intocmirea lui la timp. Pentru toti angajatii!

>>> Click aici pentru detalii


Calculul concediului medical

Baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se determina potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 58/2010 ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Indemnizatiile aferente concediilor medicale se calculeaza dupa urmatoarele reguli:

I.Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Se stabileste numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS. Se totalizeaza numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.

II. Se totalizeaza veniturile persoanei pentru cele 6 luni luate in calcul.

III. Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.

IV. Se calculeaza indemnizatia ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Majorare salariu 01.07.2013

Buna ziua!

Am o societate cu 7 angajati, e bine daca fac decizie de majarare a salariilor de la 01.07.2013, sau trebuie acte aditionale pentru fiecare angajat? La majorarea de la 01.02.2013 am facut decizie. Este corect?

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate cititor,

Daca...

vrei sa devii mediator si nu stii cum...
ai imbratisat deja aceasta arta si vrei sa dobandesti maiestrie...
mai ai inca temeri, desi aptitudinile iti spun „Da!”...


  Atunci, Manualul mediatorului este pentru tine!

Mai multe detalii aici>>>

Legislatia Muncii
Sanctionarea salariatului care absenteaza nemotivat

Angajatorul va putea sanctiona disciplinar salariatul care a absentat nemotivat de la locul de munca daca in regulamentul intern intocmit potrivit art. 241 – art. 246 din Codul muncii
a prevazut ca absenta nemotivata constituie abatere disciplinara.

Astfel, angajatorul va urma procedura de cercetare disciplinara respectand prevederile Regulamentului intern al unitatii si art. 247 – art. 252 din Codul muncii si va putea aplica oricare dintre sanctiunile prevazute de art. 248 alin. (1) din Codul muncii.

Mentionam ca potrivit art. 61 lit. a) din Codul muncii angajatorul poate dispune concedierea salariatului daca a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Totodata in conformitate cu art. 159 alin. (1) din Codul muncii salariul reprezinta contraprestatia muncii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ultimele modificari legislative iti creeaza probleme?

Salveaza-te cu ghidul esential "Agricultura. Legislatia muncii, Salarizare si Contributii"!

Legislatia Muncii - Salarizare - Contributii

Toate noutatile din domeniul agricol! Legislatie comentata!
Studii de caz pentru o practica impecabila! Temeiuri legale!

 

Pentru ca agricultura acopera aproape toate procentele preocuparii tale zilnice..., este momentul sa-ti cladesti o baza teoretica vitala in munca desfasurata! Pentru o practica corecta! Legala. Specialistii Rentrop & Straton te ajuta sa cunosti si sa aplici legea corespunzator in orice situatie, vizand activitatile specifice agriculturii:

Agricultura. Legislatia muncii, Salarizare si Contributii!
Un ghid complet! Singurul de pe piata de profil care acopera toate nisele aferente domeniului in cauza! … Click aici pentru detalii >>>

Comisia a lansat Alianta europeana pentru ucenicii

Alianta europeana pentru ucenicii este lansata de catre comisarii Androulla Vassiliou (educatie, cultura, multilingvism si tineret) si László Andor (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune) in cadrul concursului WorldSkills 2013 din Leipzig, Germania.

Alianta va contribui la combaterea somajului in randul tinerilor prin imbunatatirea calitatii si ofertei de ucenicii pe intreg teritoriul UE prin intermediul unui parteneriat amplu al partilor interesate din domeniul fortei de munca si al educatiei.

Alianta urmareste, de asemenea, sa schimbe atitudinile cu privire la ucenicii. Alianta va identifica, in special, programele de ucenicie din UE care au cel mai mare succes si va aplica solutii adecvate in fiecare stat membru.

Alianta este sustinuta de prima declaratie comuna facuta de catre Comisia Europeana, presedintia Consiliului de Ministri al UE si sindicatele si organizatiile de angajatori la nivel european (Confederatia ...

.....Cititi mai departe Detalii

CD-ul "Securitatea si Sanatatea in Munca" va ajuta sa cunoasteti aspecte precum:

Activitatea de prevenire si protectie
Autorizarea functionarii din punctul de vedere al SSM, în baza Legii nr. 319/2006
Cum sa va pregatiti pentru controlul ITM
Obligatiile angajatorului prevazute in Legea nr. 319/2006
Reprezentantii lucratorilor – drepturi si obligatii
Comitetul de securitate si sanatate in munca – componenta si atributii
Comunicarea evenimentelor


...si multe altele! Detalii complete aici >>>

Social
Ministrul Mediului: Romania nu mai poate importa deseuri

Daca la capitolul exporturi de bunuri si servicii nu stam grozav, se pare ca importurile de deseuri merg bine.

Atat de bine incat ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca intentioneaza sa suspende temporar importurile de deseuri in Romania, potrivit Agerpres.

Motivul este unul simplu: trebuie aliniata legislatia in domeniu la cea europeana.

Astfel, Romania trebuie sa suspende importurile de deseuri pentru trei luni.

Potrivit ministrului, Romania a avut o perioada de tranzitie, pana in 2015, in ceea ce priveste procedura de import si transfer a deseurilor.

In aceasta perioada de trei luni se va proceda la o suspendare si se va alinia legislatia in functie de standardele europene.

Totusi, Plumb nu a precizat o data la care va fi implementata aceasta decizie si nici impactul pe care il va avea in strategia de protectie a mediului.

De asemenea, ministrul a anuntat intr-o conferinta cu tema "Viitorul mediului" ca a fost ...

.....Cititi mai departe Detalii

Control de la ITM privind REVISAL

Inspectorii ITM au demarat o vasta actiune de control legata de REVISAL! Amenzi de pana la 10.000 de lei!H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Sanatate
6 beneficii surprinzatoare ale ceaiului

Daca incerci sa-ti imbunatatesti starea de sanatate sau sa slabesti cateva kilograme, gandeste-te dincolo de super-alimente, caci super-bauturile merita atentia ta. Lucrurile pe care el mestecam nu sunt singurii factorii de dieta care contribuie la managementul greutatii, la lupta impotriva bolilor, la cresterea energiei si reducerea stresului.

Consumat de mii de ani, ceaiul s-a dovedit a avea beneficii delicioase in planul sanatatii, lucru dovedit in multe culturi de peste tot din lume. Studiile arata cum componente pe care le gasim intr-un mic pliculet de ceai pot face minuni pentru starea noastra de bine.

1. Ceaiul ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Un studiu din 20122 in Journal of Obesity a descoperit ca soarecii hraniti cu o dieta bogata in grasimi dar au primit si componente din ceaiul verde s-au ingrasat mai putin decat cei care nu au primit componentele respective. Concluziile acestui studiu sugereaza ca extractele de ceai verde pot interfera ...

.....Cititi mai departe Detalii

Va oferim seturi de siguranta auto – trusa, triunghiuri si stingator + vesta reflectorizanta cadou – complete si omologate, in conformitate cu toate prevederile Ordinului 987/2007! Capatati astfel siguranta ca veti trece cu bine peste orice control in trafic!
 
Set de siguranta auto: omologat, certificat, complet, impecabil
Termen de valabilitate: 24 de luni trusa de prim ajutor, 36 de luni stingatorul de incendii
Pret: 249 lei + 24% TVA lei
Livrare: direct la adresa indicata de dvs.
Plata: la livrare
Garantie: daca va razganditi, indiferent de motiv, aveti la dispozitie 30 de zile in care puteti returna setul in amabalajul original. Veti primi inapoi suma achitata, fara nicio intrebare din partea noastra.


Click aici pentru informatii suplimentare
despre cum puteti evita o amenda de 335 de lei!


ULTIMA ORA!
Controale cu tinta precisa de la ITM! Aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor? Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

 

Dotati-va acum cu o trusa completa, omologata, care respecta toate cerintele Ordinului 427/2002!

 

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile
necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna,
evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa
sanitara de prim-ajutor
, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei
dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la
3.000 la 6.000 de lei
.


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte
stricti in privinta ei.
Pe buna dreptate, de altfel.


E suficient sa va ganditi cum ar fi ca in firma dvs. sa se produca un accident de munca si dvs. sa nu aveti trusa de prim ajutor. Circumstantele ar fi foarte agravante si ati risca sa ajungeti direct in fata instantei, unde niciun judecator nu v-ar ierta neglijenta.


Asadar, repetam intrebarea din titlu: Aveti in firma dvs. o trusa de prim ajutor?


Va oferim truse complete, omologate, in conformitate cu toate prevederile legale! Capatati astfel siguranta ca inspectorii ITM nu vor gasi nimic in neregula si ca dvs. veti trece cu bine peste orice control!

Atentie, pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza.

Conditii prevazute de Ordinul 472/2002:

1)Trusa sanitara se compune dintr-o cutie din material plastic, cu colturi si muchii rotunjite, in care sunt depozitate instrumente si materiale sanitare, medicamente si materiale diverse.


2)Cutia trusei sanitare trebuie sa fie rigida, realizata din material plastic rezistent, cu marginile si colturile rotunjite. Ea trebuie:
a) sa asigure etanseitatea corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf si umezeala printr-un sistem de inchidere ferm;
b) sa fie inscriptionata, vizibil de la o distanta de minimum 5 m, cu denumirea produsului si a furnizorului sau, dupa caz, a producatorului;
c) sa permita vizualizarea continutului sau sa aiba inscriptionata lista continutului;
d) sa fie dimensionata si compartimentata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor.

3)Cat priveste continutul, sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!), a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.


Click aici pentru detalii mai multe>>>
 


 

Cele 12 tipuri de concedii si problemele pe care le genereaza, acum, sub lupa specialistilor!

CD-ul "12 tipuri de concedii legle ale salariatilor" analizeaza de la A la Z toate tipurile de concedii prevazute in legislatia muncii din Romania. Fie ca este vorba despre concediul de odihna, maternitate, paternal sau formare profesionala, aveti la dispozitie:

 Legislatia in vigoare comentata de catre specialistii Grupului de Experti in Dreptul si Legislatia Muncii din Rentrop & Straton, coordonati de catre dna. Gabriela Dita, consilier juridic
 Conditii de acordare
 Tipologii de calcul a indemnizatiilor
 Recomandari, sfaturi, atentionari
 Studii de caz, solutii, rezolvari
 Modele de documente importante (adeverinte, certificate etc)
Reglementarea concediilor in domeniul public si in cel privat
Durata concediilor
Concediul de odihna suplimentar
In ce conditii poate fi rechemat salariatul din concediu
Controlul modului de eliberare a certificatelor medicale
Efectele concediilor
Ce concedii diminueaza durata concediului de odihna?
Concediul fara plata reglementat de O.U.G nr. 111/2010 ce tip de suspendare a raportului de munca genereaza?
Durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav
Stagiu de cotizare pentru accident de munca si boala profesionala

 

Detalii complete aici >>>
 


 

Tehnici moderne de recrutare si selectie a personalului,
aplicate cu succes de marile corporatii care activeaza in Romania!

V-ati confruntat vreodata cu o angajare ratata?
 
Altfel spus, v-ati confruntat vreodata cu situatia in care un candidat foarte promitator la interviu (si angajat ulterior) s-a dovedit in doar cateva luni ineficient si complet incompatibil cu obiectivele si cu mediul de lucru din firma dvs.?
 
Cu siguranta, v-ati confruntat, ca orice manager HR. Si grav este ca de fiecare data, respectiva angajare ratata a atras dupa sine o risipa insemnata de timp si bani, de care v-ati fi lipsit cu placere.
 
Cei mai buni 10 experti HR din Romania au elaborat, in urma unui efort derulat pe parcursul a 6 luni de zile, cel mai eficient ghid de recrutare si selectie a angajatilor, perfect adaptat realitatilor de pe piata muncii autohtona.
 
Ghidul inglobeaza tehnici de ultima ora, folosite cu succes in mari corporatii prezente pe piata din Romania, referitoare la:
 
  sursele pentru identificarea celor mai potriviti angajati
  formularea anunturilor de angajare
  selectarea CV-urilor
  reguli obligatorii pentru sustinerea interviurilor de angajare
  criterii vitale
  teste de selectie
  lucruri de urmarit dupa angajarea propriu-zisa
 
Ghidul practic de recrutare si selectie este o lucrare ampla, dar foarte usor de consultat datorita cuprinsului explicit care, printr-un simplu click, va directioneaza exact la topicul vizat.
 
Ce greseli puteti comite in timpul unui interviu? (extrase de pe CD)
 
 
Pot fi evitate angajarile ratate?
 
In mod clar, DA. Trebuie doar sa constientizati faptul ca punctul de start al angajarii ratate este insusi procesul de recrutare si selectie a candidatilor pentru posturile din firma dvs., un proces in timpul caruia este foarte usor sa comiteti anumite greseli, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu.
 

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586